Най-вкусните понички

05 юни 2019 Кулинария 0 39006
Няма снимка
 

Продукти: 500 мл прясно мляко, 2 яйца, 125 г масло или маргарин, 2 суп. лъж. (+ 1 ч. лъж.) захар, 1,5 ч.л. сол, 1 пак. суха мая, 1 ч. чаша топла вода, брашно, колкото поеме, така че да се получи не много стегнато тесто, но да не се лепи по ръцете - около 400 г.

(От тези продукти се получават повече от 40 понички, можете да намалите дозите на половина)

Приготвяне: Смесете млякото с водата и леко загрейте. Добавете захарта и маята. Разбъркайте и оставете дрождите да се активират (около 15 минути).

Прибавете яйцето и маслото (може да е със стайна температура или предварително разтопено). Посолете.

Добавете ванилия (в рецептата не е посочена, но с нея поничките стават по-вкусни).

Всичко много старателно се разбърква и едва тогава постепенно се изсипва брашното. Прехвърлете сместа върху плота и месете, като продължавате да прибавяте брашно. Тестото не трябва да е много меко, но не трябва да е и прекалено твърдо - средно.

Нужното брашно е около 400 г. Покрийте с кърпа и оставете да "почива" за 1,5 часа, докато тестото удвои обема си. Когато това стане можете да пристъпите към приготвянето на поничките.

Разточете тестото на кора с дебелина около 1 см. С помощта на чаша с подходящ размер изрежете кръгчета, които също се оставят за известно време "да се надигнат".

Загрейте добре растителното масло в дълбок тиган. Количеството олио трябва да е такова, че поничките да плуват в него, без да докосват дъното. Пържете от двете страни до златистокафяво. Поставете готовите понички върху хартия.

Докато следващата порция се пържи, можете да се заемете с пълненето на готовите. С остър нож направете отстрани срез и напълнете с предпочитаното сладко. Ако не искате да пълните поничките, можете просто да ги поръсите с пудра захар.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Пържени банички с яйце и зелен лук

Те не изглеждат впечатляващо, но са изключително вкусни Продукти: 200 мл топла вода, 250 г брашно, 3 яйца, 2 суп. лъж. растително масло, 1 връзка зелен лук, 0,5 ч. лъж. суха мая, 1 ч.л

Няма снимка

Домати със сирене и чесън

Лесна за изпълнение, ефектна и бърза салата, която ще украси всяка празнична трапеза Продукти: 200 г сирене, 3 домата, 2 скилидка чесън, 2 суп. лъж. майонеза

Няма снимка

Пиката с пилешки гърди

Пиката е италиано-американска класика. Това е по-скоро начин на приготвяне на месото и се използва не само за пилешки гърди, но и за доста други меса, например за риба (обикновено риба меч)

Няма снимка

Ментови бисквитки

Рецептата е на Красимира Петрова от Ямбол Ментовите сладки са вкусни, свежи и чудесно допълват следобедната чаша кафе или чай. Продукти: 80 г масло, 80 г захар, 160 г пшенично брашно

Няма снимка

Патладжани със сладко-кисел сос

Понякога се уморяваме от месни ястия и решаваме да приготвим нещо със зеленчуци. Диетолозите твърдят, че това е полезно не само за фигурата ни, но такова редуване на месни и разтоварващи дни се

Няма снимка

Салата с ягоди и спанак

Това нетрадиционно предястие ни го изпрати Анна Димитрова от Хасково Продукти: 8-10 ягоди, 200 г пресен спанак (само листата), 150 г козе сирене (или фета), шепа нарязани ядки, балсамов оцет

Още от Фермер
Няма снимка

Ако сте заплодили зайците

Внимавайте със зелената трева! По време на бременността зайкините имат повишени нужди от хранителни вещества. Това се отнася най-вече от протеин, минерални вещества и мастноразтворими витамини - А, Д

Няма снимка

Актуални грижи за засадените растения

* Продължава разсаждането на някои от основните култури - домати, краставици, пипер, патладжан, тиквички. Основната грижа е растенията да се засадят правилно и след това да се полеят

Няма снимка

Отгледайте си бамя, няма да съжалявате

Берете чушките млади Бамята е зеленчукова културата, която не е много ценена от родните градинари. Това се дължи на специфичния й вкус. Тези, които решат да я отглеждат, трябва да знаят

Няма снимка

Опазете плодовете на ягодите от опасни болести

Сиво гниене Сивото гниене е най-опасната болест по ягодата. Първоначални инфекции от сиво гниене могат да се забележат в основата на младите и все още нежни листни дръжки и цветоноси

Няма снимка

Как да получите по 39 отбити прасета от свиня-майка годишно?

Испански свиневъд споделя своя успешен опит Свинефермата на испанеца Кан Балау, разположена в община Корнела де Тери край град Жирона, е носител на отличието "Златно прасе" (De porc d'or) за

Няма снимка

При дестилацията се образува доста пяна

Какво може да използвате като пеногасител? Получената течност от отцеждането и евентуалното пресоване на черешите се слага в казана за дестилация по правилата