Генетици от цял свят създават пшеницата чудо

10 юли 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
1 2
 

Глобалните проблеми трябва да решаваме заедно, убедени са биолозите

Алма Давидова

Как да се осигури изхранването на населението на планетата, обсъдиха наскоро специалисти в областта на генетиката от различни страни на света.

След 30 години на човечеството ще се наложи да произвежда със 70% повече продукти, отколкото сега.

Как генното инженерство ще реши тази задача и защо учените съхраняват семена със столетна давност...?

Сега пред биолозите от различни страни стои една голяма задача: да създадат колкото се може повече устойчиви култури, които да са подходящи за храна.

Например учени от Новосибирск работят по най-съвременни направления на генетиката.

Единственото, което ни различава от другите колеги са климатичните условия. Така че и адаптацията на сортовете към тях е различна. Затова, докато работим заедно, ние винаги запазваме и своята оригиналност, пояснява завеждащата лабораторията по молекулярна генетика и цитогенетика на растенията към Института по цитология и генетика СО РАН, Елена Салина.

Например, за да се въведе нов сорт с нужните характеристики и да се изпита на полетата са нужни 10-15 години.

В лабораторията този процес може да се ускори няколко пъти. Главното е да се разбере, кой ген отговаря за един или друг признак - вкус, реколта или студоустойчивост. Тогава

учените сами ще могат да задават нужните параметри

- Можете да свържете елемента в структурата на генома. Така ще получите и потомци от кръстосване на пшеница. Можете веднага да изберете още на нивото на малките разсади тези, в които има необходимите признаци, и незабавно да работите с тях. Това означава, че не е необходимо да се отглеждат хиляда, когато може да работите с 20 разсада, казва Алексей Кочетов, директор на Института по цитология и генетика на СО РАН.

"Така че можем да произвеждаме повече добри продукти за по-малко време. Благодарение на това ние ще изхранваме всички хора по света, които всяка година стават все повече и повече ", казва водещият учен от Международния център за подобряване на царевицата и пшеницата Дипмал Сайгал.

За изхранване могат да помогнат и сортове, които са на няколко десетки години. Семената на такива растения се съхраняват в специални биобанки. Повечето от тях са нискодоходни и затова сега не растат в полетата. Такива семена носят и много други полезни свойства.

"Малък брой сортове растат в полетата - само 2 или 3, така че съществува голям риск да бъдат нападнати от някаква болест. Но ако имаме генетична банка, винаги можем да намерим сортове, които са устойчиви на това заболяване ", заключава Андреас Бернер, вицепрезидент на Европейската асоциация за изследване на растенията.

Учени от различни страни обсъдиха резултатите от работата на конференция на Института по цитология и генетика. Биолозите са сигурни в едно: глобален проблем могат да решат само заедно.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Колебания на зърнения пазар

Събирането на реколтата напредва активно в Европа и Черноморския басейн. Във Франция дъждовете, дошли от Ламанша, подтикнаха фермерите да ускорят работата на терена.

Няма снимка

Шефът на ДФ "Земеделие" Живко Живков подаде оставка

През тази седмица неприятни събития в Държавен фонд "Земеделие" удариха доста силно върху авторитета на оторизираната от ЕС българска разплащателна агенция, през която за 7 години минават 7,5 млрд.

Няма снимка

Еврокомисията отчита ръст при биологичните стопанства в ЕС

Според последни данни биоземеделието напредва Равнището на бедност в селските райони на общността е продължило да спада, а през 2016 г. и 2017 г. ръстът на биоземеделието е напреднал и е достигнал

Няма снимка

Следете през 2-3 г. pH на почвите, хумуса и хранителните елементи

Съветва проф. Венета Кръстева от Институт “Пушкаров” Диана Ванчева Немалка част от българските фермери вече имат пълно доверие на почвените изследвания и се опират на тях,

Няма снимка

Последни пазарни данни на МЗХГ

Според оперативния анализ за основни земеделски култури на аграрното министерство към 11 юли т.г. последните данни за пшеница и ечемик сочат ръст на продукцията от двете култури съответно с 22,

Няма снимка

На производителите на българска роза вече не им е никак розово

 Искат по-скоро отраслов закон и мерки за решаване на проблема с работната ръка МЗХГ обеща да обсъди идеи на експерти как да окаже помощ на розопроизводителите - исканията са за средства за зимни

Още от Фермер
Няма снимка

Разхлаждащо зоолакомство

Рецепта на Алекс - стопанка на кучето Цезар Алекс - стопанката на кучето Цезар, споделя своя авторска рецепта за вкусен зоодесерт, който може да разхлади и вашите изнурени от жегата любимци.

Няма снимка

Почиствайте ушите на котката веднъж месечно

Профилактично почистване на ушите на котката е достатъчно да правите веднъж месечно, тъй като в ушите на животното не бива да се натрупва нищо излишно.

Няма снимка

Когато медът кристализира

това свързано ли е с качеството му, иска да знае нашата читателка Ваня Тодорова от София. С кристализацията на пчелния мед много често се злоупотребява.

Няма снимка

З важни хранителни елементи

Калий Подобрява здравното състояние на дръвчетата. Предпазва от стресови ситуации, регулира водния им режим. Калият подобрява обагрянето на плодовете,

Няма снимка

Панакота с ягоди

Този превъзходен италиански десерт с пресни ягоди ще е отличен завършек на семейната вечеря на вилата. Продукти: 0,5 кг ягоди, 0,5 ч. чаша прясно мляко, 0,5 ч. чаша захар, 1,5 ч.

Няма снимка

Салата от зелен грах

Опитайте се да направите тази необичайна салата и ще се изненадате колко е вкусно! Продукти: 800 г зелен грах, 100 г твърд кашкавал, 100 г моцарела или бяло сирене, 200 г шунка, 1 глава лук,