Климатът атакува царевицата

20 юни 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2
 

Лошите сезони за фермерите ще зачестят

Алма Давидова

С увеличаване на глобалната температура само с 1.5 градуса C, най-лошите сезони за производителите на царевица могат да започнат много по-често да се повтарят.

Днес тази зърнена култура е световен лидер. През последните години глобалното производство на зърнени култури непрекъснато нараства.

Освен това, пшеницата и оризът станаха най-популярни сред фермерите, оставяйки след себе си вторични култури, сред които, например е ечемикът.

САЩ са безспорен лидер в производството на царевица и основен двигател за увеличаване на производствените нива през последните 15 години.

Европейският съюз е на четвърто място, като отстъпва на Бразилия. През последното десетилетие 28-те държави-членки на ЕС произвеждат средно 65 млн. тона царевица годишно.

Екстремните метеорологични явления ще станат обичайни и ще предизвикат сериозни загуби на култури

Учените от Съвместния изследователски център - JRC, на Европейската комисия, създадоха симулация на ефектите от глобалното повишаване на температурата от 1,5°C и 2°C за производството на царевица в основните региони.

Според проучването, с увеличаване на глобалните температури с 1,5°C, горещите вълни и тежките суши, които сега се наблюдават веднъж на всеки десет години, могат да станат чести явления още в началото на 2020 година.

Липсата на каквито и да било мерки за смекчаване и адаптиране към изменението на климата ще означава, че най-лошите производствени загуби на фермерите ще се повтарят с плашеща честота.

Повишаването на температурата от 2°C обаче вече ще предизвика такива явления, като нехарактерно високи температури и суша, които не са били регистрирани преди това. Последиците от подобно изменение на климата ще окажат отрицателно въздействие и на големите и на малките производители.

Местните фермери и развиващите се страни ще пострадат най-много.

Загубите на култури ще бъдат забелязвани в различни части на света, но не и едновременно. Местните производители, концентрирани предимно в тропическите региони в развиващите се страни, първо ще изпитат тези ефекти.

Европа ще пострада малко по-късно. Според учените в най-лошия случай европейският континент ще усети ефектите от изменението на климата от 2020 година.

Европейските агробизнесмени вече срещат реалността на глобалното затопляне. Високите температури през лятото на 2018 г. причиниха непоправими щети на културите в повечето европейски страни.

Според резултатите от симулацията на учените от JRC , производителите на селскостопански продукти в Германия, Полша, Унгария, Румъния и България ще бъдат сред първите, които ще се сблъскат с големи загуби в реколтата от царевица.

Италия - най-големият производител на царевица на Средиземно море - ще бъде атакувана до 2040-та.

Производството на царевица е невъзможно без напояване в северната част на Италия, въпреки че други европейски страни, които са по-малко засушени, правят това без напояване.

Въпреки това има потенциал за адаптиране към новите реалности, при условие, че се въведе устойчиво напояване, съвместимо с други видове водоползване, казва Матео Зампиери , специалист от Съвместния изследователски център.

През 2013 г. Европейската комисия прие стратегия на ЕС за адаптиране към изменението на климата. Целта е да се създаде устойчивост на климата и готовност на всички равнища на управление за ефективно реагиране на последиците от глобалното затопляне.

Стратегията включва:

Улесняване на дейностите на всички държави-членки на ЕС. Комисията призовава всички държави да приемат интегрирани стратегии за адаптиране и предоставя финансова подкрепа за тяхното разработване и прилагане.

Устойчивост на климата на равнище ЕС, с по-нататъшно насърчаване на адаптацията в най-уязвимите сектори, като селското стопанство, рибарството и развитието на селските райони. Това ще гарантира по-голяма устойчивост на европейската инфраструктура, както и насърчаване на застраховането срещу природни и причинени от човека бедствия.

Гарантиране на по-информирани решения, чрез премахване на недостатъчната осведоменост за адаптацията.

Мерки за смекчаване на изменението на климата в рамките на Общата селскостопанска политика

Общата селскостопанска политика (ОСП) може да бъде инструмент за прилагане на мерки, насочени към намаляване на щетите и насърчаване на смекчаването в сектора.

SWAps включват мерки за опазване на биологичното разнообразие, защита на почвата, разнообразяване на сектора чрез инвестиции и трансфер на знания и иновации, както и подкрепа за управление на риска.

Предложението на Комисията относно ОСП 2020 придава голямо значение на изменението на климата и включва нови конкретни цели както за смекчаване, така и за адаптиране.

По материали от Phys.org

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

В Чикаго цените на царевицата се задържат

Цените на пшеницата в Чикаго отново паднаха вчера, тъй като американският произход е твърде скъп, за да бъде конкурентен на международната арена. Цените на царевицата останаха практически непроменени

Няма снимка

Стабилни цени и добра търговия за европейското зърно

Поредната спокойна сесия за зърно регистрираха вчера на Euronext. Цените останаха стабилни и бяха на най-високите си нива след прибирането на реколтата, благодарение на доброто международно търсене

Няма снимка

Вергиния Кръстева: За нас оптималните нива на обвързана подкрепа са 18% + 2% за протеинови култури

България не може да приеме предложеното от ЕК намаление в размера на финансирането В бъдещата ОСП се залага изключително много на стимулирането обмена на знания

Няма снимка

ФАО: Малките семейни стопанства се нуждаят от подкрепата на селските общности

Семейните стопанства не трябва да са сами. Селските общности играят ключова роля в подкрепата на земеделските стопани и развитието на местната икономика

Няма снимка

До 1 ноември оранжерийните производители кандидатстват за помощ за борба с вредителите

До 25 ноември кандидатите по схемата трябва да представят отчетни документи за закупените средства за растителна защита До 1 ноември оранжерийните производители могат да кандидатстват за подкрепа за

Няма снимка

До 23 декември малки стопани могат да кандидатстват за преработка

От днес малки земеделски стопани ще могат да кандидатстват за преработка на собствена селскостопанска продукция, съобщават от пресцентъра на МЗХГ.  Проектите по подмярка 4.2

Още от Фермер
Няма снимка

Отглеждаме токачки за вкусно и диетично месо

Тези птици имат и прилична яйценосност Токачката е роднина на пуйките и фазаните. Едрата птица има вкусно месо, яйца и красива външност. Към плюсовете на отглеждането на токачки се

Няма снимка

Европарламентът призова за по-строги правила за защита на пчелите от пестициди

Евродепутатите отхвърлиха занижените мерки от държавите членки и поискаха от Комисията да предложи нови и по-строги правила за защита на пчелите, съобщи пресслужбата на ЕП

Няма снимка

“Усукани”бутер банички с кашкавал и пушено пиле

Рецептата е много проста и много бърза за приготвяне. Продукти: 1 пак. готово бутер тесто, твърд кашкавал, пушени пилешки гърди, жълтък за намазване. Приготвяне: Нарежете бутер тестото на ленти с

Няма снимка

Ако има зараза по орехите

Ако имате съмнение, че ореховото ви дръвче е болно, вземете мерки. Срещу двете основни болести бактериоза и антракноза се предприема една и съща борба. .

Няма снимка

Кой кого може да осиновява

Кучетата са най-добри в това отношение Котките "осиновяват" през първите дни след раждането - тогава може да приемат чужди за отглеждане. Това става, ако други новородени им бъдат подхвърлени от

Няма снимка

Обвиниха горски инспектор в Габрово за подкупи от дърводобивни фирми (Обновена)

43-годишен габровец - горски инспектор в „Регионална дирекция по горите“ Велико Търново е обвинен за получаване на подкупи и оставен за 72 ч. в ареста, съобщиха от ОДМВР - Габрово