Разградените жътвени остатъци обогатяват почвата биологично

10 юли 2019 Растениевъдство 0     
Няма снимка
1 2
 

Продуктът Уникер увеличава съдържанието на органични вещества и образуването на хумус

Ваня Велинска

Горна Митрополия

Следжътвените остатъци могат да се превърнат в ценна храна за следващите култури, ако се обработят с подходящи продукти. Такъв е Уникер, разработен от сръбската фирма Агроуник и предлаган у нас от Пиргос Агро.

С технологията, представена от Урош Джорджевич, директор на компанията, се запознаха земеделски производители от района на Плевен, които присъстваха на демонстрацията на Пиргос Агро в полетата на Светла Стоянова.

Продуктът има няколко приложения. Може да се използва като стартер при започване на вегетацията на културите, както и да помага за разграждането на растителните остатъци на полето, а също и при приготвянето на компост.

Уникер съдържа ефективни щамове бактерии, който

преработват

трудно разтворими съединения

на въглерод, азот и фосфор, като ги трансформират в достъпни за растенията форми. По този начин органичното вещество, което се внася в почвата, бързо се преобразува в минерален азот, който се усвоява от растенията.

Следжътвените остатъци могат да се превърнат в ценна храна за следващите култури, ако се обработят с Уникер. Благодарение на него пресните органични остатъци от растенията се преобразуват до крайни минерални или полуразградени вещества, които влизат в състава на хумусния слой на почвата и увеличават неговото процентно съдържание. Продуктът съдържа бактерия, която разгражда целулозата в почвата. При използването му няма опасност да има азотен недостиг в почвата, тъй като в Уникер има органично вещество, което спомага до разлагането до достъпен азот.

Продуктът се прилага

след прибиране

на земеделските култури

- житни, царевица, соя, слънчоглед и други, които е добре да се надробят, съветват специалистите. При възможност е препоръчително почвата да се изоре или дискува. След около един месец растителните остатъци започват да се разлагат, а напролет полето е чисто и обогатено с хранителни вещества.

Ползите от използването на Уникер са безспорни, тъй като продуктът влияе положително върху плодородието на почвата, чрез увеличение на съдържанието на органични вещества в нея и образуването на хумус. Също така води до увеличаване на полезните микроорганизми, които също оказват добро влияние върху структурата на почвата. При използването му се отчита по-добро усвояване на внесените минерални и органични торове, като

се увеличава съдържанието

на по-достъпен

азот, фосфор и калий за растенията. Продуктът елиминира негативните ефекти при прилагането на други торове, когато има неправилно торене или блокиране на хранителните елементи поради неблагоприятни фактори на средата.

Уникер се прилага като се смесва 0.5 литра от продукта с 25-30 литра вода, това е дозата за 1 декар. С разтвора са напръскват раздробените растителни остатъци. След това се препоръчва дисковане или заораване на растенията на дълбочина 10 см. Температурата трябва да е под 25 градуса.

След приложението на продукта, ползите са: увеличение на плодородието на почвата, увеличение на съдържанието на микробната биомаса в почвата, повече органични вещества в почвата, увеличение на хумуса, предотвратяване на азотния недостиг, по-добро усвояване на приложените минерални и органични торове, увеличава съдържанието на лесно усвоим азот, фосфор и калий.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Екологично отглеждане на лозя и производство на вино в Италия

Фермерите се стремят максимално да ограничат използването на химикали Доц. д-р Енчо Мянушев, Трентино, Италия Италианската фирма “Мезакорона” е най-големият производител на грозде от доминиращите

Няма снимка

Овощарска вар осигурява ефективена защита на овощните видове

Специалисти от Националната служба за съвети в земеделието и фермери от района на Троян присъстваха на демонстрация на иновативна технология за превенция от болести и неприятели и защита от

Няма снимка

Най-висок добив на пшеница отчитат в община Добрич-селска - 625 кг/дка

90% от пшеницата в областта е ожъната, продължава прибирането на лавандула и маслодайна рапица. Това съобщи за  "Фокус" Веселин Овчаров - старши експерт в Областна дирекция "Земеделие", Добрич.

Няма снимка

Екофол и Кортева с общо демополе в кооперация Раковски

На съвместно демополе фирмите Екофол и Кортева презенираха продуктите си при пролетници – царевица и слънчоглед в производствените посеви на кооперация Раковски.

Няма снимка

С 10 % по-малко пшеница очакват в Добруджа спрямо реколта 2018 г.

Земеделските стопани в Добричкия регион очакват с около 10 на сто по-нисък добив от пшеницата в сравнение с миналата стопанска година, съобщи председателят на Добруджанския съюз на

Няма снимка

Производителите на торове в ЕС вече планират ново портфолио

Макар че новият регламент не е факт, той върви с още по-бързи крачки към одобрение и налага строги изисквания за съставките Диана Ванчева В последните един-два месеца фермерите в цялата

Още от Фермер
Няма снимка

Разхлаждащо зоолакомство

Рецепта на Алекс - стопанка на кучето Цезар Алекс - стопанката на кучето Цезар, споделя своя авторска рецепта за вкусен зоодесерт, който може да разхлади и вашите изнурени от жегата любимци.

Няма снимка

Почиствайте ушите на котката веднъж месечно

Профилактично почистване на ушите на котката е достатъчно да правите веднъж месечно, тъй като в ушите на животното не бива да се натрупва нищо излишно.

Няма снимка

Когато медът кристализира

това свързано ли е с качеството му, иска да знае нашата читателка Ваня Тодорова от София. С кристализацията на пчелния мед много често се злоупотребява.

Няма снимка

З важни хранителни елементи

Калий Подобрява здравното състояние на дръвчетата. Предпазва от стресови ситуации, регулира водния им режим. Калият подобрява обагрянето на плодовете,

Няма снимка

Панакота с ягоди

Този превъзходен италиански десерт с пресни ягоди ще е отличен завършек на семейната вечеря на вилата. Продукти: 0,5 кг ягоди, 0,5 ч. чаша прясно мляко, 0,5 ч. чаша захар, 1,5 ч.

Няма снимка

Салата от зелен грах

Опитайте се да направите тази необичайна салата и ще се изненадате колко е вкусно! Продукти: 800 г зелен грах, 100 г твърд кашкавал, 100 г моцарела или бяло сирене, 200 г шунка, 1 глава лук,