Слънчогледът обещава максимални добиви

19 юни 2019 Растениевъдство 0     
Няма снимка
По време на наливане на питите ще е много добре е да падне отново дъжд
1 2 3 4 5 6
 

Засега в цялата страна посевите с маслодайната култура са в много добро състояние

Ако по-късно времето не създаде проблеми, се очакват отлични резултати

Ваня Велинска

Продължителните валежи са добра предпоставка за отличното развитие на слънчогледа в цялата страна.

Поради различните климатични условия в отделните райони и според сроковете на сеитба е нормално е посевите да са в различна фаза от развитието си.

В района на Монтана и други части на Северозападна България посевите са във фаза 10-12-та двойка листа.

На някои ниви се наблюдава и начална фаза на бутонизация, споделят фермери и агроспециалисти.

Много от земеделските производители казват, че са избързали със сеитбата, започнали са я още през март. Масово обаче тя е направена в началото на април.

Няма сериозни проблеми с развитието на културата до този момент, става ясно от думите на фермери от Монтана.

Те казват, че по време на сеитбата и след нея е имало засушаване, което е задържало поникването. През април растенията са били доста стресирани.

След това обаче дъждовете са променили изцяло картината.

Специално валежите през месец май са осигурили много добро развитие.

Сега в района посевите масово са добре гарнирани и без сериозни проблеми

Имаме работеща технология за отглеждане на слънчоглед, която следваме. С нея не срещаме сериозни изненади, споделят агроном и фермери от стопанство в Монтанско.

Според тях немалко техни колеги от други райони на страната се оплакват от доста сериозно заплевеляване, но тяхният слънчоглед е чист.

Пък и днес това не е непреодолим проблем.

Защото в технологията за отглеждане има продукти, с които да се реагира навреме срещу плевели и стресове.

Състоянието на слънчогледовите посеви във Врачанско също е много добро, казват производители от района.

Нивите, които обработват, са в Предбалкана, където обикновено през пролетта е доста влажно и нямат проблем със сеитбата, разказва Цветан Атанасов от Чирен.

Тази година обаче сушата беше доста сериозна и само това, че дъждовете не закъсняха, а пролетниците поникнаха е спасило положението, та към този момент наблюдават успешна вегетация.

Фермерът споделя, че в района са паднали около 200 литра дъжд, което е доста сериозно количество, дори и малко повече от необходимото.

Въпреки това, до момента са успели да извършат всички добри практики за отглеждането и нямат проблем с плевели и вредители.

Единственият недостатък, който отчитат, е че посевите не са много добре изравнени. Но това се обяснява със сушата по време на сеитбата и поникването.

В момента слънчогледът във Врачанско е във фаза бутонизация. Благодарение на влагата и високите температури, се развива много бързо.

Почвите в района на Чирен обаче преобладаващо са сиви горски, което тревожи стопаните, защото след 15-20 дни, ако е сухо, може и да се напукат коментира Цветан.

Така че по-нататъшен дъжд от време на време няма да е излишен.

Така, ако времето до жътва се задържи благоприятно за културата, очакваните резултати ще са повече от добри.

През миналата година добивите в стопанството са били около 330 кг/дка, което се приема за доста прилично за тази част на страната. Тази година се надяват на същите, а защо не и на по-добри.

Но все още е много рано за каквито и да е прогнози, категорични са производителите от Северозападна България.

Предстои цъфтеж, от тази фаза до голяма степен ще се определи по-нататъшното развитие на маслодайната култура. Ако в този период има много дъждове, или пък суховеи, те могат да попречат на опрашването.

Възможни са различни лоши сценарии за които фермерите в района се надяват да не им се случат.

Подобна е картината и в слънчогледовите ниви в района на Ямбол.

Маслодайната култура е в начало на бутонизация, посевите са в много добро състояние, коментира Петър Христов, специалист.

В началото наистина ни беше уплашила сушата, но по-късно дъждовете са допринесли за дружното развитие на посевите, обяснява той.

На определени места в региона е имало частични поражения от градушка, но те не са оставили сериозни последствия за слънчогледа.

Оттук нататък, ако климатичните условия по време на вегетацията останат нормални, земеделските производители не очакват проблеми с доотглеждането на културата.

И са давални, че до този момент имат всички основания да се надяваме на доста добри резултати от единица площ.

Валежите в момента са се оказали достатъчни като обем за правилното развитие на посевите.

Има предпоставки, които дават надежди, че хибридите занапред ще могат да развият своя потенциал, заложен от генетиката им.

Разбира се, рано е за окончателни прогнози. Но малко дъжд по време на наливане на слънчогледовите семена, ще се отрази твърде добре и определено ще гарантира по-висок добив.

В момента слънчогледът и тук е във фаза бутонизация, а посевите са в много добро състояние, споделя Петър Петров, който стопанисва земя във Варненско.

Фермерът разказва, че е засял маслодайната култура около 10 април, когато е било доста сухо.

Не е имал проблеми с поникването, тъй като започнали валежите, които помогнали за това, както и за за по-нататъшното нормално развитие на посевите.

Като цяло и тук не очакват сериозни стресови ситуации, освен ако те не дойдат от небето.

Влагата в момента е достатъчна,вярно е , че като цяло няма много натрупан резерв в почвата, тъй като в този район и дъждовете не са били чак толкова обилни.

Производителите в района си мечтаят за дъжд, който да дойде преди цъфтежа, за да може се оформи по-голяма пита.

А прогнозираните добиви в нивите на Петър, макар и все още да е много рано, се очертава да бъдат като ще миналогодишните - това означава около 330-340 кг/дка.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Производството на зеленчуци - въпрос на оцеляване, но докога

Конкурентното земеделие е резултат от правилна държавна политика Дори фермерът да свърши перфектно работата си, се нуждае от подкрепа на всички нива, коментира Тодор Джиков Ваня Велинска

Няма снимка

Гигантски динозавър "броди" из китайско оризово поле!

Окръг Луфенг е домакин на спектакъл,  свързан с многобройните открития на останки от динозаври от юрския период в тази част на Югозападен Китай. Изрисуваната картина от различни сортове ориз върху

Няма снимка

Да възродиш кооперация - възможно е, но с много работа

Как само за 4 години губещата ППК “Зора”, с. Каран Върбовка се превърна в успешна с добри производствени резултати, разказва председателят ѝ Николай Петков Ваня Велинска

Няма снимка

Кръгла маса за производителите на картофи

Производителите на картофи от района на Велинград могат да вземат участие в кръглата маса, която се организира по време на празника на картофите, който ще се проведе на 19 октомври.

Няма снимка

Как да се избират сортове овошки за градините

Среща семинар на 22 октомври в Ловеч Националната служба за съвети в земеделието и Аграрният университет в Пловдив ще проведат съвместна информационна среща семинар за ефективното отглеждане на

Няма снимка

Неравен старт за зеленчуците

Ваня Велинска Присъединяването ни към Европейския съюз се оказа пагубно за интензивните ни сектори. От водещ производител и износител на зеленчуци се превърнахме във вносител

Още от Фермер
Няма снимка

Температурен рекорд е регистриран за Силистра

С една десета е "подобрен" температурният рекорд за датата 21 октомври в Силистра, съобщиха от Метеорологичната обсерватория. Днес е измерена температура 26.3 градуса.

Няма снимка

При наличие на късна паша, подготовка за зимуване се удължава

Това е неблагоприятно и рефлектира върху качеството на зимуването и пролетното разрастване на колонията. Защото малко на брой и при това изтощени пчели навлизат в зимния период

Няма снимка

Утре ще отчетат как работи системата за събиране на опаковки от рз препарати

Тя работи безплатно за фермерите Утре, 22 октомври, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще участва в годишна конференция на тема: "За чисто земеделието и сигурна околна

Няма снимка

Защо ще протестират утре фермери пред Европарламента

Надига се вълна за по-справедливо субсидиране В Страсбург утре, 22 октомври по време на пленарната сесия на новоизбрания Европейски парламент /ЕП/ фермери от Германия и Франция се готвят протест с

Няма снимка

НСИ: С 2.7% се увеличава стойността на продукцията от селското стопанство през 2018 г.

Въпреки отбелязаното увеличение в стойността на крайната продукция, произведена в селското стопанство с 2.7%, доходите на земеделските стопанства през 2018 г

Няма снимка

На среща-семинар стопаните ще научат за данъците и субсидиите

В Плевен на 28 октомври Данъчно облагане на доходите от земеделска дейност и фактори, влияещи върху търсенето и предлагането на земеделски продукти - на тази тема ще се проведе семинар на 28 октомври