Подземното капково напояване вече измества и дъждуването, и гравитачното

17 юни 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2
 

. Системите добиват все по-голяма популярност у нас, особено при царевицата

. Имат много плюсове, а и не могат да се крадат

Диана Ванчева

През последните години системите за подземно капково напояване добиват все по-голяма популярност сред фермерите у нас, казва Деян Кирязов от "Аквамат 2000". 

Дружеството от повече от 10 г. предлага на клиентите си системите за подпочвено капково напояване, които успешно изместват останалите методи като дъждуването и гравитачното поливане. Това важи с особена сила по отношение на царицата на полето - царевицата. В същото време системите за подпочвено поливане разширяват и обхвата от култури, към което проявяват интерес фермерите днес.

В България вече се напояват подпочвено тютюн, домати, пипер, лавандула, роза, люцерна, маточина, хизоп и други технически и маслодайни растения.

Технологията се търси и от овощарите

и фермерите, отглеждащи ягодоплодни - малини, капини, боровинки, касис, лозя, череши, сливи и праскови. Подпочвеното напояване няма аналог и по отношение на черупковите култури като лешник, бадем и орех.

В помощ на своите клиенти от "Аквамат 2000" казаха, че предлагат и

машини за механизирано

полагане на капковите маркучи

Защото правилно положени, те са предпоставка за по-добри резултати и по-дълъг експлоатационен период на системата.

При стандартни системи капковите маркучи се заравят на дълбочина от 20 до 50 см, като плюсът е в това, че тези проекти могат да бъдат изпълнени и на наклонени и хълмисти терени.

При използване на модерните в последно време методи на директна сеитба капковите маркучи могат да бъдат положени по-плитко - до 15-25 см.

Подземното капково позволява да се извършват

всички видове обработки

на полето, без риголване

Специално системата, предлагана от "Аквамат 2000" за полски култури, позволява свободен сеитбооборот, без да има зависимост от междуредовото разстояние. И осигурява равномерна влага по цялата напоявана площ.

Подземното капково има специфични предимства пред останалите методи.

Кои са предимствата

Изпаряването на вода от повърхността на почвата и отмиването на торовете се свежда до минимум.

Липсата на влага на повърхността води до по-малко болести по растенията и сериозно намалява развитието на плевели.

Водата и хранителните вещества се подават директно в коренообитаемия слой на растенията.

За България не е за подценяване и едно друго предимство - редуцираният риск от кражби на полето.

Друго важно предимство е възможността за извършване на сеитбообороти, които се препоръчват за запазване на плодородието на почвите.

Освен подаването на вода и хранителни вещества директно в коренообитаемия слой на растенията, чрез подземното капково може да се извършва озониране, т.е. вкарване на кислород в почвата. Това е от съществено значение както за кореновата система, така и за качеството и количеството на продукцията.

За корените е необходимо поне 10% от обема на почвата да е въздух. Наличието на кислород в коренообитаемия слой допринася за подобряването на микробиологията на почвата. Най-добрият начин за доставка на кислород в коренообитаемия слой е чрез поливната вода, като се инжектира въздух в системата, без да се извършват почвени обработки.

Системите за подземно напояване с капкови крила са напълно автоматизирани и

позволяват мониторинг през

интернет и телефон

Множеството аларми и логически функции на предлаганите от дружеството специализирани контролери дават богат набор от инструменти за управление на поливния процес.

Системата може успешно да се управлява по климатични данни и почвена влажност, както и да събира база данни за климата и експлоатационния график на напояването, важни за анализи и правилно планиране на процесите от страна на фермерите.

От съществено значение за живота и функционалността й са поддръжката и мониторингът. Важно е да се знае, че при подземното капково напояване е препоръчително да се правят ежеседмични, ежемесечни и ежесезонни промивания на капковите крила с поливна вода, като в някои случаи е възможно и добавянето на препарати за по-добро прочистване. Това може да се установи чрез анализ на водата, която се използва за напояване, така се елиминира рискът от образуване на отлагания в капковите маркучи.

Задължително е промиването с поливна вода след торене. Фирмата предлага широка гама от уреди и инструменти за следене на нормалната работа на системата и параметрите на почвата и поливната вода.

В България има изградени системи,

които работят безотказно вече 8 години

А при партьори в Италия има работещи системи на повече от 30 години, доволен е Деян Кирязов.

Дългият експлоатационен период, без направа на допълнителни инвестиции по компонентите на системата, правят подземното капково все по-популярно сред фермерите.

Колко живее една система

и за колко време се изплаща

На този въпрос той отговори, че при правилна експлоатация животът на една система е повече от 20 години. В зависимост от културата, която се отглежда, една инвестиция в система за подземно капково се изплаща в рамките на 2 до 5 години.

Има и други важни предимства за нашата страна - както казахме фермерът е спокоен, че е снижен рискът от кражби, има възможности за икономично и ефективно торене и е ниска зависимостта от човешкия фактор.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Защо ще протестират утре фермери пред Европарламента

Надига се вълна за по-справедливо субсидиране В Страсбург утре, 22 октомври по време на пленарната сесия на новоизбрания Европейски парламент /ЕП/ фермери от Германия и Франция се готвят протест с

Няма снимка

НСИ: С 2.7% се увеличава стойността на продукцията от селското стопанство през 2018 г.

Въпреки отбелязаното увеличение в стойността на крайната продукция, произведена в селското стопанство с 2.7%, доходите на земеделските стопанства през 2018 г

Няма снимка

На среща-семинар стопаните ще научат за данъците и субсидиите

В Плевен на 28 октомври Данъчно облагане на доходите от земеделска дейност и фактори, влияещи върху търсенето и предлагането на земеделски продукти - на тази тема ще се проведе семинар на 28 октомври

Няма снимка

БАБХ: Япония премахна временната забрана за внос на българско птиче месо

Япония премахна временната забрана за внос на българско птиче месо. От 18 октомври 2019 г. се разрешава вносът на месо и месни продукти, добити от птици. Забраната беше наложена в края на 2017 г

Няма снимка

Ръст в цените на черноморската пшеница

Търсенето все още остава високо Цените на пшеницата в Черноморския регион се повишиха през изминалата седмица. В Украйна те са с ръст 10 долара / тон от началото на октомври

Няма снимка

Зърнените пазари работят спокойно

Зърнените пазари в края на изминалата седмица работиха в спокойна атмосфера, поради липсата на нови фактори. Много международни търговци, посетиха  Европейския търговски панаир във Виена

Още от Фермер
Няма снимка

Температурен рекорд е регистриран за Силистра

С една десета е "подобрен" температурният рекорд за датата 21 октомври в Силистра, съобщиха от Метеорологичната обсерватория. Днес е измерена температура 26.3 градуса.

Няма снимка

При наличие на късна паша, подготовка за зимуване се удължава

Това е неблагоприятно и рефлектира върху качеството на зимуването и пролетното разрастване на колонията. Защото малко на брой и при това изтощени пчели навлизат в зимния период

Няма снимка

Утре ще отчетат как работи системата за събиране на опаковки от рз препарати

Тя работи безплатно за фермерите Утре, 22 октомври, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще участва в годишна конференция на тема: "За чисто земеделието и сигурна околна

Няма снимка

Бактериозата води до чернеене на орехите

Бактериозата е една от двете най-важни болести по орехите. Какви са симптомите: . По листата бактериозата причинява дребни, кафяви, полупрозрачни петна,

Няма снимка

Таванът на пенсиите 1200 лв. и догодина, останалите се вдигат с 6,7%

Таванът на пенсиите ще остане 1200 лв. и през следващата година Останалите пенсии обаче ще се вдигнат с 6,7% от 1 юли. Това предвижда  проектът на закона за бюджета на държавното обществено

Няма снимка

Ранното хранене на бройлерите става задължително в Холандия

Инкубаторите за бройлери в Холандия са длъжни да въведат ранно хранене на излюпените пилета следващите 5 години, гласи решение на Агенцията по контрол на хранителните продукти, съобщава poultryworld