Ракия от череши

22 юни 2019 В лозята 0     
Няма снимка
Сместа ферментира 10 дни при температура 20-25 градуса С, като преди това се доБави суха мая
1 2 3 4
 

Отговаряме на няколко читателски сезонни въпроса

Разбира се, че и от череши може да стане ракия, и то хубава. Няколко стопани пожелаха да им обясним някои тънкости от технологията. Консултантът ни д-р инж. Николай Бакалов го прави.

Той казва, че в Германия, Австрия и Чехия черешовата ракия например е много популярна.

Какво трябва да се знае за плода, когаято я правите сами.

Черешата съдържа от 6 до 13% захари и малко киселини, поради което имаме чувството, че е по-сладка отколкото в действителност.

Съдържа много малко ароматични терпенови вещества, затова и ракиите имат много слаб аромат. Колкото до количеството прибавяна захар, тя зависи от сорта.

За технологията

Берат се само добре узрели череши, които имат по-силен аромат. Те се смачкват в гроздомелачка, на която валците се раздалечават малко повече отколкото при гроздето, за да не се чупят костилките.

В Австрия например в плодовата каша оставят до 10% счупени костилки, които придават специфичен, дори силен аромат и вкус на костилка. Вкусът на цяла костилка обаче е по-добър и е за предпочитане.

В домашни условия дори и след смачкване месестата част на плода остава заедно с костилката и за ферментирането.

Ферментацията продължава не повече от 10 дни при температура 20 до 25 градуса.

За да започне тя по-бързо, е добре да се добави суха мая. Дозата е по 2 грама за 10 литра каша - при това положение процесът започва след няколко часа.

Всеки ден трябва да се следи със захаромер, за да се види колко захар е останала неферментирала.

Редно е да се измерва и температурата на течността.

За да са точни показанията на захаромера кашата трябва да се прецеди и тогава да се измерва - така се отчита по-точно.

Ако установите, че температурата вече е паднала под 20 градуса и скоростта на ферментация е намаляла, тогава е необходимо да завиете съда. С това температурата на ферментация ще се запази и тя ще протече докрай до показание нула на уреда.

Сокът се изцежда много добре а плодът с костилките се пресова.

В домашни условия сложете плода в тензух, завържете го и поставете върху него дъска с тежък камък.

Количеството на получения сок от пресоването не е голямо, така, че можете да изхвърлите плода и без пресоване.

Ако това не се направи, плодът лесно загаря по дъното на казана, когато започне загряването на огъня, а костилките придават горчивина.

Дестилация

Получената течност от оцеждането и пресоването се изсипва в казана. При нея отделете първоток и патоки, а ако дестилирате двукратно, това трябва да направите при втората дестилация.

Внимание

При дестилацията на черешов сок се образува много пяна. Затова преди да затворите казана изсипете малко слъчогледово масло - то играе ролята на пеногасител.

Получава се мека и приятна ракия с лек и приятен аромат.

Тя почти не съдържа метилов алкохол, защото черешата не съдържа пектин, от който при разграждането му при процеса ферментация, да се отдели метил.

Съхранение

Черешовата ракия се чувства много добре в дъбова бъчва, където вкусът й омеква и става много приятна за пиене.

За да се засили ароматът й, към прясната ракия може да добавите презрели череши, които й придават допълнителен аромат и мекота от екстрахираната захар.

Към прясната ракия може да добавите и раздробена дървесина от дива череша, дъб или черница, които също придават много приятен аромат и вкус на напитката.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Пробвайте от домашното вино да си направите оцет

Продуктът може да стане сполучлив и да се съхранява дълго време Домашното вино се е оказало твърде кисело и дори мирише на кисело, като оцет. Което означава, че нямате друг избор

Няма снимка

„VineSOS“ – защита на местните сортове лози

Проектът „SOS за застрашени традиционни сортове лози“ (с акроним „VineSOS“), който стартира в края на 2017 година, е още няколко стъпки напред в своето развитие

Няма снимка

Вкисналото вино - за ракия

Но как да се неутрализира киселината Няколко наши читатели ни се обадиха, че за пръв път са допуснали виното да вкисне. Естествено знаят, че няма голям избор в тази ситуация

Няма снимка

Кои сортове лози у нас се отличават като студоустойчиви

Отговаряйки на читателски въпрос на Велика Иванова от Пазарджик трябва да кажем, че досегашните наблюдения върху сортовете в страната позволяват да се разпределят в няколко групи

Няма снимка

Гр. Септември се готви да отличи най-хубавото домашно вино на града

От днес, 20 януари, до 3 февруари частни производители могат да предадат своята реколта 2019 за участие в конкурса.  За 16-ти пореден път жителите на град Септември се стягат за празника на виното

Няма снимка

Ракия от моркови

За рецепна на ракия от моркови ни помоли по телефона нашата читателка Веска Пенчева от град Панагюрище, защото тази година допуснали грешка - загаряне и тяхната домашна ракия се получила с влошено

Още от Фермер
Няма снимка

Валутният борд остава до въвеждане на еврото

На 23 януари 2020 г. председателят на Бюджетната комисия г-жа Менда Стоянова е внесла за разглеждане проект за допълнение на чл. 29 от ЗБНБ. Министерството на финансите и Българската народна банка

Няма снимка

Жълт код за хлъзгави пътища и поледици в шест области утре

НИМХ обяви жълт код в понеделник за хлъзгави пътища и образуване на поледици в областите София, Видин, Монтана, Враца, Перник и Кюстендил. Тази нощ се очаква да завали дъжд в тези райони

Няма снимка

По-уютен дом с... втора котка

От какво зависи взаимното разбирателство? Ако решите да вземете втора котка, специалистите съветват да обърнете внимание на темперамента, пола и възрастта на животните

Няма снимка

Медоносните пчели са по-здрави и по-силни с достъп до цветен прашец от различни цъфтящи растения

Но цветното разнообразие в ландшафтите обаче е намалено с интензивно земеделие (единични култури, малко цъфтящи плевели, ограничени живи плетове) и урбанизация

Няма снимка

Палметата е компактна

Тъй като палметите заемат по-малко място, могат да се засаждат на различни места в градината. Подходящи са за преградни стени, които отделят зеленчуковите лехи от декоративния двор

Няма снимка

Селска питка

Продукти: 700-800 г брашно, мая - 1 кубче прясна или 2 пакетчета суха, 450 мл топла вода, 1 ч. лъж. захар, 1 суп. л. сол - 1 с.л. Приготвяне: В топлата вода разтворете маята