Дестабилизирани преджътвени цени на зърното

10 юни 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

В началото на месец юни продължават колебанията в цените на основните зърнени култури по световните борсови пазари, коментират в седмичния си отчет експертите от Софийска стокова борса /ССБ/.

Пшеницата в САЩ се повиши отново с 2.00 долара до 225.00 щд/тон, в Европа обаче имаше поевтиняване от 10.50 евро до 190.50 евро/тон. Украйна и Русия помръднаха с плюс 1.00 долар и мунус 1.00 долар до съответно еднаквите 209.00 щд/тон.

При царевицата лошите агрометеорологични условия доведоха до забавяне на сеитбата в САЩ и цените реагираха с движение нагоре – котировките в Чикаго продължават да се вдигат с плюс 3 долара до 192.00 щд/тон.

Във Франция царевицата също поскъпна с 11.50 евро до 174.50 евро/тон, в Украйна цената също отскочи с плюс 5.00 долара до 180.00 щд/тон. При ечемикът промяната в цените е по-скромна – Украйна плюс 3.00 долара до 187.00 щд/тон и във Франция нулева промяна – 175.00 евро/тон.

Рапицата в Европейския съюз /Еuronext/ коригира цената надолу с 2.00 евро, като се котираше на 367.50 евро/тон.

Нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам възвърна старата си цена от 737.00 щд/тон, а рафинираната захар този път поскъпна с чувствителните плюс 13.70 долара до 339.30 щд/тон на борсата в Лондон, като доставният месец е август.

В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса АД , сделките за пшеница от миналата седмица, умножиха котировките при всички контракти.

Хлебна пшеница се предлага на 340.00 лв/тон, търсенето е на 290.00 лв/тон. Фуражната пшеница варира между 280.00 и 320.00 лв/т съответно за купува и продава, а фуражен ечемик се търси на 240.00-260.00 лв/тон.

При царевицата и маслодайния слънчоглед също има заявки за покупки съответно на 260.00-280.00 лв/т и за 580.00-600.00 лв/тон. Всички цени са без ДДС.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните суровини продължават да бъдат стабилни и без промяна. Бяло саламурено сирене се предлага на начална цена от 4000.00 лв/тон.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Смарт земеделие с eMAG

Модерните технологии са навсякъде – те промениха начина, по който общуваме, работим и се забавляваме, като в селското стопанство навлизат също толкова бурно.

Няма снимка

EK внесе проект на регламент за увеличение на прозрачността при цените на храните

След като забрани нелоялните търговски практики и подобри сътрудничеството между производителите, ЕК представи третия елемент за подобряване на справедливостта във веригата за предлагане на храни

Няма снимка

Отлични перспективи пред износа на череши

Глобалният пазар ще расте с бързи темпове в следващите пет години движен от нарастващо търсене в Азия, сочи нов анализ на ИнтелиАгро Истински бум преживява търговията с пресни череши в света.

Няма снимка

Подземното капково напояване вече измества и дъждуването, и гравитачното

. Системите добиват все по-голяма популярност у нас, особено при царевицата . Имат много плюсове, а и не могат да се крадат Диана Ванчева През последните години системите за подземно капково

Няма снимка

Русия изнася с 14% по-малко пшеница

В Русия са обобщени предварителните резултати от износа на зърно през 2018/1919. Според Федералния център за качество на зърното, въз основа на издадените фитосанитарни разрешителни,

Няма снимка

Рязък ръст на агрокотировките в Чикаго

Вчера в Чикаго имаше рязко увеличение на цените, тъй като климатичните условия остават неблагоприятни. Нарастват опасенията, че след засяването на царевицата напредъкът на сеитбената кампания за

Още от Фермер
Няма снимка

Цените на черешите - ниски изкупни, високи в магазина

Част от черешовата реколта в Сливенско и тази година може да остане неприбрана заради ниските изкупни цени. За това алармираха черешопроизводители от село Глушник.

Няма снимка

Проверяват къщи за гости и след петгодишния срок

По заповед на министъра на земеделието Десислава Танева започна проверка на къщите за гости, финансирани по програмата за селските райони, за които 5-годишният срок не е изтекъл.

Няма снимка

При хиподермоза кравите губят апетит

Хиподермозата е трудно лечимо заболяване предимно по едрите преживни животни, което води до големи икономически загуби за говедовъдите. Причинители са подкожните щръклици или въгарци,

Няма снимка

Ролята на семейството отглеждач при пренос на ларви

Един-два дни преди пренасянето на ларвите маточните килийки се залепват с леко натискане с шаблона. Или с капка восък върху отделните тапи или подложки,

Няма снимка

Кои зеленчуци да подхраните

Ако сте решили да подхраните зеленчуците с листен тор, ето какви са дозите за площ от 1 декар: . домати - 500 мл . пипер - 600 мл . краставици (дългоплодни и корнишони) - 600 мл .

Няма снимка

Среден добив от 500 кг/дка прогнозират преди жътвата на пшеница

Очаква се в края на юни да се жъне ечемик Галя Събева Близо 5 млн. тона зърно се очаква да се приберат след около месец, когато ще стартира жътвата на пшеница.