Цветна лятна запеканка

07 юли 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Продукти: 250 г ориз, 500 г мляно пилешко месо, 1 яйце, 1 глава лук, 1 тиквичка, 1 морков, по 1 средно голяма чушка (жълта, зелена и червена), 1 патладжан, 150 г сирене фета, 3 суп. лъж. настърган кашкавал, магданоз, 1 ч. лъж. сол, млян черен пипер на вкус

За овкусяване: 2 суп. лъж. зехтин, 1/2 ч. лъж. сушен чесън, 80 мл готварска сметана

Допълнително: яйце и 1/2 суп. лъж. зехтин.

Приготвяне: Започваме с приготвянето на ориза. Изчистете го, измийте и сложете да се вари. Когато оризът е готов, излейте водата и смесете заедно с пилешкото месо, яйцето, нарязаните магданоз и лук, настъргания кашкавал и смачканата с вилица фета, сол и черен пипер. Получената смес се прехвърля във форма за печене с диаметър 27 см, която обилно сте намазали с мазнина.

Морковите се нарязват на тънки ленти (можете да използвате белачка за зеленчуци) и се бланшират за 1-2 минути.

Нарежете тиквички, чушки и патладжана на сламки. Не забравяйте патладжана да го посолите и да изчакате да се стече горчивия сок.

Започнете да нареждате зеленчуците в кръг, като леко ги притискате към каймата, така че да потънат в нея, но да се виждат и отгоре.

Смесете зехтина, чесъна и малко сол и намажете зеленчуците отгоре. Разбийте сметаната с яйцето и с получената смес полейте отгоре.

Загрейте фурната до 180°C и печете около 30-40 минути. (ХФ)

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Ябълков мармалад

Продукти: 5 големи ябълки, 100 г захар (ако ябълките са сладки, можете да намалите захарта), 2 суп. лъж. нишесте, 100 мл вода, 20 г желатин Приготвяне: Залейте желатина с топла

Няма снимка

Салата с чеснови крутони

Продукти: 2-3 филии стар хляб, 1 консерва червен боб в собствен сос, 1 консерва царевица, 150 г твърдо кашкавал, 100 г пушени свински гърди, 3 варени яйца, 2 скилидки чесън, 200 г майонеза

Няма снимка

Домашен кашкавал

За да приготвим домашни млечни продукти, на първо място ни е нужно качествено мляко. Приготвянето обикновено плаши младите и неопитни домакини, но оказва се, че съвсем не е толкова сложно

Няма снимка

Как да си направим фъстъчено масло у дома

Най-хубавото на домашното фъстъчено масло е, че в него няма консерванти! Продукти: 2 ч. чаши обелени и препечени фъстъци, 3 суп. лъж. мед, 1/2 ч. лъж. сол, 3-4 суп. лъж

Няма снимка

Пастет с пилешки дробчета

Начинът на приготвяне на пастета има нюанси: може да бъде едро смлян и "на бучки", както го харесват някои или да се пасира до абсолютно гладка хомогенна смес, както го предпочитат много повече хора

Няма снимка

Как да си приготвим рачел

Рачелът най-просто казано е сладко от тиква, което е типично за Южна България. Може да се срещне и под името петмез или маджун. В миналото, когато лакомствата рядко са присъствали на трапезата

Още от Фермер
Няма снимка

Всичко има за градинарството до 20 октомври в Пловдив

"Цветна есен 2019" е палитра от  цветя, овошки, храсти Богато разнообразие от цветя, овошки и декоративни храсти показва изложението "Цветна есен 2019" в Пловдив

Няма снимка

Кокерът - незаменимият помощник на ловеца

Защото има силно обоняние и грижливо претърсва всяка педя земя Мнозина смятат, че той е най-пригоден за лов на пъдпъдъци. Понеже не прави стойка, трябва да се приучи към много близко търсене - не

Няма снимка

Последна възможност да защитите семействата

Слънчевите и топли дни ще свършат скоро. Ще има дъждове и дори сняг. Затова запазете кошерите сухи. За да не влиза вода през входовете, те трябва да са наклонени леко напред и да са поставени на

Няма снимка

През ноември ще бъдат изплатени парите по de minimis

На дискусия със земеделски производители и животновъди в Сунгурларе председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни в парламента Мария Белова отговори на въпроси на земеделските стопани

Няма снимка

БАСФ с научна програма за гимназисти

Ще провеждат интерактивни семинари по химия за решаване на проблемите на съвременното общество От октомври в TechnoMagicLand в София стартира международна научна програма за гимназисти

Няма снимка

Започва работа Европейският орган по труда - какво ще прави

Ще е нещо като омбудсман, обясниха експерти С церемония по откриването и първо заседание на своя управителен съвет започва днес дейността си Европейският орган по труда