Балиращите машини еволюират наред с останалата техника

24 юни 2019 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Безспорно нововъведенията са една голяма крачка в развитието на бизнеса със сено и фураж

Ивона Величкова

През последните няколко години глобалният пазар на балировачки преживява различни важни събития.

Той е отчел възходящ обем на продажбите, приходите и темповете на растеж.

Заапред се предвижда бизнесът на селскостопанските балиращи машини да постигне нови успехи и да заеме уникална позиция през периода 2019-2024 г.

Така ще повлияе и на модернизирането на производството.

Също така се предвижда и конкуренцията в индустрията за производство на балировачки да стане още по-силна през следващите години, сочат прогнозите.

Компаниите-производителки все повече се концентрират върху технологичния напредък, модернизацията на оборудването и обновяването на процесите. Целта им е и да намаляват разходите, и да подобрят качеството си, за да бъдат конкурентоспособни.

Балите, направени в краткия агрономичен прозорец, който природата ни дава, са нещо, което ще храни животните през цялата година

От правилния избор и безпроблемната работа на сламопресата зависят много неща - качеството на изхранването, продуктивността на животните, както и икономическото благополучие на стопанството.

Балиращите машини днес еволюират наред с останалата техника, стремейки се да стават все по-големи и по-добри.

Фермерите също прогресират успоредно с тях - от правенето на купчини сено на полето с вили, през малките квадратни бали до кръглите бали, а сега вече и до огромните квадратни бали. Всеки производител търси начин да покрие повече площ и да събере повече тонове на ден.

Това важи и за днешните основни подобрения на пазара за кръгли бали.

Към момента има няколко компании, произвеждащи балировачки, които не се нуждаят от спиране за връзване или опаковане. Освен това вече е факт и самоходната балираща преса.

Фермерите имат все по-голям. Сламопресите за правоъгълни бали например формират много по-плътни бали, отколкото рулонните.

Що се отнася до производителността - кръглите сламопреси по време на връзването спират да се движат по полето, докато квадратните работят нонстоп.

Една голяма квадратна балировачка за сено и слама по производителност може да се сравни със седем рулонни сламопреси.

Обикновено балопресите за кръгли бали са по-икономични от средните до големи квадратни балиращи машини.

Кръглите бали могат да се съхраняват непокрити навън с по-малко вреди (ако не се държат на земята) от квадратните бали.

Всички производители се стремят към иновации в този пазарен дял, който доскоро се считаше за остарял и в известна степен в процес на застой.

Обикновено тракторите, пръскачките или комбайните вдъхновяват най-много иновации, но с последните новости вече и при балопресите се забелязва технологично и иновационно развитие.

Тонажът на пропускателната способност на една от въпросните нови балировачки е също впечатляващ. За съжаление, не по-малко впечатляваща е и цената на всяка от тези машини.

Безспорно нововъведенията вече правят една голяма крачка в развитието на бизнеса със сено и фураж.

Но все пак може би по-важни остават не скоростта или площта, която може да се покрие, а колко дълъг ще бъде животът на балировачката, казват днес пред нас земеделски производители. Те твърдят, че това е важно за тях и от това зависи намаляването на разходите им когато искат да заменят старата си технология с новата по-прогресивна при балирането.

Полезна опция, особено ако се правят много на брой бали от люцерна, е събирачът на бали, казват специалистите.

При тази култура е известно, че няма празно и започва да расте отново веднага щом е отрязана. Ако се използват няколко дни за изсушаването ѝ, пресоването на сеното и транспортирането на балите, се пречи на растежа и съответно се снижава добивът от следващото косене.

Затова има вече нова машина, която събира балите и ги прави на редове или ги събира в края на полето, и така оптимизира останалите операции, които има да прави фермерът.

Съвет на експертите към фермерите е винаги да предвиждат и планират това.

Една от последните иновации при балиращите машини е въвеждането и на опаковки за бали

Новите балопреси сами увиват балите и ги оставят готови за съхранение.

Някои от тях дори елиминират нуждата пресата да спира и изчаква опаковането.

Има различни разновидности, предназначени за ферми или комбайни, които събират хиляди бали на сезон.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Оптика вече сортира картофите

Машините идентифицират и сортират лесно и ефективно редица повърхностни аномалии и заболявания Разходите за експлоатация, възвръщаемост на инвестициите, качествено проектиране,

Няма снимка

Зърнокомбайните наваксват ниския старт

Нови регистрирани машини за първата половина на годината. Товарачите продължават да вдигат позиции. Спад при продажбите на трактори спрямо 2018 г. Ивона Величкова Според новата статистика на сектор

Няма снимка

Техноакадемия: Прикачен инвентар Gregoire Besson

Най-доброто качество на най-добрата цена от Интерагри България Основан през 1801 г., световноизвестният френски производител на висококачествени плугове и оборудване за култивация,

Няма снимка

Напоявайте успоредно с прецизно торене. Фертигацията се прилага с цел по-стабилни добиви

Земеделските стопани все по-често започват да предпочитат поливни системи с прецизно подхранване /фертигация/ за постигане на високи и стабилни добиви.

Няма снимка

Пламен Владимиров: JCB e нашият лидер при товарачите

Пламен Владимиров обработва 22 000 дка земя в региона на Видин Отглежда пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица. Стопанството работи с товарач JCB Loadall 541.

Няма снимка

5000 хедера годишно прибират реколта на четири континента

“Franco Fabril - качеството на машините ни не винаги е едно и също, защото постоянно се подобрява”, казва за читателите на в. “Български фермер”  търговският директор на компанията,

Още от Фермер
Няма снимка

Дъждовете удариха пчеларите, добивите от мед - слаби

Ниски добиви очакват производителите на мед в Пловдивско. Причината е, че от началото на пролетта досега времето не е било благоприятно за бранша. "Медът от акация, който е мощен имуностимулатор,

Няма снимка

Абсолютен температурен рекорд! 21 градуса в най-северната обитаема точка на Земята

Абсолютен температурен рекорд е бил измерен в най-северното обитавано място на Земята, Алърт в Канада - 21 градуса по Целзий, предаде Франс прес, като се позова на канадската метеорологична служба.

Няма снимка

Казахстан ще търси топ специалисти от света да ръководят КазАгро

Правителството на Казахстан трябва да предприеме радикални мерки по отношение на КазАгро и да помисли за привличането на чуждестранни специалисти към ръководството на националния аграрен холдинг,

Няма снимка

Рискът да се разпространи африканска чума по свинете в България е много висок

Рискът да се разпространи африканската чума по свинете на територията на България след последните случаи в Плевенска и Бургаска области е много висок.

Няма снимка

Центърът за оценка на риска: АЧС става опасна за свинекомплексите

Преди малко звеното пусна актуализирана научна оценка за разпространение болестта у нас и научно становище Прогнозата за хода на епизоотията АЧС през 2019 г.

Няма снимка

Разпознавате ли бактериалните болести по възрастните пчели

Ето четирите най–разпространени заболявания и тяхната диагностика, посочени от специалистите на pcheli.net. 1. Септицемия. Предизвиква се от бактерии (Pseudomonas aeruginosa),