Как да се поливат лози и асми през лятото

30 юни 2019 В лозята 0     
Няма снимка
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Немалко читатели ни писаха, че се интересуват как е редно да се напояват лозите и асмите в условията на летните месеци и при чести валежи.

Ще обясним с малко повече подробности плавилата за това и какви са нуждите на растенията в различните периоди.

Първо да кажем, че в регионите на България, където количеството на валежите са около 600 мм годишно, обикновено не е необходимо много допълнително напояване.

Как стоят нещата по етапи.

Когато натрупаната в дълбоките почвени слоеве влага е недостатъчна, е наложително извършването на влагозапасяващи поливки, които спасяват дълбоката и разклонена коренова система.

Но имайте предвид, че през май-юни не бива да се напоява

Тогава лозите цъфтят, а и обикновено през този период са обезпечени с влага от почвените запаси, както и от валежите, които почти винаги са обилни през този период.

По време на наедряването на гроздето стават факт летните горещини и интензивното изпарение.

Тогава и почвената влага драстично започва да намалява.

Лозите имат способността да черпят вода с мощно развитата си коренова система от дълбоките почвени слоеве. Но в много счучаи тя не им достига за задоволяване на нуждите.

Затова през този период трябва да се направят 1-2 поливки.

Поливките след прошарване на гроздето обаче рият рискове от понижаване качеството му.

При тежки почви и равнинен терен

Крайният срок за напояване да е краят на юли

Когато лозето ви се намира в райони, в които почвите са по-тежки, а мястото е предимно равнинно, тогава общо взето не трябва да се провежда планирана поливка след края на месец юли.

В останалите райони може да се полива до 5-10 август

В обратния случай - когато почвите са леки и са разположени на южни склонове, които много добре се огряват, последната поливка може да бъде направена до средата на август.

Десертните сортове искат повече вода

За да направят по-едри зърна

Като цяло десертните сортове се нуждаят от повече поливки, за да имат възможност да образуват по-едри гроздове и съответно по-висок добив, отколкото винените.

Но все пак е важно да се каже, че необходимостта от напояване трябва да се определя диференцирано за всеки отделен случай и сорт. Да знаете, че както засушаването, така и прекаленото овлажняване са вредни за получаването на добро грозде.

Още няколко съвета за любителите

При сортове, които имат по-тънка ципа, поливките трябва да са по-ограничени.

За всички лози е за предпочитане напояването да бъде гравитачно или капково, поради немалкия риск от гъбни болести. Те бързо се разпространяват при извършването на дъждуване.

Количеството е от значение

През средно сухи години броят на поливките през вегетационния период най-често трябва да е 3-4-5.

Общото количество вода за цялата вегетация да бъде около 320 куб. метра на декар, а в сухи години - около 400 куб.метра на декар.

Количеството вода за една поливка нормално е около 80 куб. метра в първия случай и 100 куб. метра - във втория.

Там, където се вкореняват лози, е редно да се полива повече - до девет-десет пъти на вегетация. А за една поливка да се използват от 40 до 80 куб. метра вода на декар, което много зависи от почвените видове.

Първата поливка се извършва няколко дни след вкореняването на лозичките, като се внимава тировете да не се срутват.

След това се напоява периодично през 15-20 дни.

Поливките при вкореняващи се лози трябва да бъдат прекратени най-късно до средата на август. Така се избягва прекалено силен вегетативен растеж и се постига по-добро узряване на пръчките.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята
Няма снимка

Кършенето има и плюсове, и минуси - научете ги

Не го правете при слаборастящи асми Получихме няколко въпроса от наши читатели тези дни за това дали при асмите в двора да кършат или да се въздържат.

Няма снимка

Масов дефицит на елементи при лозя

Забелязва се това лято в много райони Дали заради честите дъждове или по други причини, свързани с небалансирано подхранване на растенията, тази година по лозята и асмите в много райони на страната

Няма снимка

Следете под лупа през юли за сиво гниене, молец и евентуално за щитовка

Сиво гниене се проявява чак до прошарване и узряване на гроздето. По зърната се появяват бледокафяви петна, от които кожицата лесно се обелва. При влажни условия, каквито настъпиха,

Няма снимка

Срещу плевелите

Честите обработки помагат много Многогодишните плевели са сериозен проблем в лозето. Борбата с тях в лозето е и значително по-трудна от тази с едногодишните.

Няма снимка

Гроздовият молец сега е опасна гъсеница

Остава на първо място като икономически най-важния неприятел на лозата Ако гъсениците от първо поколение не са нагризали цветните бутони или разклоненията на ресите по лозите ви, не се радвайте.

Няма снимка

Основни грижи в лозето през юли

Няколко основни грижи Почвата трябва да се държи чиста от плевели през този летен месец. Леторастите от плодните пръчки, които растат буйно и достигат най-горния тел трябва да се прекършат.

Още от Фермер
Няма снимка

Разхлаждащо зоолакомство

Рецепта на Алекс - стопанка на кучето Цезар Алекс - стопанката на кучето Цезар, споделя своя авторска рецепта за вкусен зоодесерт, който може да разхлади и вашите изнурени от жегата любимци.

Няма снимка

Почиствайте ушите на котката веднъж месечно

Профилактично почистване на ушите на котката е достатъчно да правите веднъж месечно, тъй като в ушите на животното не бива да се натрупва нищо излишно.

Няма снимка

Когато медът кристализира

това свързано ли е с качеството му, иска да знае нашата читателка Ваня Тодорова от София. С кристализацията на пчелния мед много често се злоупотребява.

Няма снимка

З важни хранителни елементи

Калий Подобрява здравното състояние на дръвчетата. Предпазва от стресови ситуации, регулира водния им режим. Калият подобрява обагрянето на плодовете,

Няма снимка

Панакота с ягоди

Този превъзходен италиански десерт с пресни ягоди ще е отличен завършек на семейната вечеря на вилата. Продукти: 0,5 кг ягоди, 0,5 ч. чаша прясно мляко, 0,5 ч. чаша захар, 1,5 ч.

Няма снимка

Салата от зелен грах

Опитайте се да направите тази необичайна салата и ще се изненадате колко е вкусно! Продукти: 800 г зелен грах, 100 г твърд кашкавал, 100 г моцарела или бяло сирене, 200 г шунка, 1 глава лук,