Как да ограничите разпространението на аскосферозата

07 юни 2019 Пчеларство 0     
Няма снимка
 

Преди всичко пчелинът трябва да е разположен на сухо, отцедливо и добре огрявано от слънцето място. Трябва да има защита от студени ветрове и силни течения.

Другото изискване е кошерите да са здрави и повдигнати на около 30 см от земята. А гнездата да се поддържат сухи и добре стеснени още от ранна пролет.

В районите с ранна главна паша - репко, рапица, еспарзета, акация,  да не се бърза с даването на големи количества захарен сироп. Защото така ще преовлажните гнездото!

Подбудителното подхранване да започне с разпечатване на меда и цветния прашец около площите с пило в горната част на питите. Тоест там, където е топло!

Когато вече има принос на прашец, може в зависимост от нуждата  да се подхранва със захарен сироп, като на всеки литър се прибавя по 0,5 грама морска сол (или готварска), 0,3 грама концентрирана оцетна , лимонена или винена киселина или 1/2 чаена лъж. оцет и по 3 куб. см вит. С.

При недостиг на на прашец да се прибавя 50 грама хлебна или бирена мая предварително преварена. Може да се дава и извара (или смес от тях) .

Обогатяването на сиропа по този начин е особено наложително с оглед своевременното развитие на пчелните семейства в райони с ранна главна паша. Защото поради променливото време няма принос на прашец 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Кои са начините за придаване на майки

Те са два основни - преки и непреки, уточнява Пламен Христов от Институт по животновъдни науки- Костинброд. 1. Преки методи - осъществяват се чрез директно пускане на новата майка през входа или на

Няма снимка

Едно бащино семейство е за едновременно съешаване на 50 майки

Броят на бащините семейства зависи от количеството на майките, които ще се съешават едновременно, и от степента на изолация на пункта за съешаване от съседните пчелини.

Няма снимка

Планиране на работата при отглеждане на пчелни майки

Промишленото производство на пчелни майки се състои в няколко дейности, обяснява доц. д-р Петър Ненчев от Тракийски университет - Стара Загора, на pchelar.net.

Няма снимка

Качествени майки - винаги през роевия период

Това означава, че трябва да има голям брой млади пчели, пчели кърмачки, които произвеждат много млечице и обилно хранят ларвите за майки, напомнят специалистите.

Няма снимка

Иновационна технология за проследяване и контрол на пчелното семейство

Димитър Станчев  е на 34 г., пчелар, собственик на пчеларска ферма "Странджа". Признава, че откакто се помни, страстта му са земята и животните. Винаги се е занимавал със земеделие,

Няма снимка

Да си второ поколение пчелар не е никак лесно, признава Димитър Павлов

Той е второ поколение пчелар. Единственото му желание е да произвежда пчелни-майки от най-високо качество. Димитър Илиев Павлов е в семейния пчеларски бизнес от 2003 г.

Още от Фермер
Няма снимка

Десислава Танева ще участва в официалното откриване на жътвената кампания в Сливен

Утре, 25 юни 2019 г., министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще участва в тържественото откриване на жътвената кампания на пшеница, съобщи пресцентърът на агроминистерството.

Няма снимка

У нас се събират и обработват около 15 000 тона лечебни растения на година

Днес от МОСВ напомнят за устойчиво ползване на находищата им По данни от регионалните инспекции по околната среда и водите през последните години в заготвителните пунктове за билки у нас се събират

Няма снимка

Със зелен камък срещу хлорозата

За преодоляване на желязната хлороза най-често се използва железен сулфат - зелен камък. Той се внася почвено на дълбочина 20-25 см под короната на дърветата.

Няма снимка

ЕС установи различен състав в една трета от храни с еднакви/сходни опаковки

Някои продукти в ЕС се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав. Това разкриват резултатите от общоевропейска кампания за тестване на хранителни продукти,

Няма снимка

Опасни неприятели по ореха

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Опасни неприятели по ореха, които причиняват червясване, са ореховият плодов червей и ябълковият плодов червей.

Няма снимка

Алтернатива на пастьоризацията на прясното мляко измисли австралиец

Прясното мляко се пастьоризира от над век и половина. Така то се обеззаразява и се удължава срокът му на съхранение. Но австралийският изобретател Джеф Хъстингс измисля нов начин на обработка на