Вдигнете теглото на бройлерите с 2,9 до 4,6%

12 юли 2019 Животновъдство 0     
1 2
 

като им осигурите пясък още от втората седмица на отглеждане, съветват специалистите

Жени Владинова

Наблюденията на Съюза на европейските практикуващи ветеринарни лекари (UEVP - Union of European Veterinary Practitioners) показват, че в птицефермите твърде често пясъкът не фигурира в "менюто" птиците. Установено е, че дори в модерните птицеферми пропускат пясъка. А той е основна добавка от най-ранна възраст.

В редица случаи пясък въобще не се дава дори когато те се отглеждат свободно-дворно в семейните ферми, твърдят от Съюза на европейските практикуващи ветеринарни лекари, който е към Федерацията на ветеринарните лекари в Европа (FVE - The Federation of Veterinarians of Europe).

Обикновено обяснението е, че птиците, които се отглеждат свободно-дворно си намират нужните им твърди частици (песъчинки) при ровенето из двора. В това има известна доза истина, но то не оправдава пропуските. Защото това, което птиците намират из двора, не е достатъчно.

Най-общото и най-популярно (но не най-пълното) обяснение на ползата от редовното даване на пясък на птиците е, че при наличието му в мускулестия стомах се увеличава способността му да смила наличната в него храна (фураж). Установено е, че наред с това се забавя и скоростта на преминаване на храната през стомашно-чревния тракт. По този начин се

подобрява и увеличава усвояването на хранителните вещества

Приема се също, че размесването на пясъчните частици с храната ускорява и подобрява достъпа на стомашните сокове до всички хранителни частици. И така се подобрява тяхното смилане.

Пясъкът не е достатъчен източник на калций, напомнят още специалистите. Той подпомага смилането на храната в мускулестия стомах, което улеснява нейното усвояване. Но не е сериозен източник на калций поради малкото съдържание в него на усвоими форми на калция. В това отношение като основна добавка и източник на калций за птиците и особено за кокошките може и се използват мидените черупки.

За това дали да се използва пясъкът като добавка за младите птици и особено при бройлерите все още има различни мнения. Така е и в практиката. Макар че все още на много места на подрастващите пилета и бройлери не се дава пясък, доказано е и в практиката, че при използването му резултатите при отглеждането им са по-добри. Има доста съобщения, че при бройлерите (когато пясък се дава още от втората седмица на отглеждането) живата маса (тегло) е по-висока с 2,9-4,6 процента.

По отношение на едрината на пясъчните частици и на мидените черупки е ясно, че тя зависи от възрастта на птиците.

Както към останалите съставки на фуражните смески, така и към пясъка и мидените черупки птиците имат избирателни предпочитания - най-вече към тяхната едрина.

Има ли препоръчителни размери

Най-добре е на малките пилета (в т.ч. и бройлерите) през първите 2-3 седмици да се дава едър пясък. А до 8-10 седмици големината на частиците да бъде повече - до 2-3 мм. След това на младите птици, както и на носачките, вече може и трябва да се дават по-едри пясък и мидени черупки. Частиците могат да бъдат с големина до 7 мм. Но трябва да се има предвид, че най-предпочитаните от птиците размери са 3-5 мм и 2-3 мм.

Даването на пясък като добавка за всички възрасти птици не трябва да се пренебрегва. Дори когато те се отглеждат свободно-дворно.

А където още се отглеждат клетъчно, това е задължително.

Нормите

* при малките пилета и бройлерите - по 500-600 г седмично за 100 пилета до 5 седмици и по 1 кг след това;

* за ярките и носачките няма норми. Но препоръките са за непрекъснато осигуряване на пясък и мидени черупки през целия период на отглеждане.

Салмонелите определено не “харесват” сламата, но използването й

повишава риска от влошаване на микроклимата

Кои видове постеля са причина за салмонелоза в бройлерното стадо показват изследвания на един от най-големите и най-старите германски университети - "Георг-Август" в Гьотинген

Изследователи от Департамента по научно животновъдство в един от най-големите и най-старите германски университети - "Георг-Август", в Гьотинген, са изследвали влиянието на различните постелъчни материали върху заразяването на бройлерите със салмонелоза.

Резултатите от изследвания са категоричини:

най-опасни са дървените стърготини

Те са най-комфортни за развитието на салмонелите. Като правило при отглеждане на бройлерното стадо се използват четири различни постелъчни материала: торф, нарязана слама, дървени стърготини и трева, затова всичките били тествани.

Отделните материали са тествани за съдържание на бактерията салмонела с няколко образци (по препоръка на Европейската комисия - N 646/2007). Освен това е направен анализ на химичните и физичните параметри на качеството на разглежданите покрития и на микроклимата в помещенията за отглеждане на бройлери. Взети са образци на 0, на 14-ия и на 30-ия ден от развитието на бройлерите. В зависимост от типа постеля е открита различна степен на заразеност с бактерията. От 6 образеца 3 са с положителен резултат, като в дървените стърготини е открито най-голямо количество салмонели.

Торфът е на 2-о място

Той е с положителен резултат с висок брой бактерии.

Германските учени смятат, че царевичният силаж е добра алтернатива, тъй като от изследваните образци само един е дал положителен резултат на салмонелоза. Затова препоръката им към птицевъдите е да ползват царевичен силаж вместо торф или дървени стърготини.

Салмонелите определено не "харесват" сламата. Но използването й като постеля повишава риска от влошаване на микроклимата в птицевъдните помещения. А това може да окаже негативно влияние върху здравословното състояние на бройлерите, смятат учените.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

310 огнища на АЧС в Румъния за периода 10-16 август

В периода 10-16 август в Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) са получени съобщения за 479 огнища на особено опасни болести по животните.

Няма снимка

Заради АЧС: Кой ще получи еднократна помощ от 300 лв. на стопанство след 1 септември?

След 1 септември 2019 г. ще започне изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лв. на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите след доброволно усвояване на месото от

Няма снимка

Породата на кравите се отразява на ботаническото разнообразие на пасищата

Швейцарски изследвания показват, че породата на кравите влияе върху разнообразието на растителния състав на пасищата. Учени от Agroscope - швейцарския Център за високи технологии в земеделските

Няма снимка

Предимствата на силаж и сенаж от управлявани пасища

Един от плюсовете - процесите по прибиране и приготвяне са механизирани в по-голяма степен, споделя Харалд Ницке, ръководител на ферма “Рамин” в Мекленбург - Западна Померания Германският фермер

Няма снимка

Висока биосигурност при превоз на свине

Как да сведете до минимум неизбежния риск при товарене и разтоварване на животните? Д-р Кармен Гарсиа-Мочалес, Университет на Минесота, САЩ Транспортните средства и шофьорите представляват

Няма снимка

Заради АЧС: С 32% е намаляло китайското поголовие от свине през юли

По данни на китайското Земеделско министерство зарази африканската чума по свинете (АЧС) поголовието от свине в страната през юли е намаляло с 32,2% в сравнение със същия период на миналата година,

Още от Фермер
Няма снимка

Идва ерата на комара, пчелата изчезва

Топенето на арктическия лед ще събуди древни бацили Жегата ще се понася по-леко от дебелите Има и добра новина за глобалното затопляне, но не за хората, а за комарите

Няма снимка

Първият български медомат е в Бургас

Първият медомат у нас зарадва бургазлии. Той е разположен в експоцентър „Флора“ в Морската градина. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас за Фокус.

Няма снимка

Младежи купиха цяло село, ще споделят заедно старините си

В иcпaнcкия рeгиoн Гaлиcия групa приятeли влoжили личнитe cи cпecтявaния в пoкупкaтa нa цялo ceлo, кoeтo ce нaмирa в близocт дo eдин oт нaй-извecтнитe мaршрути в Caнтягo дe Кoмпocтeлa, пише Факти.бг.

Няма снимка

ЕК направи пакет от уроци за земеделие, подходящи за ученици

Готови уроци по земеделие и околна среда, насочени към ученици от 11 до 15 годишна възраст, ще могат да се използват в европейските училища. Комплектът от учебни материали за учителите,

Няма снимка

Големината на подхранваните маточници също се отразява на качеството им

Ако маточниците са над 18-20 броя на серия, качеството се намалява. В майкопроизводителните стопанства по толкова ли залагат? При естествените свищеви маточници те не са повече от 12-15.

Няма снимка

Портокалов чийзкейк

Невероятен десерт, който няма да ви отнеме повече от половин час Продукти: За "тестото" (не се страхувайте, няма да се налага да печете!): 250-260 г ронливи бисквити, 80 г разтопено масло, щипка сол.