8 съвета за по-сладки пъпеши

01 юни 2019 Растениевъдство / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2
 

Сладостта на плодовете се измерва по скалата на Брикс. Мерната единица - градус на Брикс, показва не само захарното съдържание на водния разтвор, но и количеството на другите твърди частици, намиращи се в него, като например различни аминокиселини, витамини и минерали, подобряващи вкуса и хранителния профил на плодовете.

Колко сладки ще са те, зависи от генетичния им състав, почвено-климатичните условия и момента на беритбата. Ето няколко съвета как да впрегнете всички тези елементи и да постигнете максимални резултати.

1. Разучете добре сортовите характеристики

Някои от класическите сладки сортове пъпеши у нас са:

Победител, Хибрид 1, Хибрид 15, Медена роса, Видински коравци, Десертен 5 и др. Различават се по едрина, ранозрелост, цвят и сочност на плодовото месо, родовитост и устойчивост към стресовите фактори на околната среда.

2. Засейте ги възможно най-рано

Пъпешите се нуждаят от продължителен и топъл вегетационен период. Осигурете им го, като започнете сеитбата, чак когато нощните температури не падат под 12-14°С. Сеитбата може да бъде директно на открито, а можете и да подготвите предварително разсад, който да разсадите веднага щом навън няма опасност от измръзване.

3. Отредете им най-топлото кътче в градината

То трябва да е топло още от ранна пролет, та чак до края на месец септември. Много подходящо място е от южната срана на ограда или стена, която да поема топлината от слънцето и да я връща обратно към растенията.

4. Усилете ефекта на слънчевата радиация

Не можете да промените климата в мястото, където живеете и броя слънчеви дни в годината, но можете да въздействате върху светлинния и топлинния режим на растенията. Това може да стане с използването на черно полиетиленово мулчиращо фолио или прозрачно полиетиленово покритие върху носеща конструкция.

5. Дайте им достатъчно място

Засяването или разсаждането става на гнезда до 3 броя в гнездо. Оптималните разстояния между растенията са 1,5 м на 0,5 м. Оставяйте най-много по 3 плода на растение. Възможно е и вертикалното им отвеждане по здрава мрежа. Така на по-малка площ получавате по-добро огряване от слънцето.

6. Погрижете се за почвата

Захарите са продукт на фотосинтезата. След образуването им в листата, те се насочват към плодовете. Следователно колкото повече и по-здрави листа има едно растение - толкова по-сладки ще са плодовете му. За да стимулирате силния им растеж е нужно да подхраните почвата преди засяване с органична материя - изгнила оборска тор или компост. По време на вегетацията е добре на всеки 3-4 седмици да се прилага и течен органичен тор.

7. Поливайте на често и по много, но не и по време на зреенето

За да поддържат богата и свежа листна маса, пъпешите се нуждаят от много вода. Поливайте така, че да избягвате мокренето на листата, тъй като това е предпоставка за развитието на гъбни болести. По време на последните седмици от узряването излишната вода води до разреждане на захарите в плодовете. Когато те достигнат максималните си размери, намалете подаваното количество вода до само толкова, колкото листата да не повяхват.

8. Откъснете ги в точния момент

Дори и да спазите всички останали изисквания, плодовете няма да са толкова сладки, колкото биха могли да бъдат, ако ги оберете прекалено рано. Точния момент ще ви го подкстажат приятният плодов аромат, лекото омекване на кората и кухият звук при почукване. Ако не усещате голямо съпротивление при откъсването, плодовете са добре узрели.

Съветите подготви Боряна Плашкова

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство / Полезни съвети
Няма снимка

Защо в Норвегия масово правят хотели за насекоми

С тях и мъртви дървета спасяват опрашителите Все по-тревожни данни идват за изчезването на насекомите - опрашители. По този повод норвежките власти са започнали изпълнението на цяла национална

Няма снимка

Кои почви са подходящи за главесто зеле

Оптималният срок за засаждане за късно есенно производство е през второто десетдневие на юли Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ-БАН Главестото зеле е една от масово консумираните зеленчукови

Няма снимка

Биоразградими саксии - новата дворна мода

Биоразградимите саксии са все по-търсени от любителите градинари, заради това че са екологично чисти съдове. Има вече няколко вносители на тези ценни съдове у нас.

Няма снимка

Тежките и студени почви са неподходящи за отглеждане на бостан

Сеитбата на дините и пъпешите е в края на април-началото на май, когато температурата на почвата в слоя 0-10 см е достигнала 14-15оС. Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Динята и пъпешът

Няма снимка

Важни правила за царевицата

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Сеитбата на царевицата трябва да започне, когато температурата на почвата в 10 см слой е 10-12оС. Тези стойности на почвените температури достигат през първото

Няма снимка

Предимства и недостатъци при различните техники на напояване

1. Гравитачно (повърхностно) напояване – Поливната вода се разпределя по повърхността на напояваната площ по два начина : - напояване по лехи и чрез басейни – по този начин водата за напояване се

Още от Фермер
Няма снимка

Важни препоръки при засаждане на лози

Преди засаждане на лозичките обогатете почвата с нужните елементи Напоследък в няколко броя писахме и засилихме вниманието на професионалистите и на хоби лозарите към някои важни за лозите и асмите

Няма снимка

Засажда се лук и чесън за зелено

От края на септември може да започнете със засаждането на лука и чесъна за зелено. Но ако нямате възможност, не е спешно, тъй като може да направите засаждането в доста продължителен период от време

Няма снимка

Лешникът или полезната ядка

Тя е с високо маслено съдържание Думата лешник има персийски произход и означава плод с твърда черупка. Лешникът като културно растение по-рядко се среща в любителските градини

Няма снимка

Глобална тенденция: Повишено търсене на бавнорастящи бройлери

Незаетата ниша предлага допълнителни възможности, но и предизвикателства Таня Демирова Размерете по отношение на "пазарен" бройлер в резултата на половинвековната селекция се удвоиха

Няма снимка

Отгледайте си спанак

Семената поникват по-лесно във влажна почва Спанакът може да се засява както през пролетта, така и през есента. Листната култура не е желателно да се реколтира през лятото

Няма снимка

Агнетата са единственият ми приход на свежи пари

който мога да реинвестирам във фермата, твърди Васил Вазов с 545 овце от породата Лакон в модерна европейска овцеферма в с. Огнен, общ. Карнобат Жени Владинова Разходите за „поява“ и изгледайте