Бяло гниене след градушка

15 юни 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7
 

До 4 август не са изключени още валежи с ледени късове, казват агрометеоролозите

Гръмотевици и градушки и за юни предвидиха агрометеоролозите. Рискът за лозите и асмите се увеличава още повече, защото при градобитни рани през юни, са много чести случаите на поява на болестта бяло гниене.

С него трябва да се изведе навременна борба и след нея другите грижи да бъдат на високо равнище и редовни.

Припомняме

Трябва бързо и напълно да отстраните и изгорите повредените части, които са източник на заразата.

Задължително е най-късно до 16 часа след падането на градушката лозите да се напръскат с 2% бордолезов разтвор или други продукти за растителна защита с активно вещество меден сулфат.

След градушката първо трябва да върнете формировката на лозата или асмата.

Резитбата е много важна операция, за да се възстановят растенията.

Степента на рязане зависи от повредените части.

Старо лозарско правило гласи, че при еднаква сила на градушката, повредите върху лозовите растения са толкова по-малки, колкото по-късно е паднала тя.

Резитба за възстановяване се прави до края на юни

Кои части се увреждат най-много от късните градобитни дъждове

За съжаление повредите от късните градушки са най-силни по гроздовете.

Внимание!

След градушка възстановителна резитба може да се проведе, когато все още растежът на леторастите е интензивен, но не по-късно от края на месец юни!

До тогава плодните пръчки се премахват.

Зелените леторасти от старите чепове се режат пак на чепове.

Общият брой на чеповете трябва да ви осигури нормално гарниране на кордоните, редно е да оставите и оптимална листна площ.

Броят на чеповете трябва да осигури и възможности за натоварване при резитбата през следващата година. 

Кога не се реже

И кога може да се направи изключение

След образуването на малките зърна на лозите и асмите резитбата на зелено за възстановяване след градушка не трябва да се извършва.

Има изключение

Това може да се прави само в случаите, когато градушката е паднала с такава сила, че е изпочупила напълно леторастите.

Докато при средни по сила повреди по зелените леторасти на лозите и асмите трябва само да се почистят откършените части.

Да знаете, че от летните пъпки могат да покарват колтуци, които до края на вегетацията да достигнат нормална дължина и да узреят доста добре.

Съвет за догодина

Тогава малко намалете натоварването

Отсега трябва да мислите за растежа и плододаването на пострадалите лози догодина.

За да създадете по-благоприятни условия за възстановяването и укрепването им през следващата вегетация, когато е имало доста щети по леторастите, развили се от чепове, трябва да намалите малко общото натоварване.

Как трябва да става това!

Чрез скъсяване на плодните пръчки. А понякога може дори да ви се наложи да премахнете някои плодни пръчки изцяло.

За какво да се внимава

Много често след градушка спящите пъпки се развиват масово - това явление естествено предизвиква силно засенчване в зоната около кордоните.

В резултат леторастите не успяват да узреят до края на вегетацията. Освен това в този случай те се нападат no-силно от оидиум.

Ако на вашите лози се е случило точно това, филизенето на излишните леторасти е просто наложително!

Така ще създадете по-добри условия за опазване на новия прираст от болести и неприятели. 

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Кършенето има и плюсове, и минуси - научете ги

Не го правете при слаборастящи асми Получихме няколко въпроса от наши читатели тези дни за това дали при асмите в двора да кършат или да се въздържат.

Няма снимка

Масов дефицит на елементи при лозя

Забелязва се това лято в много райони Дали заради честите дъждове или по други причини, свързани с небалансирано подхранване на растенията, тази година по лозята и асмите в много райони на страната

Няма снимка

Следете под лупа през юли за сиво гниене, молец и евентуално за щитовка

Сиво гниене се проявява чак до прошарване и узряване на гроздето. По зърната се появяват бледокафяви петна, от които кожицата лесно се обелва. При влажни условия, каквито настъпиха,

Няма снимка

Срещу плевелите

Честите обработки помагат много Многогодишните плевели са сериозен проблем в лозето. Борбата с тях в лозето е и значително по-трудна от тази с едногодишните.

Няма снимка

Гроздовият молец сега е опасна гъсеница

Остава на първо място като икономически най-важния неприятел на лозата Ако гъсениците от първо поколение не са нагризали цветните бутони или разклоненията на ресите по лозите ви, не се радвайте.

Няма снимка

Основни грижи в лозето през юли

Няколко основни грижи Почвата трябва да се държи чиста от плевели през този летен месец. Леторастите от плодните пръчки, които растат буйно и достигат най-горния тел трябва да се прекършат.

Още от Фермер
Няма снимка

Разхлаждащо зоолакомство

Рецепта на Алекс - стопанка на кучето Цезар Алекс - стопанката на кучето Цезар, споделя своя авторска рецепта за вкусен зоодесерт, който може да разхлади и вашите изнурени от жегата любимци.

Няма снимка

Почиствайте ушите на котката веднъж месечно

Профилактично почистване на ушите на котката е достатъчно да правите веднъж месечно, тъй като в ушите на животното не бива да се натрупва нищо излишно.

Няма снимка

Когато медът кристализира

това свързано ли е с качеството му, иска да знае нашата читателка Ваня Тодорова от София. С кристализацията на пчелния мед много често се злоупотребява.

Няма снимка

З важни хранителни елементи

Калий Подобрява здравното състояние на дръвчетата. Предпазва от стресови ситуации, регулира водния им режим. Калият подобрява обагрянето на плодовете,

Няма снимка

Панакота с ягоди

Този превъзходен италиански десерт с пресни ягоди ще е отличен завършек на семейната вечеря на вилата. Продукти: 0,5 кг ягоди, 0,5 ч. чаша прясно мляко, 0,5 ч. чаша захар, 1,5 ч.

Няма снимка

Салата от зелен грах

Опитайте се да направите тази необичайна салата и ще се изненадате колко е вкусно! Продукти: 800 г зелен грах, 100 г твърд кашкавал, 100 г моцарела или бяло сирене, 200 г шунка, 1 глава лук,