Доматеният молец е сериозен неприятел

23 юни 2019 Зеленчуци 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Може да причини тотални загуби

Доматеният миниращ молец е установен през 2009 г. с помощта на феромонови уловки в Южна България. Постепенно се разпространява в цялата страна и вече се очертава като сериозен вредител по доматите.

Гъсеницата на доматения молец минира листата, стъблата, впоследствие се вгризва в плода, причинявайки значителни загуби, като загубите могат да достигнат 100%.

Въпреки че напада най-силно доматите, молецът вреди и по патладжан, пипер и картофи, както и по други културни и диви растения от сем. Картофови. В Италия е установен и по фасул.

Развитие на неприятеля

В зависимост от температурата едно поколение се развива за 30-40 дни, което позволява на неприятеля да се намножи много бързо. Гъсениците не изпадат в т. нар. диапауза за дълго време, ако има достъпна храна.

След като премине пълното си развитие, гъсеницата обикновено напуска мината, за да какавидира. Понякога гъсеници от последните възрасти могат да се открият извън мината или плода.

Какавидирането се извършва в почвата, както и на повърхността на листата или в мината. Видът зимува като яйце, какавида или възрастно.

Пеперудите са активни през нощта, а през деня се крият между листата.

ВНИМАНИЕ!

Само за няколко години от съвсем непознат вредител доматеният молец се превърна в сериозна заплаха за доматените растения не само в професионалните насаждания, но и в любителските градини

Запазва се в оранжерии

Неприятелят може да се запази в студените месеци единствено в оранжерии с домати или други подходящи култури, в които има целогодишно производство.

През лятото и началото на есента популациите, които се срещат на открито, могат да заразят оранжерии, в които досега неприятелят не е установен.

За съжаление доматеният молец лесно се пренася с помощта на хора. Тава става с дрехите на работещите, с посадъчен материал от заразени оранжерии, при пренасяне на заразени плодове, както и чрез консуматори, които изхвърлят повредени плодове.

Гъсеницата вреди по всички надземни части

Симптомите са характерни и лесно се разпознават

Доматеният миниращ молец напада всички надземни части на растението, като това може да стане във всяка една фенофаза.

Тъй като в култивационните съоръжения условията позволяват непрекъснато развитие, могат да се установят всички стадии на неприятеля.

Гъсениците предпочитат най-много листата и стъблата, но могат да се открият също в или под китката с плодове и в самия плод като малки купчинки от екскременти се намират често около входа.

Най-характерните симптоми за наличие на молеца са мините с форма на безцветни петна по листата, в които могат да се видят гъсеници и черни гранулирани екскременти.

При силно нападение листата изцяло загиват, а мините по стъблото причиняват деформация на растението. Повредите по плодовете са входни рани за развитие на болести. 

ПРОСЛЕДЯВАНЕ

Чрез използване на феромонови уловки може да се установи наличието на мъжки пеперуди на доматения миниращ молец

Каква трябва да е борбата

Спазват се добри практики на отглеждане

Борбата с доматения миниращ молец е много трудна, но все пак е необходимо да се приложат някои агро- и химически мерки. Използването на феромонови уловки е сигурен метод за откриване наличието на молеца.

За химична борба е могат да се използват различни инсектициди. Подходящи са: уорант 20 СЛ - 0,05%, пикадор 20 СЛ - 0,05%, моспилан 20 СП - 0,02%, децис 2,5 ЕК - 0,05%, нимазал Т/С - 0,3%, и др.

От агротехническите практики: добри обработки, сеитбооборот с култури, различни от сем. Картофови, разораване, подходящо подхранване, поливки, унищожаване на заразените растения и растителните остатъци. При откриване на ларви на доматен миниращ молец или повреди по всяко време от вегетацията нападнатите части се изнасят и унищожат, за да се прекъсне цикълът и неприятелят да не може да завърши развитието си.

Ако попаднете на повредени от доматения миниращ молец домати, не ги изхвърляйте. Първо унищожете гъсениците и какавидите.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

За зеленчуците почвата е много важна

Почвата, в която се разполагат корените на зеленчуците, играе важна роля затова как те ще се развиват през вегетацията. Най-подходящата почва е чернозем, която е богата на хранителни вещества

Няма снимка

За зеленчуците почвата е много важна

Почвата, в която се разполагат корените на зеленчуците, играе важна роля затова как те ще се развиват през вегетацията. Най-подходящата почва е чернозем, която е богата на хранителни вещества,

Няма снимка

Съхранение на зеленчуци

В хранилищата – мазета, изби, килери, тавани и т.н. вече са поставени много от зеленчуците, които ще се съхраняват поне няколко месеца. За да се запазят максимално дълго,

Няма снимка

Кога се вадят кореноплодните

Прави се преди замръзването на почвата Изваждането на морковите започна още със стартирането на сезона на туршиите. Затова и препоръката е да се изваждат толкова, колкото ще се използват

Няма снимка

Актуално при зеленчуците

. Прибират се последните домати и пипер от късното производство. . Продължава почистването на лехите от растителните остатъци. Те се събират и унищожават. .

Няма снимка

Основно торене и обработка на почвата

След почистването на растителните остатъци от лехата, трябва да се направи торене и обръщане на почвата. През есета се внасят фосфорните и калиевите торове, както и оборски тор, компост, торф

Още от Фермер
Няма снимка

Температурен рекорд е регистриран за Силистра

С една десета е "подобрен" температурният рекорд за датата 21 октомври в Силистра, съобщиха от Метеорологичната обсерватория. Днес е измерена температура 26.3 градуса.

Няма снимка

При наличие на късна паша, подготовка за зимуване се удължава

Това е неблагоприятно и рефлектира върху качеството на зимуването и пролетното разрастване на колонията. Защото малко на брой и при това изтощени пчели навлизат в зимния период

Няма снимка

Утре ще отчетат как работи системата за събиране на опаковки от рз препарати

Тя работи безплатно за фермерите Утре, 22 октомври, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще участва в годишна конференция на тема: "За чисто земеделието и сигурна околна

Няма снимка

Защо ще протестират утре фермери пред Европарламента

Надига се вълна за по-справедливо субсидиране В Страсбург утре, 22 октомври по време на пленарната сесия на новоизбрания Европейски парламент /ЕП/ фермери от Германия и Франция се готвят протест с

Няма снимка

НСИ: С 2.7% се увеличава стойността на продукцията от селското стопанство през 2018 г.

Въпреки отбелязаното увеличение в стойността на крайната продукция, произведена в селското стопанство с 2.7%, доходите на земеделските стопанства през 2018 г

Няма снимка

На среща-семинар стопаните ще научат за данъците и субсидиите

В Плевен на 28 октомври Данъчно облагане на доходите от земеделска дейност и фактори, влияещи върху търсенето и предлагането на земеделски продукти - на тази тема ще се проведе семинар на 28 октомври