Инвазията на лавандулата поражда притеснения за изкупни цени и пазари

26 юни 2019 Агробизнес 0 17730
Няма снимка
 

По официална статистика за 3 години у нас площите с културата са нарастнали над 10 пъти

Това вече започва да притеснява производителите за евентуален спад на цената и намиране на пазари.

През последната година лавандулата вече заема над 170 хиляди декара в България, по данни на МЗХГ, а в Добруджа е над 72 000 декара.

От община Генерал Тошево, където наскоро се проведе за шести път националният фестивал на лавандулата, заявиха пред в."Български фермер", че се гордеят, че градът им става нещо като столица на тази култура, че имат 11 дестилерии в общината, където се изграждат и 4 нови, и че имат и производител на техника за прибиране на културата. Но, производителите започват да се притесняват за бъдещето си.

Според Слави Кралев, директор на дирекция "Растениевъдство" в аграрното министерство, е редно при тази производствена инвазия, преди да правят насаждения, фермерите да си отговорят първо на въпроса за пазара.

Изграждането на клъстер би могло да е добра стъпка в помощ на производителите и преработвателите, които с големи партиди с равно качество ще могат да контактуват директно с международните пазари, смята Ивелин Желязков от Научно-изследователския център за етерични масла.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Сделки за царевица на Софийската стокова борса

В края на месец май прогнозите на Министерството на земеделието на САЩ /USDA/ за добра реколта и увеличение на преходните запаси от зърно в глобален мащаб оказаха известен негативен натиск върху

Няма снимка

ЕК одобри предложението на България за седмо изменение на ПРСР 2014-2020 г.

Определени са ставките за подпомагането в необлагодетелстваните райони 3 Европейската комисия одобри предложението на България за седмо изменение на Програмата за развитие на селските райони

Няма снимка

На 2 юни превеждат парите по мярката за биологично производство

„Очакваме още две сертифициращи фирми да приключат задълженията си, така че следващия вторник, 2 юни фонд „Земеделие” да преведе дължимото по мярка 11 за Кампания 2019 г

Няма снимка

Сеното и сламата стават все по-скъпи!

Перспективите за изхранване на животните рязко се влошават Жени Владинова В много региони на Европейския съюз през първата половина на май падна твърде малко дъжд

Няма снимка

Предлагат препоръчителна минимална изкупна цена за розовия цвят

Проблемите на розоберната кампания 2020 и възможностите за подкрепа на произвводството и реализацията на продукцията от маслодайна роза бяха обсъдени на среща с председателя на Комисията по земеделие

Няма снимка

“Чай” от плевели вместо скъпи торове

Животът е един неспирен кръговрат. Такъв е и принципът на всяка градина. Каквото вземем от нея, е добре дошло, но трябва и да връщаме. Набавянето на нутриенти в почвата може да става по много начини

Още от Фермер
Няма снимка

На 7 юни очакваме над 30 градуса топло

В началото на новата седмица времето ще остане с чести превалявания и значителна облачност. Това каза пред агенция „Фокус“ дежурният синоптик Анастасия Кирилова от Националния институт по

Няма снимка

Хрупкаво тофу

Глазира се със сладко-кисел сос Тофуто все повече навлиза в менюто ни. То чудесно се съчетава с различни продукти и разнообразява храната на масата. Чувствайте се свободни да експериментирате с този

Няма снимка

Химични дезинфектанти за помещенията на животните

* Хлорната вар е най-масово използва от стопаните. Тя е подходяща за дезинфекция при много видове микроорганизми и яйца на паразити. Хлорната вар е бял прах с характерна миризма

Няма снимка

Облаците се разкъсват, но отново ни чака дъжд

Атмосферното налягане е близко до средното - слабо ще се понижи. До полунощ все още на места, главно в планинските райони от Южна България, ще има превалявания

Няма снимка

Домашна сладоледена торта “Сникърс”

Залейте я с шоколад! Лятото наближава. Днес ви предлагаме да си направите сладоледена торта само с три съставки. Приготвя се лесно, но се получава уникално вкусно

Няма снимка

Каква е същността на резитбите на зелено

И какво трябва да постигнем с тях, отговаряме на Верка Колева от Карлово Скъпа редакция, аз съм хоби фермер, запален ваш читател, който има и розова градина