Паяжинообразуващият акар е опасен за всички зеленчуци

07 юни 2019 Зеленчуци 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Редовно преглеждайте растенията

По всички зеленчуци един от най-опасните неприятели е паяжинообразуващият акар. Тъй като вредителят трудно се забелязва, градинарите установяват присъствието му в градината след като симптомите станат видими.

Повредата от акарите е, че смучат сок от долната страна на листата.

На мястото на убождането се появяват жълтеникави петънца, които постепенно се сливат и листата се прошарват, а по-късно пожълтяват и изсъхват.

При наличие на акари около мястото на хранене се образува паяжина, в която се намират паячетата. Там женските снасят яйцата си.

Обикновеният паяжинообразуващ акар може да развие до 15-20 поколения годишно. Напада основно краставици, домати, патладжан, зелен фасул.

Съветът на специалистите е градинарите редовно да преглеждат листата на растенията.

Срещу вредителя може да се използват препаратите: Би-58 - 0.1% - 10 мл, аполо 50СК - 0.04% - 4 мл, омит 57Е - 0.1% - 10 мл, каскейд 5ЕК - 0.1% - 10 мл и други. Процентът е за 1 дка, а малката доза - за 10 литра вода.

ВНИМАНИЕ!

Тъй като акарите са много малки и не се забелязват с просто око, необходимо е градинарите да са много наблюдателни.

За целта зеленчуците в двора трябва редовно да се преглеждат и при наличие на паяжинки и жълти петна да се вземат мерки.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

Кои зеленчуци да подхраните

Ако сте решили да подхраните зеленчуците с листен тор, ето какви са дозите за площ от 1 декар: . домати - 500 мл . пипер - 600 мл . краставици (дългоплодни и корнишони) - 600 мл .

Няма снимка

В кои фази да нахраните листно

В някои фази от развитието си растенията имат по-голяма нужда от растеж. Това са моментите на: . бърз растеж . натрупване на вегетативна маса . образуване на репродуктивни органи На пазара се

Няма снимка

Растенията се нуждаят от храна

През вегетацията е важно да направите допълнително подхранване, за да могат културите да растат и да се развиват правилно. Много подходящо за вегетационно торене е да използвате листни торове. .

Няма снимка

Напояването на зеленчуците зависи от много фактори

Напояването на зеленчуците е от изключително значение за правилния им растеж и развитие. Много са факторите, от които зависи кога и с колко вода да се полива.

Няма снимка

Засейте късни моркови

Все още може да засявате късните моркови, т.е. тези, които ще съхранявате или ще слагате в туршиите. Сеитбата направете на дълбочина 2 см, но ако почвата е по-лека - на 3 см.

Няма снимка

Зелен фасул като втора култура

В момента много подходящо е да засеете зелен фасул като втора култура. Сеитба в 5 стъпки . Направете сеитбата до 20 юли. . Използвайте нискостъблени сортове, тъй като са с по-къса вегетация.

Още от Фермер
Няма снимка

Цените на черешите - ниски изкупни, високи в магазина

Част от черешовата реколта в Сливенско и тази година може да остане неприбрана заради ниските изкупни цени. За това алармираха черешопроизводители от село Глушник.

Няма снимка

Проверяват къщи за гости и след петгодишния срок

По заповед на министъра на земеделието Десислава Танева започна проверка на къщите за гости, финансирани по програмата за селските райони, за които 5-годишният срок не е изтекъл.

Няма снимка

При хиподермоза кравите губят апетит

Хиподермозата е трудно лечимо заболяване предимно по едрите преживни животни, което води до големи икономически загуби за говедовъдите. Причинители са подкожните щръклици или въгарци,

Няма снимка

Ролята на семейството отглеждач при пренос на ларви

Един-два дни преди пренасянето на ларвите маточните килийки се залепват с леко натискане с шаблона. Или с капка восък върху отделните тапи или подложки,

Няма снимка

Среден добив от 500 кг/дка прогнозират преди жътвата на пшеница

Очаква се в края на юни да се жъне ечемик Галя Събева Близо 5 млн. тона зърно се очаква да се приберат след около месец, когато ще стартира жътвата на пшеница.

Няма снимка

Смарт земеделие с eMAG

Модерните технологии са навсякъде – те промениха начина, по който общуваме, работим и се забавляваме, като в селското стопанство навлизат също толкова бурно.