Когато вирусите се настанят във фермата

16 юни 2019 Животновъдство 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

Идват проблемите - липса на юници, високи разходи за опазване на телетата, нарушено възпроизводство на млечното стадо

Загубите, причинени от вирусни заболявания, нанасят сериозни щети на млечното животновъдство. Негативите се изразяват в намаляване на показателите по възпроизводство на стадото и опазването на телетата.

Какво се случва във фермата

Вирусите са особена форма на живот. На практика се получава така: вирусът е широко разпространен в кравефермата, но леталните (смъртните) случаи не са много и на тях не се обръща внимание.

Но говедовъдът не може да отгледа достатъчно количество юници. Това е сериозно основание да се предполага, че вирусите са излезли от контрол защото:

1) ако част от подрастващите телета не расте добре;

2) ако ефективността от заплождането на юниците и кравите е ниска;

3) ако нараства броят на абортите и на мъртвородените телета;

4) смъртността сред телетата се увеличава.

Всички тревожни факти са налице и е необходимо да се промени системата за профилактика на вирусните заболявания в кравефермата, напомнят специалистите от Федерацията на европейските ветеринари (Federation of Veterinarians of Europe - FVE). И най-вече да се търси специалист, който да открие причината.

Какви мерки трябва да предприеме животновъдът

Трябва да създаде необходимите условия новороденото теле да получи коластрален имунитет. Но коластрата ще предпази телето от вируси само ако майка му има достатъчен имунитет към тях. За целта в началото и в края на сухостойния период се прави ваксинация.

Това е задача на ветеринарния специалист, който обслужва кравефермата. Защото, за да се направи ваксинационна програма за конкретното стадо, трябва да се изясни основният вирулентен фактор, който съществува в стадото.

Ако например доминира вирусната диария, трябва да се използват ваксини, ефективни при нейната профилактика и тогава най-напред се прави ваксинация за вирусна диария. Но ваксината е само фактор за създаване на имунитет. Но не гарантира пълна защита. Същевременно без ефективна ваксинация е невъзможно да се предпази стадото.

За успешното отглеждане на телета е много важно да се контролира качеството на коластрата. Защото, за да постигнете коластрален имунитет, трябва да се знае колко качествена е коластрата в кравефермата и как правилно да се използва.

Важното е да се събира проверена коластра, получена от здрави крави. Само тогава фермерът може да бъде сигурен, че тя ще предпази новородените телета от инфекции. Най-качествена е коластрата от следните крави:

по-възрастни животни (започвайки от 4-ото отелване);

животни, които дълго време се отглеждат в кравефермата;

след сухостоен период, не по-къс от 1,5-2 месеца, т.е. от крави, възстановили се след лактацията;

получавали дажби, съответстващи на потребностите на преживните животни;

пасищно отглеждани.

Съставът на коластрата рязко се променя след отелването

Антителата, обуславящи имунитета на новородените телета, не минават през плацентата на кравата. А постъпват от коластрата пряко през стомашночревния тракт на новороденото животно. В зависимост от това дали правилно и навреме новороденото теле получи коластра зависи по-нататъшната му устойчивост на болести и следователно целият му живот.

Именно затова трябва фермерът да дава навреме коластра на новородените телета:

през първите 2-3 часа - две хранения от по 1-1,5 литра коластра;

новородените телета (за разлика от човека) нямат антитела в кръвта;

имуноглобулините попадат в кръвта само през първите 24 часа След това се наблюдава единствено локален имунитет за стените на чревния тракт;

"закъснялото" даване на коластра води до увеличаване на заболеваемостта 3-4 пъти.

Друг начин на предпазване от вирусни заболявания е прилагането на хиперимунен серум

Предимството му е, чe е получен от животно от кравефермата, ваксинирано по най-приемливата схема за конкретното стадо. И най-важното - в организма му циркулират всички онези вируси, които имат повечето от животните в стадото.

Така се получава ефективна защита, особено през първите седмици от живота на телето.

Но за целта трябва да има хиперимунни животни. От тяхната кръв се прави серум, който се използва като профилактично средство.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Стадо овце пасе във френски градове, стига до Париж и Айфеловата кула

Стадо овце намери полянка със сочна зелена трева в парижкото предградие Сен Дени, съобщава Est Republicain. Те бяха доведени тук от участници в проекта "Градски пасторализъм".

Няма снимка

Важно: Сигнализирайте при всяко съмнение за възникване на АЧС при домашни и диви свине

Заради епизоотичната обстановка в страната, свързана с африканската чума по свинете (АЧС) и обществената значимост на този въпрос Министерството на земеделието,

Няма снимка

Африканската чума по свинете противопостави събирачите на трюфели и ловците

Ловците апелират за спазване на предприетите мерки за неразпространение на АЧС. Забрана за достъпа на събирачите на трюфели в горите поискаха ловците от 40 варненски дружинки.

Няма снимка

2 нови огнища на африканска чума при домашни свине вече и в област Русе

Регистрирано е и ново огнище в област Плевен БАБХ потвърди две нови огнища на африканска чума при домашни свине в област Русе. Те са в лично стопанство,

Няма снимка

БАБХ договори успешно износа на фуражи за Кралство Мароко

Преговорите между БАБХ и Агенцията по безопасност на храните в Кралство Мароко приключиха, информира БАБХ. Те договаряха за внос на комбинирани фуражи, добавки и суровини,

Няма снимка

Индустриалният сектор иска забрана за гледане на прасета в дворове

Според тях африканската чума е дошла от селските прасета, пише dnes.bg. От Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България /АИСБ/ и Асоциацията на свиневъдите в България /АСБ/ се обявиха днес

Още от Фермер
Няма снимка

Последни пазарни данни на МЗХГ

Според оперативния анализ за основни земеделски култури на аграрното министерство към 11 юли т.г. последните данни за пшеница и ечемик сочат ръст на продукцията от двете култури съответно с 22,

Няма снимка

На производителите на българска роза вече не им е никак розово

 Искат по-скоро отраслов закон и мерки за решаване на проблема с работната ръка МЗХГ обеща да обсъди идеи на експерти как да окаже помощ на розопроизводителите - исканията са за средства за зимни

Няма снимка

България пламва - още едно огнище на чума по свинете в Търговище

Не крийте животните и сами ще умрат, предупреждават ветеринарите Потвърдиха едно ново огнище на Африканска чума при домашни свине в област Търговище - в стопанство в квартал "Въбел",

Няма снимка

Хрупкави бисквити

Продукти: 200 г топено сирене, яйце, 80 г масло, 1 ч. лъж. захар, 1/2 ч. лъж. сол, 1 ч. чаша брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, 2 суп. лъж. прясно мляко, сусам на вкус.

Няма снимка

Огнище на африканска чума по свинете и в Търговище

16 вече са огнищата при домашни свине и 20 са случаите при диви прасета в страната ни Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди едно ново огнище на Африканска чума при домашни

Няма снимка

Доброто пчеларство е поддържането на млади пчелни-майки в кошерите

Ето защо преценката на пчелната майка е задача номер едно, напомня Рик Фел, преподавател по биология и пчеларство във Вирджинския техническият институт в Блексбърг, САЩ, информира nbps.press.bg.