Инж. Рашид Узунов: Клиентите търсят инвентар, съобразен с нашите агротехнически условия

14 юни 2019 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5
 

Всяка машина на “Раломекс”, която има някакво подобрение, е следствие на обратната връзка със земеделските производители

Ивона Величкова

Наскоро имахме удоволствието да поговорим с инж. Рашид Узунов, главен инженер на завода за почвообработващи машини "Раломекс", който ни показа различни представители от продуктовата им гама. Всички изделия, които видяхме, са с някакъв иновативен елемент или нова разработка.

Започнахме обиколката си с петкорпусен обръщателен плуг, чиято премиера бе на изложението АГРА в Пловдив през февруари. Той е подходящ за трактор с мощност 200-220 к.с. По-малкият вариант е четирикорпусен, а по-големите са 6, 7 до 10 корпуса. "Плугът вече мина всички изпитания - изпитан е в реални условия и са отстранени недостатъците му, така че да бъде пуснат в серийно производство", споделя инж. Узунов. Това е плуг с пружинен предпазител. Той е от серията машини нон-стоп, които при среща с препятствие по време на работа автоматично изключват работния орган. Когато препятствието е преодоляно, той автоматично се включва.

"Този плуг има една малка разлика спрямо своите западни аналози - при западните машини работният предпазител действа на принципа на натиск, нашият действа на принципа на опън", обяснява инж. Узунов. Това прави машината по-лесна за поддръжка от земеделските стопани.

Друга машина, която може да се похвали със значителни подобрения, е култиваторът компактор. Инж. Узунов ни показа вариант с работна ширина 4,20 м, като ни обясни, че новото при тази машина всъщност е двойката ротори, които са разположени зад работните органи. Рамката на агрегата също е подобрена, като е направена максимално сигурна и лесна за поддръжка

"Тази нова конструкция гарантира надеждност по време на работа, както и работа без прекъсване, точно когато е кампанията", заяви главният инженер на "Раломекс".

Следващата интересна машина в нашата обиколка е дисковата брана с пружинен предпазител, която освен всичко останало е и топ продуктът от миналата година. "Продадохме много брани от този тип с най-различни размери", споделя инж. Узунов. Те също са от машините от серията нон-стоп, като разликата е, че работният орган - дисковата секция, е от двойка дискове на едно лагерно тяло. Именно това прави машината толкова надеждна, с минимални разходи за бъдеща поддръжка, а ефективността от работата е значително по-добра спрямо предходните модели дискови брани - по-добра обработка, по-добро размесване на пръстта с растителните отпадъци и съответно по-добре подредена площ, след като мине работният цикъл на самата машина.

Стърнищният култиватор, чиято премиера бе преди две години, вече е в серийно производство. Работните зони са подбрани така, че да отговарят на нашите агротехнически условия. "Машината е произведена изключително със съвети, които са ни давани от земеделски производители, видели недостатъците на други такива машини", уточнява инж. Рашид Узунов. По този начин "Раломекс" прави една машина, която е напълно подходяща за условията в България. Работната ширина е 3 м, като може да бъде и 4,5 м за по-мощни трактори над 420 к.с.

Сред най-новите продукти, които инж. Узунов ни показа, бяха машина за внасяне на течен тор. Тя е предвидена за полета, на които е сято с 6-редова сеялка, тъй като вкарва тор с 6-редова машина. Особено подходяща е за земеделци, които не практикуват окопаване на окопните култури - царевица и слънчоглед, а борят плевелите с химия. С използването на тази машина за внасяне на тора загубите са почти нулеви усвояемостта е на 100% и изпитанията, които се правят през последните години с този вид торове, са много добри. Така че това е технология с бъдеще.

Конкретната машина за течно торовнасяне, която видяхме, е с капацитет 600 л. Съответно по-големите модели са 8- и 12-редови, където резервоарите вече стигат до 2500 л.

Подобен продукт е окопният култиватор с течно торовнасяне. При него вкарването на тора се комбинира с окопаването на междуредието на слънчогледа и на царевицата. "Разширихме гамата на машините за растителна защита. Вече предлагаме и вентилаторни пръскачки освен щанговите. Предстои разширението на тази серия машини с прикачни пръскачки с обем на резервоарите 2500 л и работна ширина 21 и 24 м", разкрива инж. Узунов.

Има значителни подобрения и в прикачните обръщателни плугове за по-мощни трактори - 6, 7 и 8 корпуса. Вече освен 9-корпусният плуг, който фирмата представи предни години, вече има и разработка с 10-корпусен обръщателен плуг.

Всички машини на "Раломекс" са с две години гаранция, време на реакция за отстраняване на проблем до 24 часа. Предимството на техните изделия е, че резервните части са осигурени винаги на разположение на земеделските производители. Ако резервната част не е налична, тя се произвежда и се доставя на клиента до 48 часа. "Хората, които се спират на продуктите ни, освен високото качество, получават и партньор в наше лице за сигурност в своята работа. Ние сме повече от 40 години в бранша, имаме голям опит в производството и характерно за нашите машини е, че са съобразени както с нашите агротехнически условия, така и с желанията на клиентите. Всяка една машина, която има подобрение, е следствие на обратната връзка с клиентите", каза инж. Узунов.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Оптиком стартира изкушаваща промоция за трактори McCormick X6 и X7

Оптиком стартира изкушаваща промоция за трактори McCormick от сериите X6 и X7. Високо имиджовите италиански трактори са специално предназначени за тежко и продължително натоварване в земеделските

Няма снимка

Оптика вече сортира картофите

Машините идентифицират и сортират лесно и ефективно редица повърхностни аномалии и заболявания Разходите за експлоатация, възвръщаемост на инвестициите, качествено проектиране,

Няма снимка

Зърнокомбайните наваксват ниския старт

Нови регистрирани машини за първата половина на годината. Товарачите продължават да вдигат позиции. Спад при продажбите на трактори спрямо 2018 г. Ивона Величкова Според новата статистика на сектор

Няма снимка

Техноакадемия: Прикачен инвентар Gregoire Besson

Най-доброто качество на най-добрата цена от Интерагри България Основан през 1801 г., световноизвестният френски производител на висококачествени плугове и оборудване за култивация,

Няма снимка

Напоявайте успоредно с прецизно торене. Фертигацията се прилага с цел по-стабилни добиви

Земеделските стопани все по-често започват да предпочитат поливни системи с прецизно подхранване /фертигация/ за постигане на високи и стабилни добиви.

Няма снимка

Пламен Владимиров: JCB e нашият лидер при товарачите

Пламен Владимиров обработва 22 000 дка земя в региона на Видин Отглежда пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица. Стопанството работи с товарач JCB Loadall 541.

Още от Фермер
Няма снимка

Последни пазарни данни на МЗХГ

Според оперативния анализ за основни земеделски култури на аграрното министерство към 11 юли т.г. последните данни за пшеница и ечемик сочат ръст на продукцията от двете култури съответно с 22,

Няма снимка

На производителите на българска роза вече не им е никак розово

 Искат по-скоро отраслов закон и мерки за решаване на проблема с работната ръка МЗХГ обеща да обсъди идеи на експерти как да окаже помощ на розопроизводителите - исканията са за средства за зимни

Няма снимка

България пламва - още едно огнище на чума по свинете в Търговище

Не крийте животните и сами ще умрат, предупреждават ветеринарите Потвърдиха едно ново огнище на Африканска чума при домашни свине в област Търговище - в стопанство в квартал "Въбел",

Няма снимка

Хрупкави бисквити

Продукти: 200 г топено сирене, яйце, 80 г масло, 1 ч. лъж. захар, 1/2 ч. лъж. сол, 1 ч. чаша брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, 2 суп. лъж. прясно мляко, сусам на вкус.

Няма снимка

Огнище на африканска чума по свинете и в Търговище

16 вече са огнищата при домашни свине и 20 са случаите при диви прасета в страната ни Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди едно ново огнище на Африканска чума при домашни

Няма снимка

Доброто пчеларство е поддържането на млади пчелни-майки в кошерите

Ето защо преценката на пчелната майка е задача номер едно, напомня Рик Фел, преподавател по биология и пчеларство във Вирджинския техническият институт в Блексбърг, САЩ, информира nbps.press.bg.