Храните поскъпват на фона на неблагоприятната прогноза за производството на царевица

07 юни 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Повишават се цените на сиренето, свинското и царевичното олио и се понижават на захарта, палмовото масло и говеждото месо.

Световните цени на храните през май нарастват за пети пореден месец, благодарение на повишаването на цените на сиренето и царевицата, поради неблагоприятни метеорологични условия.

Индексът на храните на ФАО , който проследява промяната в международните цени на най-популярните хранителни стоки за месеца, е средно 172,4 пункта през май, което е с 1,2% повече от предходния месец, но все още е с 1,9% по-малко от май 2018.

Индексът на цените на ФАО за млечните продукти се е увеличил с 5,2% от април и достигна най-високата си стойност през последните пет години.

Ръстът на този индекс е главно поради по-високите цени на сиренето.

Той е отражение на активното търсене в света в условията на ограничено предлагане на износ от страните от Тихия океан.

Индексът на цените на зърното на ФАО

се е увеличил с 1,4%, поради неочакваното увеличение на ценовите котировки на царевицата, поради влошаването на прогнозите за производството в Съединените щати, където културите се засяват с безпрецедентно бавни темпове поради големите наводнения и дъжд.

Цените на пшеницата като цяло намаляват, докато цените на ориза остават стабилни.

Индексът FAO на цените на захарта за месеца е намалял с 3,2%, поради факта, че перспективите за растеж на производството на захар в Индия, най-големият производител в света, надвишават негативния ефект от информацията за 17% годишен спад в производството в Бразилия.

По-ниските глобални цени на енергията, водещи до по-ниско търсене на захарна тръстика за производство на биогорива, също оказаха отрицателно въздействие върху цените на захарта.

Индексът на ФАО за цените на растителните масла спадна с 1,1% поради по-ниските цени на палмовото масло, което се дължи на наличието на големи запаси във водещите страни-износителки. Цените на соевото, слънчогледовото и рапичното масло се покачиха леко.

Индексът на цените на месото на ФАО беше малко над нивото от май, поради по-нататъшното увеличение на цените на цените на свинското месо под влиянието на стабилно търсене от страна на страните от Източна Азия, където африканската чума по свинете доведе до рязък спад в производството. Цените на говеждото месо са паднали сравнително много през април, отразявайки растежа на експортните доставки в света.

Слаба прогноза за производството на царевица

Според последните прогнози на ФАО, представени в Обобщението на снабдяването и търсенето на зърнени култури , обемът на производството на зърнени култури в света през 2019 г. може да се увеличи с 1,2%,в сравнение с предходната година и да достигне 2,685 милиона тона.

Растежът в световното производство на зърнени култури отразява увеличаването на производството на пшеница и ечемик, докато общото производство на ориз вероятно ще остане близо до рекордното ниво от миналата година.

Въпреки това, сега се очаква намаляване на световното производство на царевица в момента се очаква, поради очакваният спад в САЩ с 10%, в сравнение с предходната година, на фона на значително намаляване на нормите на сеитба, поради неблагоприятни метеорологични условия.

Общото потребление на зърно през следващата година се очаква да достигне 2,707 млн. тона, което е малко по-малко от майската прогноза, но все още с 1% по-високо от прогнозата за сезона 2018–2019.

Очаква се световното потребление на ориз да достигне 518 млн. тона, което представлява годишен ръст от 1,4%, докато световното потребление на пшеница може да нарасне с 1,2% и да достигне 755 млн. тона.

Въз основа на последните оценки на производството и потреблението, обемът на световните запаси от зърно в новия сезон може да бъде намален с цели 3% до най-ниската стойност през последните четири години - 830 млн. тона.

Това очаквано намаление на запасите може да доведе до спад на световното съотношение на запасите от зърно към потреблението им под 30%, което обаче все още показва сравнително удобни обеми на снабдяване.

Очаква се световната търговия със зърно да нарасне до 414 млн. тона, което е с 1,4% повече от прогнозата за предходната година.

Това се дължи на значително увеличаване на обема на търговията с пшеница, свързано с по-голямо търсене на внос от редица страни в Африка и Азия, както и очаквано увеличение на експортните доставки в Черноморския регион и ЕС.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Франция е най-големият получател на средства от ОСП

95% от субсидиите в селското стопанство в страната идва от ОСП. Има значителни различия между регионите на страната, между видовете производство и между фермите.

Няма снимка

Променя се Правилникът за прилагане на Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия

На заседание, провело се на 18 септември 2019 г., Министерският съвет прие допълнение на Правилника за прилагане на Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия

Няма снимка

Абсурд! Чуждестранните ябълки, внесени в България, са 14 пъти повече от родно произведените

За никого не е тайна, че българските производители на плодове и зеленчуци с големи трудности успяват да реализират продукцията си на пазарите у нас. Много от тях не смогват да покрият

Няма снимка

Приключиха дискусиите за първия от трите SWOT-анализа за ОСП 2021-2027 г.

Институтът по аграрна икономика и браншът проведоха срещи относно изготвянето на Анализа на състоянието на селското стопанство. Това е първият от трите SWOT-анализа

Няма снимка

Как оцеляват производители на малини и ягоди - много трудно!

Продукцията от 130 декара ягодоплодни култури, които отглеждат Севда и Шакир Исмаилови, се реализира на пресния пазар и в хладилна база за замразяване Ваня Велинска

Няма снимка

ЕС: С 42% е нараснал експортът на свинско месо в Китай

За периода януари-юни обемите на експорт на европейско свинско месо за Китай достигат 965,8 хил. т, което е с 42% повече в сравнение със същия период на миналата година

Още от Фермер
Няма снимка

Пчелните семейства с майки - помощнички заселете в същия или в отделен кошер, до основното семейство

Пчелните семейства с майки - помощнички, създадени в края на последната главна паша, може да се заселят в същия или в отделен кошер, поставен до основното семейство

Няма снимка

90 години отбелязва Институтът по земеделие в Кюстендил на 27 септември

  90 години от създаването си Институт по земеделие в Кюстендил ще отбележи на 27 и 28 септември. Тържеството започва в петъчния ден от 10.15 ч. в Парк-хотел Кюстендил, ул. „Калосия“ № 19, Хисарлъка.

Няма снимка

Особено внимание обърнете на отводките и помощните семейства

При подготовката за зимуване особено внимание трябва да се обърне и на отводките и помощните семейства. Грижите за отводките се свеждат до осигуряване на достатъчно млади пчели и хранителни запаси (8

Няма снимка

Очаква ни топла есен, живакът скача до 30 градуса през октомври

Само няколко часа ни делят от астрономическата есен. Тя ще настъпи точно в 10.50 ч. в понеделник. „Астрономически днес е последният ден на лятото. От климатична гледна точка отдавна сме в есента,

Няма снимка

6 грешки при съхранението на сухата храна на кучето

Условията на съхранение на сухата храна на кучето са също толкова важни, колкото и съставът ѝ. Неправилните условия на съхранение може да доведат до разваляне

Няма снимка

Торта Добуш

Сладкарят Йозеф Добуш е измислил тази рецепта специално за Унгарското национално изложение през 1885г. Предизвикателството било да се направи торта, която да може да се запази поне 10 дни