Топлинният стрес води до безплодие на свинете майки

09 юли 2019 Животновъдство 0     
Няма снимка
1 2 3 4
 

А продуктивността в свинефермите намалява и след като жегите отминат

 

Проф. Тами Браун-Брандъл

Служба за земеделски изследвания - САЩ

Свинете относително лесно се адаптират към промените на околната среда, което е особено ценно за тяхното оцеляване. Но при свинете майки тази адаптация се отразява на продуктивността и продължителността на стопанско използване. Повечето животни могат да отделят топлина в околната среда чрез потене и учестено дишане, които са двата най-важни инструмента за терморегулация. Но свинете не се потят и имат относително малки бели дробове. Заради тези физиологични ограничения и наличието на подкожна мазнина те се възприемчиви на топлинен стрес.

В САЩ ежегодното намаление на продуктивността на свинете е непосредствено свързано с повишените температури през юли и август. Но данните на производителите показват, че

ниската продуктивност на свинете майки

продължава чак до октомври.

Това означава, че около пет месеца в годината производителността в свиневъдните стопанства е под въпрос.

Освен това съвременните генотипи свине произвеждат значително повече топлина в сравнение с техните предци. Новите генетични линии свине изработват почти с 20% повече топлина в сравнение с животните, отглеждани в началото на 1980 г. Вероятно тази тенденция ще се запази и следващите години и изработването на топлина може да се увеличи с още 10%.

Когато свинята майка използва за терморегулация природни механизми приспособяване-съпротивление, то ресурсите за това са за сметка на другите функции на организма й. В резултат на това се влошава физическото състояние, наблюдават се безплодие, намалено млекопроизводство, както и с намалена оцеляемост и развитие на прасилата.

Най-разпространеният и напълно очевиден симптом на топлинен стрес при свинете майки е

намаленото потребление на фураж

и учестеното дишане. Намаленото потребление на фураж съкращава ендогенното (от вътрешен произход) изработване на топлина. Ако топлинният стрес продължава, то прекалено нараства потреблението на вода (повишени загуби на електролити!) и се натрупват образуващи се в организма киселини, което води до нарушение на киселинно-алкалния баланс. Това може да предизвика диария или в тежки случаи дори смърт.

Изследване на Pearce et al. проучва влиянието на топлинния стрес върху структурата и функционирането на храносмилателната система на свинете. Установено е, че оставането на свинете при температура от 35 градуса в продължение на 24 часа нанася значителни щети на предпазната функция на стомашно-чревния тракт и повишава равнището на ендоксините в кръвната плазма. Както отбелязват авторите на изследването, това може да доведе до увеличаване на риска от заразяване на животните с патогенни микроорганизми, особени при неподходящи условия на отглеждане. Когато температурата надвишава 24 градуса, в зависимост от влажността свинете майки могат да започнат да изпитват негативните последствия от топлинния стрес. При увеличаване на температурата в помещението до 25 градуса потреблението на фураж намалява с около 0,5 кг на ден.

Зоната на доброто самочувствие на свинете майки е в температурния диапазон 15-19 градуса.

Топлинният стрес влияе и на нерезите - води до намалено либидо, ниско количество на сперматозоидите, анормална сперма и намалено количество прасета в прасило.

При повишаване на температурата свинете майки ускоряват дишането си в опит да се избавят от топлината. Заради учестеното дишане свинете майки изразходват допълнително енергия. На практика свинята майка прави 15-20 вдишвания в минута.

Надвишаването на 40 вдишвания в минута очевидно свидетелства за това, че

свинята майка страда от топлинен стрес

Другите симптоми са:

* свинята майки лежи на пода или на други хладни повърхности;

* намалена физическа активност;

* търсене на вода или игра с поилката;

* намалено потребление на фураж.

Последните две седмици от бременността и първите 30 дни след опрасването са периодите, в които топлинният стрес може да има критично отрицателно влияние на количеството и оцеляемостта на прасенцата.

Бременните свине майки започват да изпитват топлинен стрес, когато температурата на околната среда надвиши 28 градуса. Загубата на топлина за сметка на изпарението от кожата на свинята е минимална, затова трябва да се използват високоефективни методи за намаляване на температурата в свинефермите през лятото.

КАК ДА ИЗБЕГНЕТЕ ПРЕТОПЛЯНЕ НА СВИНЕФЕРМАТА

*Вентилацията е най-ефективният инструмент за намаляване на топлинния стрес в свинефермите, който е достъпен за производителите. Засилете вентилацията и въздушния поток и проверявайте редовно охладителната система. Колкото повече въздух се движи, толкова по-добре.

Тунелните вентили

са особено подходящи за максимизиране на въздушния поток през помещението. Циркулационните вентилатори могат ефективно да преместват въздуха в помещението, като помагат за премахване на топлината от свинете. Те трябва да се използват в допълнение към правилната вентилация, а не вместо нея.

* Осигурете аварийно вентилационно оборудване. Тествайте вентилацията по график, за да сте сигурни, че всичко функционира правилно.

* Използване

на мъглуващи системи за охлаждане

в свинефермата. След като пръскачките се изключат, родилните боксове трябва да бъдат сухи, преди да се включат отново.

* Намалете плътността на отглеждане на животните.

* Водата е важна част от контрола на топлината. С повишаването на температурата прасетата ще консумират повече вода. Студената вода помага да се намали вътрешната телесна температура на прасето, както и да се замени загубената от дишането вода, която се повишава по време на топлинен стрес.

* Поддържайте

температурата на питейната вода възможно най-ниска

(около 10 градуса е идеалното положение, но е трудно постижимо).

* Избягвайте хранене на свинете в периода 10:00-16:00 часа (най-горещия период от деня).

* Допълнете дажбата на електролитите и антиоксидантите чрез питейната вода.

* Увеличете енергийната плътност на дневната дажба.

* Минимизирайте излишните несъществени аминокиселини и фибри (минимизирайки чревната ферментация и следователно производството на топлина).

* Увеличете достъпа на антиоксиданти и допълнително давайте витамин Е и фуражната добавка бетаин.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Дефицит от 500 000 т свинско месо във Виетнам заради АЧС

20% от свинското месо, потребявано на вътрешния пазар във Виетнам, сега трябва да бъде внасяно, за да се покрие дефицитът на доставки, предизвикан от огнищата на АЧС в страната.

Няма снимка

Еврокомисията активно ще сътрудничи в борбата с АЧС

Еврокомисията отново подчертава важното значение на многосекторното сътрудничество за борбата със смъртоносното заболяване за домашните и дивите свине африканска чума по свинете (АЧС).

Няма снимка

Добри новини за европейските птицевъди: Увеличено търсене и по-добри цени

Последната прогноза на Еврокомисията обещава високи цени и увеличен пазар на птичето месо. Европейският пазар на птиче месо се очаква да нарасне с 2,5% тази година.

Няма снимка

Производството на свинско месо в ЕС остава стабилно, на говеждото - намалява

Европейското производство на свинско месо ще остане стабилно. Очаква се, че през 2020 г. то ще се увеличи с около 1,4%. Търсенето на свинско месо през 2019 г.

Няма снимка

32% намаление на антибиотицитe в испанските животновъдни ферми

В периода 2014-2017 г. общото потребление на антибиотици в испанското животновъдство е намаляло с 32,4%, съобщава Ncbi въз основа на данни на фармацевтични лаборатории.

Няма снимка

Предпазваме промишлените свинеферми от АЧС с депопулация на дивите свине

Стартира депопулация на дивите свине с цел предпазване на промишлените свинеферми от зараза със смъртоносния вирус на африканската чума по свинете (АЧС).

Още от Фермер
Няма снимка

Разхлаждащо зоолакомство

Рецепта на Алекс - стопанка на кучето Цезар Алекс - стопанката на кучето Цезар, споделя своя авторска рецепта за вкусен зоодесерт, който може да разхлади и вашите изнурени от жегата любимци.

Няма снимка

Почиствайте ушите на котката веднъж месечно

Профилактично почистване на ушите на котката е достатъчно да правите веднъж месечно, тъй като в ушите на животното не бива да се натрупва нищо излишно.

Няма снимка

Когато медът кристализира

това свързано ли е с качеството му, иска да знае нашата читателка Ваня Тодорова от София. С кристализацията на пчелния мед много често се злоупотребява.

Няма снимка

З важни хранителни елементи

Калий Подобрява здравното състояние на дръвчетата. Предпазва от стресови ситуации, регулира водния им режим. Калият подобрява обагрянето на плодовете,

Няма снимка

Панакота с ягоди

Този превъзходен италиански десерт с пресни ягоди ще е отличен завършек на семейната вечеря на вилата. Продукти: 0,5 кг ягоди, 0,5 ч. чаша прясно мляко, 0,5 ч. чаша захар, 1,5 ч.

Няма снимка

Салата от зелен грах

Опитайте се да направите тази необичайна салата и ще се изненадате колко е вкусно! Продукти: 800 г зелен грах, 100 г твърд кашкавал, 100 г моцарела или бяло сирене, 200 г шунка, 1 глава лук,