Вкусна запеканка от тиквички и кашкавал

19 юни 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Въздушна и нежна, напомня суфле или омлет

Продукти: 600 г тиквички, 3 яйца, 200 г лук, 3 парчета топено сирене, 3 суп. лъж. олио, 2 скилидки чесън, сол на вкус.

Приготвяне: Вземете тиквичките, старателно ги измийте и изрежете дръжките. Настържете ги в дълбока купа и посолете малко. Оставете за около 10-20 минути, така че зеленчукът да си "пусне сока".

Междувременно почистете и измийте лука. Нарежете го на много тънки, почти прозрачни кръгчета (още по-добре - на полумесеци). Пристъпваме към рязането на топеното сирене. То се реже на филии, а за да не ви залепва за ножа, преди работа намокрете острието. Това значително ще опрости задачата.

Вземете тенджера, за предпочитане с дебело дъно и сипете в нея олиото.

Внимателно прехвърлете тиквичките, като с ръце допълнително изстисквате останалата течност. Добавете нарязания лук и топеното сирене. Поставете тенджерата на слаб котлон и загрейте, като не забравяте да бъркате сместа. Разбъркването трябва да продължи, докато сиренето се разтопи напълно.

Почистете чесъна, с помощта на преса смачкайте скилидките и ги прибавете към тиквичките. Посолете още веднъж. Изключете печката и оставете сместа да се поохлади.

В отделна купа разбийте яйцата до получаването на въздушна пяна. Внимателно прибавете към тиквичките и разбъркайте с помощта на дървена лъжица до получаването на гладка смес.

Получената смес се излива в предварително намазана с масло тавичка.

Печете в загрята до 180 градуса фурна за около час.

Готова запеканка има апетитна златиста корична и чудесен аромат.

Добър апетит!

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Топли сандвичи с яйце, кашкавал и шунка

За да приготвите вкусна закуска, не е необходимо да харчите много пари и да прекарвате часове в кухнята. Продукти: 4 земела (кръгли хлебчета), 4 яйца, 4 резена шунка

Няма снимка

Понички с извара

Продукти: 200-250 г извара, 1 яйце, 3 суп. лъж. захар, 1/2 ч. лъж. бакпулвер, 100 г брашно, щипка сол, олио за пържене Приготвяне: Разбийте изварата, заедно със захарта и яйцето

Няма снимка

Салата с пържени тиквички

Хрупкаво зеле, краставици и чушки, маринован лук, сочни домати и пържени тиквички - изключително успешна комбинация. Салатата е много подходяща като гарнитура към барбекю или риба

Няма снимка

Киевски котлети

Продукти: 600 г пилешко филе, 80 г масло, 2 суп. лъж. копър, 2 яйца, 200 г пшенично брашно, 200 г галета, сол и смлян черен пипер на вкус, растително масло за пърженето

Няма снимка

Свинско задушено в бира

Ако не сте опитвали това ястие, съветваме ви да си го приготвите! Месото е невероятно вкусно, сочно и необичайно ароматно. Изберете светла, лека бира, за предпочитане жива

Няма снимка

Тиквен кекс

По някаква причина е възприето мнението, че ако нещо е полезно, то със сигурност не е много вкусно. Този кекс напълно опровергава това твърдение. Продукти (6 порции): 300 г тиква, 50 г орехи

Още от Фермер
Няма снимка

Сектор малини и ягоди поиска от държавата помощ за пораженията от климата

Председателят на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков официално поиска браншът да получи подкрепа от държавата в борбата с климатичните промени

Няма снимка

Националната и европейска аграрна политика ще се обсъждат на семинара на НАЗ

На Деветия национален агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ на 28 и 29 ноември в Пловдив ще се обсъждат перспективите пред сектора

Няма снимка

Остават 3 дни! Подаряват се 100 000 медоносни дръвчета в подкрепа на пчелите!

Чудесни новини за всички пчелари и всички пчели! Гората.бг подарява 100 000 медоносни дръвчета на пчелари от цяла България тази есен. Имате още 3 дни, защото срокът за заявяване е до 25.11.2019 г

Няма снимка

Идеи за стартиращ бизнес в хранителната промишленост

Европейският институт за иновации и технологии в храните (EIT Food) съвместно с Институт за агростратегии и иновации ще организира на 5 и 6 декември 2019 г. в София, в "Генератор", на бул

Няма снимка

Флорина е предпочитан сорт

Един от най-предпочитаните сортове ябълки в последните години от овощарите е Флорина. Дървото расте силно и образува гъста корона. Сортът е добър опрашител

Няма снимка

ЕС ще похарчи 200 млн. евро за популяризиране на своите агростоки

През 2020 г. Европейската комисия ще отпусне 200,9 млн. евро за насърчаване производството на селскостопански и хранителни продукти, в Европейския съюз