Присаждането на зелено може да е и през юни

14 юни 2019 В лозята 0     
Няма снимка
Изберете правилно мястото за присаждане
1 2 3
 

Според майстори в ашладисването методът е лесен за любители, ако искат да сменят сорта

Много любители попитаха и тази година как могат да сменят сорта на лозата.

Отговорът е в операцията присаждане на зелено.

Това може да стане през месеците май и юни, а дори за по-високите райони и до края на месец юни.

На лозата, на която сте решили да положите нов сорт, първо трябва да направите филизене и да премахнете излишните леторасти.

Оставят се само 3-4, които са добре развити и разположени равномерно, така че на тях да могат да се присадят калеми.

От сорта, който сте си избрали подберете леторасти, които да имат същата дебелина, каквата имат тези на подложката - това са калемите.

Те се нарязват на пръчки с по едно око (лятна пъпка), като над пъпката се оставят около 2 см от зеления летораст, а под нея - почти цялото междувъзлие до долната пъпка.

Пъпката, която избирате да е малка. Листът, който излиза от възела й се отрязва, като от него се премахнат почти две трети.

След нарязването калемите веднага поставете в съд с вода до момента на присаждането.

С овощарско ножче направете полегат отрез на летораста от подложката - на около две педи от основата на летораста и от страната на последната пъпка.

Същият огледален отрез се прави и на калема под пъпката.

Отрезите трябва да са гладки и огледални, за да можете да напаснете с голяма точност калема върху подложката.

След това присаденото място се превързва с памучен конец или изолирбант, но не много стегнато.

Присаденият летораст закрепете по подходящ начин към колче или друго, за да не се счупи от вятър. Превръзката се премахва след около 20 дни.

Ако калемът се е прихванал, още това лято ще се развие летораст.

Аз го правя така

Когато пръчката от лозата, която ще се присажда, е по-тънка от 2-3 см., тогава нашият читател, който е и търсен майстор по ашладисването Наско Геотенов от град Септември препоръчва да се предпочита именно този вид присаждане.

Според него ашладисването на зелено има няколко предимства пред това на калем.

Първо - по този начин на една лоза могат да се сложат няколко сорта.

Второ - ако ашладисването не се получи, още същия месец операцията може да се повтори на съседно място под първата операция.

Работата с калема и подложката е по-лесна и достъпна за осъществяване от любителите, отколкото на зряло.

Внимание!

Успехът на присаждането много зависи от гладкостта на отрезите, те да се правят с едно движение, а не да се накълцват.

От значение са и метеорологичните условия. Когато е по-влажно и относително хладно, калемът не засъхва и сраства по-добре.

За да не засъхват отрезите по време на манипулацията, най-добре е да присаждате сутрин до 9-10 часа и надвечер след 17 часа. В хладно и влажно време може през целия ден.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Съвети за късната есен

Отсега зависи идната реколта В късна есен не забравяйте задачите, от които зависят количеството и качеството на добива през следващата година. Окопаването ви помага да премахнете уплътняването на

Няма снимка

Енергиен сок за зимата

Приготвя се лесно и на ръка, и с помощта на уреди Тази напитка е вкусна, а отделно е от най-здравословните. Да не говорим, че не е проблем за нито една домакиня

Няма снимка

Минималната зимна температура определя загрибното лозарство

Изисквания за райони като България За незагрибното лозарство ограничаващ фактор в страни като нашата, с континентален климат, е минималната зимна температура

Няма снимка

Нови лози на хълм

Кои са най-важните фактори за добър растеж Много лозари ни се обаждат, че искат да създават малки лозя на наклонени терени. Интересуват се дали ще бъдат подходящи за стъблени формвировки

Няма снимка

Как да не се допусне да загори материалът за ракия

Има различни възможности за това За да избегнете загаряне на материала, единият начин е на дъното на казана да се постави зебло или друг инертен материал върху който се изсипва кашата

Няма снимка

Важни съвети за плодови каши в казан на пряк огън

На въпросите ви отговаря д-р инж. техн. Николай Бакалов Плодовите каши съдържат много месести части от плода. При дестилация в казани на пряк огън лесно загарят

Още от Фермер
Няма снимка

Температурен рекорд е регистриран за Силистра

С една десета е "подобрен" температурният рекорд за датата 21 октомври в Силистра, съобщиха от Метеорологичната обсерватория. Днес е измерена температура 26.3 градуса.

Няма снимка

При наличие на късна паша, подготовка за зимуване се удължава

Това е неблагоприятно и рефлектира върху качеството на зимуването и пролетното разрастване на колонията. Защото малко на брой и при това изтощени пчели навлизат в зимния период

Няма снимка

Утре ще отчетат как работи системата за събиране на опаковки от рз препарати

Тя работи безплатно за фермерите Утре, 22 октомври, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще участва в годишна конференция на тема: "За чисто земеделието и сигурна околна

Няма снимка

Защо ще протестират утре фермери пред Европарламента

Надига се вълна за по-справедливо субсидиране В Страсбург утре, 22 октомври по време на пленарната сесия на новоизбрания Европейски парламент /ЕП/ фермери от Германия и Франция се готвят протест с

Няма снимка

НСИ: С 2.7% се увеличава стойността на продукцията от селското стопанство през 2018 г.

Въпреки отбелязаното увеличение в стойността на крайната продукция, произведена в селското стопанство с 2.7%, доходите на земеделските стопанства през 2018 г

Няма снимка

На среща-семинар стопаните ще научат за данъците и субсидиите

В Плевен на 28 октомври Данъчно облагане на доходите от земеделска дейност и фактори, влияещи върху търсенето и предлагането на земеделски продукти - на тази тема ще се проведе семинар на 28 октомври