Ярките снасят проблемни яйца

03 юли 2019 Домашна ферма 0     
Няма снимка
При пронасянето много ярки снасят яйца без черупка
1 2 3
 

Вземете мерки при възрастните носачки

Снасянето на яйца с мека черупка или съвсем без черупка е често срещано при ярките в началото на пронасянето им. Почти всеки втори птицевъд се оплаква от този проблем.

Това се дължи на факта, че репродуктивната система на ярките все още не е сформирана и затова се получават такива проблеми.

Като правило при пълноценно и правилно хранене и отглеждане проблемът изчезва след няколко седмици.

Ако след няколко седмици всичко ще се повтори отново, си струва да се преразгледа диетата.

Добавете или специални фуражни добавки за кокошки-носачки или калциеви добавки.

Обърнете внимание и на качеството на питейната вода.

Съвсем друг въпрос е, ако такова явление постоянно се проявява при възрастните кокошки. Това може да означава липса на много важни микроелементи и по-специално на калций и витамин D.

Прекомерното съдържание на сол във фуражите също може да доведе до подобни проблеми, тъй като солта забавя абсорбцията на калция.

Стресът или нарушението на режима могат да провокират проблеми в репродуктивната система на птиците.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Домашна ферма
Няма снимка

2-3 кг сено дневно трябват на магарето

Макар да не е претенциозно към фуражите, хранете го добре Ако през зимните месеци използвате умерено първия си помощник за работа, дневната му дажба трябва да бъде: сено (ливадно) - 2-3

Няма снимка

Сортирайте по големина яйцата при ползване на инкубатор

Ако не го направите, излюпените пилета няма да са изравнени по големина и ще се развиват неправилно. Затова, ако не разчитате на мътачка, в инкубатора поставяйте еднакви по размер яйца Големината им

Няма снимка

Високомлечна коза се пресушава по-трудно

Как да го направите правилно? Пресушаването (спиране на лактацията и доенето) на бременната коза трябва да стане 70-90 дни преди очакваното окозване. То е абсолютно необходимо

Няма снимка

Подхранваните с месо кокошки може ли да станат канибали?

Пита Сотир Петров от Кюстендил Кокошките са всеядни. Те кълват на практика всичко - растения, насекоми, ровят и в компостната яма. Но може ли да даваме на кокошките месо по принцип

Няма снимка

Четете внимателно инструкциите, ако ще люпите вкъщи яйца

Препоръкте на специалистите са да се съобразите с инструкциите за екслоатация. Там ясно са посочени работните параметри и трябва да ги спазвате. Кои са те: Температура: Разнообразието от системни

Няма снимка

Какви са плюсовете на домашния инкубатор

Предимствата при използването на домашен инкубатор са: първо - има прецизен термостат; второ - осигурява поддържане на температура 0,2 градуса. Основният проблем при домашните инкубатори е

Още от Фермер
Няма снимка

Кои са първите пролетни грижи и често допускани грешки?

Централно място заема подхранването. При решаването на този проблем трябва да се спазват утвърдени в теорията правила: 1) Основна задача е “превръщане” на меда в пило

Няма снимка

Палметата се оформя за 4 години

Независимо от това, на колко етажа са формира палметата, тя не трябва да надминава 3,5-4 м височина. По време на зимната резитба през третата година трябва да се формира третият етаж

Няма снимка

Оцет от ябълково вино

По молба на вярна наша читателка Оригиналната рецепта от вестник "Хоби фермер" пожела да припомним нашата читателка Силвия Ценкова от София, която твърди

Няма снимка

Тенденции 2020 в градината и на балкона: код синьо

На мода тази година ще бъде синият цвят, а цветята, които предлагат чиста тази багра не са кой знае колко много. Синьото навява асоциации за небето, морето, придава авторитет, стил и класа

Няма снимка

От понеделник в портала на НАП - само с нови версии на операционните системи

От 17 февруари всички електронни услуги, предоставяни от НАП ще бъдат достъпни единствено чрез използването на протокол TLSv1.2., с цел гарантиране сигурността на обменяните данни, съобщиха от НАП

Няма снимка

Пържени кюфтенца с пъдпъдъчи яйца

Оригинална шотландска рецепта Продукти: 12 пъдпъдъчи яйца, 300 г кайма, сол и млян черен пипер на вкус, 2 клонки мащерка, 1 голямо кокоше яйце, 100 г галета, растително масло за пържене