Европа очаква добра реколта от пшеница

13 юни 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

Малки промени в зърнените котировки имаше вчера на Euronext, докато в Чикаго цените се върнаха до максималните си нива за годината, отговаряйки на прогнозите за нови валежи в царевичния пояс.

Европейските цени не следват тенденцията при CBOT, отчасти поради укрепването на еврото спрямо долара.

Доларът е отслабен от перспективите за бързо намаляване на ставката на ФЕД.

От фундаментална гледна точка има голяма разлика между ситуацията в САЩ, свързана с пролетното засаждане и положителния фон преди прибирането на реколтата в Европа, което предполага, че добивите могат да бъдат в горната граница на очакванията.

Цените на суровия петрол спаднаха вчера след още едно неочаквано увеличение на американските акции. Еврото спрямо долара се търгува на 1.13 тази сутрин.

На международната сцена Южна Корея и Тайван закупиха по 65 000 тона царевица от Бразилия.

Цените на рапицата не се възползват изцяло от силния пазар на соевото и рапичното масло. Цените на палмовото масло падат.

Операторите се опасяват че ще има масиран внос на рапица в Европа от следващия сезон.

Този поток може да се увеличи и поради сегашното напрежение между Канада и Китай, което възпрепятства търговията между двете страни.

FranceAgrimer остави прогнозата си си за износ на пшеница извън ЕС непроменена на 9,75 млн. тона за кампанията 2018-1919. Прогнозата за крайните запаси бе ревизирана до 2.4 млн. тона спрямо 2.3 млн. тона, очаквани миналия месец.

Нарасна и прогнозата за реколтата от пшеница и царевица. А крайните запаси от царевица са увеличени до 3 млн. тона, спрямо 2,7 млн. тона през май.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Смарт земеделие с eMAG

Модерните технологии са навсякъде – те промениха начина, по който общуваме, работим и се забавляваме, като в селското стопанство навлизат също толкова бурно.

Няма снимка

EK внесе проект на регламент за увеличение на прозрачността при цените на храните

След като забрани нелоялните търговски практики и подобри сътрудничеството между производителите, ЕК представи третия елемент за подобряване на справедливостта във веригата за предлагане на храни

Няма снимка

Отлични перспективи пред износа на череши

Глобалният пазар ще расте с бързи темпове в следващите пет години движен от нарастващо търсене в Азия, сочи нов анализ на ИнтелиАгро Истински бум преживява търговията с пресни череши в света.

Няма снимка

Подземното капково напояване вече измества и дъждуването, и гравитачното

. Системите добиват все по-голяма популярност у нас, особено при царевицата . Имат много плюсове, а и не могат да се крадат Диана Ванчева През последните години системите за подземно капково

Няма снимка

Русия изнася с 14% по-малко пшеница

В Русия са обобщени предварителните резултати от износа на зърно през 2018/1919. Според Федералния център за качество на зърното, въз основа на издадените фитосанитарни разрешителни,

Няма снимка

Рязък ръст на агрокотировките в Чикаго

Вчера в Чикаго имаше рязко увеличение на цените, тъй като климатичните условия остават неблагоприятни. Нарастват опасенията, че след засяването на царевицата напредъкът на сеитбената кампания за

Още от Фермер
Няма снимка

Цените на черешите - ниски изкупни, високи в магазина

Част от черешовата реколта в Сливенско и тази година може да остане неприбрана заради ниските изкупни цени. За това алармираха черешопроизводители от село Глушник.

Няма снимка

Проверяват къщи за гости и след петгодишния срок

По заповед на министъра на земеделието Десислава Танева започна проверка на къщите за гости, финансирани по програмата за селските райони, за които 5-годишният срок не е изтекъл.

Няма снимка

При хиподермоза кравите губят апетит

Хиподермозата е трудно лечимо заболяване предимно по едрите преживни животни, което води до големи икономически загуби за говедовъдите. Причинители са подкожните щръклици или въгарци,

Няма снимка

Ролята на семейството отглеждач при пренос на ларви

Един-два дни преди пренасянето на ларвите маточните килийки се залепват с леко натискане с шаблона. Или с капка восък върху отделните тапи или подложки,

Няма снимка

Кои зеленчуци да подхраните

Ако сте решили да подхраните зеленчуците с листен тор, ето какви са дозите за площ от 1 декар: . домати - 500 мл . пипер - 600 мл . краставици (дългоплодни и корнишони) - 600 мл .

Няма снимка

Среден добив от 500 кг/дка прогнозират преди жътвата на пшеница

Очаква се в края на юни да се жъне ечемик Галя Събева Близо 5 млн. тона зърно се очаква да се приберат след около месец, когато ще стартира жътвата на пшеница.