Актуални дейности в зеленчуковите лехи

19 юни 2019 Зеленчуци 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6
 

Следете редовно за поява на болести и неприятели

В момента са последните срокове, подходящи за засяване на домати за късно производство.

Продължава разсаждането на зелевите - главесто зеле и цветно зеле.

Водният лук и празът се засаждат на постоянно място.

Редовно преглеждайте растенията за поява на неприятели и болести. При нужда третирайте. Може да пръскате превантивно срещу някои болести по зеленчуците.

Прекопайте почвата около растенията. Така ще унищожите плевелите и ще запазите по-дълго влагата.

Загърляйте картофите, краставиците, тиквичките.

Подхранвайте растенията с азот, както и с комбинирани листни торове.

Листно подхранване през вегетацията

Използвайте специализирани торове

Листното подхранване стана част от технологията при отглеждането на зеленчуците в любителските градини.

Напомняме на начинаещите градинари защо е полезно:

Листните торове се прилагат чрез листата, но те повишават активността на кореновата система на растенията.

То е много по-ефективно от почвеното, но не може да го замести напълно.

Листното торене подобрява водния режим на растенията и благоприятства преодоляването на някои стресови смущения, предизвикани от неблагоприятни почвено-климатични условия.

Кога се прави?

В някои фази от развитието си растенията имат по-голяма нужда от растеж. Това са моментите на:

бърз растеж;

натрупване на вегетативна маса;

образуване на репродуктивни органи.

Бактериите могат да нанесат вреди

Причиняват петносване по доматените плодове

Има няколко бактериални болести, които нападат доматите. Те могат да заразят листа, стъбла, плодове и др. растителни части. Признаците им са различни в зависимост от причинителя.

Бактериалните петна, които по-често се срещат, обикновено се проявяват при редуване на топло с по-хладно време, както и след градушки. По листата се образуват дребни, воднисти петна, с неправилна форма.

По плодовете се забелязват дребни, черни брадавички, ограничени с воднист венец.

За третиране се използват: купроксат ФЛ - 0,3%, фунгуран ОН 50 ВП - 0,15%, шампион ВП - 0,3% и др.

Зеленият фасул се бере редовно

Зеленият фасул е препоръчително да се прибира в техническа зрелост, най-често през юни, преди чушките да са достигнали максималните си размери.

В техническа зрелост семената на зеления фасул са дребни и недоразвити, а чушките - крехки.

Тази зрелост преминава бързо и при закъснение при прибирането на реколтата от зелен фасул качеството на продукцията се влошава. Това е особено изразено пр сортовете, чиито чушки образуват лико и пергаментов слой.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

Подгответе лехата за репичките

Репичките са сред първите пролетни зеленчуци, затова е добре да започнете подготовката за засяването им отсега. Изберете място, където тази година сте торили обилно с оборски тор.

Няма снимка

За зеленчуците почвата е много важна

Почвата, в която се разполагат корените на зеленчуците, играе важна роля затова как те ще се развиват през вегетацията. Най-подходящата почва е чернозем, която е богата на хранителни вещества

Няма снимка

За зеленчуците почвата е много важна

Почвата, в която се разполагат корените на зеленчуците, играе важна роля затова как те ще се развиват през вегетацията. Най-подходящата почва е чернозем, която е богата на хранителни вещества,

Няма снимка

Съхранение на зеленчуци

В хранилищата – мазета, изби, килери, тавани и т.н. вече са поставени много от зеленчуците, които ще се съхраняват поне няколко месеца. За да се запазят максимално дълго,

Няма снимка

Кога се вадят кореноплодните

Прави се преди замръзването на почвата Изваждането на морковите започна още със стартирането на сезона на туршиите. Затова и препоръката е да се изваждат толкова, колкото ще се използват

Няма снимка

Актуално при зеленчуците

. Прибират се последните домати и пипер от късното производство. . Продължава почистването на лехите от растителните остатъци. Те се събират и унищожават. .

Още от Фермер
Няма снимка

Напомняме! За зимата оставeте светлокафяви пити

Изисквания: Да не са твърде стари, но също така не и много светли Когато пристъпите към подреждане на гнездото, стеснете входовете на кошера. Така ще предотвратите евентуално "ограбване" по време на

Няма снимка

Антракноза по ореха

Антракнозата е другата важна болест по ореха, която засяга всички зелени части. Най-характерни са повредите по листата. По тях се образуват закръглени кафяви петна с по-тъмнокафява периферия.

Няма снимка

Малки земеделски стопани ще могат да кандидатстват за преработка на собствена селскостопанска продукция

Започва прием на проектни предложения по подмярка 4.2.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти по тематичната подпрограма" от мярка 4 "Инвестиции в материални активи" от

Няма снимка

По каква причина животните усвояват лошо микроелементи от дажбата?

Използването на сорбенти за инактивация на микотоксините в дажбата може да доведе до ограничена абсорбция на микроелементи, включително на хелатни форми

Няма снимка

Успешно приключиха обучения за европейски и световни практики при опазване на лози

Между 14 и 16 октомври 2019 година се проведе обучение на тема „Внедряване на добри практики на Европейския съюз“ в новия високотехнологичен тренировъчен център на Сдружение „Просперитет и развитие

Няма снимка

До 23 декември малки стопани могат да кандидатстват за преработка

От днес малки земеделски стопани ще могат да кандидатстват за преработка на собствена селскостопанска продукция, съобщават от пресцентъра на МЗХГ.  Проектите по подмярка 4.2