Разградените жътвени остатъци обогатяват почвата биологично

10 юли 2019 Растениевъдство 0 14166
Няма снимка
Урош Джорджевич (в средата) презентира продуктите на фирма Агроуник Снимки: Ваня Велинска
1 2
 

Продуктът Уникер увеличава съдържанието на органични вещества и образуването на хумус

Ваня Велинска

Горна Митрополия

Следжътвените остатъци могат да се превърнат в ценна храна за следващите култури, ако се обработят с подходящи продукти. Такъв е Уникер, разработен от сръбската фирма Агроуник и предлаган у нас от Пиргос Агро.

С технологията, представена от Урош Джорджевич, директор на компанията, се запознаха земеделски производители от района на Плевен, които присъстваха на демонстрацията на Пиргос Агро в полетата на Светла Стоянова.

Продуктът има няколко приложения. Може да се използва като стартер при започване на вегетацията на културите, както и да помага за разграждането на растителните остатъци на полето, а също и при приготвянето на компост.

Уникер съдържа ефективни щамове бактерии, който

преработват

трудно разтворими съединения

на въглерод, азот и фосфор, като ги трансформират в достъпни за растенията форми. По този начин органичното вещество, което се внася в почвата, бързо се преобразува в минерален азот, който се усвоява от растенията.

Следжътвените остатъци могат да се превърнат в ценна храна за следващите култури, ако се обработят с Уникер. Благодарение на него пресните органични остатъци от растенията се преобразуват до крайни минерални или полуразградени вещества, които влизат в състава на хумусния слой на почвата и увеличават неговото процентно съдържание. Продуктът съдържа бактерия, която разгражда целулозата в почвата. При използването му няма опасност да има азотен недостиг в почвата, тъй като в Уникер има органично вещество, което спомага до разлагането до достъпен азот.

Продуктът се прилага

след прибиране

на земеделските култури

- житни, царевица, соя, слънчоглед и други, които е добре да се надробят, съветват специалистите. При възможност е препоръчително почвата да се изоре или дискува. След около един месец растителните остатъци започват да се разлагат, а напролет полето е чисто и обогатено с хранителни вещества.

Ползите от използването на Уникер са безспорни, тъй като продуктът влияе положително върху плодородието на почвата, чрез увеличение на съдържанието на органични вещества в нея и образуването на хумус. Също така води до увеличаване на полезните микроорганизми, които също оказват добро влияние върху структурата на почвата. При използването му се отчита по-добро усвояване на внесените минерални и органични торове, като

се увеличава съдържанието

на по-достъпен

азот, фосфор и калий за растенията. Продуктът елиминира негативните ефекти при прилагането на други торове, когато има неправилно торене или блокиране на хранителните елементи поради неблагоприятни фактори на средата.

Уникер се прилага като се смесва 0.5 литра от продукта с 25-30 литра вода, това е дозата за 1 декар. С разтвора са напръскват раздробените растителни остатъци. След това се препоръчва дисковане или заораване на растенията на дълбочина 10 см. Температурата трябва да е под 25 градуса.

След приложението на продукта, ползите са: увеличение на плодородието на почвата, увеличение на съдържанието на микробната биомаса в почвата, повече органични вещества в почвата, увеличение на хумуса, предотвратяване на азотния недостиг, по-добро усвояване на приложените минерални и органични торове, увеличава съдържанието на лесно усвоим азот, фосфор и калий.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Фермерите не бързат със сеитбата

Сеитбата на есенниците започва плахо. Все още се правят обработки на почвата, а засяването почти не е започнало. Не може да говорим за закъснение обаче, тъй като последните години показват

Няма снимка

Уплътняване на почвата - подлежи ли на контрол

Интензивните обработки причиняват разпадане на структурата й и намаляване на хумуса, а редуцираните - оставят повече растителни остатъци, с което се ограничава образуването на кора Почвеното

Няма снимка

Изчезващи сортове лози и устойчиво земеделие

Основната цел на проекта „SOS за застрашени традиционни сортове лози“ е да се насърчи и да се даде възможност за дългосрочно опазване на лозята, особено тези в "Натура 2000"

Няма снимка

Софийските производители - с едни от най-високите добиви

До жътвата на пролетниците в района има време, но засега очакванията са за отлични резултати, стана ясно на Портфолио Фарм, организирано от фирмите Кортева Агрисайънс и Екофол Жътвата на слънчогледа

Няма снимка

С Ondo най-добрите ферми стават недостижими

Обожавате ли аромата на пресни ягоди и малини? Усещате ли узрелите боровинки и къпини да се топят в устата ви? Гарнирате ли сладоледа и сладкишите с уникални свежи сладка

Няма снимка

Семената се стимулират за по-бързо развитие

Балансираният хранителен състав помага на покълването и на дружното поникване на културите, независимо от агрометеорологичните условия Ваня Велинска Сезон 2020 е на финала

Още от Фермер
Няма снимка

Кои са признаците на отравянеслед паша на овце и кози

иска да знае Тодор Георгиев от Дряново Съществуват около 300 вида опасни и отровни растения, които съдържат вещества, способни дори в малки количества да навредят на организма на животното

Няма снимка

Силен ръст в аграрния сектор за Турция

Растежът, който Турция отчита в аграрния сектор, я нарежда на второ място в Европа, заяви в Туитър турският министър на финансите и държавната хазна Берат Албайрак, цитиран от частната телевизия НТВ

Няма снимка

Утре ще е облачно, но температурите остават високи - до 29 градуса

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна. През нощта над по-голямата част от страната облачността ще е значителна

Няма снимка

Феерия в синьо

Ако някой не е разбрал, тази година най-модерният цвят е синият. Знаем, че много градинари го харесват независимо от трендовете, но знаем също, че баграта не е много разпространена сред растителното

Няма снимка

Какво да си приготвим от ябълки

През септември всички, които притежаваме дворни места пълним кошници и касетки с ароматни ябълки. Кухните ухаят на ябълка и канела и на прясно изпечена шарлота

Няма снимка

Кекс с ябълки и царевично брашно

Печивата с царевично брашно са не само здравословни, но и и много вкусни, с приятен златист цвят. Мекият и сочен кекс с ябълки със сигурност ще се хареса на семейството и приятелите ви с деликатния