Le Monde: 50 процента от продуктите са фалшива храна

11 юни 2019 Новини 0     
Няма снимка
 

Нови изследвания свързват храната, която е преминала индустриална обработка с риск от сърдечно-съдови заболявания и повишаване на теглото, пише Le Monde .

Фалшива храна, денатурирана храна, ултра-трансформирани продукти ... "Досието" й става все по-пълно. Как да познаете тази храна? Състои се от ингредиенти, които не се срещат често в нашите кухни: малтодекстрин, хидролизирани протеини (овкусители) или казеинати (емулгиращи и текстуриращи агенти, получени от млечни протеини).

Тези съставки са част от зърнени закуски, торти, бисквити, готови ястия, консервирани сосове, сладки напитки и сухи супи.

В Съединените щати и Канада повече от 50% от консумираната енергия идва от ултрапреработени храни, посочва изданието.

На 31 май британският «British Medical Journal» публикува проучване на френски изследователски екип за епидемиологията на храненето.

Използвайки резултатите от изследването на 105 хиляди участници, наблюдавани през 2009–2018 г., учените отбелязват, че увеличаването на USP в диетата с 10 пункта води до 12% увеличение на риска от сърдечно-съдови заболявания. Този вид храна допринася за увеличаване на теглото и засилване на желанието за ядене.

Карлос Монтейро, професор по хранене в университета в Сао Пауло, разработи класификация, която определя четири етапа в преработката на храни.

Почти всичко, което ядем, се трансформира - обработката е в основата на кулинарната и гастрономията - обаче, индустриалното разлагане на суровините и въвеждането на допълнителни съставки е типично за тези храни. Например стотици видове йогурт се правят от млякото - но всичко това се отразява на нашето здраве.

Продуктът се разпада на съставните си части, след което отново се композира. Това може да стане с ограничен брой суровини: пшеница, ориз, яйца, картофи, мляко, грах, месо.

В новия продукт има повече мазнини, захари и соли.В Европа е позволено тези добавки да са повече от 330.

Възникват въпроси за рисковете от канцерогенност или нарушения на чревната флора. А как се държат новосъздадените молекули? И какъв е рискът от попадане на пластмаса в хранителната матрица?

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Новини
Няма снимка

Цените на черешите - ниски изкупни, високи в магазина

Част от черешовата реколта в Сливенско и тази година може да остане неприбрана заради ниските изкупни цени. За това алармираха черешопроизводители от село Глушник.

Няма снимка

Проверяват къщи за гости и след петгодишния срок

По заповед на министъра на земеделието Десислава Танева започна проверка на къщите за гости, финансирани по програмата за селските райони, за които 5-годишният срок не е изтекъл.

Няма снимка

Слънчево време днес, следобед с кратки валежи в Западна и Централна България

Ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове, главно в Западна и Централна България, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи,

Няма снимка

Градушка с големина на орех удари Търговище, превърна улиците в реки

След горещините през почивните дни в страната отново дойдоха бури и порои. Валежите засегнаха Североизточна и Югозападна България. В някои райони на Стара планина паднаха и градушки.

Няма снимка

Растенията около Чернобил са открили начин да оцеляват

Семена от соя, отгледана на 5 км от централата, съдържат 3 пъти повече аминокиселината цистеин, имаща детоксикиращи свойства Може би много хора си представят това,

Няма снимка

В Украйна откриха първата змийска ферма в страната

В Украйна, в района на Лвов, се появи първата ферма за отглеждане на змии за месо, наречена "Західний равлик". Фермата се намира в село Солонка. Там се отглеждат повече от 65 змии и смокообразни.

Още от Фермер
Няма снимка

При хиподермоза кравите губят апетит

Хиподермозата е трудно лечимо заболяване предимно по едрите преживни животни, което води до големи икономически загуби за говедовъдите. Причинители са подкожните щръклици или въгарци,

Няма снимка

Ролята на семейството отглеждач при пренос на ларви

Един-два дни преди пренасянето на ларвите маточните килийки се залепват с леко натискане с шаблона. Или с капка восък върху отделните тапи или подложки,

Няма снимка

Кои зеленчуци да подхраните

Ако сте решили да подхраните зеленчуците с листен тор, ето какви са дозите за площ от 1 декар: . домати - 500 мл . пипер - 600 мл . краставици (дългоплодни и корнишони) - 600 мл .

Няма снимка

Среден добив от 500 кг/дка прогнозират преди жътвата на пшеница

Очаква се в края на юни да се жъне ечемик Галя Събева Близо 5 млн. тона зърно се очаква да се приберат след около месец, когато ще стартира жътвата на пшеница.

Няма снимка

Смарт земеделие с eMAG

Модерните технологии са навсякъде – те промениха начина, по който общуваме, работим и се забавляваме, като в селското стопанство навлизат също толкова бурно.

Няма снимка

Животновъдите ще получат 26,3 млн. лева de minimis

Ресурс от 26 300 000 лв. по помощта de minimis утвърди Управителният съвет на ДФ „Земеделие” за животновъдите, отглеждащи крави и юници, биволи, овце-майки и кози-майки.