Сортове пшеница, подходящи за капризите на климата

12 юни 2019 Растениевъдство 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Мургавец удържа на бури и дъжд, Надита и Гинра са нови с над 30% мокър глутен

Радина Иванова, Садово

Институтът по растителни и генетични ресурси “К. Малков” - гр. Садово се гордее с факта, че от четирите групи за стандарт, не работи с пшеници от група Г. Защото за научното звено качеството е на пиедестал от дълги години. И съветва родните зърнопроизводители да държат на качество, за да могат утре да са конкурентни на европейския пазар.

Според агрономите от института сертифицираните и качествени семена са инвестиция, която може да се отплати, за разлика от тази в нискокачествени семена, които не се знае как ще се държат при определени климатични промени.

Преди няколко седмици от института представиха своите постижения в растениевъдството и генетиката от последните години пред родни и чуждестранни гости на "Ден на фермера в Садово". Синтез на ценната информация за сортовете пшеница, която бе дадена тогава ви представяме:

Мургавец

Според зърнопроизводители от Южна България тази година сортът ще даде най-голям добив.

Той е един от малкото осилести сортове на института. Има много едър клас, с едро и добре оцветено зърно, отговаря напълно на изискванията за група Б. От него се прави чудесен хляб. Толерантен е на икономически важните болести, адаптивен, с много добра сухоустойчивост и добра студоустойчивост. Така го описва доц. Златина Ур.

Според нея на него може да се заложи, защото дълго време дава много стабилни добиви, което е важно за земеделците.

Старозагорски зърнопроизводител дори твърди, че сортът е устоял и след градушка.

От Института по растителни и генетични ресурси го препоръчват за Западна България. Търсен е и в ловните стопанства.

Надита

Най-новият сорт, признат през 2018 г., е с мокър глутен над 30%. Създаден е с участието на доц. Златина Ур, кръстен на нейна помощничка. При изпитване в сортова комисия е дал над 1000кг/дка в Северна България, което е повече от двата чужди стандарта Анапурна и Авеню. Има висока хектолитрова маса. При последни резултати в технологична лаборатория се доказва, че държи високо качество. С много добра студоустойчивост и по-ниска сухоустойчивост е, затова се препоръчва за северните райони.

Все още учените от института се интересуват от способността му да брати. Явно, че така компенсира гъстотата - видяхме го от опит, защото в началото беше рядък, но по-късно се възстанови, казват те. Затова ще изследват това му свойство.

Гинра

Още един нов сорт, който е с 30% мокър глутен. За първа година ще предлагат семена от него. Създаден е, за да отговори на търсенията. Този сорт е съчетание на висок добив и устойчивост на жълта ръжда. Макар да е с дребно зърно, дава добър добив. Доц. Златина Ур вярва, че ще се докаже.

Гизда

Със запазеното качество на сорт Победа, но с по-високи добиви, особено ако се третира с азот. От последните три години предлагат семена от него. Сухоустойчивостта му обаче не е голяма. Изследванията на ИАСАС показват, че се държи добре в цялата страна.

Фермер

Това е друг вариетет на сорт Победа. Устойчив на икономически важните болести, с висок добив и много високо качество, въпреки че е в група Б. Препоръчван е за по-студени райони. Доц. Ур съветва да не се третира с подобрители, за няма странични явления.

Гея 1

Най-високодобивният сорт, създаден в земеделския институт, е препоръчван за Южна България, тъй като узрява от 3 до 5 дни преди стандарта и така изпреварва вредата от сушите. Нискостъблен, устойчив на болести, оронване и полягане, сухо- и студоустойчив с твърд ендосперм, предразположен за отглеждане при интензивна технология. В Добруджа дава до 1000 кг/дка.

Никибо

Този сорт е подобрен на Прелом. Тъй като зърното е едро, скъсяването, което е направено, намалява възможностите за полягане. Има висока продуктивност и добра устойчивост на болести като сорт Николай, но е по-ранен с около 5 дни, сравнява ги гл. ас. д-р Благой Андонов. Макар и по-дребен, зърното на Никибо е с много добро качество.

Боряна

Сорт много пластичен и подходящ за биологично земеделие, който е в група Б. Подходящ е за по-слаб тип почви и за Северозападна България. Друг от група Б е Царевец - високодобивен, с дълъг клас и с много голям брой класове и зърна в тях (3-5 бр.). Толерантен е към икономически важните болести, суша и студ. Устойчив е на полягане и оронване. В района на Нови пазар получават около 850 кг/дка.

Садово 772 е от група Б, сухо- и студоусйточив е, с изключителна адаптивност и голям потенциал за добив и качество. Проблемът му е, че е толерантен към кафява ръжда и брашнеста мана и се нуждае превантивно от едно-две пръскания. Препоръчва се за Южна България.

На "Дни на фермера" в ИРГР- Садово представени бяха и така познатите Садово-1 и Победа - сортове с доказано качество през годините.

Учените от института представиха още зимоустойчивото и подходящо за неплодородни почви тритикале сорт Рожен, твърдата пшеница Деница, пивоварния ечемик Поток - типичен зимен сорт, който намира все повече почитатели, както и други чудесни сортове ръж, овес, лимец, грах и борчак.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Овощарска вар осигурява ефективена защита на овощните видове

Специалисти от Националната служба за съвети в земеделието и фермери от района на Троян присъстваха на демонстрация на иновативна технология за превенция от болести и неприятели и защита от

Няма снимка

Най-висок добив на пшеница отчитат в община Добрич-селска - 625 кг/дка

90% от пшеницата в областта е ожъната, продължава прибирането на лавандула и маслодайна рапица. Това съобщи за  "Фокус" Веселин Овчаров - старши експерт в Областна дирекция "Земеделие", Добрич.

Няма снимка

Екофол и Кортева с общо демополе в кооперация Раковски

На съвместно демополе фирмите Екофол и Кортева презенираха продуктите си при пролетници – царевица и слънчоглед в производствените посеви на кооперация Раковски.

Няма снимка

С 10 % по-малко пшеница очакват в Добруджа спрямо реколта 2018 г.

Земеделските стопани в Добричкия регион очакват с около 10 на сто по-нисък добив от пшеницата в сравнение с миналата стопанска година, съобщи председателят на Добруджанския съюз на

Няма снимка

Производителите на торове в ЕС вече планират ново портфолио

Макар че новият регламент не е факт, той върви с още по-бързи крачки към одобрение и налага строги изисквания за съставките Диана Ванчева В последните един-два месеца фермерите в цялата

Няма снимка

Разградените жътвени остатъци обогатяват почвата биологично

Продуктът Уникер увеличава съдържанието на органични вещества и образуването на хумус Ваня Велинска Горна Митрополия Следжътвените остатъци могат да се превърнат в ценна храна за следващите

Още от Фермер
Няма снимка

Как да разберете състоянието на семейството, без да отваряте кошера

Състояние на кошера без отваряне - съветите към пчеларите са на pchelar.eu. 1. Ако на преградната дъска има лазене, стрелкане една към друга, лутане без летеж - липса на майка 2.

Няма снимка

Пълнозърнести палачинки с копър и кашкавал

Продукти: 2 ч. чаши нискомаслено кисело мляко (1%), ако искате можете да използвате и айрян, 6 суп. лъж. пълнозърнесто брашно, 2 яйца, 100 г кашкавал, 1 суп. лъж. зехтин, 1 вр.

Няма снимка

Подхранете дръвчетата листно

По време на вегетацията на дръвчетата, те се нуждаят от допълнителна храна, за да се развиват правилно. Листното хранене се явява допълнение към основното торене на овошките,

Няма снимка

9 полезни виолетови продукта

Колкото по-ярък е цветът на зеленчуците и плодовете, толкова повече те се възползват. Такива продукти ще украсят всяка лятна маса, а в комбинация с месо и зеленина те също са много вкусни.

Няма снимка

Мъж сглоби инвалидна количка за златната си рибка, за да я предпази (Видео)

Грижовният стопанин Хенри Ким, който живее в южнокорейската столица Сеул, сглоби специална инвалидна количка за златната си рибка, след като някои от нейните посестрими умрели от болест на

Няма снимка

Освежаващ чийзкейк с киви

Не се пече Продукти: 200 г бисквити, 100 г масло За белия крем: 400 г крема сирене (най-малко два пъти претрита извара), 350 мл сметана (33% масленост), 150 г пудра захар,