Присаждането на зелено може да е и през юни

14 юни 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Според майстори в ашладисването методът е лесен за любители, ако искат да сменят сорта

Много любители попитаха и тази година как могат да сменят сорта на лозата.

Отговорът е в операцията присаждане на зелено.

Това може да стане през месеците май и юни, а дори за по-високите райони и до края на месец юни.

На лозата, на която сте решили да положите нов сорт, първо трябва да направите филизене и да премахнете излишните леторасти.

Оставят се само 3-4, които са добре развити и разположени равномерно, така че на тях да могат да се присадят калеми.

От сорта, който сте си избрали подберете леторасти, които да имат същата дебелина, каквата имат тези на подложката - това са калемите.

Те се нарязват на пръчки с по едно око (лятна пъпка), като над пъпката се оставят около 2 см от зеления летораст, а под нея - почти цялото междувъзлие до долната пъпка.

Пъпката, която избирате да е малка. Листът, който излиза от възела й се отрязва, като от него се премахнат почти две трети.

След нарязването калемите веднага поставете в съд с вода до момента на присаждането.

С овощарско ножче направете полегат отрез на летораста от подложката - на около две педи от основата на летораста и от страната на последната пъпка.

Същият огледален отрез се прави и на калема под пъпката.

Отрезите трябва да са гладки и огледални, за да можете да напаснете с голяма точност калема върху подложката.

След това присаденото място се превързва с памучен конец или изолирбант, но не много стегнато.

Присаденият летораст закрепете по подходящ начин към колче или друго, за да не се счупи от вятър. Превръзката се премахва след около 20 дни.

Ако калемът се е прихванал, още това лято ще се развие летораст.

Аз го правя така

Когато пръчката от лозата, която ще се присажда, е по-тънка от 2-3 см., тогава нашият читател, който е и търсен майстор по ашладисването Наско Геотенов от град Септември препоръчва да се предпочита именно този вид присаждане.

Според него ашладисването на зелено има няколко предимства пред това на калем.

Първо - по този начин на една лоза могат да се сложат няколко сорта.

Второ - ако ашладисването не се получи, още същия месец операцията може да се повтори на съседно място под първата операция.

Работата с калема и подложката е по-лесна и достъпна за осъществяване от любителите, отколкото на зряло.

Внимание!

Успехът на присаждането много зависи от гладкостта на отрезите, те да се правят с едно движение, а не да се накълцват.

От значение са и метеорологичните условия. Когато е по-влажно и относително хладно, калемът не засъхва и сраства по-добре.

За да не засъхват отрезите по време на манипулацията, най-добре е да присаждате сутрин до 9-10 часа и надвечер след 17 часа. В хладно и влажно време може през целия ден.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Гроздовият молец сега е опасна гъсеница

Остава на първо място като икономически най-важния неприятел на лозата Ако гъсениците от първо поколение не са нагризали цветните бутони или разклоненията на ресите по лозите ви, не се радвайте.

Няма снимка

Основни грижи в лозето през юли

Няколко основни грижи Почвата трябва да се държи чиста от плевели през този летен месец. Леторастите от плодните пръчки, които растат буйно и достигат най-горния тел трябва да се прекършат.

Няма снимка

Директни сортове у нас

И техните белези и качества Най-напред директните сортове са били разпространени в Америка - такива са т.нар. стари директни сортове, като Отело, Ноа, Изабела и др.

Няма снимка

Как да се поливат лози и асми през лятото

Как да се напояват лози и асми през лятото, в зависимост от почви, терени и валежи Немалко читатели ни писаха, че се интересуват как е редно да се напояват лозите и асмите в условията на летните

Няма снимка

Бялото гниене е инцидентно

Бързо заразява и бързо може да се елиминира Гергана Николова от Копривщица ни е писала писмо, в което се интересува какво представлява причинителя на бялото гниене.

Няма снимка

Традиционна схема за едновременна борба

Технологията за едновременна борба с мана, оидиум, гроздови молци и акари залага на комбиниране и смесване на препаратите. При нападение от всички тях схемата,

Още от Фермер
Няма снимка

Последни пазарни данни на МЗХГ

Според оперативния анализ за основни земеделски култури на аграрното министерство към 11 юли т.г. последните данни за пшеница и ечемик сочат ръст на продукцията от двете култури съответно с 22,

Няма снимка

На производителите на българска роза вече не им е никак розово

 Искат по-скоро отраслов закон и мерки за решаване на проблема с работната ръка МЗХГ обеща да обсъди идеи на експерти как да окаже помощ на розопроизводителите - исканията са за средства за зимни

Няма снимка

България пламва - още едно огнище на чума по свинете в Търговище

Не крийте животните и сами ще умрат, предупреждават ветеринарите Потвърдиха едно ново огнище на Африканска чума при домашни свине в област Търговище - в стопанство в квартал "Въбел",

Няма снимка

Хрупкави бисквити

Продукти: 200 г топено сирене, яйце, 80 г масло, 1 ч. лъж. захар, 1/2 ч. лъж. сол, 1 ч. чаша брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, 2 суп. лъж. прясно мляко, сусам на вкус.

Няма снимка

Огнище на африканска чума по свинете и в Търговище

16 вече са огнищата при домашни свине и 20 са случаите при диви прасета в страната ни Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди едно ново огнище на Африканска чума при домашни

Няма снимка

Доброто пчеларство е поддържането на млади пчелни-майки в кошерите

Ето защо преценката на пчелната майка е задача номер едно, напомня Рик Фел, преподавател по биология и пчеларство във Вирджинския техническият институт в Блексбърг, САЩ, информира nbps.press.bg.