Празникът на билките

24 юни 2019 Цветя 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
 

В Еньовден са преплетени езически, митични ритуали от забравени времена, а Православната църква празнува рождението на Йоан Кръстител.

Този ден е троен празник, като в традициите се изразява на първо място почит към слънцето, водата, билките. Характерно за този празник е да се плетат венци и китки от билки, благоуханни треви и цветя.

На празника не се пере, не се жъне, изобщо не се работи. В нощта между 23-ти и 24-ти юни всичко е вълшебно! Палят се огньове, играят се хора, пеят се песни, приготвя се мълчана вода, берат се чудодейни билки. Според легендата те трябва да са точно 77 и половина.

Смята се, че по хората има точно толкова болести, а половинката е за болестта без име.

Само най-вещите билкари могат да я открият, а за да е още по-магично, това се прави в точно определен момент - хем да няма роса, хем слънцето да не е изгряло. Набраните билки се използват през годината, а по тях се гадае за следващата.

Еньовският венец е почти в човешки ръст. В него са преплетени най-често срещаните растения у нас, а почетно място е отредено на еньовчето.

Еньовче

Цъфти до началото на есента

Драгайка, Същинско еньовче, Истинско еньовче - Galium verum е латинското наименование на растението, а употребяемата му част е цъфтящата надземна маса. Еньовчето е едногодишно растение с четриръбесто стъбло и листа, събрани в прешлени. Цветовете са бели или зеленикаво бели събрани в съцветия. Растението достига височина до 120 см и цъфти от май до началото на есента. Среща се в цяла Европа.

Еньовчето има диуретично, слабително, болкоуспокояващо и противомикробно действие. Билката може да се прилага външно под формата на сок, тинктура, компрес, прах, настойка, крем и др., а също и вътрешно. Доказано е, че лекува редица заболявания като камъни в бъбреците, проблеми с пикочните пътища, чернодробни заболявания, кожни проблеми, помага и за детоксикация на тялото. Стръкчетата намират място в кулинарията и за подсирване на мляко (жълт квас).

У нас се срещат около 20 вида Galium verum, но са изучени само 2. Затова е важно да сте запознати с различията, когато ще прилагате билката с лечебна цел. Освен това не се препоръчвфа еньовче да се приема от диабетици, бременни и малки деца. 

Цвят от бъз

Има широк спектър на действие

В род Sambucus се срещат десетки видове, но особено голям интерес народната медицина е проявила към Sambucus nigra. Той цъфти през май и юни, с което заслужено намира мястото си в еньовския венец. Цветовете ухаят приятно и имат висока декоративна стойност, както и редица ползи за здравето. В тях се съдържат различни вещества, които действат *противовъзпалително, антиоксидантно, противовирусно, антибактериално, отводнително и обезвболяващо на човешкияф организъм. Освен всичко друго бъзовите цветове подсилват имунната система. Те могат да се приемат под различни форми, а напоследък много нашумяха соковете, приготвени от чудната билка.

Както с всяко нещо и с илачите от бъз не бива да се прекалява. Има голяма опасност при продължителен прием или превишаване на дозата да се стигне до токсикация на организма. Не се препоръчва да се приема от бременни и кърмещи жени.

Лайка

Има много двойници

В химичният състав на Matricaria chamomilla влизат редица полезни вещества, от които най-важни са флавоноидите, етеричното масло и кумарините.

Прилага се при цял куп неразположения на тялото от простуда до кожни проблеми, дезинфекция и др. Използва се като болкоуспокояващо средство.

Начините за приложение са неизброими, но основните са под формата на чай и запарки за инхалации, жабурене и промивки. Лайката влиза в състава на редица козметични продукти. Смята се, че те са щадящи и благотворни за кожата, косата, ноктите.

Ценни свойства притежава само Matricaria chamomilla, но тя има много двойници. Ако не познавате добре растенията, не пристъпвайте към самолечение с тях!

Жълтият кантарион

Натурален антидепресант е

Hypericum perforatum е прекрасно растение с ярко жълти цветове. Полезната част от него, която се използва в народната медицина (и не само), са цъфналите стръкове. Жълтият кантарион е многогодишен представител на дивата флора у нас. На някои места е смятан дори за плевел, което е много погрешно. Той е безценен помощник при леки депресивни състояния, притежава още антиоксидантен, противовъзпалителен и антивирусен ефект. Действа добре при настинки, а се използва и за третиране на рани, екземи и други кожни проблеми.

Продължителен прием може да доведе до странични ефекти, като световъртеж, гадене и др.

Без здравец не може

Използват се най-често обикновен и кръвен

Дъхавото растение е едно от най-разпространените у нас.

В народната медицина се използват най-често обикновен и кръвен здравец.

Билката може да се прилага вътрешно и външно. Съдържанието на танини, феноли, етерично масло, катехини, витамин С я прави ценна.

Здравецът помага за съсирване и спиране на кръвотечения, действа антисептично, има благоприятен ефект при гинекологични заболявания, ароматът му помага при главоболие, действа успокоително на нервната система. Билката има способността да регулира кръвното налягане и да помага при стомашни проблеми.

Естествено, не се препоръчва предозиране, както и прием от бременни, кърмачки и малки деца. 

Бял равнец - ахилеа

Консултацията преди прием е задължителна

Белият равнец е разпространен повсеместно у нас. Истината е, че малко хора са запознати с всичките му лечебни качества.

Achillea millefolium помага при редица типично женски заболявания, като например проблеми с месечния цикъл или мастит. Освен това се използва за спиране на кръвотечение от отворени рани.

Има мощен противовъзпалителен и антибактериален ефект, а не на последно място действа като стимулатор на имунната система.

Употребяемите части на растението са надземните (цвят, листа, стъбло). Потвърдено е, че концентрацията на полезни вещества е най-висока, следователно и най-ефективна в периода на цъфтеж. Затова се бере точно тогава.

Консултацията преди прием е задължителна. Не са изключени странични ефекти.

Седефчето е защитен вид

Култивира се успешно от семена

Седефчето е включено в Червената книга на България, защото разпространението му у нас е ограничено, а популациите му намаляват. Растението е защитен вид и по Закона за биологичното разнообразие.

Лечебните свойства на седефчето са много. От проблеми с нервната система до заболявания на стомаха и кожни проблеми.

Подчертаваме дебело, че е забранено да се бере.

Но има и хубава новина. Това биле е едно от малкото диви растения, което се култивира успешно от семена.

Невен

За невена сме писали много. Растението е известно с това, че има много добър ефект при нередовен цикъл, както и при гинекологични проблеми, проблеми с пикочните пътища и възпаления на бъбреците. Знае се, че отвара от цветовете помага за разсейването на доброкачествени мастни образувания. Употребяеми с лечебна цел са надземните части на растението, но най-вече цветовете.

Ружа

Препоръчва се при слаб имунитет

Лечебната ружа има многостранно предназначение. Освен, че цветовете са едри и много красиви, тя е и антибактериално средство.

Althea Officinalis се прилага при редица заболявания. Има благоприятен ефект при настинки, възпаление на венците, проблеми със стомашно-чревната и дихателната система. Препоръчва се да се приема при слаб имунитет, висока кръвна захар, камъни в бъбреците.

Билката се използва във фармацията и козметиката. В миналото - и като храна. Всички части на растението притежават лечебни свойства. 

Омайниче

С лечебна цел се използва градското

Това цветенце го има навсякъде у нас, а в него е вложена сантиментална и сакрална стойност през вековете.

Омайничетата са 4 - градско, родопско, червено и ручейно или блатно. От тях с лечебна цел се използва градското (Geum urbanum). Растението достига 50-70 см височина и цъфти в жълто от май до август.

За медицински цели се изпозват корените на растението, които са богати на скорбяла, багрилни вещества и захари и др., а в надземните части се съдържа етерично масло.

Омайничето има силата да помага при отслабен имунитет и умора, главоболие, нервно напрежение, липса на апетит, бяло течение и редица други неразположения на човешкото тяло. Не са известни странични ефекти при прием, но специалистите предупреждават, че омайничето е само помощно средство и преди употребата му с лечебна цел е задължително да се консултирате.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Цветя
Няма снимка

Луковиците - последни възможности и интересни решения - I

До края на месеца, а в някои райони и до първата деседневка на ноември, все още ще могат да се садят луковични цветя с пролетен цъфтеж. Заниманието е приятно, не изисква много труд

Няма снимка

Как да опазя индришето през зимата?

Пита Милан Койчев от с. Малчика и уточнява, че у дома се отопляват с климатик Грижата за индришето не е много по-различна от тази за мушкатото. През топлата част от годината растението трябва да е

Няма снимка

Кога и как да преместите розите

Няколко са, но са прекалено големи Ева от Пловдив се свърза с нас по телефона с този въпрос, като поясни, че розите са млади, катерливи и имат божествен аромат по време на цъфтеж

Няма снимка

Купете си вкоренена бугенвилия

За пореден път си крада клонки от бугенвилия, нали уж крадено цвете се хваща лесно! Да, ама не! Колкото пъти пробвам, толкова пъти се провалям. Кажете как се вкоренява тази бугенвилия

Няма снимка

Синята китка е опасен паразит

"Кога и как мога да преместя това красиво цветенце на по-подходящо място", ни пита Илияна Николова от с. Чепинци, Софийско Цветенцето, както го наричате, не бива да бъде местено на по-подходящо място

Няма снимка

Дурантата е небесно цвете

За някои е плевел, за други - уникат Цветарите никога няма да се наситят на сини цветове, затова всяко цвете в тази гама си заслужава представяне. Както обещахме, ето я- прекрасна

Още от Фермер
Няма снимка

Последна възможност да защитите семействата

Слънчевите и топли дни ще свършат скоро. Ще има дъждове и дори сняг. Затова запазете кошерите сухи. За да не влиза вода през входовете, те трябва да са наклонени леко напред и да са поставени на

Няма снимка

През ноември ще бъдат изплатени парите по de minimis

На дискусия със земеделски производители и животновъди в Сунгурларе председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни в парламента Мария Белова отговори на въпроси на земеделските стопани

Няма снимка

Ябълков мармалад

Продукти: 5 големи ябълки, 100 г захар (ако ябълките са сладки, можете да намалите захарта), 2 суп. лъж. нишесте, 100 мл вода, 20 г желатин Приготвяне: Залейте желатина с топла

Няма снимка

БАСФ с научна програма за гимназисти

Ще провеждат интерактивни семинари по химия за решаване на проблемите на съвременното общество От октомври в TechnoMagicLand в София стартира международна научна програма за гимназисти

Няма снимка

Започва работа Европейският орган по труда - какво ще прави

Ще е нещо като омбудсман, обясниха експерти С церемония по откриването и първо заседание на своя управителен съвет започва днес дейността си Европейският орган по труда

Няма снимка

Зелевите искат още малко грижи

В краят на есента те остават в градината Има още малко грижи за късното главесто зеле и карфиола, а също и за броколито и брюкселското зеле, ако ги отглеждате