“Различните” цветя

15 юни 2019 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8
 

За разнообразие и ефект

Омръзнали са ви зелените листа на цветята и искате нещо различно? Стига с тези петунии, стига с тези тагетеси! Със сигурност всеки цветар има период, в който му се иска разнообразие.

“Различното” цвете ще внесе нов живот в градината или на балкона, но обикновено, когато търсим необикновени листа, се изчерпваме бързо.

Най-често срещаните са хости, аукуби, берберис, евонимус, хутиния. Все растения с многогодишен характер, които също омръзват. Едногодишните, които сме ви показвали - копривка, плектрантус, градинската бегония, вършат работа, но искате още.

Ето няколко предложения от нас, с които успешно ще внесете необходимото разнообразие и ще получите повече от максимален ефект.

Една красавица, облечена в сребро

Идеална е за балкони и каскади

Несъмнено сивият цвят на листата не е много традиционен. Затова първото растение, което ще ви покажем, е една красавица, облечена в сребърни одежди - дихондрата.

Растението е с почвопокривен или каскаден ефект. Листата могат да бъдат обагрени в сребърно, златно или изумрудено зелено (истинско съкровище), а цветовете са дребнички, поради което не будят интерес.

Дихондрата достига едва 5-10 см височина, но се разпростира доста добре встрани. Засадена в почвата, тя бързо ще се превърне в своеобразен килим. Има способността да се вкоренява на всеки листен възел, но не е опасна или инвазивна. В саксия на балкона пък ще се превърне в истинска завеса от сребърни листа.

За да я отглеждате успешно, е достатъчно да осигурите хубава почва или торфена смес. Изложението не е от голямо значение. Все пак най-пищни стават растенията, които сутрин се огряват от слънцето, а в следобедните часове си отдъхват на сянка.

Грижите се изчерпват с редовно и обилно поливане. Препоръчва се между поливките да се изчаква леко засушаване. През периода на активен растеж се подхранва няколко пъти. За да се сгъсти повече растението, е добре връхчетата да се прищипват от време на време.

Тропически привкус? Няма проблем!

Кордилинето се отглежда супер лесно

Ако искате да внесете елемент на екзотика в двора или на балкона си, най-подходящото растение е кордилинето. Мечовидни листа с нестандартна окраска и осанка на палмите от филмите. И ако това не е находка!

Кордилинето се отглежда лесно. Изглежда еднакво добре в градината или в контейнер, а се разбира чудесно и със съседи.

Листата могат да бъдат в най-разнообразни багри и комбинации от зелено, бяло, червено, карминено, пурпурно и т.н. В процеса на растеж долните листа губят декоративните си качества и отмират постепенно. Не очаквайте цветове.

Подберете слънчево място или със съвсем леко засенчване. Осигурете хранителна почва, добър дренаж, еднократно подхранване и редовно поливане.

Естествено, когато говорим за нестандартни растения, има и уловки. Кордилинето не е много подходящо за нашите ширини. В края на есента и началото на зимата ще се наложи да го приберете. C. Australis е най-студоустойчивият представител, но издържа само до -5°С. 

Издръжлива лизимахия

Има и прекрасни жълти цветове

Лизимахията е растение, с което не сме свикнали все още. Интересното е, че тя си расте незабелязано в някои части на страната. Причината за това най-вероятно е, че листата са дребни и доста често са скрити под по-високи треви.

Извадена от убежището си, лизимахията е прекрасно и лесно за отглеждане растение. В търговската мрежа са достъпни предимно 2 вида, а цената им е символична.

L. nummularia препочита сенчести места

Листата ѝ приличат на монетки, обагрени в светло зелени и жълтеникави тонове.

Стъблата ѝ достигат над 30 см дължина. Те са тънички и се стелят или падат свободно като наниз, в зависимост от това къде е засадено растението. Тази лизимахия е чудесно допълнение в комбинирани контейнери, както и перфектното почвопокривно растение за сенчестите кътчета в двора. От май до август цъфти с жълти цветове. Няма данни за нападения от болести и неприятели.

“Среднощно слънце” оправдава името си

Листата на лизимахията "Мidnight sun” са шоколадово кафяви до пурпурни в зависимост от огряването. А цветовете ѝ греят като истински нощни слънца на фона на тъмната листна маса.

Тази разновидност е култивирана, но се отглежда също толкова лесно. Достатъчно е да осигурите богата на хранителни вещества почва и редовно да поливате.

Изложението тук не е от голямо значение, защото тази лизимахия е значително по-толерантна.

Листата и цветовете ѝ са едри. Растението достига до десетина сантиметра височина и се разпростира встрани.

Идеално се вписва в миксирани лехи и контейнери. Не притежава отрицателни качества. Стига да се харесате, ще останете доволни.

Не! Не е дошла есента

Хеухера или хойхера не е от голямо значение за самото растение. Наричайте го както си искате. Факт е, че в последните години се появиха много нови разновидности- от пурпурните и прости зелени листа до такива с контрастно жилкуване и нестандарни багри.

С хеухерата работят предимно американски селекционери. Не само листата са интересни, но и изключително нежните цветове, които се появяват през лятото.

Растенията са непретенциозни. Предпочитат шарена сянка и хранителна почва. Що се отнася до поливането, важно е да хванете “златната среда”, защото и двете крайности (прекалено сухо/прекалено мокро) тормозят хеухерата. За подхранването се отнася същото.

Многогодишният характер позволява да отглеждате хеухера, където пожелаете. В градината тя ще разведри предните редици на лехата. А ще се чувства добре и в контейнер, независимо дали ще бъде комбиниран, или не. 

Едногодишен жив плет за проба

Кохията може да се реже и оформя

Ако искате жив плет, но се колебаете дали да бъде от широколистни, или от иглолистни растения, ние ще помогнем с една идея. Растението, с което можете да “оттренирате” живата структура, се нарича кохия или едногодишен кипарис.

Та, кохията е различна не само заради оцветяването на листата, но и заради тяхната форма. Безбройните иглички могат да достигнат височина над метър, ако ги оставите.

Растението дава възможност за резитби и оформяне. За жив плет например ще са ви необходими 4-5 растения в един метър. А можете да си оформите и сфери, пирамиди, животни и каквото още се сетите с нея.

За да се чувства добре кохията, е важно да осигурите плодородна почва и редовно, но умерено поливане. По време на растежа е важно да няма конкуренти като плевели или други декоративни растения, защото я подтискат. Това предизвиква преждевременно изцъфтяване и деформира храстчето. Засадете кохията самостоятелно на някое слънчево място и я наблюдавайте. Особено през есента ще бъдете приятно изненадани.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Луковиците - последни възможности и интересни решения (обновена)

До края на месеца, а в някои райони и до първата деседневка на ноември, все още ще могат да се садят луковични цветя с пролетен цъфтеж. Заниманието е приятно, не изисква много труд

Няма снимка

Как да опазя индришето през зимата?

Пита Милан Койчев от с. Малчика и уточнява, че у дома се отопляват с климатик Грижата за индришето не е много по-различна от тази за мушкатото. През топлата част от годината растението трябва да е

Няма снимка

Кога и как да преместите розите

Няколко са, но са прекалено големи Ева от Пловдив се свърза с нас по телефона с този въпрос, като поясни, че розите са млади, катерливи и имат божествен аромат по време на цъфтеж

Няма снимка

Купете си вкоренена бугенвилия

За пореден път си крада клонки от бугенвилия, нали уж крадено цвете се хваща лесно! Да, ама не! Колкото пъти пробвам, толкова пъти се провалям. Кажете как се вкоренява тази бугенвилия

Няма снимка

Синята китка е опасен паразит

"Кога и как мога да преместя това красиво цветенце на по-подходящо място", ни пита Илияна Николова от с. Чепинци, Софийско Цветенцето, както го наричате, не бива да бъде местено на по-подходящо място

Няма снимка

Дурантата е небесно цвете

За някои е плевел, за други - уникат Цветарите никога няма да се наситят на сини цветове, затова всяко цвете в тази гама си заслужава представяне. Както обещахме, ето я- прекрасна

Още от Фермер
Няма снимка

Температурен рекорд е регистриран за Силистра

С една десета е "подобрен" температурният рекорд за датата 21 октомври в Силистра, съобщиха от Метеорологичната обсерватория. Днес е измерена температура 26.3 градуса.

Няма снимка

При наличие на късна паша, подготовка за зимуване се удължава

Това е неблагоприятно и рефлектира върху качеството на зимуването и пролетното разрастване на колонията. Защото малко на брой и при това изтощени пчели навлизат в зимния период

Няма снимка

Утре ще отчетат как работи системата за събиране на опаковки от рз препарати

Тя работи безплатно за фермерите Утре, 22 октомври, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще участва в годишна конференция на тема: "За чисто земеделието и сигурна околна

Няма снимка

Защо ще протестират утре фермери пред Европарламента

Надига се вълна за по-справедливо субсидиране В Страсбург утре, 22 октомври по време на пленарната сесия на новоизбрания Европейски парламент /ЕП/ фермери от Германия и Франция се готвят протест с

Няма снимка

НСИ: С 2.7% се увеличава стойността на продукцията от селското стопанство през 2018 г.

Въпреки отбелязаното увеличение в стойността на крайната продукция, произведена в селското стопанство с 2.7%, доходите на земеделските стопанства през 2018 г

Няма снимка

На среща-семинар стопаните ще научат за данъците и субсидиите

В Плевен на 28 октомври Данъчно облагане на доходите от земеделска дейност и фактори, влияещи върху търсенето и предлагането на земеделски продукти - на тази тема ще се проведе семинар на 28 октомври