14 американски комбайна прибират малини в България

25 юни 2019 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Първи сме Европа по машинно обиране на плода, казва председателят на асоциацията на малинопроизводителите Божидар Петков

Диана Ванчева, Ивона Величкова

Благодарение на Асоциацията на малинопроизводителите и ягодоплодните култури, със съдействието на пловдивска фирма, внесените в страната ни комбайни за малини вече са станали 14 на брой.

Машините решават генерално проблема с обирането на реколтата, заяви председателят на браншовата асоциация Божидар Петков пред в.“Български фермер”.

Така по машинното прибиране на продукцията България е излязла вече на първо място в Европа и е изпреварила доскоро водещите тази класация Полша и Сърбия.

Американските комбайни се оказаха най-подходящи и пригодни за българските условия, обяснява Петков.

По оценка на негови колеги от бранша машините са високотехнологични и спестяват много време и труд. Какво сочат цифрите?

Един комбайн замества 35-50 берачи които в последните години все по-трудно се намират. Освен това от асоциацията са пресметнали, че един комбайн може да се изплати и за един сезон, което е уникален резултат за възвръщане на инвестиция при земеделската техника.

Когато се направят калкулациите в края на сезона, те показвали, че себестойността на машинното бране излиза по 33 стотинки на килограм. Докато фермерите плащат за ръчното обиране на плода 1-1,20 лева на килограм.

Първият внесен малинокомбайн е продаден в началото на 2017 година, а днес са вече четиринадесет. Това показва силния интерес на производителите

Проведени са производствени експерименти на големи площи с всички сортове малини, отглеждани в България и се доказват плюсовете на машините, казаха от асоциацията.

Малинокомбайните от марката Littau Harvester, доказана в световен мащаб с машините си за събиране на продукцията.

Компанията постоянно се развива и прави подобрения в своята техника, съобразявайки се с мненията на земеделските производители. С всеки следващ модел се намалява времето на престой и се увеличава нейната производителност, а плодовете се прибират без наранявания.

Малинокомбайните са самоходни.

Те биват два вида

Първите са надредови, т.нар Over-The-Row, защото водачът и останалите работници се намират отгоре на машината, и вторите Side-Row - при тях водачът и останалите работници се намират отстрани на машината. Съществуват и прикачни малинокомбайни.

Надредовият комбайн работи, като разтърсва малиновите храсти така, че само зрелият плод пада и се улавя в множество подложни плоскости и транспортна линия, която изпраща плодовете направо в касетки, след като преди това са били почистени от листа и други остатъци с помощта на мощни въздушни вентилатори.

Относно поддръжката на комбайните Littau Harvester, фермери заявиха, че фирмата, от която са ги купили у нас има добър сервиз и е в състояние в рамките на 6-8 часа да достави резервни части и технически екип до всяка една точка на България, за да отстрани възникнали проблеми.

Тази година на 10 и 11 юли в град Лозница отново ще се проведе фестивал на малината. Посетителите ще имат възможността да видят в действие малинокомбайните и малогабаритна техника за отглеждане на този вид култури.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Оптика вече сортира картофите

Машините идентифицират и сортират лесно и ефективно редица повърхностни аномалии и заболявания Разходите за експлоатация, възвръщаемост на инвестициите, качествено проектиране,

Няма снимка

Зърнокомбайните наваксват ниския старт

Нови регистрирани машини за първата половина на годината. Товарачите продължават да вдигат позиции. Спад при продажбите на трактори спрямо 2018 г. Ивона Величкова Според новата статистика на сектор

Няма снимка

Техноакадемия: Прикачен инвентар Gregoire Besson

Най-доброто качество на най-добрата цена от Интерагри България Основан през 1801 г., световноизвестният френски производител на висококачествени плугове и оборудване за култивация,

Няма снимка

Напоявайте успоредно с прецизно торене. Фертигацията се прилага с цел по-стабилни добиви

Земеделските стопани все по-често започват да предпочитат поливни системи с прецизно подхранване /фертигация/ за постигане на високи и стабилни добиви.

Няма снимка

Пламен Владимиров: JCB e нашият лидер при товарачите

Пламен Владимиров обработва 22 000 дка земя в региона на Видин Отглежда пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица. Стопанството работи с товарач JCB Loadall 541.

Няма снимка

5000 хедера годишно прибират реколта на четири континента

“Franco Fabril - качеството на машините ни не винаги е едно и също, защото постоянно се подобрява”, казва за читателите на в. “Български фермер”  търговският директор на компанията,

Още от Фермер
Няма снимка

Дъждовете удариха пчеларите, добивите от мед - слаби

Ниски добиви очакват производителите на мед в Пловдивско. Причината е, че от началото на пролетта досега времето не е било благоприятно за бранша. "Медът от акация, който е мощен имуностимулатор,

Няма снимка

Абсолютен температурен рекорд! 21 градуса в най-северната обитаема точка на Земята

Абсолютен температурен рекорд е бил измерен в най-северното обитавано място на Земята, Алърт в Канада - 21 градуса по Целзий, предаде Франс прес, като се позова на канадската метеорологична служба.

Няма снимка

Казахстан ще търси топ специалисти от света да ръководят КазАгро

Правителството на Казахстан трябва да предприеме радикални мерки по отношение на КазАгро и да помисли за привличането на чуждестранни специалисти към ръководството на националния аграрен холдинг,

Няма снимка

Рискът да се разпространи африканска чума по свинете в България е много висок

Рискът да се разпространи африканската чума по свинете на територията на България след последните случаи в Плевенска и Бургаска области е много висок.

Няма снимка

Центърът за оценка на риска: АЧС става опасна за свинекомплексите

Преди малко звеното пусна актуализирана научна оценка за разпространение болестта у нас и научно становище Прогнозата за хода на епизоотията АЧС през 2019 г.

Няма снимка

Разпознавате ли бактериалните болести по възрастните пчели

Ето четирите най–разпространени заболявания и тяхната диагностика, посочени от специалистите на pcheli.net. 1. Септицемия. Предизвиква се от бактерии (Pseudomonas aeruginosa),