8 съвета за по-сладки пъпеши

01 юни 2019 Растениевъдство / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2
 

Сладостта на плодовете се измерва по скалата на Брикс. Мерната единица - градус на Брикс, показва не само захарното съдържание на водния разтвор, но и количеството на другите твърди частици, намиращи се в него, като например различни аминокиселини, витамини и минерали, подобряващи вкуса и хранителния профил на плодовете.

Колко сладки ще са те, зависи от генетичния им състав, почвено-климатичните условия и момента на беритбата. Ето няколко съвета как да впрегнете всички тези елементи и да постигнете максимални резултати.

1. Разучете добре сортовите характеристики

Някои от класическите сладки сортове пъпеши у нас са:

Победител, Хибрид 1, Хибрид 15, Медена роса, Видински коравци, Десертен 5 и др. Различават се по едрина, ранозрелост, цвят и сочност на плодовото месо, родовитост и устойчивост към стресовите фактори на околната среда.

2. Засейте ги възможно най-рано

Пъпешите се нуждаят от продължителен и топъл вегетационен период. Осигурете им го, като започнете сеитбата, чак когато нощните температури не падат под 12-14°С. Сеитбата може да бъде директно на открито, а можете и да подготвите предварително разсад, който да разсадите веднага щом навън няма опасност от измръзване.

3. Отредете им най-топлото кътче в градината

То трябва да е топло още от ранна пролет, та чак до края на месец септември. Много подходящо място е от южната срана на ограда или стена, която да поема топлината от слънцето и да я връща обратно към растенията.

4. Усилете ефекта на слънчевата радиация

Не можете да промените климата в мястото, където живеете и броя слънчеви дни в годината, но можете да въздействате върху светлинния и топлинния режим на растенията. Това може да стане с използването на черно полиетиленово мулчиращо фолио или прозрачно полиетиленово покритие върху носеща конструкция.

5. Дайте им достатъчно място

Засяването или разсаждането става на гнезда до 3 броя в гнездо. Оптималните разстояния между растенията са 1,5 м на 0,5 м. Оставяйте най-много по 3 плода на растение. Възможно е и вертикалното им отвеждане по здрава мрежа. Така на по-малка площ получавате по-добро огряване от слънцето.

6. Погрижете се за почвата

Захарите са продукт на фотосинтезата. След образуването им в листата, те се насочват към плодовете. Следователно колкото повече и по-здрави листа има едно растение - толкова по-сладки ще са плодовете му. За да стимулирате силния им растеж е нужно да подхраните почвата преди засяване с органична материя - изгнила оборска тор или компост. По време на вегетацията е добре на всеки 3-4 седмици да се прилага и течен органичен тор.

7. Поливайте на често и по много, но не и по време на зреенето

За да поддържат богата и свежа листна маса, пъпешите се нуждаят от много вода. Поливайте така, че да избягвате мокренето на листата, тъй като това е предпоставка за развитието на гъбни болести. По време на последните седмици от узряването излишната вода води до разреждане на захарите в плодовете. Когато те достигнат максималните си размери, намалете подаваното количество вода до само толкова, колкото листата да не повяхват.

8. Откъснете ги в точния момент

Дори и да спазите всички останали изисквания, плодовете няма да са толкова сладки, колкото биха могли да бъдат, ако ги оберете прекалено рано. Точния момент ще ви го подкстажат приятният плодов аромат, лекото омекване на кората и кухият звук при почукване. Ако не усещате голямо съпротивление при откъсването, плодовете са добре узрели.

Съветите подготви Боряна Плашкова

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство / Полезни съвети
Няма снимка

Биоразградими саксии - новата дворна мода

Биоразградимите саксии са все по-търсени от любителите градинари, заради това че са екологично чисти съдове. Има вече няколко вносители на тези ценни съдове у нас.

Няма снимка

Тежките и студени почви са неподходящи за отглеждане на бостан

Сеитбата на дините и пъпешите е в края на април-началото на май, когато температурата на почвата в слоя 0-10 см е достигнала 14-15оС. Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Динята и пъпешът

Няма снимка

Важни правила за царевицата

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Сеитбата на царевицата трябва да започне, когато температурата на почвата в 10 см слой е 10-12оС. Тези стойности на почвените температури достигат през първото

Няма снимка

Предимства и недостатъци при различните техники на напояване

1. Гравитачно (повърхностно) напояване – Поливната вода се разпределя по повърхността на напояваната площ по два начина : - напояване по лехи и чрез басейни – по този начин водата за напояване се

Няма снимка

Контрол на вредителите и полезните ефекти в биологичното земеделие

Д-р Ирена Богоева Биологичното земеделие е модерна система за производство на растителна продукция, която се основава предимно на биологични процеси и по-малко на химически,

Няма снимка

Подходящи предшественици за полските и зеленчукови култури

Продължителното отглеждане на дадена земеделска култура върху една и съща обработваема площ води до постепенно намаляване на количеството и качеството на добива.

Още от Фермер
Няма снимка

Цените на черешите - ниски изкупни, високи в магазина

Част от черешовата реколта в Сливенско и тази година може да остане неприбрана заради ниските изкупни цени. За това алармираха черешопроизводители от село Глушник.

Няма снимка

Проверяват къщи за гости и след петгодишния срок

По заповед на министъра на земеделието Десислава Танева започна проверка на къщите за гости, финансирани по програмата за селските райони, за които 5-годишният срок не е изтекъл.

Няма снимка

При хиподермоза кравите губят апетит

Хиподермозата е трудно лечимо заболяване предимно по едрите преживни животни, което води до големи икономически загуби за говедовъдите. Причинители са подкожните щръклици или въгарци,

Няма снимка

Ролята на семейството отглеждач при пренос на ларви

Един-два дни преди пренасянето на ларвите маточните килийки се залепват с леко натискане с шаблона. Или с капка восък върху отделните тапи или подложки,

Няма снимка

Кои зеленчуци да подхраните

Ако сте решили да подхраните зеленчуците с листен тор, ето какви са дозите за площ от 1 декар: . домати - 500 мл . пипер - 600 мл . краставици (дългоплодни и корнишони) - 600 мл .

Няма снимка

Среден добив от 500 кг/дка прогнозират преди жътвата на пшеница

Очаква се в края на юни да се жъне ечемик Галя Събева Близо 5 млн. тона зърно се очаква да се приберат след около месец, когато ще стартира жътвата на пшеница.