Нараства пазарният дял на самоходната техника

27 юни 2019 Агротехника 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Независимо от голямата маса на машините развитието на гумите избягва вредното уплътняване на почвата

Ивона Величкова

Развитието на земеделието изисква и непрекъснато налага да се увеличава производителността на машините, които работят на полето. Това търсят и фермерите.

А усъвършенстващото се световно и европейско законодателство и все по новите изисквания за опазването на околната среда се стремят непрекъснато да налагат ограничения, с цел опазване на почвите.

Производителите на земеделска техника са принудени непрекъснато да търсят и намират пресечната точка на този конфликт.

Те казват, че въпреки това, в обозримото бъдеще тенденцията към по-големи и по-мощни машини не се очертава да намалее.

Мобилните машини стават все по-сложни поради комбинацията от доста работни стъпки.

Прогнозата на световните гиганти-производители сочи, че делът на самоходните машини ще нараства още повече.

Те се разработват и за онези дейности, които засега все още се извършват от трактори и инвентар. Но напредва и разработването на нови сензори за управление на допълнителни функции.

Като изход, който да реши пробле с все по-голямата маса на техниката, производителите на гуми се стараят да ги правят такива, че да елиминират до голяма степен силното уплътняване на почвите.

Започва да се наблюдава тенденцията за по-широка поява на самоходна техника.

Става дума за различни машини като пръскачки и такива с по-малки механизми. Това се забелязва и на големите селскостопански изложения за техника, където самоходните машини заемат все повече място.

И на родното БАТА АГРО още от миналогодишното издание се наблюдава засилен акцент към такава техника, а тенденцията продължи да се затвърждава и тази година.

Според инженерите в бъдеще непрекъснато променящата се хидростатична трансмисия с електрическо управление ще доведе до по-нататъшно увеличаване на производителността на селскостопанските трактори и ще опрости работата им.

Трансмисиите с електрическо разделяне на енергията ще придобият значение като алтернатива на хидростатичните трансмисии. Автоматичният контрол, особено чрез прецизни системи за глобално позициониране (GPS), ще позволи извършването на нови работни процедури - като например това работното натоварване на водача да бъде допълнително намалено, а производителността да се увеличи, вследствие на по-високата скорост на шофиране и удълженото работно време и в полумрак и нощем.

Само след решаването на всички въпроси, свързани с безопасността, ще бъдат пуснати и автономни безпилотни превозни средства. На първо място се очаква използването им да бъде ограничено до обработки на почвата.

Селскостопанската общност на бъдещето ще иска да изпълнява работата си по възможно най-ефикасния и ефективен начин. Затова производителите непрекъснато работят по усъвършенстването на технологиите на самоходните машини.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агротехника
Няма снимка

Цветан Лилов: Земеделец без работилница е заникъде

Очаквам да получим средно 500 кг от декар, че може и малко повече, казва той Ивона Величкова Жътвата продължава да бъде в центъра на вниманието в родното земеделие,

Няма снимка

Оптиком пуска безлихвен лизинг за сеялки за слята повърхност - Elvorti

Кампанията по прибирането на зърнената реколта 2019 е към своя край и все повече зърнопроизводители обръщат поглед към предстоящата есенна сеитба. Именно за стопанствата,

Няма снимка

Оптиком стартира изкушаваща промоция за трактори McCormick X6 и X7

Оптиком стартира изкушаваща промоция за трактори McCormick от сериите X6 и X7. Високо имиджовите италиански трактори са специално предназначени за тежко и продължително натоварване в земеделските

Няма снимка

Оптика вече сортира картофите

Машините идентифицират и сортират лесно и ефективно редица повърхностни аномалии и заболявания Разходите за експлоатация, възвръщаемост на инвестициите, качествено проектиране,

Няма снимка

Зърнокомбайните наваксват ниския старт

Нови регистрирани машини за първата половина на годината. Товарачите продължават да вдигат позиции. Спад при продажбите на трактори спрямо 2018 г. Ивона Величкова Според новата статистика на сектор

Няма снимка

Техноакадемия: Прикачен инвентар Gregoire Besson

Най-доброто качество на най-добрата цена от Интерагри България Основан през 1801 г., световноизвестният френски производител на висококачествени плугове и оборудване за култивация,

Още от Фермер
Няма снимка

Разхлаждащо зоолакомство

Рецепта на Алекс - стопанка на кучето Цезар Алекс - стопанката на кучето Цезар, споделя своя авторска рецепта за вкусен зоодесерт, който може да разхлади и вашите изнурени от жегата любимци.

Няма снимка

Почиствайте ушите на котката веднъж месечно

Профилактично почистване на ушите на котката е достатъчно да правите веднъж месечно, тъй като в ушите на животното не бива да се натрупва нищо излишно.

Няма снимка

Когато медът кристализира

това свързано ли е с качеството му, иска да знае нашата читателка Ваня Тодорова от София. С кристализацията на пчелния мед много често се злоупотребява.

Няма снимка

З важни хранителни елементи

Калий Подобрява здравното състояние на дръвчетата. Предпазва от стресови ситуации, регулира водния им режим. Калият подобрява обагрянето на плодовете,

Няма снимка

Панакота с ягоди

Този превъзходен италиански десерт с пресни ягоди ще е отличен завършек на семейната вечеря на вилата. Продукти: 0,5 кг ягоди, 0,5 ч. чаша прясно мляко, 0,5 ч. чаша захар, 1,5 ч.

Няма снимка

Салата от зелен грах

Опитайте се да направите тази необичайна салата и ще се изненадате колко е вкусно! Продукти: 800 г зелен грах, 100 г твърд кашкавал, 100 г моцарела или бяло сирене, 200 г шунка, 1 глава лук,