Ракия от череши

22 юни 2019 В лозята 0     
Няма снимка
Сместа ферментира 10 дни при температура 20-25 градуса С, като преди това се доБави суха мая
1 2 3 4
 

Отговаряме на няколко читателски сезонни въпроса

Разбира се, че и от череши може да стане ракия, и то хубава. Няколко стопани пожелаха да им обясним някои тънкости от технологията. Консултантът ни д-р инж. Николай Бакалов го прави.

Той казва, че в Германия, Австрия и Чехия черешовата ракия например е много популярна.

Какво трябва да се знае за плода, когаято я правите сами.

Черешата съдържа от 6 до 13% захари и малко киселини, поради което имаме чувството, че е по-сладка отколкото в действителност.

Съдържа много малко ароматични терпенови вещества, затова и ракиите имат много слаб аромат. Колкото до количеството прибавяна захар, тя зависи от сорта.

За технологията

Берат се само добре узрели череши, които имат по-силен аромат. Те се смачкват в гроздомелачка, на която валците се раздалечават малко повече отколкото при гроздето, за да не се чупят костилките.

В Австрия например в плодовата каша оставят до 10% счупени костилки, които придават специфичен, дори силен аромат и вкус на костилка. Вкусът на цяла костилка обаче е по-добър и е за предпочитане.

В домашни условия дори и след смачкване месестата част на плода остава заедно с костилката и за ферментирането.

Ферментацията продължава не повече от 10 дни при температура 20 до 25 градуса.

За да започне тя по-бързо, е добре да се добави суха мая. Дозата е по 2 грама за 10 литра каша - при това положение процесът започва след няколко часа.

Всеки ден трябва да се следи със захаромер, за да се види колко захар е останала неферментирала.

Редно е да се измерва и температурата на течността.

За да са точни показанията на захаромера кашата трябва да се прецеди и тогава да се измерва - така се отчита по-точно.

Ако установите, че температурата вече е паднала под 20 градуса и скоростта на ферментация е намаляла, тогава е необходимо да завиете съда. С това температурата на ферментация ще се запази и тя ще протече докрай до показание нула на уреда.

Сокът се изцежда много добре а плодът с костилките се пресова.

В домашни условия сложете плода в тензух, завържете го и поставете върху него дъска с тежък камък.

Количеството на получения сок от пресоването не е голямо, така, че можете да изхвърлите плода и без пресоване.

Ако това не се направи, плодът лесно загаря по дъното на казана, когато започне загряването на огъня, а костилките придават горчивина.

Дестилация

Получената течност от оцеждането и пресоването се изсипва в казана. При нея отделете първоток и патоки, а ако дестилирате двукратно, това трябва да направите при втората дестилация.

Внимание

При дестилацията на черешов сок се образува много пяна. Затова преди да затворите казана изсипете малко слъчогледово масло - то играе ролята на пеногасител.

Получава се мека и приятна ракия с лек и приятен аромат.

Тя почти не съдържа метилов алкохол, защото черешата не съдържа пектин, от който при разграждането му при процеса ферментация, да се отдели метил.

Съхранение

Черешовата ракия се чувства много добре в дъбова бъчва, където вкусът й омеква и става много приятна за пиене.

За да се засили ароматът й, към прясната ракия може да добавите презрели череши, които й придават допълнителен аромат и мекота от екстрахираната захар.

Към прясната ракия може да добавите и раздробена дървесина от дива череша, дъб или черница, които също придават много приятен аромат и вкус на напитката.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Съвети за късната есен

Отсега зависи идната реколта В късна есен не забравяйте задачите, от които зависят количеството и качеството на добива през следващата година. Окопаването ви помага да премахнете уплътняването на

Няма снимка

Енергиен сок за зимата

Приготвя се лесно и на ръка, и с помощта на уреди Тази напитка е вкусна, а отделно е от най-здравословните. Да не говорим, че не е проблем за нито една домакиня

Няма снимка

Минималната зимна температура определя загрибното лозарство

Изисквания за райони като България За незагрибното лозарство ограничаващ фактор в страни като нашата, с континентален климат, е минималната зимна температура

Няма снимка

Нови лози на хълм

Кои са най-важните фактори за добър растеж Много лозари ни се обаждат, че искат да създават малки лозя на наклонени терени. Интересуват се дали ще бъдат подходящи за стъблени формвировки

Няма снимка

Как да не се допусне да загори материалът за ракия

Има различни възможности за това За да избегнете загаряне на материала, единият начин е на дъното на казана да се постави зебло или друг инертен материал върху който се изсипва кашата

Няма снимка

Важни съвети за плодови каши в казан на пряк огън

На въпросите ви отговаря д-р инж. техн. Николай Бакалов Плодовите каши съдържат много месести части от плода. При дестилация в казани на пряк огън лесно загарят

Още от Фермер
Няма снимка

Температурен рекорд е регистриран за Силистра

С една десета е "подобрен" температурният рекорд за датата 21 октомври в Силистра, съобщиха от Метеорологичната обсерватория. Днес е измерена температура 26.3 градуса.

Няма снимка

При наличие на късна паша, подготовка за зимуване се удължава

Това е неблагоприятно и рефлектира върху качеството на зимуването и пролетното разрастване на колонията. Защото малко на брой и при това изтощени пчели навлизат в зимния период

Няма снимка

Утре ще отчетат как работи системата за събиране на опаковки от рз препарати

Тя работи безплатно за фермерите Утре, 22 октомври, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева ще участва в годишна конференция на тема: "За чисто земеделието и сигурна околна

Няма снимка

Защо ще протестират утре фермери пред Европарламента

Надига се вълна за по-справедливо субсидиране В Страсбург утре, 22 октомври по време на пленарната сесия на новоизбрания Европейски парламент /ЕП/ фермери от Германия и Франция се готвят протест с

Няма снимка

НСИ: С 2.7% се увеличава стойността на продукцията от селското стопанство през 2018 г.

Въпреки отбелязаното увеличение в стойността на крайната продукция, произведена в селското стопанство с 2.7%, доходите на земеделските стопанства през 2018 г

Няма снимка

На среща-семинар стопаните ще научат за данъците и субсидиите

В Плевен на 28 октомври Данъчно облагане на доходите от земеделска дейност и фактори, влияещи върху търсенето и предлагането на земеделски продукти - на тази тема ще се проведе семинар на 28 октомври