Износът на храни от ЕС продължава да расте

07 юни 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

Стойността на износа на селскостопански и хранителни продукти от ЕС през март 2019 г. е със 7% по-висока (12,6 милиарда евро) в сравнение със същия месец на миналата година, когато вносът достига 10,1 милиарда евро. А излишъкът от хранително-вкусовата промишленост на ЕС за март възлиза на 2,5 милиарда евро, което е увеличение от 34%. Това са основните констатации от последния месечен търговски доклад, публикуван от Европейската комисия.

Най-голямо увеличение за стойностите на износа (март 2019 г. спрямо март 2018 г.) е регистрирано към Китай (с 125 млн. евро), САЩ (с 119 млн. евро) и Египет (с 103 млн. евро).  Значително намаление на износа за същия период се отчита към страните Саудитска Арабия (с 96 млн. евро) и Корея (намаление с 24 млн. евро).

По отношение на вноса е налице значително увеличение от САЩ, което е с 138 млн. евро повече в сравнение с март 2018 г. Има и значителен ръст от Украйна (увеличение с 87 млн. Евро) и Гана (увеличение с 48 млн. евро).

Спад в стойността на вноса  има от Аржентина (намаляващ с 72 млн. евро), Канада (с 53 млн. Евро) и Нова Зеландия (намаление с 39 млн. евро).

Що се отнася до стойностите на износа по сектори, със значително увеличение е износът на пшеница (увеличение от 307 млн. евро), спиртни напитки и ликьори (с 88 млн. евро), лен и коноп (с  72 млн. евро) и свинско месо (увеличение с 49 млн. евро). Забелязва се значителен спад на износа на захар от цвекло и тръстика (намаление с 52 млн. евро) и на сурови кожи (с 43 млн. евро).

Наблюдават се значителни увеличения на стойността на вноса на соя (с 73 млн. евро), зърнените култури (с 68 млн. евро) и какаовите зърна (увеличение с 66 млн. евро). За разлика от това, вносът на тропически плодове, пресни или сушени (спад от 71 млн. евро), овче и козе месо (намаляващ с 55 млн. евро) и цитрусови плодове (намаление с 50 млн. евро) намалява драстично в стойностно изражение.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Смарт земеделие с eMAG

Модерните технологии са навсякъде – те промениха начина, по който общуваме, работим и се забавляваме, като в селското стопанство навлизат също толкова бурно.

Няма снимка

EK внесе проект на регламент за увеличение на прозрачността при цените на храните

След като забрани нелоялните търговски практики и подобри сътрудничеството между производителите, ЕК представи третия елемент за подобряване на справедливостта във веригата за предлагане на храни

Няма снимка

Отлични перспективи пред износа на череши

Глобалният пазар ще расте с бързи темпове в следващите пет години движен от нарастващо търсене в Азия, сочи нов анализ на ИнтелиАгро Истински бум преживява търговията с пресни череши в света.

Няма снимка

Подземното капково напояване вече измества и дъждуването, и гравитачното

. Системите добиват все по-голяма популярност у нас, особено при царевицата . Имат много плюсове, а и не могат да се крадат Диана Ванчева През последните години системите за подземно капково

Няма снимка

Русия изнася с 14% по-малко пшеница

В Русия са обобщени предварителните резултати от износа на зърно през 2018/1919. Според Федералния център за качество на зърното, въз основа на издадените фитосанитарни разрешителни,

Няма снимка

Рязък ръст на агрокотировките в Чикаго

Вчера в Чикаго имаше рязко увеличение на цените, тъй като климатичните условия остават неблагоприятни. Нарастват опасенията, че след засяването на царевицата напредъкът на сеитбената кампания за

Още от Фермер
Няма снимка

Цените на черешите - ниски изкупни, високи в магазина

Част от черешовата реколта в Сливенско и тази година може да остане неприбрана заради ниските изкупни цени. За това алармираха черешопроизводители от село Глушник.

Няма снимка

Проверяват къщи за гости и след петгодишния срок

По заповед на министъра на земеделието Десислава Танева започна проверка на къщите за гости, финансирани по програмата за селските райони, за които 5-годишният срок не е изтекъл.

Няма снимка

При хиподермоза кравите губят апетит

Хиподермозата е трудно лечимо заболяване предимно по едрите преживни животни, което води до големи икономически загуби за говедовъдите. Причинители са подкожните щръклици или въгарци,

Няма снимка

Ролята на семейството отглеждач при пренос на ларви

Един-два дни преди пренасянето на ларвите маточните килийки се залепват с леко натискане с шаблона. Или с капка восък върху отделните тапи или подложки,

Няма снимка

Кои зеленчуци да подхраните

Ако сте решили да подхраните зеленчуците с листен тор, ето какви са дозите за площ от 1 декар: . домати - 500 мл . пипер - 600 мл . краставици (дългоплодни и корнишони) - 600 мл .

Няма снимка

Среден добив от 500 кг/дка прогнозират преди жътвата на пшеница

Очаква се в края на юни да се жъне ечемик Галя Събева Близо 5 млн. тона зърно се очаква да се приберат след около месец, когато ще стартира жътвата на пшеница.