Паяжинообразуващият акар е опасен за всички зеленчуци

07 юни 2019 Зеленчуци 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Редовно преглеждайте растенията

По всички зеленчуци един от най-опасните неприятели е паяжинообразуващият акар. Тъй като вредителят трудно се забелязва, градинарите установяват присъствието му в градината след като симптомите станат видими.

Повредата от акарите е, че смучат сок от долната страна на листата.

На мястото на убождането се появяват жълтеникави петънца, които постепенно се сливат и листата се прошарват, а по-късно пожълтяват и изсъхват.

При наличие на акари около мястото на хранене се образува паяжина, в която се намират паячетата. Там женските снасят яйцата си.

Обикновеният паяжинообразуващ акар може да развие до 15-20 поколения годишно. Напада основно краставици, домати, патладжан, зелен фасул.

Съветът на специалистите е градинарите редовно да преглеждат листата на растенията.

Срещу вредителя може да се използват препаратите: Би-58 - 0.1% - 10 мл, аполо 50СК - 0.04% - 4 мл, омит 57Е - 0.1% - 10 мл, каскейд 5ЕК - 0.1% - 10 мл и други. Процентът е за 1 дка, а малката доза - за 10 литра вода.

ВНИМАНИЕ!

Тъй като акарите са много малки и не се забелязват с просто око, необходимо е градинарите да са много наблюдателни.

За целта зеленчуците в двора трябва редовно да се преглеждат и при наличие на паяжинки и жълти петна да се вземат мерки.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

Късният спанак зимува в градината

В началото на септември ви напомнихме, че трябва да засеете спанака, които ще берете още в края на есента. Този, който ще засеете в края на септември обаче, ще остане да зимува в градината.

Няма снимка

Есенен посев от магданоз

Може да берете още тази година За да имате рано напролет магданоз, засейте го още сега. Изберете място, където сте отглеждали зеленчуци, торени с оборски тор - ранни домати, ранни краставици

Няма снимка

Засажда се лук и чесън за зелено

От края на септември може да започнете със засаждането на лука и чесъна за зелено. Но ако нямате възможност, не е спешно, тъй като може да направите засаждането в доста продължителен период от време

Няма снимка

Отгледайте си спанак

Семената поникват по-лесно във влажна почва Спанакът може да се засява както през пролетта, така и през есента. Листната култура не е желателно да се реколтира през лятото

Няма снимка

Побързайте със сеитбата на пролетната салата

Разсадът трябва да се вкорени добре Ако искате през пролетта да берете свежи салати и марули, побързайте да засеете семената. За късно есенно отглеждане най-подходящи са районите

Няма снимка

Зелето може да се шербетува

Ако късното зеле, е започнало да завива глави, не бива да се тори с азот. При внасяне на азот, това ще забави този процес. Така зелките няма да се завият плътно.

Още от Фермер
Няма снимка

Пчелните семейства с майки - помощнички заселете в същия или в отделен кошер, до основното семейство

Пчелните семейства с майки - помощнички, създадени в края на последната главна паша, може да се заселят в същия или в отделен кошер, поставен до основното семейство

Няма снимка

90 години отбелязва Институтът по земеделие в Кюстендил на 27 септември

  90 години от създаването си Институт по земеделие в Кюстендил ще отбележи на 27 и 28 септември. Тържеството започва в петъчния ден от 10.15 ч. в Парк-хотел Кюстендил, ул. „Калосия“ № 19, Хисарлъка.

Няма снимка

Особено внимание обърнете на отводките и помощните семейства

При подготовката за зимуване особено внимание трябва да се обърне и на отводките и помощните семейства. Грижите за отводките се свеждат до осигуряване на достатъчно млади пчели и хранителни запаси (8

Няма снимка

Очаква ни топла есен, живакът скача до 30 градуса през октомври

Само няколко часа ни делят от астрономическата есен. Тя ще настъпи точно в 10.50 ч. в понеделник. „Астрономически днес е последният ден на лятото. От климатична гледна точка отдавна сме в есента,

Няма снимка

6 грешки при съхранението на сухата храна на кучето

Условията на съхранение на сухата храна на кучето са също толкова важни, колкото и съставът ѝ. Неправилните условия на съхранение може да доведат до разваляне

Няма снимка

Торта Добуш

Сладкарят Йозеф Добуш е измислил тази рецепта специално за Унгарското национално изложение през 1885г. Предизвикателството било да се направи торта, която да може да се запази поне 10 дни