Сортове пшеница, подходящи за капризите на климата

12 юни 2019 Растениевъдство 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Мургавец удържа на бури и дъжд, Надита и Гинра са нови с над 30% мокър глутен

Радина Иванова, Садово

Институтът по растителни и генетични ресурси “К. Малков” - гр. Садово се гордее с факта, че от четирите групи за стандарт, не работи с пшеници от група Г. Защото за научното звено качеството е на пиедестал от дълги години. И съветва родните зърнопроизводители да държат на качество, за да могат утре да са конкурентни на европейския пазар.

Според агрономите от института сертифицираните и качествени семена са инвестиция, която може да се отплати, за разлика от тази в нискокачествени семена, които не се знае как ще се държат при определени климатични промени.

Преди няколко седмици от института представиха своите постижения в растениевъдството и генетиката от последните години пред родни и чуждестранни гости на "Ден на фермера в Садово". Синтез на ценната информация за сортовете пшеница, която бе дадена тогава ви представяме:

Мургавец

Според зърнопроизводители от Южна България тази година сортът ще даде най-голям добив.

Той е един от малкото осилести сортове на института. Има много едър клас, с едро и добре оцветено зърно, отговаря напълно на изискванията за група Б. От него се прави чудесен хляб. Толерантен е на икономически важните болести, адаптивен, с много добра сухоустойчивост и добра студоустойчивост. Така го описва доц. Златина Ур.

Според нея на него може да се заложи, защото дълго време дава много стабилни добиви, което е важно за земеделците.

Старозагорски зърнопроизводител дори твърди, че сортът е устоял и след градушка.

От Института по растителни и генетични ресурси го препоръчват за Западна България. Търсен е и в ловните стопанства.

Надита

Най-новият сорт, признат през 2018 г., е с мокър глутен над 30%. Създаден е с участието на доц. Златина Ур, кръстен на нейна помощничка. При изпитване в сортова комисия е дал над 1000кг/дка в Северна България, което е повече от двата чужди стандарта Анапурна и Авеню. Има висока хектолитрова маса. При последни резултати в технологична лаборатория се доказва, че държи високо качество. С много добра студоустойчивост и по-ниска сухоустойчивост е, затова се препоръчва за северните райони.

Все още учените от института се интересуват от способността му да брати. Явно, че така компенсира гъстотата - видяхме го от опит, защото в началото беше рядък, но по-късно се възстанови, казват те. Затова ще изследват това му свойство.

Гинра

Още един нов сорт, който е с 30% мокър глутен. За първа година ще предлагат семена от него. Създаден е, за да отговори на търсенията. Този сорт е съчетание на висок добив и устойчивост на жълта ръжда. Макар да е с дребно зърно, дава добър добив. Доц. Златина Ур вярва, че ще се докаже.

Гизда

Със запазеното качество на сорт Победа, но с по-високи добиви, особено ако се третира с азот. От последните три години предлагат семена от него. Сухоустойчивостта му обаче не е голяма. Изследванията на ИАСАС показват, че се държи добре в цялата страна.

Фермер

Това е друг вариетет на сорт Победа. Устойчив на икономически важните болести, с висок добив и много високо качество, въпреки че е в група Б. Препоръчван е за по-студени райони. Доц. Ур съветва да не се третира с подобрители, за няма странични явления.

Гея 1

Най-високодобивният сорт, създаден в земеделския институт, е препоръчван за Южна България, тъй като узрява от 3 до 5 дни преди стандарта и така изпреварва вредата от сушите. Нискостъблен, устойчив на болести, оронване и полягане, сухо- и студоустойчив с твърд ендосперм, предразположен за отглеждане при интензивна технология. В Добруджа дава до 1000 кг/дка.

Никибо

Този сорт е подобрен на Прелом. Тъй като зърното е едро, скъсяването, което е направено, намалява възможностите за полягане. Има висока продуктивност и добра устойчивост на болести като сорт Николай, но е по-ранен с около 5 дни, сравнява ги гл. ас. д-р Благой Андонов. Макар и по-дребен, зърното на Никибо е с много добро качество.

Боряна

Сорт много пластичен и подходящ за биологично земеделие, който е в група Б. Подходящ е за по-слаб тип почви и за Северозападна България. Друг от група Б е Царевец - високодобивен, с дълъг клас и с много голям брой класове и зърна в тях (3-5 бр.). Толерантен е към икономически важните болести, суша и студ. Устойчив е на полягане и оронване. В района на Нови пазар получават около 850 кг/дка.

Садово 772 е от група Б, сухо- и студоусйточив е, с изключителна адаптивност и голям потенциал за добив и качество. Проблемът му е, че е толерантен към кафява ръжда и брашнеста мана и се нуждае превантивно от едно-две пръскания. Препоръчва се за Южна България.

На "Дни на фермера" в ИРГР- Садово представени бяха и така познатите Садово-1 и Победа - сортове с доказано качество през годините.

Учените от института представиха още зимоустойчивото и подходящо за неплодородни почви тритикале сорт Рожен, твърдата пшеница Деница, пивоварния ечемик Поток - типичен зимен сорт, който намира все повече почитатели, както и други чудесни сортове ръж, овес, лимец, грах и борчак.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Слънчогледът обещава максимални добиви

Засега в цялата страна посевите с маслодайната култура са в много добро състояние Ако по-късно времето не създаде проблеми, се очакват отлични резултати Ваня Велинска Продължителните валежи са

Няма снимка

Вредители по царевицата през лятото

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ През по-късните фази от вегетацията на царевицата сериозни щети нанася царевичният стъблопробивач (Ostrinia nubilalis).

Няма снимка

Среден добив от 500 кг/дка прогнозират преди жътвата на пшеница

Очаква се в края на юни да се жъне ечемик Галя Събева Близо 5 млн. тона зърно се очаква да се приберат след около месец, когато ще стартира жътвата на пшеница.

Няма снимка

Ефективна защита и опазване на зърното демонстрираха от USL

Предстои жътвата, като прибирането на ечемика в някои райони на страната вече започна, но е добре фермерите да мислят за съхранението на зърното. Темата бе сред акцентите,

Няма снимка

Над 40 сорта житни култури представи Добруджанският земеделски институт

Над 40 сорта зърнено-житни култури представи Добруджанският земеделски институт край Генерал Тошево днес на традиционния Ден на отворени врати, съобщава регионална медия.

Няма снимка

С 15-20% по-ниски добиви заради падналите градушки

В полетата на кооперация "Земеделец 93", с. Козловец, община Свищов, коментира ситуацията председателят ѝ Тодор Тодоров Ваня Велнска Градушките, които паднаха,

Още от Фермер
Няма снимка

Производството на пчелни-майки е 120 дни

Началото се определя от естествения процес при пчелите роенето, който съвпада горе-долу с началото на пролетта. Тази година може да се каже, че годината е ройлива,

Няма снимка

Потребителите ще консумират ли ГМ храни, ако знаят повече за тях?

Учени отговориха на въпроса „Дали потребителите ще консумират генетично модифицирани храни, ако разберат науката зад тях?“, съобщава Агробиоинститут. Психолози и биолози от Университета на Рочестър,

Няма снимка

Комитетът по наблюдение на селската програма ще увеличи утре бюджета на преработвателите

На заседанието ще одобрят и критерии за веригата на доставки Сред точките в дневния ред на предстоящото заседание на комитет по наблюдение на ПРСР, който ще се проведе утре, 20 юни,

Няма снимка

Липса на желязо причинява хлороза

Хлорозата при дръвчетата може да се дължи и на недостиг на желязо. Най-често в практиката това се наблюдава при отглеждане на дръвчета на силно алкални почви.

Няма снимка

В град Лозница ще покажат малинокомбайни и модерно предприятие за замразяване

На 10 и 11 юли в град Лозница ще се проведе традиционното национално изложение, придружено с фестивал на малината, съобщиха от Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Няма снимка

ЕК ще насърчава дигитализацията с повече средства и по-малко бюрокрация

ЕС има възможност да стане световна класа в иновациите, но трябва да сменим подхода. Европа има чудесна научна база, но за да сме конкурентоспособни, трябва да въвеждаме повече дигитални технологии