Разградените жътвени остатъци обогатяват почвата биологично

10 юли 2019 Растениевъдство 0     
Няма снимка
Урош Джорджевич (в средата) презентира продуктите на фирма Агроуник Снимки: Ваня Велинска
1 2
 

Продуктът Уникер увеличава съдържанието на органични вещества и образуването на хумус

Ваня Велинска

Горна Митрополия

Следжътвените остатъци могат да се превърнат в ценна храна за следващите култури, ако се обработят с подходящи продукти. Такъв е Уникер, разработен от сръбската фирма Агроуник и предлаган у нас от Пиргос Агро.

С технологията, представена от Урош Джорджевич, директор на компанията, се запознаха земеделски производители от района на Плевен, които присъстваха на демонстрацията на Пиргос Агро в полетата на Светла Стоянова.

Продуктът има няколко приложения. Може да се използва като стартер при започване на вегетацията на културите, както и да помага за разграждането на растителните остатъци на полето, а също и при приготвянето на компост.

Уникер съдържа ефективни щамове бактерии, който

преработват

трудно разтворими съединения

на въглерод, азот и фосфор, като ги трансформират в достъпни за растенията форми. По този начин органичното вещество, което се внася в почвата, бързо се преобразува в минерален азот, който се усвоява от растенията.

Следжътвените остатъци могат да се превърнат в ценна храна за следващите култури, ако се обработят с Уникер. Благодарение на него пресните органични остатъци от растенията се преобразуват до крайни минерални или полуразградени вещества, които влизат в състава на хумусния слой на почвата и увеличават неговото процентно съдържание. Продуктът съдържа бактерия, която разгражда целулозата в почвата. При използването му няма опасност да има азотен недостиг в почвата, тъй като в Уникер има органично вещество, което спомага до разлагането до достъпен азот.

Продуктът се прилага

след прибиране

на земеделските култури

- житни, царевица, соя, слънчоглед и други, които е добре да се надробят, съветват специалистите. При възможност е препоръчително почвата да се изоре или дискува. След около един месец растителните остатъци започват да се разлагат, а напролет полето е чисто и обогатено с хранителни вещества.

Ползите от използването на Уникер са безспорни, тъй като продуктът влияе положително върху плодородието на почвата, чрез увеличение на съдържанието на органични вещества в нея и образуването на хумус. Също така води до увеличаване на полезните микроорганизми, които също оказват добро влияние върху структурата на почвата. При използването му се отчита по-добро усвояване на внесените минерални и органични торове, като

се увеличава съдържанието

на по-достъпен

азот, фосфор и калий за растенията. Продуктът елиминира негативните ефекти при прилагането на други торове, когато има неправилно торене или блокиране на хранителните елементи поради неблагоприятни фактори на средата.

Уникер се прилага като се смесва 0.5 литра от продукта с 25-30 литра вода, това е дозата за 1 декар. С разтвора са напръскват раздробените растителни остатъци. След това се препоръчва дисковане или заораване на растенията на дълбочина 10 см. Температурата трябва да е под 25 градуса.

След приложението на продукта, ползите са: увеличение на плодородието на почвата, увеличение на съдържанието на микробната биомаса в почвата, повече органични вещества в почвата, увеличение на хумуса, предотвратяване на азотния недостиг, по-добро усвояване на приложените минерални и органични торове, увеличава съдържанието на лесно усвоим азот, фосфор и калий.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Топлото време е рисково за овощните дръвчета

Потенциална заплаха сега са повратните мразове в края на зимата - началото на пролетта Ваня Велинска Изключително топлата зима е предпоставка за сериозни притеснения за състоянието на трайните

Няма снимка

Нови сортове бадеми от Австралия

Този месец австралийската реколта от бадеми ще покаже успеха на нови сортове, с които индустрията търси начини за борба с намаляването на популацията на пчелите

Няма снимка

Основно торене с амониев нитрат от „Неохим“ АД – мъдрото решение за вашите посеви

фИ тази година „Евро Ферт“ АД ще вземе участие в Международната изложба „АГРА“, която ще се проведе от 19 до 23 февруари 2020 г. в град Пловдив. Щандът на компанията е позициониран в панаирна палата

Няма снимка

Защо биосертифициран производител на билки с износ за Германия не поднови сертификата?

Разходите за него, поддръжката на плантацията и нелоялната конкуренция “изяждат” приходите А и за българите всички билки са био, обяснява фермерът Стефан Спасов Жени Владинова Билковата плантация на

Няма снимка

Николай Роснев: Целта е да се въвеждат продукти за растителна защита с нисък риск

Трябва да има и финансов стимул, за да ги прилагат производителите, коментира зам.-изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните Ваня Велинска - Агроинж

Няма снимка

Рапичните посеви силно редуцирани от сушата

Най-добро е състоянието на растенията в Южна България, фермерите от Северозапада може да се наложи да разорават полетата с маслодайната култура Ваня Велинска Равносметка

Още от Фермер
Няма снимка

Резитба при подобрена етажна корона

Ако ябълковото дръвче се формира като подобрена етажна корона, какви са акцентите на резитбата през годините? Целта е през годините след формирането на скелетни клони и разклонения е да не се допусне

Няма снимка

БАБХ: Няма открити семена на домати, заразени с вируса на кафяво набраздяване

В България няма открити растения и семена на домати и пипер, заразени с кафяво набраздяване по плодовете на доматите (Tomato brown rugose fruit virus - ToBRFV)

Няма снимка

Исторически максимум на курса на еврото спрямо румънската лея

Курсът на еврото спрямо румънската лея достигна исторически максимум днес, като за първи път превиши 4,8 леи за едно евро, съобщава сайтът "Зиаре", цитиран от БТА

Няма снимка

Манастирски гювеч с овче месо

Продукти: 1 кг овче месо (по желание можете да го замените с друго), 2 глави лук, 1 каф. чаша ориз, 1 каф. чаша олио, червен пипер и сол на вкус, 4 домата (може и от консерва), 1/2 връзка магданоз

Няма снимка

Пау Рока: УХТ е на световно ниво в магистърска програма Мениджмънт на вино

Титлата Master of Wine е най-високото ниво в йерархията на винения бранш. Университетът по хранителни технологии в  Пловдив има шанс да стане третият университет в света след Калифорнийският

Няма снимка

Добър старт за американския пазар на трактори

12 580 нови трактора, регистрирани в Северна Америка през януари, са с 4,7% повече спрямо същия месец преди година. Току-що публикувани данни от Северноамериканската асоциация на производителите на