Най-вкусните понички

05 юни 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Продукти: 500 мл прясно мляко, 2 яйца, 125 г масло или маргарин, 2 суп. лъж. (+ 1 ч. лъж.) захар, 1,5 ч.л. сол, 1 пак. суха мая, 1 ч. чаша топла вода, брашно, колкото поеме, така че да се получи не много стегнато тесто, но да не се лепи по ръцете - около 400 г.

(От тези продукти се получават повече от 40 понички, можете да намалите дозите на половина)

Приготвяне: Смесете млякото с водата и леко загрейте. Добавете захарта и маята. Разбъркайте и оставете дрождите да се активират (около 15 минути).

Прибавете яйцето и маслото (може да е със стайна температура или предварително разтопено). Посолете.

Добавете ванилия (в рецептата не е посочена, но с нея поничките стават по-вкусни).

Всичко много старателно се разбърква и едва тогава постепенно се изсипва брашното. Прехвърлете сместа върху плота и месете, като продължавате да прибавяте брашно. Тестото не трябва да е много меко, но не трябва да е и прекалено твърдо - средно.

Нужното брашно е около 400 г. Покрийте с кърпа и оставете да "почива" за 1,5 часа, докато тестото удвои обема си. Когато това стане можете да пристъпите към приготвянето на поничките.

Разточете тестото на кора с дебелина около 1 см. С помощта на чаша с подходящ размер изрежете кръгчета, които също се оставят за известно време "да се надигнат".

Загрейте добре растителното масло в дълбок тиган. Количеството олио трябва да е такова, че поничките да плуват в него, без да докосват дъното. Пържете от двете страни до златистокафяво. Поставете готовите понички върху хартия.

Докато следващата порция се пържи, можете да се заемете с пълненето на готовите. С остър нож направете отстрани срез и напълнете с предпочитаното сладко. Ако не искате да пълните поничките, можете просто да ги поръсите с пудра захар.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Пилешки дробчета със сметанов сос

Продукти за 6 порции: 1 кг пилешки дробчета (можете да използвате дробчета и сърца 1:1), 1 голяма глава лук, 300 г печурки, 4 скилидки чесън, 1 суп. лъж.

Няма снимка

Салата с риба тон и царевица

Продукти: 400 г риба тон от консерва, 1/2 глава червен салатен лук, 350 г царевица от консерва, пресен магданоз -на вкус, сол и млян черен пипер на вкус Приготвяне: Подгответе продуктите.

Няма снимка

Руло "Баунти"

Продукти: 200 г бисквити, 20 г захар, 2 суп. лъж. какао, 100 мл вода, 80 г кокосови стърготини, 80 г масло, 60 г пудра захар Приготвяне: Смачкайте бисквитите на трохи, добавете какаото и разбъркайте.

Няма снимка

Супа с топено сирене, гъби и броколи

Продукти: 5-7 печурки, 2 топени сиренца (триъгълничета), 200 г броколи, 1-2 картофа, 1 морков, сол, растително масло Приготвяне: Гъбите се почистват, нарязват и се задушават в масло за 5-10 минути.

Няма снимка

Десерт с малини

Почувствайте вкуса на лятото с този нежен десерт Продукти: 500 г сладкарска сметана, 150 г пудра захар, 100 г малини, 50 г шоколад, 25-30 бишкоти Приготвяне: Разбийте сметаната.

Няма снимка

Рибена супа с топено сирене

Продукти: 1 глава лук, млян черен пипер и сол на вкус, 1 л вода, 10 мл зехтин, 1 връзка пресен копър, 3 картофа, 3 суп. лъж. кедрови ядки (желателно е, но можете да минете и без тях), 1 морков,

Още от Фермер
Няма снимка

Десислава Танева ще участва в официалното откриване на жътвената кампания в Сливен

Утре, 25 юни 2019 г., министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще участва в тържественото откриване на жътвената кампания на пшеница, съобщи пресцентърът на агроминистерството.

Няма снимка

Кои са начините за придаване на майки

Те са два основни - преки и непреки, уточнява Пламен Христов от Институт по животновъдни науки- Костинброд. 1. Преки методи - осъществяват се чрез директно пускане на новата майка през входа или на

Няма снимка

У нас се събират и обработват около 15 000 тона лечебни растения на година

Днес от МОСВ напомнят за устойчиво ползване на находищата им По данни от регионалните инспекции по околната среда и водите през последните години в заготвителните пунктове за билки у нас се събират

Няма снимка

Със зелен камък срещу хлорозата

За преодоляване на желязната хлороза най-често се използва железен сулфат - зелен камък. Той се внася почвено на дълбочина 20-25 см под короната на дърветата.

Няма снимка

ЕС установи различен състав в една трета от храни с еднакви/сходни опаковки

Някои продукти в ЕС се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав. Това разкриват резултатите от общоевропейска кампания за тестване на хранителни продукти,

Няма снимка

Опасни неприятели по ореха

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Опасни неприятели по ореха, които причиняват червясване, са ореховият плодов червей и ябълковият плодов червей.