Цветна лятна запеканка

07 юли 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Продукти: 250 г ориз, 500 г мляно пилешко месо, 1 яйце, 1 глава лук, 1 тиквичка, 1 морков, по 1 средно голяма чушка (жълта, зелена и червена), 1 патладжан, 150 г сирене фета, 3 суп. лъж. настърган кашкавал, магданоз, 1 ч. лъж. сол, млян черен пипер на вкус

За овкусяване: 2 суп. лъж. зехтин, 1/2 ч. лъж. сушен чесън, 80 мл готварска сметана

Допълнително: яйце и 1/2 суп. лъж. зехтин.

Приготвяне: Започваме с приготвянето на ориза. Изчистете го, измийте и сложете да се вари. Когато оризът е готов, излейте водата и смесете заедно с пилешкото месо, яйцето, нарязаните магданоз и лук, настъргания кашкавал и смачканата с вилица фета, сол и черен пипер. Получената смес се прехвърля във форма за печене с диаметър 27 см, която обилно сте намазали с мазнина.

Морковите се нарязват на тънки ленти (можете да използвате белачка за зеленчуци) и се бланшират за 1-2 минути.

Нарежете тиквички, чушки и патладжана на сламки. Не забравяйте патладжана да го посолите и да изчакате да се стече горчивия сок.

Започнете да нареждате зеленчуците в кръг, като леко ги притискате към каймата, така че да потънат в нея, но да се виждат и отгоре.

Смесете зехтина, чесъна и малко сол и намажете зеленчуците отгоре. Разбийте сметаната с яйцето и с получената смес полейте отгоре.

Загрейте фурната до 180°C и печете около 30-40 минути. (ХФ)

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Ябълкови мини пайове

Невероятно вкусни и ароматни! Продукти за тестото: 1 яйце, 30 г масло + за смазване на формата, 90 мл прясно мляко, 1 суп. лъж. захар, 3-4 г мая, 260-300 г брашно за пълнежа: 400 г ябълки, 1 суп

Няма снимка

Макарони със скариди в сметанов сос

Вкусно и сочно ястие за 10-15 минути Продукти (2 порции): 200 г скариди, 1/2 пак. макарони, 150 мл готварска сметана, 1/2 праз лук, 50 г масло, 0,5 ч. лъж

Няма снимка

Желе от тиква

Желето от тиква ще ви удиви не само с приятния си нежен вкус, но и със "слънчевия" си вид. Приготвя се само от три продукта - здравословен и вкусен десерт и минимум време за приготвяне

Няма снимка

Супа топчета с елда и гъби

Сочните телешки кюфтенца и гъбите правят супата много ароматна. Продукти (5 порции): 300 г мляно телешко месо, 150 г гъби, 40 г елда (гречка), 1 глава лук, 1 морков, 30 г масло

Няма снимка

Корейска салата от зеле и моркови

В сезона на прясното зеле, често на трапезата присъства салата с този вкусен зеленчук. Днес ще ви предложем лесна за изпълнение корейска салата със зеле и моркови

Няма снимка

Лудогорска чесненца

Лесна и вкусна чеснова туршия по рецепта на Недялка Василева от гр. Сеново, обл. Русе В съседство на Божанка Калчева, от която наскоро разбрахме как се прави маджун, живее Недялка Василева

Още от Фермер
Няма снимка

Окончателно зазимяване на семействата!

Дейността на пчеларя през ноември е предимно свързана с: 0 подготовка на инвентара; 0 дезинфекция; 0 ремонт на старите кошери и рамки А тази година поради много топлата есен досега

Няма снимка

Бил Гейтс: Земеделието се нуждае все повече от база данни, която предвижда промените в климата

По-съвършената статистическа информация и иновативните инструменти ще помогнат да се намалят вредите върху земеделието от климатичните промени. Това каза милиардерът Бил Гейтс по време на осмото

Няма снимка

Бял елен живее в землището на карловско село

Вече седмица бял елен броди в нивите и лозетата край карловското село Московец. Животното е било наблюдавано от десетки очевидци на отдалечени няколко километра една от друга местности в землището на

Няма снимка

Вилямова масловка - и жълта, и червена

Крушовото дърво е с умерен растеж. Опрашва се от Боскова масловка, Добра Луиза, Жифардова масловка, Клапов любимец, Пас Красан и Хардиева масловка. Плодовете са едри, пресечено крушовидни

Няма снимка

405 млади фермери получиха 10 млн. лева по подмярка 6.1

Авансови плащания от почти 10 млн. лв. изплати Държавен фонд "Земеделие" на 405 фермери, подписали договори по подмярка 6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" по ПРСР 2014-2020 г

Няма снимка

"Изядоха" ли зимните запаси на пчелите високите есенни температури?

С настъпването на зимата на семейства, останали без храна в централната част на гнездата, вместо твърда храна трябва да им се дават пити с мед. За тази цел трябва да се преразпределят медовите запаси