Слънчогледът обещава максимални добиви

19 юни 2019 Растениевъдство 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Засега в цялата страна посевите с маслодайната култура са в много добро състояние

Ако по-късно времето не създаде проблеми, се очакват отлични резултати

Ваня Велинска

Продължителните валежи са добра предпоставка за отличното развитие на слънчогледа в цялата страна.

Поради различните климатични условия в отделните райони и според сроковете на сеитба е нормално е посевите да са в различна фаза от развитието си.

В района на Монтана и други части на Северозападна България посевите са във фаза 10-12-та двойка листа.

На някои ниви се наблюдава и начална фаза на бутонизация, споделят фермери и агроспециалисти.

Много от земеделските производители казват, че са избързали със сеитбата, започнали са я още през март. Масово обаче тя е направена в началото на април.

Няма сериозни проблеми с развитието на културата до този момент, става ясно от думите на фермери от Монтана.

Те казват, че по време на сеитбата и след нея е имало засушаване, което е задържало поникването. През април растенията са били доста стресирани.

След това обаче дъждовете са променили изцяло картината.

Специално валежите през месец май са осигурили много добро развитие.

Сега в района посевите масово са добре гарнирани и без сериозни проблеми

Имаме работеща технология за отглеждане на слънчоглед, която следваме. С нея не срещаме сериозни изненади, споделят агроном и фермери от стопанство в Монтанско.

Според тях немалко техни колеги от други райони на страната се оплакват от доста сериозно заплевеляване, но тяхният слънчоглед е чист.

Пък и днес това не е непреодолим проблем.

Защото в технологията за отглеждане има продукти, с които да се реагира навреме срещу плевели и стресове.

Състоянието на слънчогледовите посеви във Врачанско също е много добро, казват производители от района.

Нивите, които обработват, са в Предбалкана, където обикновено през пролетта е доста влажно и нямат проблем със сеитбата, разказва Цветан Атанасов от Чирен.

Тази година обаче сушата беше доста сериозна и само това, че дъждовете не закъсняха, а пролетниците поникнаха е спасило положението, та към този момент наблюдават успешна вегетация.

Фермерът споделя, че в района са паднали около 200 литра дъжд, което е доста сериозно количество, дори и малко повече от необходимото.

Въпреки това, до момента са успели да извършат всички добри практики за отглеждането и нямат проблем с плевели и вредители.

Единственият недостатък, който отчитат, е че посевите не са много добре изравнени. Но това се обяснява със сушата по време на сеитбата и поникването.

В момента слънчогледът във Врачанско е във фаза бутонизация. Благодарение на влагата и високите температури, се развива много бързо.

Почвите в района на Чирен обаче преобладаващо са сиви горски, което тревожи стопаните, защото след 15-20 дни, ако е сухо, може и да се напукат коментира Цветан.

Така че по-нататъшен дъжд от време на време няма да е излишен.

Така, ако времето до жътва се задържи благоприятно за културата, очакваните резултати ще са повече от добри.

През миналата година добивите в стопанството са били около 330 кг/дка, което се приема за доста прилично за тази част на страната. Тази година се надяват на същите, а защо не и на по-добри.

Но все още е много рано за каквито и да е прогнози, категорични са производителите от Северозападна България.

Предстои цъфтеж, от тази фаза до голяма степен ще се определи по-нататъшното развитие на маслодайната култура. Ако в този период има много дъждове, или пък суховеи, те могат да попречат на опрашването.

Възможни са различни лоши сценарии за които фермерите в района се надяват да не им се случат.

Подобна е картината и в слънчогледовите ниви в района на Ямбол.

Маслодайната култура е в начало на бутонизация, посевите са в много добро състояние, коментира Петър Христов, специалист.

В началото наистина ни беше уплашила сушата, но по-късно дъждовете са допринесли за дружното развитие на посевите, обяснява той.

На определени места в региона е имало частични поражения от градушка, но те не са оставили сериозни последствия за слънчогледа.

Оттук нататък, ако климатичните условия по време на вегетацията останат нормални, земеделските производители не очакват проблеми с доотглеждането на културата.

И са давални, че до този момент имат всички основания да се надяваме на доста добри резултати от единица площ.

Валежите в момента са се оказали достатъчни като обем за правилното развитие на посевите.

Има предпоставки, които дават надежди, че хибридите занапред ще могат да развият своя потенциал, заложен от генетиката им.

Разбира се, рано е за окончателни прогнози. Но малко дъжд по време на наливане на слънчогледовите семена, ще се отрази твърде добре и определено ще гарантира по-висок добив.

В момента слънчогледът и тук е във фаза бутонизация, а посевите са в много добро състояние, споделя Петър Петров, който стопанисва земя във Варненско.

Фермерът разказва, че е засял маслодайната култура около 10 април, когато е било доста сухо.

Не е имал проблеми с поникването, тъй като започнали валежите, които помогнали за това, както и за за по-нататъшното нормално развитие на посевите.

Като цяло и тук не очакват сериозни стресови ситуации, освен ако те не дойдат от небето.

Влагата в момента е достатъчна,вярно е , че като цяло няма много натрупан резерв в почвата, тъй като в този район и дъждовете не са били чак толкова обилни.

Производителите в района си мечтаят за дъжд, който да дойде преди цъфтежа, за да може се оформи по-голяма пита.

А прогнозираните добиви в нивите на Петър, макар и все още да е много рано, се очертава да бъдат като ще миналогодишните - това означава около 330-340 кг/дка.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

С 10 % по-малко пшеница очакват в Добруджа спрямо реколта 2018 г.

Земеделските стопани в Добричкия регион очакват с около 10 на сто по-нисък добив от пшеницата в сравнение с миналата стопанска година, съобщи председателят на Добруджанския съюз на

Няма снимка

Производителите на торове в ЕС вече планират ново портфолио

Макар че новият регламент не е факт, той върви с още по-бързи крачки към одобрение и налага строги изисквания за съставките Диана Ванчева В последните един-два месеца фермерите в цялата

Няма снимка

Разградените жътвени остатъци обогатяват почвата биологично

Продуктът Уникер увеличава съдържанието на органични вещества и образуването на хумус Ваня Велинска Горна Митрополия Следжътвените остатъци могат да се превърнат в ценна храна за следващите

Няма снимка

Как да опазите ягодоплодните култури от вредители

Производителите на ягоди, малини и другите ягодоплодни култури могат да научат най-новите технологии за опазването им от вредителите. Това може да стане на семинара,

Няма снимка

Биоземеделието има положителен ефект върху здравето на почвата

Дългосрочното въздействие на органичното и традиционното земеделие върху почвата и по-точно на основните почвени микроорганизми, нематоди и макрофауна,

Няма снимка

Фестивал на малината ще се проведе в Лозница

Утре, 10 юли се открива традиционният Фестивал на малината. За поредна година празникът ще се преведе в Лозница, тъй като през последните години районът се обособи като един от най-големите,

Още от Фермер
Няма снимка

Последни пазарни данни на МЗХГ

Според оперативния анализ за основни земеделски култури на аграрното министерство към 11 юли т.г. последните данни за пшеница и ечемик сочат ръст на продукцията от двете култури съответно с 22,

Няма снимка

На производителите на българска роза вече не им е никак розово

 Искат по-скоро отраслов закон и мерки за решаване на проблема с работната ръка МЗХГ обеща да обсъди идеи на експерти как да окаже помощ на розопроизводителите - исканията са за средства за зимни

Няма снимка

България пламва - още едно огнище на чума по свинете в Търговище

Не крийте животните и сами ще умрат, предупреждават ветеринарите Потвърдиха едно ново огнище на Африканска чума при домашни свине в област Търговище - в стопанство в квартал "Въбел",

Няма снимка

Хрупкави бисквити

Продукти: 200 г топено сирене, яйце, 80 г масло, 1 ч. лъж. захар, 1/2 ч. лъж. сол, 1 ч. чаша брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, 2 суп. лъж. прясно мляко, сусам на вкус.

Няма снимка

Огнище на африканска чума по свинете и в Търговище

16 вече са огнищата при домашни свине и 20 са случаите при диви прасета в страната ни Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди едно ново огнище на Африканска чума при домашни

Няма снимка

Доброто пчеларство е поддържането на млади пчелни-майки в кошерите

Ето защо преценката на пчелната майка е задача номер едно, напомня Рик Фел, преподавател по биология и пчеларство във Вирджинския техническият институт в Блексбърг, САЩ, информира nbps.press.bg.