Какви цени се очакват за пшеницата и ечемика

06 юни 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

По прогноза на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство

В последния бюлетин на центъра  от края на май 2019 г. експертите леко увеличават оценката си за производство от пшеница в България до 5,6 млн.т. А прогнозните добиви при изчисляване по JRC-Mars са за около 478 кг от декар.

Текущата оценка е ечемикът да достигне 550 хил.т. при прогнозен добив от 445 кг/дка.

Според прогнозата през юни хлебната пшеница ще е на равнище от 315 лв. за тон, а фуражната - 300 лева.

За ечемика се предвиждат 285 лв., за царевицата - 285 лв., за слънчогледа - 580 лв. за тон.

При рапицата оценката е коригирана в посока нагоре при прогнозен добив е за 271 кг/дка.

Хлебната пшеница в Черноморския район - FOB цена от новата реколта, се очаква да тръгне от 200 US$/т

ечемикът - от 170 US$/т, фуражната пшеница - от 185 US$/т, сочат предвижданията.

По последни данни на USDA се очаква световното производство на пшеница да достигне исторически максимум от 777 млн.т през настоящата година.

Реколтата в ЕС се очаква да се възстанови до 153,8 млн.т.

За Русия и Украйна се очаква да произведат с около 11% повече пшеница на годишна база.

При рапицата се прогнозира леко увеличение в сравнение с миналата година, като реколтата според USDA ще достигне 75 млн.т, но все още остава под психологическия праг от 80 млн.т. Цената й се очаква да остане подобна на миналогодишната.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Смарт земеделие с eMAG

Модерните технологии са навсякъде – те промениха начина, по който общуваме, работим и се забавляваме, като в селското стопанство навлизат също толкова бурно.

Няма снимка

EK внесе проект на регламент за увеличение на прозрачността при цените на храните

След като забрани нелоялните търговски практики и подобри сътрудничеството между производителите, ЕК представи третия елемент за подобряване на справедливостта във веригата за предлагане на храни

Няма снимка

Отлични перспективи пред износа на череши

Глобалният пазар ще расте с бързи темпове в следващите пет години движен от нарастващо търсене в Азия, сочи нов анализ на ИнтелиАгро Истински бум преживява търговията с пресни череши в света.

Няма снимка

Подземното капково напояване вече измества и дъждуването, и гравитачното

. Системите добиват все по-голяма популярност у нас, особено при царевицата . Имат много плюсове, а и не могат да се крадат Диана Ванчева През последните години системите за подземно капково

Няма снимка

Русия изнася с 14% по-малко пшеница

В Русия са обобщени предварителните резултати от износа на зърно през 2018/1919. Според Федералния център за качество на зърното, въз основа на издадените фитосанитарни разрешителни,

Няма снимка

Рязък ръст на агрокотировките в Чикаго

Вчера в Чикаго имаше рязко увеличение на цените, тъй като климатичните условия остават неблагоприятни. Нарастват опасенията, че след засяването на царевицата напредъкът на сеитбената кампания за

Още от Фермер
Няма снимка

Цените на черешите - ниски изкупни, високи в магазина

Част от черешовата реколта в Сливенско и тази година може да остане неприбрана заради ниските изкупни цени. За това алармираха черешопроизводители от село Глушник.

Няма снимка

Проверяват къщи за гости и след петгодишния срок

По заповед на министъра на земеделието Десислава Танева започна проверка на къщите за гости, финансирани по програмата за селските райони, за които 5-годишният срок не е изтекъл.

Няма снимка

При хиподермоза кравите губят апетит

Хиподермозата е трудно лечимо заболяване предимно по едрите преживни животни, което води до големи икономически загуби за говедовъдите. Причинители са подкожните щръклици или въгарци,

Няма снимка

Ролята на семейството отглеждач при пренос на ларви

Един-два дни преди пренасянето на ларвите маточните килийки се залепват с леко натискане с шаблона. Или с капка восък върху отделните тапи или подложки,

Няма снимка

Кои зеленчуци да подхраните

Ако сте решили да подхраните зеленчуците с листен тор, ето какви са дозите за площ от 1 декар: . домати - 500 мл . пипер - 600 мл . краставици (дългоплодни и корнишони) - 600 мл .

Няма снимка

Среден добив от 500 кг/дка прогнозират преди жътвата на пшеница

Очаква се в края на юни да се жъне ечемик Галя Събева Близо 5 млн. тона зърно се очаква да се приберат след около месец, когато ще стартира жътвата на пшеница.