Храните поскъпват на фона на неблагоприятната прогноза за производството на царевица

07 юни 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Повишават се цените на сиренето, свинското и царевичното олио и се понижават на захарта, палмовото масло и говеждото месо.

Световните цени на храните през май нарастват за пети пореден месец, благодарение на повишаването на цените на сиренето и царевицата, поради неблагоприятни метеорологични условия.

Индексът на храните на ФАО , който проследява промяната в международните цени на най-популярните хранителни стоки за месеца, е средно 172,4 пункта през май, което е с 1,2% повече от предходния месец, но все още е с 1,9% по-малко от май 2018.

Индексът на цените на ФАО за млечните продукти се е увеличил с 5,2% от април и достигна най-високата си стойност през последните пет години.

Ръстът на този индекс е главно поради по-високите цени на сиренето.

Той е отражение на активното търсене в света в условията на ограничено предлагане на износ от страните от Тихия океан.

Индексът на цените на зърното на ФАО

се е увеличил с 1,4%, поради неочакваното увеличение на ценовите котировки на царевицата, поради влошаването на прогнозите за производството в Съединените щати, където културите се засяват с безпрецедентно бавни темпове поради големите наводнения и дъжд.

Цените на пшеницата като цяло намаляват, докато цените на ориза остават стабилни.

Индексът FAO на цените на захарта за месеца е намалял с 3,2%, поради факта, че перспективите за растеж на производството на захар в Индия, най-големият производител в света, надвишават негативния ефект от информацията за 17% годишен спад в производството в Бразилия.

По-ниските глобални цени на енергията, водещи до по-ниско търсене на захарна тръстика за производство на биогорива, също оказаха отрицателно въздействие върху цените на захарта.

Индексът на ФАО за цените на растителните масла спадна с 1,1% поради по-ниските цени на палмовото масло, което се дължи на наличието на големи запаси във водещите страни-износителки. Цените на соевото, слънчогледовото и рапичното масло се покачиха леко.

Индексът на цените на месото на ФАО беше малко над нивото от май, поради по-нататъшното увеличение на цените на цените на свинското месо под влиянието на стабилно търсене от страна на страните от Източна Азия, където африканската чума по свинете доведе до рязък спад в производството. Цените на говеждото месо са паднали сравнително много през април, отразявайки растежа на експортните доставки в света.

Слаба прогноза за производството на царевица

Според последните прогнози на ФАО, представени в Обобщението на снабдяването и търсенето на зърнени култури , обемът на производството на зърнени култури в света през 2019 г. може да се увеличи с 1,2%,в сравнение с предходната година и да достигне 2,685 милиона тона.

Растежът в световното производство на зърнени култури отразява увеличаването на производството на пшеница и ечемик, докато общото производство на ориз вероятно ще остане близо до рекордното ниво от миналата година.

Въпреки това, сега се очаква намаляване на световното производство на царевица в момента се очаква, поради очакваният спад в САЩ с 10%, в сравнение с предходната година, на фона на значително намаляване на нормите на сеитба, поради неблагоприятни метеорологични условия.

Общото потребление на зърно през следващата година се очаква да достигне 2,707 млн. тона, което е малко по-малко от майската прогноза, но все още с 1% по-високо от прогнозата за сезона 2018–2019.

Очаква се световното потребление на ориз да достигне 518 млн. тона, което представлява годишен ръст от 1,4%, докато световното потребление на пшеница може да нарасне с 1,2% и да достигне 755 млн. тона.

Въз основа на последните оценки на производството и потреблението, обемът на световните запаси от зърно в новия сезон може да бъде намален с цели 3% до най-ниската стойност през последните четири години - 830 млн. тона.

Това очаквано намаление на запасите може да доведе до спад на световното съотношение на запасите от зърно към потреблението им под 30%, което обаче все още показва сравнително удобни обеми на снабдяване.

Очаква се световната търговия със зърно да нарасне до 414 млн. тона, което е с 1,4% повече от прогнозата за предходната година.

Това се дължи на значително увеличаване на обема на търговията с пшеница, свързано с по-голямо търсене на внос от редица страни в Африка и Азия, както и очаквано увеличение на експортните доставки в Черноморския регион и ЕС.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Смарт земеделие с eMAG

Модерните технологии са навсякъде – те промениха начина, по който общуваме, работим и се забавляваме, като в селското стопанство навлизат също толкова бурно.

Няма снимка

EK внесе проект на регламент за увеличение на прозрачността при цените на храните

След като забрани нелоялните търговски практики и подобри сътрудничеството между производителите, ЕК представи третия елемент за подобряване на справедливостта във веригата за предлагане на храни

Няма снимка

Отлични перспективи пред износа на череши

Глобалният пазар ще расте с бързи темпове в следващите пет години движен от нарастващо търсене в Азия, сочи нов анализ на ИнтелиАгро Истински бум преживява търговията с пресни череши в света.

Няма снимка

Подземното капково напояване вече измества и дъждуването, и гравитачното

. Системите добиват все по-голяма популярност у нас, особено при царевицата . Имат много плюсове, а и не могат да се крадат Диана Ванчева През последните години системите за подземно капково

Няма снимка

Русия изнася с 14% по-малко пшеница

В Русия са обобщени предварителните резултати от износа на зърно през 2018/1919. Според Федералния център за качество на зърното, въз основа на издадените фитосанитарни разрешителни,

Няма снимка

Рязък ръст на агрокотировките в Чикаго

Вчера в Чикаго имаше рязко увеличение на цените, тъй като климатичните условия остават неблагоприятни. Нарастват опасенията, че след засяването на царевицата напредъкът на сеитбената кампания за

Още от Фермер
Няма снимка

Цените на черешите - ниски изкупни, високи в магазина

Част от черешовата реколта в Сливенско и тази година може да остане неприбрана заради ниските изкупни цени. За това алармираха черешопроизводители от село Глушник.

Няма снимка

Проверяват къщи за гости и след петгодишния срок

По заповед на министъра на земеделието Десислава Танева започна проверка на къщите за гости, финансирани по програмата за селските райони, за които 5-годишният срок не е изтекъл.

Няма снимка

При хиподермоза кравите губят апетит

Хиподермозата е трудно лечимо заболяване предимно по едрите преживни животни, което води до големи икономически загуби за говедовъдите. Причинители са подкожните щръклици или въгарци,

Няма снимка

Ролята на семейството отглеждач при пренос на ларви

Един-два дни преди пренасянето на ларвите маточните килийки се залепват с леко натискане с шаблона. Или с капка восък върху отделните тапи или подложки,

Няма снимка

Кои зеленчуци да подхраните

Ако сте решили да подхраните зеленчуците с листен тор, ето какви са дозите за площ от 1 декар: . домати - 500 мл . пипер - 600 мл . краставици (дългоплодни и корнишони) - 600 мл .

Няма снимка

Среден добив от 500 кг/дка прогнозират преди жътвата на пшеница

Очаква се в края на юни да се жъне ечемик Галя Събева Близо 5 млн. тона зърно се очаква да се приберат след около месец, когато ще стартира жътвата на пшеница.