Le Monde: 50 процента от продуктите са фалшива храна

11 юни 2019 Новини 0     
Няма снимка
 

Нови изследвания свързват храната, която е преминала индустриална обработка с риск от сърдечно-съдови заболявания и повишаване на теглото, пише Le Monde .

Фалшива храна, денатурирана храна, ултра-трансформирани продукти ... "Досието" й става все по-пълно. Как да познаете тази храна? Състои се от ингредиенти, които не се срещат често в нашите кухни: малтодекстрин, хидролизирани протеини (овкусители) или казеинати (емулгиращи и текстуриращи агенти, получени от млечни протеини).

Тези съставки са част от зърнени закуски, торти, бисквити, готови ястия, консервирани сосове, сладки напитки и сухи супи.

В Съединените щати и Канада повече от 50% от консумираната енергия идва от ултрапреработени храни, посочва изданието.

На 31 май британският «British Medical Journal» публикува проучване на френски изследователски екип за епидемиологията на храненето.

Използвайки резултатите от изследването на 105 хиляди участници, наблюдавани през 2009–2018 г., учените отбелязват, че увеличаването на USP в диетата с 10 пункта води до 12% увеличение на риска от сърдечно-съдови заболявания. Този вид храна допринася за увеличаване на теглото и засилване на желанието за ядене.

Карлос Монтейро, професор по хранене в университета в Сао Пауло, разработи класификация, която определя четири етапа в преработката на храни.

Почти всичко, което ядем, се трансформира - обработката е в основата на кулинарната и гастрономията - обаче, индустриалното разлагане на суровините и въвеждането на допълнителни съставки е типично за тези храни. Например стотици видове йогурт се правят от млякото - но всичко това се отразява на нашето здраве.

Продуктът се разпада на съставните си части, след което отново се композира. Това може да стане с ограничен брой суровини: пшеница, ориз, яйца, картофи, мляко, грах, месо.

В новия продукт има повече мазнини, захари и соли.В Европа е позволено тези добавки да са повече от 330.

Възникват въпроси за рисковете от канцерогенност или нарушения на чревната флора. А как се държат новосъздадените молекули? И какъв е рискът от попадане на пластмаса в хранителната матрица?

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Новини
Няма снимка

90 години отбелязва Институтът по земеделие в Кюстендил на 27 септември

  90 години от създаването си Институт по земеделие в Кюстендил ще отбележи на 27 и 28 септември. Тържеството започва в петъчния ден от 10.15 ч. в Парк-хотел Кюстендил, ул. „Калосия“ № 19, Хисарлъка.

Няма снимка

Очаква ни топла есен, живакът скача до 30 градуса през октомври

Само няколко часа ни делят от астрономическата есен. Тя ще настъпи точно в 10.50 ч. в понеделник. „Астрономически днес е последният ден на лятото. От климатична гледна точка отдавна сме в есента,

Няма снимка

Днес ни очаква слънчево време и максимални температури до 26°

Времето ще е слънчево. Ще се появи слаб южен вятър и с него ще се затопли. Максималните температури ще са между 21 и 26 градуса. По Черноморието също ще е слънчево.

Няма снимка

Утре слънце и затопляне - температури до 26 градуса

Атмосферното налягане ще се понижава и след обяд вече ще е близко до средното за месеца. През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Минималните температури ще са между 4 и 9 градуса,

Няма снимка

Днес ще е предимно слънчево, но малко по-хладно от обичайното

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Ще бъде по-хладно от обичайното с максимални температури между 18° и 23°, за София около 18°.

Няма снимка

Дежурни екипи ще проверяват за неправомерно палене на стърнища

Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) сформира дежурни екипи, които ще извършват проверки при неправомерно палене на стърнища в страната.

Още от Фермер
Няма снимка

Пчелните семейства с майки - помощнички заселете в същия или в отделен кошер, до основното семейство

Пчелните семейства с майки - помощнички, създадени в края на последната главна паша, може да се заселят в същия или в отделен кошер, поставен до основното семейство

Няма снимка

Особено внимание обърнете на отводките и помощните семейства

При подготовката за зимуване особено внимание трябва да се обърне и на отводките и помощните семейства. Грижите за отводките се свеждат до осигуряване на достатъчно млади пчели и хранителни запаси (8

Няма снимка

6 грешки при съхранението на сухата храна на кучето

Условията на съхранение на сухата храна на кучето са също толкова важни, колкото и съставът ѝ. Неправилните условия на съхранение може да доведат до разваляне

Няма снимка

Торта Добуш

Сладкарят Йозеф Добуш е измислил тази рецепта специално за Унгарското национално изложение през 1885г. Предизвикателството било да се направи торта, която да може да се запази поне 10 дни

Няма снимка

Късният спанак зимува в градината

В началото на септември ви напомнихме, че трябва да засеете спанака, които ще берете още в края на есента. Този, който ще засеете в края на септември обаче, ще остане да зимува в градината.

Няма снимка

Как да постигнете по-висока заплодяемост и повече здрави агнета

Трябва да се справите в няколко направления: 1) правилно да подготвите разплодните кочове; 2) добре да подхраните овцете майки; 3) ако животното ви е в сборно стадо