Биоземеделието има положителен ефект върху здравето на почвата

09 юли 2019 Растениевъдство 0 12303
Няма снимка
Плодородната почва не се състои само от минерали и мъртъв органичен материал, а най-вече от дейността на безброй живи микроорганизми
1 2
 

Дългосрочното въздействие на органичното и традиционното земеделие върху почвата и по-точно на основните почвени микроорганизми, нематоди и макрофауна, анализира група от френски учени от института AgroParisTech.

Изследването се провежда в продължение на 14 години в експерименталния участък La Cage, близо до Версай, Франция.

Микробната общност е анализирана с помощта на молекулярно-биологични методи на изследователската лаборатория Bioemco. Нематодите и макрофауната са класифицирани по функционални групи.

Резултатите от проучването показват, че в районите, където се практикува биологичното земеделие, броят и биомасата на всички микроорганизми, живеещи в почвата, с изключение на хищническите нематоди, се увеличават.

Общата маса на микроорганизмите се увеличава 2-3 пъти, на нематодите 7 пъти, а на макрофауната 25 пъти.

Механизмът на положителното влияние на системата за биологично земеделие се свързва главно с

обогатяването на цялата трофична верига в почвата

варираща от бактерии, гъби и дрожди, завършващи с червеи и големи насекоми, живеещи в почвата.

Традиционното земеделие, основано на използването на синтетични продукти за растителна защита и минерални торове, има отрицателно въздействие върху състоянието на почвата.

Алтернативни системи като биологично земеделие възстановяват и подобряват условията за почвените организми, което допринася за устойчиво земеделие.

Подобни данни са получени и от руски учени в областта на биологията на почвата и агрохимията. "В Република Тартастан 16-годишното използване на земята в съответствие с биологичните стандарти позволява запасът на хумус в почвата да остане на нивото на първоначалните показатели (8.5-8.8%), докато за същия период на традиционна употреба той намалява от 8.8 % до 5.6%, казва ръководителят на катедра "Трансфер на иновативни технологии в селскостопанския сектор" към Федералната държавна бюджетна образователна институция и председател на научния съвет на Института по органично земеделие Амиран Занилов.

Както в случая с френския опит, експерти от Института по органично земеделие свързват механизма на отрицателното въздействие на пестицидите с отравяне на почвената флора и фауна, нарушаване на трофичните връзки и в резултат намаляване на органичното отделяне в почвата.

Именно с участието на широк спектър от метаболити на почвената биота, възникват всички процеси на разделяне на първичните органични суровини и синтеза на хумусните съединения.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Сеитбата да се съобрази със състоянието на полето

Силно заплевелените да се третират със хербицид преди обработката, семената да се обеззаразят срещу болести и неприятели, съветват агроспециалистите Време е за есенна сеитба

Няма снимка

Предимства на съвместното внасяне на торове и семена

При азотните, които са решаващи за добива, поставянето им в непосредствена близост до кореновата система е много важно, тъй като се намаляват загубите от излитане или измиване Съвместното внасяне на

Няма снимка

Фермерите не бързат със сеитбата

Сеитбата на есенниците започва плахо. Все още се правят обработки на почвата, а засяването почти не е започнало. Не може да говорим за закъснение обаче, тъй като последните години показват

Няма снимка

Уплътняване на почвата - подлежи ли на контрол

Интензивните обработки причиняват разпадане на структурата й и намаляване на хумуса, а редуцираните - оставят повече растителни остатъци, с което се ограничава образуването на кора Почвеното

Няма снимка

Изчезващи сортове лози и устойчиво земеделие

Основната цел на проекта „SOS за застрашени традиционни сортове лози“ е да се насърчи и да се даде възможност за дългосрочно опазване на лозята, особено тези в "Натура 2000"

Няма снимка

Софийските производители - с едни от най-високите добиви

До жътвата на пролетниците в района има време, но засега очакванията са за отлични резултати, стана ясно на Портфолио Фарм, организирано от фирмите Кортева Агрисайънс и Екофол Жътвата на слънчогледа

Още от Фермер
Няма снимка

Знаем ли как да берем и къде грешим

Да приберем качествено грозде и да направим хубаво вино Кои са правилата на лозаря по време на гроздобер, да ги припомним за хоби фермерите: * Ако по-дълго стой гроздът на лозите е по-добре

Няма снимка

Gregoire Besson става част от продуктовата гама на Тайтън Машинъри България

Тайтън Машинъри България е новият официален представител за България на Gregoire Besson, съобщиха от дружеството у нас. Френската компания е специализирана в проектирането

Няма снимка

Интерагри България е с нова локация в Плевен

В стремежа си да е близо до своите клиенти, една от водещите компании за земеделска техника в страната - Интерагри България, развива последователно своята мрежа на търговско-сервизна дейност в цялата

Няма снимка

На гроздобер с робот

Ива Тончева Въвеждането на изкуствен интелект в земеделието не е толкова лесна работа, колкото събирането на база данни за компютърна система. Изисква се идентифицирането на конкретни случаи за

Няма снимка

Втори живот за стари инструменти

Градинска пестеливост в най-добрия си вид Едно от интересните занимания за любителите на дворния уют и поддържане на градина е да се измайстори нещо ново

Няма снимка

Развиваме туризма със стикер „Национално меню“

Проектът „Национално меню“ е съвместна инициатива на Министерството на туризма и Университетът по хранителни технологии - УХТ и обединява усилията за превръщане на традиционната българска храна в