Производителите на малини и ягодоплодни с поредица от искания пред МЗХГ

21 юни 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

Асоциацията отправи цял списък с предложения за държавни помощи и субсидии

Подкрепена от други браншове в сектора на плодовете, зеленчуците и биологичното производство, Българска асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните отправи до Министерството на земеделието много подробни предложения и искания за коренно подобряване на работата.

Тя настоява за създаване на

схема от държавни помощи за борба с икономически важните вредители

при плодовете и зеленчуците по време на вегетацията, подобно на тази за тута абсолюта при доматите и теления червей.

Настоява за малините и ягодите  да имат подкрепа за борба срещу опасния вредител дрозофила сузуки и други.

Предлага да има  схема за държавна помощ за директните продажби и късите вериги на доставки, по подобие на наредба 26 - с допустими разходи за инвестиции за климатизирани търговски помещения, хладилни витрини, везни, опаковащи и пакетиращи машини, вендинг машини и др. за увеличаване на продажбите и минимизиране на ръчният труд.

Настоява се за

намаляване на цената на водата

за напояване на плодове и зеленчуци,

както и за  достъп на земеделски стопани до социалните програми за заетост и за използване на хора от бюрата по труда за работа в селското стопанство.

Браншът иска и 50% финансиране на осигурителната тежест за сметка на държавата при краткосрочни и дългосрочни трудови договори за сезонните работници, подобно на програмите за други сектори, подобни на "Субсидирана заетост".

Нужна е и държавна помощ в подкрепа на миграцията на сезонни работни в страната и създаване на добри условия на труд и пребиваване, настояват още съюзите и асоциациите. Те искат финансиране и за изграждането на леки и или мобилни места за подслон и пребиваване на сезонните работници.

Следващото им предложение е за схема за стимулиране на производството на плодове и зеленчуци за индустрията с обратно начисляване на ДДС, както и за  субсидиране на производството на ягоди и малини за индустрията.

Настояват и за промяна в плащанията

Обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци или поне част от нея да се изплаща януари-февруари, парите за борба с вредителите - през март-април, да се разшири обхвата на схемата за зимни пръскания и да обхваща боровинки и къпини.

Необходими са и държавни помощи за тон произведена продукция, с двустранни договори и с подходящ за индустрията сортов състав.

Мерки и механизми за

защита на българското производство

искат отдавна браншовете срещу нерегламентиран, нелегален и безконтролен внос. Сега имат конкретни предложения -   да се въведат повече изисквания и допълнителни документи, референтни цени и инструменти за защита на родното производство.

Например предлагат да не може да се внася продукция, третирана с неразрешени у нас препарати, за което казват, че БАБХ и МЗХГ имат правомощия и законова възможност да го направят.

За новият програмен период

от 2021 до 2027 г.

непременно трябва да има промяна в процента на подпомагане на  браншовете в зависимост от производствените има разходи, както и актуализиране на технологичните карти, които са остарели.

Сега, пишат те, в зърнопроизводството процентът на подкрепа е над 30% от себестойността на 1 кг продукция, а при плодовете и зеленчуците - по малко от 5%.

Редно е и да се създаде

програма за защита на земеделските

култури от климатичните промени

както и такава за внедряване на иновации с цел намаляване на ръчният труд.други.

Крайно време е и ягоди, малини, къпини, боровинки и череши да бъдат включени в схемата за обвързано подпомагане при отглеждане в неотопляеми култивационни съоръжения, предлага асоциацията.

Според нея на България са нужни още както програма за планински продукти, така и такава за интегрирана растителна защита с цел намаляване използването на химически препарати с 50%, по примера на Германия.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Колебания на зърнения пазар

Събирането на реколтата напредва активно в Европа и Черноморския басейн. Във Франция дъждовете, дошли от Ламанша, подтикнаха фермерите да ускорят работата на терена.

Няма снимка

Шефът на ДФ "Земеделие" Живко Живков подаде оставка

През тази седмица неприятни събития в Държавен фонд "Земеделие" удариха доста силно върху авторитета на оторизираната от ЕС българска разплащателна агенция, през която за 7 години минават 7,5 млрд.

Няма снимка

Еврокомисията отчита ръст при биологичните стопанства в ЕС

Според последни данни биоземеделието напредва Равнището на бедност в селските райони на общността е продължило да спада, а през 2016 г. и 2017 г. ръстът на биоземеделието е напреднал и е достигнал

Няма снимка

Следете през 2-3 г. pH на почвите, хумуса и хранителните елементи

Съветва проф. Венета Кръстева от Институт “Пушкаров” Диана Ванчева Немалка част от българските фермери вече имат пълно доверие на почвените изследвания и се опират на тях,

Няма снимка

Последни пазарни данни на МЗХГ

Според оперативния анализ за основни земеделски култури на аграрното министерство към 11 юли т.г. последните данни за пшеница и ечемик сочат ръст на продукцията от двете култури съответно с 22,

Няма снимка

На производителите на българска роза вече не им е никак розово

 Искат по-скоро отраслов закон и мерки за решаване на проблема с работната ръка МЗХГ обеща да обсъди идеи на експерти как да окаже помощ на розопроизводителите - исканията са за средства за зимни

Още от Фермер
Няма снимка

Как да разберете състоянието на семейството, без да отваряте кошера

Състояние на кошера без отваряне - съветите към пчеларите са на pchelar.eu. 1. Ако на преградната дъска има лазене, стрелкане една към друга, лутане без летеж - липса на майка 2.

Няма снимка

Пълнозърнести палачинки с копър и кашкавал

Продукти: 2 ч. чаши нискомаслено кисело мляко (1%), ако искате можете да използвате и айрян, 6 суп. лъж. пълнозърнесто брашно, 2 яйца, 100 г кашкавал, 1 суп. лъж. зехтин, 1 вр.

Няма снимка

Овощарска вар осигурява ефективена защита на овощните видове

Специалисти от Националната служба за съвети в земеделието и фермери от района на Троян присъстваха на демонстрация на иновативна технология за превенция от болести и неприятели и защита от

Няма снимка

Подхранете дръвчетата листно

По време на вегетацията на дръвчетата, те се нуждаят от допълнителна храна, за да се развиват правилно. Листното хранене се явява допълнение към основното торене на овошките,

Няма снимка

9 полезни виолетови продукта

Колкото по-ярък е цветът на зеленчуците и плодовете, толкова повече те се възползват. Такива продукти ще украсят всяка лятна маса, а в комбинация с месо и зеленина те също са много вкусни.

Няма снимка

Мъж сглоби инвалидна количка за златната си рибка, за да я предпази (Видео)

Грижовният стопанин Хенри Ким, който живее в южнокорейската столица Сеул, сглоби специална инвалидна количка за златната си рибка, след като някои от нейните посестрими умрели от болест на