Непреки методи за придаване на пчелни майки

25 юни 2019 Пчеларство 0     
Няма снимка
 

Непреките методи за придаване предполагат временна изолация на майката от пчелите-рецепиенти посредством приспособления, обяснява Пламен Христов от Институт по животновъдни науки- Костинброд.

2. 1. Придаване с клетки.

- Придаване на майки с помощта на обикновени транспортни клетки - осигуряват механична изолация от потенциално агресивни пчели и уеднаквяване на мириса.

- С клетка на Шантри. Освен горното, позволява по-ранно навлизане и излизане на пчели-рецепиенти в клетката от единия вход, които разпространяват специфичните феромони на майката, без опасност за нея и има и втори - за излизане на майката.

- С клетка тип „Калпаче”. Тя поставя майката в по-естествена среда и освен изолация и уеднаквяване на мириса, позволява да приравни физиологичното си състояние към това на приемащия кошер, като започне да снася яйца.

2. 2. Придаване с изолаторна рамка. Тя разширява възможностите на клетката “Калпаче” с повече пространство за снасяне, но и осигурява добронамерена свита от новоизлюпени пчели.

2. 3. Придаване с инкубирани пчели. Майката се поставя в корпус със зряло пило и подходящи температурни условия. Този метод се смята за най-сигурния за придаване на майки, като процентът на приемане клони към 100 и е най- трудоемък.

2. 4. Придаване с временни отводки. Методът осигурява приемащи млади пчели и голяма възможност за снасяне, но при по-малко влагане на труд от предходния.

2. 5. Придаване с нетипични отводки :

- Чрез формиране на псевдоотводка в пределите на титулярното пчелно гнездо.

- С безпитна отводка, по метода на “затворен стартер”.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Пчеларство
Няма снимка

Разпознавате ли бактериалните болести по възрастните пчели

Ето четирите най–разпространени заболявания и тяхната диагностика, посочени от специалистите на pcheli.net. 1. Септицемия. Предизвиква се от бактерии (Pseudomonas aeruginosa),

Няма снимка

Защо пчелите харесват коноп?

Биолози установиха, че в края на топлия сезон полетата с индустриален коноп се посещават от много пчели. Това е първото проучване на пчелите в канабисовите полета,

Няма снимка

Напомняме! Вземете мерки срещу мравките! И те складират храна за зимата!

Мравките нападат пчелните семейства, погубват пилото, похищават меда. При масово нападение за едно денонощие тези насекоми могат да изнесат до 1 кг мед.

Няма снимка

Медоносни пчели оцеляват от хилядолетия в Сахара

Живата природа намира начини да се съхрани – даже и на най–неподходящите за живот места. В пустинята Сахара има пчели, които живеят в изолация от поне 5 хил. години, информира pcheli.net.

Няма снимка

Надниквайте по-често в плодниците

Юли е най-горещият летен месец, напомнят специалистите от pcheli.net. Средните температури са над 30°C. Отделянето на нектар е все още добро. Инстинктът за запасяване се засилва и пчелите активно

Няма снимка

Внимавайте събраният прашец да не е замърсен!

Изключително много трябва да се внимава цветният прашец да не е замърсен. Особено, ако е събиран от растения, третирани с пестициди. Прашец не трябва да се събира по време на и в продължение на

Още от Фермер
Няма снимка

Дъждовете удариха пчеларите, добивите от мед - слаби

Ниски добиви очакват производителите на мед в Пловдивско. Причината е, че от началото на пролетта досега времето не е било благоприятно за бранша. "Медът от акация, който е мощен имуностимулатор,

Няма снимка

Абсолютен температурен рекорд! 21 градуса в най-северната обитаема точка на Земята

Абсолютен температурен рекорд е бил измерен в най-северното обитавано място на Земята, Алърт в Канада - 21 градуса по Целзий, предаде Франс прес, като се позова на канадската метеорологична служба.

Няма снимка

Казахстан ще търси топ специалисти от света да ръководят КазАгро

Правителството на Казахстан трябва да предприеме радикални мерки по отношение на КазАгро и да помисли за привличането на чуждестранни специалисти към ръководството на националния аграрен холдинг,

Няма снимка

Рискът да се разпространи африканска чума по свинете в България е много висок

Рискът да се разпространи африканската чума по свинете на територията на България след последните случаи в Плевенска и Бургаска области е много висок.

Няма снимка

Центърът за оценка на риска: АЧС става опасна за свинекомплексите

Преди малко звеното пусна актуализирана научна оценка за разпространение болестта у нас и научно становище Прогнозата за хода на епизоотията АЧС през 2019 г.

Няма снимка

Търговишки арендатор съобщи отсега кога и къде ще плаща рентата

Ако всички арендатори действаха така, поземлените отношения щяха да се решават бързо На страницата на фирма АГРОЕЛИТ-Търговище вече е съобщено за всички заинтересовани собственици на земеделски земи,