Патисоните се берат малки

27 юни 2019 Зеленчуци 0     
Няма снимка
 

Градинарите, които са си засели патисони, трябва да знаят, че те се берат много млади.

От патисоните могат да се приготвят различни ястия. Те са подходящи и за пържете, и за готвене. Освен това зеленчукът отлично се консервира, а също така и замразява.

Тъй като градинарите все още нямат достатъчно опит с тази култура, често грешат.

Допускат патисоните да узреят, а тогава вече те не са толкова вкусни.

Затова берете патисоните по-рано, когато достигнат големина:

. 4-5 см в диаметър са подходящи за консервиране

. 7-8 см в диаметър - за пържене и готвене

Над тези размери плодовете стават за готвене и пълнене. Кожицата им обаче не е нежна и трябва да се бели.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Зеленчуци
Няма снимка

Едри клубени стават само с много вода

Почвата трябва да е достатъчно влажна и в дълбочина Напояването на картофите е един от факторите, който определят количеството и качеството на реколтата.

Няма снимка

Отглеждане на грах като втора култура

Отглеждане на грах като втора култура не е широко разпространена практика у нас. При създаване на подходящи условия обаче може да се отглежда. За целта изберете сорт,

Няма снимка

Краставичната мозайка напада и пипера

Краставична мозайка е вирусна болест, която при пипера води до силно скъсяване междувъзлията на растенията. Причинител е вирусът на краставичната мозайка.

Няма снимка

Време е да сеете зелен фасул

Зеленият фасул може да се отглежда като пролетна и като късна лятна култура. Ако искате да имате реколта през есента, до 20 юли трябва да приключите с лятното засяване.

Няма снимка

Как да се справите с маната по зелето

Мана по зелето е основна болест по културата и вреди през целия период от развитието й. При възрастните растения първите признаци на мана се наблюдават по-късно.

Няма снимка

Опазете зелето от неприятели

Зелевата култура се напада от много на брой вредители, сред които от неприятелите по-важни са бяла зелева пеперуда, зелева нощенка, зелев молец, листни въшки и листни бълхи,

Още от Фермер
Няма снимка

Последни пазарни данни на МЗХГ

Според оперативния анализ за основни земеделски култури на аграрното министерство към 11 юли т.г. последните данни за пшеница и ечемик сочат ръст на продукцията от двете култури съответно с 22,

Няма снимка

На производителите на българска роза вече не им е никак розово

 Искат по-скоро отраслов закон и мерки за решаване на проблема с работната ръка МЗХГ обеща да обсъди идеи на експерти как да окаже помощ на розопроизводителите - исканията са за средства за зимни

Няма снимка

България пламва - още едно огнище на чума по свинете в Търговище

Не крийте животните и сами ще умрат, предупреждават ветеринарите Потвърдиха едно ново огнище на Африканска чума при домашни свине в област Търговище - в стопанство в квартал "Въбел",

Няма снимка

Хрупкави бисквити

Продукти: 200 г топено сирене, яйце, 80 г масло, 1 ч. лъж. захар, 1/2 ч. лъж. сол, 1 ч. чаша брашно, 1 ч. лъж. бакпулвер, 2 суп. лъж. прясно мляко, сусам на вкус.

Няма снимка

Огнище на африканска чума по свинете и в Търговище

16 вече са огнищата при домашни свине и 20 са случаите при диви прасета в страната ни Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди едно ново огнище на Африканска чума при домашни

Няма снимка

Доброто пчеларство е поддържането на млади пчелни-майки в кошерите

Ето защо преценката на пчелната майка е задача номер едно, напомня Рик Фел, преподавател по биология и пчеларство във Вирджинския техническият институт в Блексбърг, САЩ, информира nbps.press.bg.