Напояването на зеленчуците зависи от много фактори

16 юни 2019 Зеленчуци 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17
 

Напояването на зеленчуците е от изключително значение за правилния им растеж и развитие. Много са факторите, от които зависи кога и с колко вода да се полива. Определящи са: видът на зеленчука и изискванията му към вода, както и фазата му на развитие, валежите през периода, почвената структура и влагозапасеност.

Естествено е младите растения да имат по-малко нужда от вода, в сравнение с по-късните фази от развитието им - особено при нарастване на плодовете.

При растенията, които имат по-плитко разположена коренова система, поливките през вегетацията са повече на брой и с по-малко вода. При други като зеле и картофи се полива по-рядко и с повече вода.

Освен това през пролетта, когато в почвата има повече влага или пък падат повече дъждове, както е тази година, зеленчуковите растения се поливат по-рядко.

През лятото, когато почти липсва влага в почвените слоеве, растенията трябва да се поливат повече.

Структурата на почвата също играе роля в преценката за поливането. При тежки почви се напоява по-рядко, а при леки песъчливи - по-често.

За да се определи кога да се правят поливки на зеленчуковите растения, трябва да се вземат под внимание и външните промени, които настъпват при растежа и развитието им. Признаците се проявяват като промяна на цвета, леко увяхване и т.н. Тъмнозеленият цвят на листата на пипера и доматите подсказва за намаляла почвена влага. Окапването на цветовете и завръзите може да е вследствие на голямо почвено засушаване. Завехналите листа на зеленчуците през по-топлите часове на деня показват, че тургорът на растенията е понижен, а това е резултат от недостатъчна влага в почвата.

Нуждите се определят от фазата на развитие

Големи са при нарастване на плодовете

Както вече обърнахме внимание, напояването зависи и от фазата на развитие на зеленчуците. По време на растежа и развитието си растенията имат различна необходимост от вода. Има периоди, когато растенията трябва да се поливат редовно и по-често.

Доматите се поливат редовно при зачервяването на плодовете, при масовото узряване и при беритбите.

Пиперът се нуждае от вода след прецъфтяването и оплождането на първите цветове, както и при масовото плододаване.

Краставиците се напояват при образуването на първите завръзи, при масовото плододаване и при беритбите.

Зелето има нужда от повече вода през периода преди завиване на зелките и при завиването им.

По време на плододаването е важно да се поливат още патладжана, зеления фасул, зеления грах, тиквичките и др.

След поникването е препоръчително да се полеят морковите, магданоза, лука, дините, пъпешите, листните видове - спанак, салати, марули.

При всички кореноплодни видове - морковите, магданоза, пащърнака, салатното цвекло и др., важната поливка е в началото на формирането на кореноплодите.

ПРАВИЛА

Зеленчуковите растения трябва да се поливат в сутрешните или в късните следобедните часове на деня.

Ако напояването се извърши в горещите часове на деня, тъй като има рязка разлика в температурата на почвата и на въздуха, някои от зеленчуковите растения - пипер, патладжан, краставици, пъпеши и др., са подложени на стрес.

Водата да не много студена

Събирайте дъждовната

Препоръчително е зеленчуците да се поливат с престояла вода, тъй като така растенията не се стресират.

Затова често се дават съвети градинарите да имат контейнери за вода. Удачно е те да се поставят под водосточните тръби, за да се събира дъждовната вода в тях.

Когато по-топлолюбивите зеленчукови растения се поливат с вода, която е с температура под 14-16 градуса, те се втрънчват.

Препоръчително е поливната вода да е около 19-20 градуса. Оптимална температура на водата за поливане на зеленчуци е около 25 градуса. 

Растенията показват, когато тя им липсва

Кои са външните признаци

При недостатъчно вода в растителните тъкани, зеленчуците чрез външни признаци показват, че това е така.

Ето и някои изменения, по които може да се ориентирате, че на растенията им липсва вода:

при домати и пипер - листата стават тъмнозелени;

при пипер - завяхване на листата и през утринните часове;

при краставици, тиквички, зелен фасул, зелен грах, листни видове, морковите и др. кореноплодни - листата потъмняват и през по-топлите часове на деня завяхват;

при зелеви - увяхване на листата през топлите часове на деня, както и увеличаване на восъчния налеп по листната повърхност.

Картофената мана е важна болест

Напада домати и картофи

Болестта се среща по доматите от всички производства, отглеждани в градината или в парници и оранжерии. Причинителят напада всички растителни части. Първите признаци се появяват по най-долните листа. Петната са воднисти, разположени по периферията и във връхната част. Първоначално тъканите на нападнатите части завяхват, а по-късно - покафеняват и загиват. Ако нападението е силно, растенията изглеждат като опърлени.

Заразата може да обхване листните и цветните дръжки, както и стъблата на растенията. По тях се образуват сухи кафяви петна, които се разрастват и като пръстен обхващат цялото стъбло. Това води до загиване на растението над повредената тъкан.

Маната напада само зелените плодове. По тях се появяват сухи, кафяви, грапави, твърди петна.

Пръскането на доматите в градината започва след като болестта се появи по картофите.

Прървоначално се извършват профилактични третирания, а след това се използват продукти със системно действие, които имат лечебен ефект.

Алтернарията също е много опасна

Артернарията е много опасна болест, наред с картофената мана. Заразата започва от най-долните листа, където се образуват дребни, тъмнокафяви петна. В началото те лесно се различават, тъй като имат тъмни концентрични кръгове.

При образуване на много петна, те се сливат и листът изсъхва. Постепенно заразата преминава и по горните листа и обхваща цялото растение.

Болестта напада още стъблото, листните дръжки, цветните китки. Понякога заразата започва от цветните китки и остава незабелязана, което е много опасно, тъй като води до окапване на цветовете и завръзите.

Алтернарията напада и плодовете. В областта на дръжчената ямичка се образуват големи, черни, кръгли петна.

БОРБАТА Е ОБЩА

Срещу маната и алтернарията се използват едни и същи фунгициди.

Подходящи са акробат плюс ВГ - 0.2%, верита ВГ - 0,15%, витра 50 ВП - 0,15% , икуейшън про - 0,04%, инфинито СК - 0,16%, консенто СК - 0,2%, куадрис 25 СК - 0,075%, пенкоцеб 80 ВГ - 0,2%, ридомил голд МЦ 68 ВГ - 0,25%, шампион 50 ВП - 0,15% и др.

Листните въшки са враг за зеленчуците

Срещат се много видове

Доматите, а и останалите зеленчукови видове, се нападат от различни видове листни въшки - прасковена, памукова, доматена и др.

Ларвите, нимфите и възрастните насекоми смучат сок от цветовете и върховете на младите растения. При дейността си отделят медена роса, която привлича мравките. Вследствие на повредата листата могат да се деформират или не според вида на въшките, но загиват.

Нападнатите растения са с нарушени физиологични процеси, изостават в развитието си и образуват некачествени плодове.

Освен пряката вреда въшките нанасят и косвена, тъй като пренасят и опасни вирусни болести, които не могат да се лекуват.

Въшките се развиват най-добре при по-ниски температури и по-висока влажност на въздуха. Тъй като развиват много поколения през годината, срещат се през цялата вегетация на растенията.

Подходящи инсектиди са: актара 25 ВГ - 0,007%, дека ЕК - 0,05%, децис 100 ЕК - 0,012%, калипсо 480 СК - 0,02%, конфидор енерджи - 0,06%, ланат 25 ВП - 0,1%, нексид 015 СК - 0,02%, протеус 0-тек - 0,06% и др.

Памуковата нощенка се крие в плодовете

Памуковата нощенка е важен вредител по доматите. Развива три поколения през годината.

Ориентировъчно първото поколение се появява през първата и втората десетдневка на май, второто - лети през юни, а третото - през септември. По доматите най-сериозни са пораженията от второ поколение.

Гъсениците нападат всички части на растението. Първоначално нагризват листата, бутоните, цветовете, а по-късно нападат и зелените плодове. Те се вгризват в тях и се хранят с вътрешността им.

Една гъсеница може да повреди от 2 до 5 плода.

Борбата срещу нощенките е ефективна, когато е насочена срещу младите гъсеници, преди да са се вгризали в плодовете.

Използват се: дека ЕК - 0,03%, децис 2,5 ЕК - 0,012%, ланат 25 ВП - 0,1%, нуреле Д - 0,08%, цитрин макс - 0,01% и др.

Листоминиращи мухи и молци

Неприятелите се разпознават по характерните мини, които образуват, най-често по листата на растенията. Те могат да са с различна форма - като петна, ивици, с разклонения и др., в зависимост от вида на вредителя.

Борбата срещу тях е доста трудна, защото те развиват много поколения през годината, което води до създаване на устойчивост към инсектицидите при неправилното им използване.

Затова е препоръчително градинарите да имат на разположение няколко системни продукта с проникващо действие, които да се редуват.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

За зеленчуците почвата е много важна

Почвата, в която се разполагат корените на зеленчуците, играе важна роля затова как те ще се развиват през вегетацията. Най-подходящата почва е чернозем, която е богата на хранителни вещества

Няма снимка

За зеленчуците почвата е много важна

Почвата, в която се разполагат корените на зеленчуците, играе важна роля затова как те ще се развиват през вегетацията. Най-подходящата почва е чернозем, която е богата на хранителни вещества,

Няма снимка

Съхранение на зеленчуци

В хранилищата – мазета, изби, килери, тавани и т.н. вече са поставени много от зеленчуците, които ще се съхраняват поне няколко месеца. За да се запазят максимално дълго,

Няма снимка

Кога се вадят кореноплодните

Прави се преди замръзването на почвата Изваждането на морковите започна още със стартирането на сезона на туршиите. Затова и препоръката е да се изваждат толкова, колкото ще се използват

Няма снимка

Актуално при зеленчуците

. Прибират се последните домати и пипер от късното производство. . Продължава почистването на лехите от растителните остатъци. Те се събират и унищожават. .

Няма снимка

Основно торене и обработка на почвата

След почистването на растителните остатъци от лехата, трябва да се направи торене и обръщане на почвата. През есета се внасят фосфорните и калиевите торове, както и оборски тор, компост, торф

Още от Фермер
Няма снимка

Температурен рекорд е регистриран за Силистра

С една десета е "подобрен" температурният рекорд за датата 21 октомври в Силистра, съобщиха от Метеорологичната обсерватория. Днес е измерена температура 26.3 градуса.

Няма снимка

При наличие на късна паша, подготовка за зимуване се удължава

Това е неблагоприятно и рефлектира върху качеството на зимуването и пролетното разрастване на колонията. Защото малко на брой и при това изтощени пчели навлизат в зимния период

Няма снимка

Утре ще отчетат как работи системата за събиране на опаковки от рз препарати

Тя работи безплатно за фермерите Утре, 22 октомври, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще участва в годишна конференция на тема: "За чисто земеделието и сигурна околна

Няма снимка

Защо ще протестират утре фермери пред Европарламента

Надига се вълна за по-справедливо субсидиране В Страсбург утре, 22 октомври по време на пленарната сесия на новоизбрания Европейски парламент /ЕП/ фермери от Германия и Франция се готвят протест с

Няма снимка

НСИ: С 2.7% се увеличава стойността на продукцията от селското стопанство през 2018 г.

Въпреки отбелязаното увеличение в стойността на крайната продукция, произведена в селското стопанство с 2.7%, доходите на земеделските стопанства през 2018 г

Няма снимка

На среща-семинар стопаните ще научат за данъците и субсидиите

В Плевен на 28 октомври Данъчно облагане на доходите от земеделска дейност и фактори, влияещи върху търсенето и предлагането на земеделски продукти - на тази тема ще се проведе семинар на 28 октомври