Норвегия убива повече китове от Япония и Исландия

19 юни 2019 Новини 0     
Няма снимка
 

Норвегия към момента е най-голямата нация в света на китолова, убивайки повече китове през последните две години, отколкото Япония и Исландия заедно. Нов доклад, публикуван миналата седмица, призовава международната общност да отговори на системните усилия на Норвегия да отслаби правилата за управление и да подобри пазарните условия за своите китоловци.

"Замразени във времето: как модерната Норвегия се е вкопчила в миналото си", издаден от Института за хуманно отношение към животните (AWI), OceanCare и Pro-Wildlife, описва подкопаването на Норвегия на забраната за търговския китолов на Международната комисия по китолов (IWC) и разкрива растежа на търговията с продукти от китове. Тези пратки - някои от които са преминали европейски пристанища по пътя към Япония, играят ключова роля в поддържането на норвежката китоловна промишленост.

"Като една от най-модерните и проспериращи страни в света, китоловът на Норвегия е анахронизъм", каза д-р Сандра Алтер, биолог в ProWildlife. "Клането на китове за ядене и търговия няма място в Норвегия и служи само за намаляване на международната репутация на страната."

Норвежкото правителство финансира редица проекти както за насърчаване на вътрешните продажби на китови продукти, така и за разработване на алтернативни търговски продукти, получени от китове, включително хранителни добавки, лекарства и козметика. През 2015 г. компанията Myklebust Hvalprodukter обяви старта на серия от нови продукти, получени от китово масло, включително крем за кожа.

"Ние бяхме зашеметени, че норвежката китолова компания активно продава продукти за здраве и красота, произведени от китово масло", казва Сюзън Милауд, изпълнителен директор на AWI. "Това не е 18-ти век. Неразбираемо е, че такава модерна нация произвежда кремове за кожа, произхождащи от една по своята същност жестока индустрия."

Докато дипломатическият натиск е върху Исландия и са предприети международни правни действия срещу Япония за техните китоловни програми, докладът подчертава, че Норвегия до голяма степен е била подмината от международно внимание и критики.

"IWC официално не коментира китоловството на Норвегия от 2001 г. насам и международната общност не е представила демарш на Норвегия от 2006 г. насам", заяви Зигрид Любер, президент на OceanCare. "Докато това остане така, Норвегия ще продължи да оставя Исландия и Япония да поемат натиска за китолова и ще продължи дейността си както обикновено."

Докладът описва усилията на норвежката китоловна индустрия да отвори пазарите на Япония за китовите си продукти и да отговори на проблемите, свързани с качеството, тъй като много от норвежките доставки на китове са били отхвърлени от Япония поради замърсяване. Инспекторите от Kyodo Senpaku Kaisha (компанията, оперираща японската китоловна флота) са наблюдавали преработката на китовото месо на борда на редица норвежки китоловни пътувания.

"Замразени във времето" завършва с препоръчителни действия, които IWC и правителствата на страните членки трябва да предприемат, за да принудят Норвегия да преустанови търговския китолов и търговията с китови продукти.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Новини
Няма снимка

Огнище на африканска чума по свинете и в Търговище

16 вече са огнищата при домашни свине и 20 са случаите при диви прасета в страната ни Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди едно ново огнище на Африканска чума при домашни

Няма снимка

„Технополис” започва изграждането на нов търговски център в Благоевград

Наематели в него ще бъдат магазини за дамскa и мъжка мода, както и за стоки за дома Днес, 17 юли, започна изграждането на нов търговски център в град Благоевград.

Няма снимка

Решиха дело за връщане на земеделски земи, продължило над 25 години

Гражданско дело, образувано пред Софийски районен съд през 1993 г. по искове за възстановяване на правото на собственост върху земеделска земя, продължило 25 години, 7 месеца и 14 дни,

Няма снимка

Предстои авиационно пръскане срещу комари по поречието на река Дунав при Русе

Пръскане срещу комари по поречието на река Дунав на територията на област Русе ще има утре. Това съобщиха от областната управа в крайдунавския град, цитирана от БТА.

Няма снимка

Танева: По 150 лв. за отстрел на дива свиня, открити са още две огнища на чума

Финансовото стимулиране за отстрел на дива свиня ще бъде утроено до 150 лв., съобщи министърът на земеделието Десислава Танев след проведена среща на националната епизоотична комисия относно

Няма снимка

В Русенско евтаназират прасета заради африканската чума

Хуманно умъртвяване на прасета се извършва от тази сутрин в трикилометровите зони на двете регистрирани огнища в Русенско - в село Пет кладенци и в село Ценово.

Още от Фермер
Няма снимка

Последни пазарни данни на МЗХГ

Според оперативния анализ за основни земеделски култури на аграрното министерство към 11 юли т.г. последните данни за пшеница и ечемик сочат ръст на продукцията от двете култури съответно с 22,

Няма снимка

На производителите на българска роза вече не им е никак розово

 Искат по-скоро отраслов закон и мерки за решаване на проблема с работната ръка МЗХГ обеща да обсъди идеи на експерти как да окаже помощ на розопроизводителите - исканията са за средства за зимни

Няма снимка

България пламва - още едно огнище на чума по свинете в Търговище

Не крийте животните и сами ще умрат, предупреждават ветеринарите Потвърдиха едно ново огнище на Африканска чума при домашни свине в област Търговище - в стопанство в квартал "Въбел",

Няма снимка

Хрупкави бисквити

Продукти: 200 г топено сирене, яйце, 80 г масло, 1 ч. лъж. захар, 1/2 ч. лъж. сол, 1 ч. чаша брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, 2 суп. лъж. прясно мляко, сусам на вкус.

Няма снимка

Доброто пчеларство е поддържането на млади пчелни-майки в кошерите

Ето защо преценката на пчелната майка е задача номер едно, напомня Рик Фел, преподавател по биология и пчеларство във Вирджинския техническият институт в Блексбърг, САЩ, информира nbps.press.bg.

Няма снимка

Мерки за борба с малиновата муха

. През есента проредете храстите и прекопайте почвата около тях и между редовете. Така се унищожават ларвите, които зимуват там. . Малините се изрязват и растителните остатъци се изгарят. .