Биоземеделието има положителен ефект върху здравето на почвата

09 юли 2019 Растениевъдство 0     
Няма снимка
1 2
 

Дългосрочното въздействие на органичното и традиционното земеделие върху почвата и по-точно на основните почвени микроорганизми, нематоди и макрофауна, анализира група от френски учени от института AgroParisTech.

Изследването се провежда в продължение на 14 години в експерименталния участък La Cage, близо до Версай, Франция.

Микробната общност е анализирана с помощта на молекулярно-биологични методи на изследователската лаборатория Bioemco. Нематодите и макрофауната са класифицирани по функционални групи.

Резултатите от проучването показват, че в районите, където се практикува биологичното земеделие, броят и биомасата на всички микроорганизми, живеещи в почвата, с изключение на хищническите нематоди, се увеличават.

Общата маса на микроорганизмите се увеличава 2-3 пъти, на нематодите 7 пъти, а на макрофауната 25 пъти.

Механизмът на положителното влияние на системата за биологично земеделие се свързва главно с

обогатяването на цялата трофична верига в почвата

варираща от бактерии, гъби и дрожди, завършващи с червеи и големи насекоми, живеещи в почвата.

Традиционното земеделие, основано на използването на синтетични продукти за растителна защита и минерални торове, има отрицателно въздействие върху състоянието на почвата.

Алтернативни системи като биологично земеделие възстановяват и подобряват условията за почвените организми, което допринася за устойчиво земеделие.

Подобни данни са получени и от руски учени в областта на биологията на почвата и агрохимията. "В Република Тартастан 16-годишното използване на земята в съответствие с биологичните стандарти позволява запасът на хумус в почвата да остане на нивото на първоначалните показатели (8.5-8.8%), докато за същия период на традиционна употреба той намалява от 8.8 % до 5.6%, казва ръководителят на катедра "Трансфер на иновативни технологии в селскостопанския сектор" към Федералната държавна бюджетна образователна институция и председател на научния съвет на Института по органично земеделие Амиран Занилов.

Както в случая с френския опит, експерти от Института по органично земеделие свързват механизма на отрицателното въздействие на пестицидите с отравяне на почвената флора и фауна, нарушаване на трофичните връзки и в резултат намаляване на органичното отделяне в почвата.

Именно с участието на широк спектър от метаболити на почвената биота, възникват всички процеси на разделяне на първичните органични суровини и синтеза на хумусните съединения.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Растениевъдство
Няма снимка

Екологично отглеждане на лозя и производство на вино в Италия

Фермерите се стремят максимално да ограничат използването на химикали Доц. д-р Енчо Мянушев, Трентино, Италия Италианската фирма “Мезакорона” е най-големият производител на грозде от доминиращите

Няма снимка

Овощарска вар осигурява ефективена защита на овощните видове

Специалисти от Националната служба за съвети в земеделието и фермери от района на Троян присъстваха на демонстрация на иновативна технология за превенция от болести и неприятели и защита от

Няма снимка

Най-висок добив на пшеница отчитат в община Добрич-селска - 625 кг/дка

90% от пшеницата в областта е ожъната, продължава прибирането на лавандула и маслодайна рапица. Това съобщи за  "Фокус" Веселин Овчаров - старши експерт в Областна дирекция "Земеделие", Добрич.

Няма снимка

Екофол и Кортева с общо демополе в кооперация Раковски

На съвместно демополе фирмите Екофол и Кортева презенираха продуктите си при пролетници – царевица и слънчоглед в производствените посеви на кооперация Раковски.

Няма снимка

С 10 % по-малко пшеница очакват в Добруджа спрямо реколта 2018 г.

Земеделските стопани в Добричкия регион очакват с около 10 на сто по-нисък добив от пшеницата в сравнение с миналата стопанска година, съобщи председателят на Добруджанския съюз на

Няма снимка

Производителите на торове в ЕС вече планират ново портфолио

Макар че новият регламент не е факт, той върви с още по-бързи крачки към одобрение и налага строги изисквания за съставките Диана Ванчева В последните един-два месеца фермерите в цялата

Още от Фермер
Няма снимка

Разхлаждащо зоолакомство

Рецепта на Алекс - стопанка на кучето Цезар Алекс - стопанката на кучето Цезар, споделя своя авторска рецепта за вкусен зоодесерт, който може да разхлади и вашите изнурени от жегата любимци.

Няма снимка

Почиствайте ушите на котката веднъж месечно

Профилактично почистване на ушите на котката е достатъчно да правите веднъж месечно, тъй като в ушите на животното не бива да се натрупва нищо излишно.

Няма снимка

Когато медът кристализира

това свързано ли е с качеството му, иска да знае нашата читателка Ваня Тодорова от София. С кристализацията на пчелния мед много често се злоупотребява.

Няма снимка

З важни хранителни елементи

Калий Подобрява здравното състояние на дръвчетата. Предпазва от стресови ситуации, регулира водния им режим. Калият подобрява обагрянето на плодовете,

Няма снимка

Панакота с ягоди

Този превъзходен италиански десерт с пресни ягоди ще е отличен завършек на семейната вечеря на вилата. Продукти: 0,5 кг ягоди, 0,5 ч. чаша прясно мляко, 0,5 ч. чаша захар, 1,5 ч.

Няма снимка

Салата от зелен грах

Опитайте се да направите тази необичайна салата и ще се изненадате колко е вкусно! Продукти: 800 г зелен грах, 100 г твърд кашкавал, 100 г моцарела или бяло сирене, 200 г шунка, 1 глава лук,