Подземното капково напояване вече измества и дъждуването, и гравитачното

17 юни 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2
 

. Системите добиват все по-голяма популярност у нас, особено при царевицата

. Имат много плюсове, а и не могат да се крадат

Диана Ванчева

През последните години системите за подземно капково напояване добиват все по-голяма популярност сред фермерите у нас, казва Деян Кирязов от "Аквамат 2000". 

Дружеството от повече от 10 г. предлага на клиентите си системите за подпочвено капково напояване, които успешно изместват останалите методи като дъждуването и гравитачното поливане. Това важи с особена сила по отношение на царицата на полето - царевицата. В същото време системите за подпочвено поливане разширяват и обхвата от култури, към което проявяват интерес фермерите днес.

В България вече се напояват подпочвено тютюн, домати, пипер, лавандула, роза, люцерна, маточина, хизоп и други технически и маслодайни растения.

Технологията се търси и от овощарите

и фермерите, отглеждащи ягодоплодни - малини, капини, боровинки, касис, лозя, череши, сливи и праскови. Подпочвеното напояване няма аналог и по отношение на черупковите култури като лешник, бадем и орех.

В помощ на своите клиенти от "Аквамат 2000" казаха, че предлагат и

машини за механизирано

полагане на капковите маркучи

Защото правилно положени, те са предпоставка за по-добри резултати и по-дълъг експлоатационен период на системата.

При стандартни системи капковите маркучи се заравят на дълбочина от 20 до 50 см, като плюсът е в това, че тези проекти могат да бъдат изпълнени и на наклонени и хълмисти терени.

При използване на модерните в последно време методи на директна сеитба капковите маркучи могат да бъдат положени по-плитко - до 15-25 см.

Подземното капково позволява да се извършват

всички видове обработки

на полето, без риголване

Специално системата, предлагана от "Аквамат 2000" за полски култури, позволява свободен сеитбооборот, без да има зависимост от междуредовото разстояние. И осигурява равномерна влага по цялата напоявана площ.

Подземното капково има специфични предимства пред останалите методи.

Кои са предимствата

Изпаряването на вода от повърхността на почвата и отмиването на торовете се свежда до минимум.

Липсата на влага на повърхността води до по-малко болести по растенията и сериозно намалява развитието на плевели.

Водата и хранителните вещества се подават директно в коренообитаемия слой на растенията.

За България не е за подценяване и едно друго предимство - редуцираният риск от кражби на полето.

Друго важно предимство е възможността за извършване на сеитбообороти, които се препоръчват за запазване на плодородието на почвите.

Освен подаването на вода и хранителни вещества директно в коренообитаемия слой на растенията, чрез подземното капково може да се извършва озониране, т.е. вкарване на кислород в почвата. Това е от съществено значение както за кореновата система, така и за качеството и количеството на продукцията.

За корените е необходимо поне 10% от обема на почвата да е въздух. Наличието на кислород в коренообитаемия слой допринася за подобряването на микробиологията на почвата. Най-добрият начин за доставка на кислород в коренообитаемия слой е чрез поливната вода, като се инжектира въздух в системата, без да се извършват почвени обработки.

Системите за подземно напояване с капкови крила са напълно автоматизирани и

позволяват мониторинг през

интернет и телефон

Множеството аларми и логически функции на предлаганите от дружеството специализирани контролери дават богат набор от инструменти за управление на поливния процес.

Системата може успешно да се управлява по климатични данни и почвена влажност, както и да събира база данни за климата и експлоатационния график на напояването, важни за анализи и правилно планиране на процесите от страна на фермерите.

От съществено значение за живота и функционалността й са поддръжката и мониторингът. Важно е да се знае, че при подземното капково напояване е препоръчително да се правят ежеседмични, ежемесечни и ежесезонни промивания на капковите крила с поливна вода, като в някои случаи е възможно и добавянето на препарати за по-добро прочистване. Това може да се установи чрез анализ на водата, която се използва за напояване, така се елиминира рискът от образуване на отлагания в капковите маркучи.

Задължително е промиването с поливна вода след торене. Фирмата предлага широка гама от уреди и инструменти за следене на нормалната работа на системата и параметрите на почвата и поливната вода.

В България има изградени системи,

които работят безотказно вече 8 години

А при партьори в Италия има работещи системи на повече от 30 години, доволен е Деян Кирязов.

Дългият експлоатационен период, без направа на допълнителни инвестиции по компонентите на системата, правят подземното капково все по-популярно сред фермерите.

Колко живее една система

и за колко време се изплаща

На този въпрос той отговори, че при правилна експлоатация животът на една система е повече от 20 години. В зависимост от културата, която се отглежда, една инвестиция в система за подземно капково се изплаща в рамките на 2 до 5 години.

Има и други важни предимства за нашата страна - както казахме фермерът е спокоен, че е снижен рискът от кражби, има възможности за икономично и ефективно торене и е ниска зависимостта от човешкия фактор.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Последни пазарни данни на МЗХГ

Според оперативния анализ за основни земеделски култури на аграрното министерство към 11 юли т.г. последните данни за пшеница и ечемик сочат ръст на продукцията от двете култури съответно с 22,

Няма снимка

На производителите на българска роза вече не им е никак розово

 Искат по-скоро отраслов закон и мерки за решаване на проблема с работната ръка МЗХГ обеща да обсъди идеи на експерти как да окаже помощ на розопроизводителите - исканията са за средства за зимни

Няма снимка

България пламва - още едно огнище на чума по свинете в Търговище

Не крийте животните и сами ще умрат, предупреждават ветеринарите Потвърдиха едно ново огнище на Африканска чума при домашни свине в област Търговище - в стопанство в квартал "Въбел",

Няма снимка

Спад в експортната активност на САЩ

Вчера пазарът в Чикаго се опита да се стабилизира след спад, наблюдаван предишния ден. Фондовете обаче все още са активни в продажбите, и оказват натиск върху цените, особено на царевицата и соята.

Няма снимка

Купувачите се активизират на зърнения пазар

Новата реколта и скорошният спад на цените принуждават някои купувачи да бъдат активни на зърнения пазар. Така Египет обяви днес търг за закупуване на мека пшеница с доставки от 21 до 31 август.

Няма снимка

“Белите петна” намаляват, споразуменията растат

Феноменът “липсващи собственици” на земя в България неизбежно ще бележи и новия поземлен модел, казва Лилия Стоянова, началник отдел в Дирекция “Поземлени отношения и комасация” в МЗХГ Диана

Още от Фермер
Няма снимка

Хрупкави бисквити

Продукти: 200 г топено сирене, яйце, 80 г масло, 1 ч. лъж. захар, 1/2 ч. лъж. сол, 1 ч. чаша брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, 2 суп. лъж. прясно мляко, сусам на вкус.

Няма снимка

Огнище на африканска чума по свинете и в Търговище

16 вече са огнищата при домашни свине и 20 са случаите при диви прасета в страната ни Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди едно ново огнище на Африканска чума при домашни

Няма снимка

Доброто пчеларство е поддържането на млади пчелни-майки в кошерите

Ето защо преценката на пчелната майка е задача номер едно, напомня Рик Фел, преподавател по биология и пчеларство във Вирджинския техническият институт в Блексбърг, САЩ, информира nbps.press.bg.

Няма снимка

Мерки за борба с малиновата муха

. През есента проредете храстите и прекопайте почвата около тях и между редовете. Така се унищожават ларвите, които зимуват там. . Малините се изрязват и растителните остатъци се изгарят. .

Няма снимка

Отначало отбивайте най-едрите зайчета

Преместете в друга клетка зайкинята Женските зайчета се отбиват по 3-4 животни в една клетка. Мъжките зайчета се отбиват самостоятелно в отделна клетка Не се препоръчва да се настаняват няколко

Няма снимка

Питбул отказва да напусне кучешки приют без своя приятел

Питбулът Мерил и Тако - порода чихуахуа, се сприятеляват в приют за кучета. Те живеят там заедно 4 години. През цялото това време им търсят нови стопани.