Високата влажност повишава риска от аспергилоза по птиците

22 юни 2019 Животновъдство 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Превантивната мярка е стриктният контрол на фуражите, както и използването на неоплесенени постелъчни материали, напомня доц. Динко Динков

Аспергилозата по птиците се предизвиква от плесени от род Аспергилос. У нас, предимно по растенията, в това число и по фуражните култури, се среща опасният вид Аспергилус охрацеус, който има жълто-кафяв цвят и отделя опасни за зравето на животните и хората охратоксини (виж снимката). Охратоксините са голям проблем за фуражните култури особено в южни страни и в частност някои южни региони и на нашата страна. Плесените и в частност тези от род Аспергилус представляват проблем за дихателната система на птиците. Тяхното развитие води до т.нар. микотични пневмонии протичащи с необратими промени в белодробната тъкан и висока смъртност. За тяхното развитие основна роля има високата влажност на околната среда по време на събирането на фуражните култури и сламата, използвана за постеля при птиците.

Заболяването се развива масово при заразяване на сламата, както и на плесенясали стърготини, използвани за постеля. Проявява се и при изхранване на концентрирани фуражи, приготвени от плесенясали съставки.

Особено тежко протича заболяването при липсата на достатъчно вентилация при пилета на възраст от 3 до 4 седмици.

Характерните признаци са:

липсата на апетит;

жажда;

разрошеност на перушината;

отпускане на крилете и опашката.

Важно! Основен признак на заболяването е учестеното и затруднено дишане, демонстрирано с:

често отваряне и затваряне на човката;

изпъването на главата и шията напред и нагоре;

често при болните птици се проявява и диария. При възрастните птици аспергилозата протича с по-слабо изразен задух, постепенно отслабване, завършващо с общо изтощение на организма и смърт.

За предпазване от аспергилоза по пилетата трябва стриктно да се следи влажността в помещенията

И да се има предвид, че най-подходящата влажност при пилета до 2-ата седмица е 70-75%, а при по-възрастните - 65-70%. При по-висока влажност е необходимо да се извърши:

смяна на постелята със суха;

отваряне на прозорци;

при наличност включване на изкуствена вентилация

Превантивна мярка срещу аспергилозата представлява и стриктният контрол на фуражите. Както и използването на неоплесенени постелъчни материали.

Важен и предпазващ от заболяването е и постоянният контрол на площта при птиците и недопускане на нежелана пренаселеност

Ето и нормативите, които трябва да се спазват:

на 1 кв. м пилетата до едномесечна възраст се поставят 20-25 бр. пилета;

на възраст до 45-ия ден - 15-20 птици;

до двумесечна възраст - 10-15;

над двумесечна възраст - 8-10 броя.

Лечението на аспергилозата изисква комплексни мерки.

Прилагат се аерозолни и противогъбични препарати по предписание на ветеринарния лекар.

Внимание! Месото на боледуващите от аспергилоза птици се унищожава в екарисаж.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Добри новини за европейските птицевъди: Увеличено търсене и по-добри цени

Последната прогноза на Еврокомисията обещава високи цени и увеличен пазар на птичето месо. Европейският пазар на птиче месо се очаква да нарасне с 2,5% тази година.

Няма снимка

Производството на свинско месо в ЕС остава стабилно, на говеждото - намалява

Европейското производство на свинско месо ще остане стабилно. Очаква се, че през 2020 г. то ще се увеличи с около 1,4%. Търсенето на свинско месо през 2019 г.

Няма снимка

32% намаление на антибиотицитe в испанските животновъдни ферми

В периода 2014-2017 г. общото потребление на антибиотици в испанското животновъдство е намаляло с 32,4%, съобщава Ncbi въз основа на данни на фармацевтични лаборатории.

Няма снимка

Предпазваме промишлените свинеферми от АЧС с депопулация на дивите свине

Стартира депопулация на дивите свине с цел предпазване на промишлените свинеферми от зараза със смъртоносния вирус на африканската чума по свинете (АЧС).

Няма снимка

600 хил. долара достигнаха загубите на камбоджанските свиневъди заради АЧС

Заради африканска чума по свинете в камбоджанските провинции Ратанакири, Тбонгхмум, Свей-Рьенг, Такео и Кандал са загинали 3 211 свине, съобщава AsiaNews.

Няма снимка

3,3 млн. свине - унищожени заради АЧС във Виетнам

От момента на появата на АЧС във Виетнам опасното вирусно заболяване по свинете вече е потвърдено във всички провинции на страната с изключение на Нинтхуан, съобщава VietNam News.

Още от Фермер
Няма снимка

Чака ни слънчева и топла неделя, във вторник идват дъждове

През нощта ще е ясно и тихо. Утре ще е предимно слънчево, след обяд - с временни увеличения на облачността. В Източна България ще духа слаб до умерен югоизточен вятър.

Няма снимка

5 основни катаклизми през лятото и как да защитим градината от тях

Защита от късни студове Под късни измръзвания се има предвид понижаване на температурата на въздуха под 0 градуса в район, където вече е стабилното топло време.

Няма снимка

Можете ли да работите с апарата за пчелни майки

Монтирайте касетата в добре изградена пчелна пита, в която е отглеждано пило. Касетата се закрепва с помощта на видия. Поставяте питата с монтираната касета в пчелно семейство,

Няма снимка

Какъв ли цвят ще бъде хортензията?

Изборът на тор ще реши дали да е розова, или синя Хортензията ми не може да реши какъв цвят иска да бъде. Имам я от години и досега винаги си е била розова.

Няма снимка

Бактериални болести по доматите

Доматите се нападат от някои бактериали болести. Най-опасните са бактериално петносване и бактериално струпясване. По плодовете се появяват малки, воднисти петънца, които по-късно стават черни,

Няма снимка

Кършенето има и плюсове, и минуси - научете ги

Не го правете при слаборастящи асми Получихме няколко въпроса от наши читатели тези дни за това дали при асмите в двора да кършат или да се въздържат.