8 съвета за по-сладки пъпеши

01 юни 2019 Растениевъдство / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2
 

Сладостта на плодовете се измерва по скалата на Брикс. Мерната единица - градус на Брикс, показва не само захарното съдържание на водния разтвор, но и количеството на другите твърди частици, намиращи се в него, като например различни аминокиселини, витамини и минерали, подобряващи вкуса и хранителния профил на плодовете.

Колко сладки ще са те, зависи от генетичния им състав, почвено-климатичните условия и момента на беритбата. Ето няколко съвета как да впрегнете всички тези елементи и да постигнете максимални резултати.

1. Разучете добре сортовите характеристики

Някои от класическите сладки сортове пъпеши у нас са:

Победител, Хибрид 1, Хибрид 15, Медена роса, Видински коравци, Десертен 5 и др. Различават се по едрина, ранозрелост, цвят и сочност на плодовото месо, родовитост и устойчивост към стресовите фактори на околната среда.

2. Засейте ги възможно най-рано

Пъпешите се нуждаят от продължителен и топъл вегетационен период. Осигурете им го, като започнете сеитбата, чак когато нощните температури не падат под 12-14°С. Сеитбата може да бъде директно на открито, а можете и да подготвите предварително разсад, който да разсадите веднага щом навън няма опасност от измръзване.

3. Отредете им най-топлото кътче в градината

То трябва да е топло още от ранна пролет, та чак до края на месец септември. Много подходящо място е от южната срана на ограда или стена, която да поема топлината от слънцето и да я връща обратно към растенията.

4. Усилете ефекта на слънчевата радиация

Не можете да промените климата в мястото, където живеете и броя слънчеви дни в годината, но можете да въздействате върху светлинния и топлинния режим на растенията. Това може да стане с използването на черно полиетиленово мулчиращо фолио или прозрачно полиетиленово покритие върху носеща конструкция.

5. Дайте им достатъчно място

Засяването или разсаждането става на гнезда до 3 броя в гнездо. Оптималните разстояния между растенията са 1,5 м на 0,5 м. Оставяйте най-много по 3 плода на растение. Възможно е и вертикалното им отвеждане по здрава мрежа. Така на по-малка площ получавате по-добро огряване от слънцето.

6. Погрижете се за почвата

Захарите са продукт на фотосинтезата. След образуването им в листата, те се насочват към плодовете. Следователно колкото повече и по-здрави листа има едно растение - толкова по-сладки ще са плодовете му. За да стимулирате силния им растеж е нужно да подхраните почвата преди засяване с органична материя - изгнила оборска тор или компост. По време на вегетацията е добре на всеки 3-4 седмици да се прилага и течен органичен тор.

7. Поливайте на често и по много, но не и по време на зреенето

За да поддържат богата и свежа листна маса, пъпешите се нуждаят от много вода. Поливайте така, че да избягвате мокренето на листата, тъй като това е предпоставка за развитието на гъбни болести. По време на последните седмици от узряването излишната вода води до разреждане на захарите в плодовете. Когато те достигнат максималните си размери, намалете подаваното количество вода до само толкова, колкото листата да не повяхват.

8. Откъснете ги в точния момент

Дори и да спазите всички останали изисквания, плодовете няма да са толкова сладки, колкото биха могли да бъдат, ако ги оберете прекалено рано. Точния момент ще ви го подкстажат приятният плодов аромат, лекото омекване на кората и кухият звук при почукване. Ако не усещате голямо съпротивление при откъсването, плодовете са добре узрели.

Съветите подготви Боряна Плашкова

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство / Полезни съвети
Няма снимка

Зимните резитби започват от студоустойчивите видове (ябълка, круша,слива)

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ В края на януари и през февруари, след преминаване на големите зимни студове, настъпва най-благоприятният период за провеждане на зимните резитби при овощните

Няма снимка

Лешниковият хоботник може напълно да компрометира реколтата

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Лешникът е дълголетно храстовидно (дървовидно) растение от семейство брезови (Betulacea). Той е разпространен на много места в Азия, Европа и Америка.

Няма снимка

Третото десетдневие на октомври е най-подходящо за засаждане на касис

Черното френско грозде се развива добра в планинските и полупланинските райони Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ През последните десетилетия у нас се повишава интересът към  касиса (черното

Няма снимка

Защо в Норвегия масово правят хотели за насекоми

С тях и мъртви дървета спасяват опрашителите Все по-тревожни данни идват за изчезването на насекомите - опрашители. По този повод норвежките власти са започнали изпълнението на цяла национална

Няма снимка

Кои почви са подходящи за главесто зеле

Оптималният срок за засаждане за късно есенно производство е през второто десетдневие на юли Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ-БАН Главестото зеле е една от масово консумираните зеленчукови

Няма снимка

Биоразградими саксии - новата дворна мода

Биоразградимите саксии са все по-търсени от любителите градинари, заради това че са екологично чисти съдове. Има вече няколко вносители на тези ценни съдове у нас.

Още от Фермер
Няма снимка

Валутният борд остава до въвеждане на еврото

На 23 януари 2020 г. председателят на Бюджетната комисия г-жа Менда Стоянова е внесла за разглеждане проект за допълнение на чл. 29 от ЗБНБ. Министерството на финансите и Българската народна банка

Няма снимка

Жълт код за хлъзгави пътища и поледици в шест области утре

НИМХ обяви жълт код в понеделник за хлъзгави пътища и образуване на поледици в областите София, Видин, Монтана, Враца, Перник и Кюстендил. Тази нощ се очаква да завали дъжд в тези райони

Няма снимка

По-уютен дом с... втора котка

От какво зависи взаимното разбирателство? Ако решите да вземете втора котка, специалистите съветват да обърнете внимание на темперамента, пола и възрастта на животните

Няма снимка

Медоносните пчели са по-здрави и по-силни с достъп до цветен прашец от различни цъфтящи растения

Но цветното разнообразие в ландшафтите обаче е намалено с интензивно земеделие (единични култури, малко цъфтящи плевели, ограничени живи плетове) и урбанизация

Няма снимка

Палметата е компактна

Тъй като палметите заемат по-малко място, могат да се засаждат на различни места в градината. Подходящи са за преградни стени, които отделят зеленчуковите лехи от декоративния двор

Няма снимка

Селска питка

Продукти: 700-800 г брашно, мая - 1 кубче прясна или 2 пакетчета суха, 450 мл топла вода, 1 ч. лъж. захар, 1 суп. л. сол - 1 с.л. Приготвяне: В топлата вода разтворете маята