Сортове пшеница, подходящи за капризите на климата

12 юни 2019 Растениевъдство 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Мургавец удържа на бури и дъжд, Надита и Гинра са нови с над 30% мокър глутен

Радина Иванова, Садово

Институтът по растителни и генетични ресурси “К. Малков” - гр. Садово се гордее с факта, че от четирите групи за стандарт, не работи с пшеници от група Г. Защото за научното звено качеството е на пиедестал от дълги години. И съветва родните зърнопроизводители да държат на качество, за да могат утре да са конкурентни на европейския пазар.

Според агрономите от института сертифицираните и качествени семена са инвестиция, която може да се отплати, за разлика от тази в нискокачествени семена, които не се знае как ще се държат при определени климатични промени.

Преди няколко седмици от института представиха своите постижения в растениевъдството и генетиката от последните години пред родни и чуждестранни гости на "Ден на фермера в Садово". Синтез на ценната информация за сортовете пшеница, която бе дадена тогава ви представяме:

Мургавец

Според зърнопроизводители от Южна България тази година сортът ще даде най-голям добив.

Той е един от малкото осилести сортове на института. Има много едър клас, с едро и добре оцветено зърно, отговаря напълно на изискванията за група Б. От него се прави чудесен хляб. Толерантен е на икономически важните болести, адаптивен, с много добра сухоустойчивост и добра студоустойчивост. Така го описва доц. Златина Ур.

Според нея на него може да се заложи, защото дълго време дава много стабилни добиви, което е важно за земеделците.

Старозагорски зърнопроизводител дори твърди, че сортът е устоял и след градушка.

От Института по растителни и генетични ресурси го препоръчват за Западна България. Търсен е и в ловните стопанства.

Надита

Най-новият сорт, признат през 2018 г., е с мокър глутен над 30%. Създаден е с участието на доц. Златина Ур, кръстен на нейна помощничка. При изпитване в сортова комисия е дал над 1000кг/дка в Северна България, което е повече от двата чужди стандарта Анапурна и Авеню. Има висока хектолитрова маса. При последни резултати в технологична лаборатория се доказва, че държи високо качество. С много добра студоустойчивост и по-ниска сухоустойчивост е, затова се препоръчва за северните райони.

Все още учените от института се интересуват от способността му да брати. Явно, че така компенсира гъстотата - видяхме го от опит, защото в началото беше рядък, но по-късно се възстанови, казват те. Затова ще изследват това му свойство.

Гинра

Още един нов сорт, който е с 30% мокър глутен. За първа година ще предлагат семена от него. Създаден е, за да отговори на търсенията. Този сорт е съчетание на висок добив и устойчивост на жълта ръжда. Макар да е с дребно зърно, дава добър добив. Доц. Златина Ур вярва, че ще се докаже.

Гизда

Със запазеното качество на сорт Победа, но с по-високи добиви, особено ако се третира с азот. От последните три години предлагат семена от него. Сухоустойчивостта му обаче не е голяма. Изследванията на ИАСАС показват, че се държи добре в цялата страна.

Фермер

Това е друг вариетет на сорт Победа. Устойчив на икономически важните болести, с висок добив и много високо качество, въпреки че е в група Б. Препоръчван е за по-студени райони. Доц. Ур съветва да не се третира с подобрители, за няма странични явления.

Гея 1

Най-високодобивният сорт, създаден в земеделския институт, е препоръчван за Южна България, тъй като узрява от 3 до 5 дни преди стандарта и така изпреварва вредата от сушите. Нискостъблен, устойчив на болести, оронване и полягане, сухо- и студоустойчив с твърд ендосперм, предразположен за отглеждане при интензивна технология. В Добруджа дава до 1000 кг/дка.

Никибо

Този сорт е подобрен на Прелом. Тъй като зърното е едро, скъсяването, което е направено, намалява възможностите за полягане. Има висока продуктивност и добра устойчивост на болести като сорт Николай, но е по-ранен с около 5 дни, сравнява ги гл. ас. д-р Благой Андонов. Макар и по-дребен, зърното на Никибо е с много добро качество.

Боряна

Сорт много пластичен и подходящ за биологично земеделие, който е в група Б. Подходящ е за по-слаб тип почви и за Северозападна България. Друг от група Б е Царевец - високодобивен, с дълъг клас и с много голям брой класове и зърна в тях (3-5 бр.). Толерантен е към икономически важните болести, суша и студ. Устойчив е на полягане и оронване. В района на Нови пазар получават около 850 кг/дка.

Садово 772 е от група Б, сухо- и студоусйточив е, с изключителна адаптивност и голям потенциал за добив и качество. Проблемът му е, че е толерантен към кафява ръжда и брашнеста мана и се нуждае превантивно от едно-две пръскания. Препоръчва се за Южна България.

На "Дни на фермера" в ИРГР- Садово представени бяха и така познатите Садово-1 и Победа - сортове с доказано качество през годините.

Учените от института представиха още зимоустойчивото и подходящо за неплодородни почви тритикале сорт Рожен, твърдата пшеница Деница, пивоварния ечемик Поток - типичен зимен сорт, който намира все повече почитатели, както и други чудесни сортове ръж, овес, лимец, грах и борчак.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Болести по пипера

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Фитофторно гниене Маната (фитофторно гниене) е най-опасната гъбна болест по пипера. Тя се причинява се от патогена Phytophthora capsici.

Няма снимка

Екологично отглеждане на лозя и производство на вино в Италия

Фермерите се стремят максимално да ограничат използването на химикали Доц. д-р Енчо Мянушев, Трентино, Италия Италианската фирма “Мезакорона” е най-големият производител на грозде от доминиращите

Няма снимка

Овощарска вар осигурява ефективена защита на овощните видове

Специалисти от Националната служба за съвети в земеделието и фермери от района на Троян присъстваха на демонстрация на иновативна технология за превенция от болести и неприятели и защита от

Няма снимка

Най-висок добив на пшеница отчитат в община Добрич-селска - 625 кг/дка

90% от пшеницата в областта е ожъната, продължава прибирането на лавандула и маслодайна рапица. Това съобщи за  "Фокус" Веселин Овчаров - старши експерт в Областна дирекция "Земеделие", Добрич.

Няма снимка

Екофол и Кортева с общо демополе в кооперация Раковски

На съвместно демополе фирмите Екофол и Кортева презенираха продуктите си при пролетници – царевица и слънчоглед в производствените посеви на кооперация Раковски.

Няма снимка

С 10 % по-малко пшеница очакват в Добруджа спрямо реколта 2018 г.

Земеделските стопани в Добричкия регион очакват с около 10 на сто по-нисък добив от пшеницата в сравнение с миналата стопанска година, съобщи председателят на Добруджанския съюз на

Още от Фермер
Няма снимка

Хладен въздух довява температури от 25 до 35 градуса, по морето - дъжд

Атмосферното налягане ще продължи бавно да се понижава и ще доближи средното за месеца, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, цитиран от БТА.

Няма снимка

Забраняват свободното пашуване в Община Сатовча

Кметът на община Сатовча Арбен Мименов издаде заповед, с която забрани свободното пашуване на животни по ливадите, както и по засетите и подготвени за сеитба земеделски земи, съобщи вчера БНР.

Няма снимка

Швейцарска компания е разработила изкуствено пиле от грах

Новият продукт е създаден от растителни суровини, което го прави етичен и екологично чист. Засега изкуственото пиле може да се опита само в няколко швейцарски ресторанта,

Няма снимка

Договорени са 64% от бюджета на Програмата за морско дело и рибарство

Към настоящия момент по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) 2014-2020 г. са договорени 130,9 млн. лв. финансова помощ или 64% от бюджета й. Това заяви заместник-министърът на земеделието,

Няма снимка

Експертите прогнозират спад в световното производство на соя

Прогнозата на USDA за световното производство на маслодайни култури през сезон 2019/2020 е то да намалее с 2%. През горепосочения период в света ще се произвеждат 586 милиона тона маслодайни култури.

Няма снимка

Крем супа с прясна царевица

Използвайте млади кочани Продукти: 6 млади кочана царевица, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 4 суп. лъж. масло, 1 ч. чаша сметана, 4 ч. чаши бульон (или вода), 1 ч. лъж. млян кимион, 0,5 ч. лъж.