Осигурете на овцете по пладне сянка

22 юни 2019 Домашна ферма 0     
Няма снимка
 

А при паша слънцето трябва да е откъм гърба на животните

Летните горещини вече започват. Те се отразяват зле на здравето и продуктивността на овцете. Високите температури, на които животните са изложени на пасището, може да доведат до:

топлинен стрес, изразяващ се в намален апетит;

учестено дишане и сърцебиене.

Ако овцете не са на сянка в най-горещата част на деня, може да се стигне и до слънчев удар, силна възбуденост, треперене и спазми.

Слабото място на овцете е голата глава

Вълната предпазва тялото им от жарките лъчи. Но голата глава на овцете бързо се нагрява и животните инстинктивно търсят начин да я предпазят.

А когато им стане много горещо, овцете се скупчват на едно място. И се стараят да прикрият главите си под тялото на друга овца от стадото. Те изпадат в полусънно състояние и дишането им се учестява. Вследствие на това (с издишаните водни пари се отделя много вода) овцете се обезводняват

Те губят апетит и вследствие на това остават гладни. За да предотвратите това, овцете трябва да се пасат, докато е хладно:

сутрин възможно най-рано - до 9-10 часа;

от 17 до 21-22 часа;

нощната паша също е добро решение.

По време на паша животните трябва да са ориентирани спрямо слънцето така, че главите им да не са обърнати срещу него.

А при пладнуване трябва да им осигурите сянка - най-често под клоните на голямо дърво, под навес, или сенник.

Водопоят е изключително важен

Животните трябва да се поят 3-4 пъти на ден. А през нощта водата трябва да е на воля. Не бива да се забравя и каменна сол за близане.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашна ферма
Няма снимка

На малките бройлерчета трябва да им е светло

за да могат да намират храната и водата си При отглеждането на бройлерите трябва да се спазва и добре премислен светлинен режим. През първите три седмици осигурете денонощно осветление След това

Няма снимка

Козите разпознават яретата си по гласа

показва изследване на английски учени Козите могат да разпознават своите 5-дневни ярета, съобщават английски учени в сп. "Animal Cognition". Бяхме много учудени, когато открихме,

Няма снимка

За да наддава прасето добре, хранете го в точно определено време

Има няколко елементарни правила при храненето на прасета, спазването на които гарантира безпроблемно угояване Ето и препоръките на специалистите: 1) Хранете прасетата често - не по-рядко от 5-6 пъти

Няма снимка

Кога се “преобличат” патетата за пръв път?

Това зависи от начина им на отглеждане Първото (ювенилно) линеене започва при патета, навършили 70-80 дни. Най-интензивно е смяната на оперението именно при младите птици.

Няма снимка

Възрастните патици линеят веднъж годишно

Патоците - напролет и наесен Линеенето представлява смяна на перата при птиците, протичаща в определени срокове. Възрастните патици линеят два пъти в годината.

Няма снимка

Измелваната свиня - сънена и гладна

* Най-добре е да направите измерването рано сутрин - докато свинята още е сънлива и не е прекалено активна. Тогава може да го направите сами, без чужда помощ. * Не измервайте обилно нахранена свиня.

Още от Фермер
Няма снимка

Дъждовете удариха пчеларите, добивите от мед - слаби

Ниски добиви очакват производителите на мед в Пловдивско. Причината е, че от началото на пролетта досега времето не е било благоприятно за бранша. "Медът от акация, който е мощен имуностимулатор,

Няма снимка

Абсолютен температурен рекорд! 21 градуса в най-северната обитаема точка на Земята

Абсолютен температурен рекорд е бил измерен в най-северното обитавано място на Земята, Алърт в Канада - 21 градуса по Целзий, предаде Франс прес, като се позова на канадската метеорологична служба.

Няма снимка

Казахстан ще търси топ специалисти от света да ръководят КазАгро

Правителството на Казахстан трябва да предприеме радикални мерки по отношение на КазАгро и да помисли за привличането на чуждестранни специалисти към ръководството на националния аграрен холдинг,

Няма снимка

Рискът да се разпространи африканска чума по свинете в България е много висок

Рискът да се разпространи африканската чума по свинете на територията на България след последните случаи в Плевенска и Бургаска области е много висок.

Няма снимка

Центърът за оценка на риска: АЧС става опасна за свинекомплексите

Преди малко звеното пусна актуализирана научна оценка за разпространение болестта у нас и научно становище Прогнозата за хода на епизоотията АЧС през 2019 г.

Няма снимка

Разпознавате ли бактериалните болести по възрастните пчели

Ето четирите най–разпространени заболявания и тяхната диагностика, посочени от специалистите на pcheli.net. 1. Септицемия. Предизвиква се от бактерии (Pseudomonas aeruginosa),