Прогноза: Ръст от 5% на глобалния млечен пазар следващите 5 години

15 юли 2019 Животновъдство 0     
Няма снимка
1 2
 

До 2040 г. производствените обеми ще достигнат 1282 млн. т

Следващите 5 години глобалният млечен пазар ще нарасне с 5% и ще достигне 703,5 млрд. долара, смятат аналитиците на компания Mordor Intelligence. А изследователи от аналитичната мрежа IFCN поглеждат още по-напред. Те прогнозират, че до 2040 г. глобалното производство на мляко ще достигне 1282 млн. т, което е

растеж от 45%

(+400 млн. т) в сравнение с 2018 г. Това ще стане възможно благодарение на слабо увеличаване на количеството на млечните крави - едва с 14% - до 427 млн. глави. Очаква се, че в производствения ръст основна роля ще играе повишаването на равнището на технологичност, което ще намали броя на фермите със 17% - до 99 млн., но ще обуслови повишаване на броя крави във ферма с 37% -до 4,3 глави. При това млеконадоият ще нарасне с 27% - от 2,3 до 2,9 т годишно.

Основен двигател на тези изменения е прогнозата за увеличаване числеността на населението на планетата и съответно

увеличеното търсене

Освен това по данни на аналитиците на IFCN потреблението на млечни продукти до 2020 г. ще се увеличи с 20% и ще състави около 140 кг на глава от населението.

Около 70% от 1282 млн. т мляко, което се произвежда по света, ще постъпва за преработка, която ще се увеличи с 388 млн. т. Средно ежегодният й ръст ще състави 2,6%.

Едновременно с това до 2024 г. 83% от млякото ще се потребява по мястото му на производство, въпреки че и доставките на външни пазари ще се увеличат със 17%.

Най-големите глобални вносители на мляко ще увеличават дефицита на този продукт, който може да нарасне с 45 млн.т.

Основните експортни региони ще могат да увеличат доставките на мляко с 36 млн. т, уверяват аналитиците.

По експертни оценки

цената на млякото ще се увеличи до 41 долара за 100 кг

По този начин положителната динамика на развитие на млечния пазар и прогнозираният дефицит на млечни продукти в размер на 9 млн. т дава възможност на млекопроизводителите да се борят за увеличаване на своя дял от световния експорт.

Но да се върнем на днешното състояние на млечното производство и пазар. Световното производство на мляко за 2018 г. съставлява 843 млн. т (през 2017 г. в света са произведени 811 млн. т мляко). Това е вследствие на

ръста в млекопроизводството в Европейския съюз

Индия, Турция, Пакистан, САЩ и Аржентина. Той компенсира дори намалението на производството в Китай и Украйна.

На световния пазар сред готовите за употреба млечни продукти доминират млякото, следват маслото, сиренето, киселото мляко и замразените десерти. Последните са най-бързорастящият пазар в света. Стимулирането на световното търсене на млечна продукция е обусловено от увеличаване на числеността на населението по света, увеличаване на доходите и от засиления стремеж към здравословно хранене.

Ключови пазарни тенденции

През последните години динамично се развива производството на млечни продукти, които не съдържат лактоза. Увеличеното търсене е обусловено от големия брой хора, които имат лактозна непоносимост. В частност в САЩ тези потребители са над 5%, в Европа - 10%, а в Китай 90% от населението са с непоносимост към лактоза.

Безлактозните млечни продукти стимулират продажбите на тези пазари, а предлагането на такива стоки става все по-диверсифцирано, констатират експерти.

САЩ произвеждат 29% от цялата безлактозна потребяема храна в света. Средният годишен ръст на този пазар се оценява на 7%.

Ръстът на глобалния млечен пазар е обусловен от развиващите се държави, където глобалният експорт на млечни продукти съставлява над 50%.

Ако западният пазар демонстрира вял растеж, предизвикан от пренасищане и от конкуренцията на иновационни продукти, то развиващите се страни показват по-високи темпове на растеж, обусловени от трайните здравословните тенденции.

Южна Америка е най-бързо развиващият се регион

следват я Близкият изток и Африка. Едновременно с това търсенето на млечни продукти бързо нараства в целия свят. Това на свой ред стимулира модернизацията на млечното производство в развиващите се икономики. А ефективното и устойчиво млекопроизводство в тези страни на свой ред играе голяма роля за осигуряването на здравословни храни за нарастващото население в света.

Конкурентен ландшафт

Млечните продукти са ключова част от осигуряването на хранителни стоки, която присъства както в хранително-вкусовия сектор, така и като продажби на краен продукт (прясно, кисело мляко, извара, сирене, кашкавал).

Пазарът на мляко е огромен и на него работят много компании, пораждайки висока конкурентност. Основните световни играчи на него са "Нестле", "Лакталис", "Данон", "Фонтера", "ФриесландКампина".

В резултат на динамичния характер на млечния пазар, на растящото търсене и на неголемите бариери на входа тук има място за нови компании. Производството и преработката на мляко създават 20-40 работни места на всеки 1000 л мляко.

П0-ВИСОКИ ИЗКУПНИ ЦЕНИ В СЕЗОНА НА “ГОЛЯМОТО” МЛЯКО В ЕВРОПА

Средната европейска изкупна цена на млякото през април е 34,52 евро/100 кг, което е с 0,38% повече от цената през март и с 5,7% повече, отколкото през през април 2018 г.

От март за европейските производители стартира сезонът на "голямото" мляко, който показва нелоша динамика на растеж - 13,9 млн. т - с 1,3% повече от миналогодишните показатели. Ръстът в европейското млекопроизводство осигуряват:

* Полша - 3,0 млн. т /плюс 3,9%/;

* Великобритания - 3,8 млн. т /плюс 3,4%/;

* Ирландия - 1,2 млн. т /плюс 8,6%/;

* Дания - 1,4 млн. т /плюс 2,3%/;

* Белгия - 1,1 млн. т /плюс 1,4%/;

* Румъния - 0,4 млн. т /плюс 7,9%/;

* Естония - 0,2 млн. т /плюс 6,0%/.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

310 огнища на АЧС в Румъния за периода 10-16 август

В периода 10-16 август в Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) са получени съобщения за 479 огнища на особено опасни болести по животните.

Няма снимка

Заради АЧС: Кой ще получи еднократна помощ от 300 лв. на стопанство след 1 септември?

След 1 септември 2019 г. ще започне изплащането на еднократната помощ в размер на 300 лв. на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция на обектите след доброволно усвояване на месото от

Няма снимка

Породата на кравите се отразява на ботаническото разнообразие на пасищата

Швейцарски изследвания показват, че породата на кравите влияе върху разнообразието на растителния състав на пасищата. Учени от Agroscope - швейцарския Център за високи технологии в земеделските

Няма снимка

Предимствата на силаж и сенаж от управлявани пасища

Един от плюсовете - процесите по прибиране и приготвяне са механизирани в по-голяма степен, споделя Харалд Ницке, ръководител на ферма “Рамин” в Мекленбург - Западна Померания Германският фермер

Няма снимка

Висока биосигурност при превоз на свине

Как да сведете до минимум неизбежния риск при товарене и разтоварване на животните? Д-р Кармен Гарсиа-Мочалес, Университет на Минесота, САЩ Транспортните средства и шофьорите представляват

Няма снимка

Заради АЧС: С 32% е намаляло китайското поголовие от свине през юли

По данни на китайското Земеделско министерство зарази африканската чума по свинете (АЧС) поголовието от свине в страната през юли е намаляло с 32,2% в сравнение със същия период на миналата година,

Още от Фермер
Няма снимка

Идва ерата на комара, пчелата изчезва

Топенето на арктическия лед ще събуди древни бацили Жегата ще се понася по-леко от дебелите Има и добра новина за глобалното затопляне, но не за хората, а за комарите

Няма снимка

Първият български медомат е в Бургас

Първият медомат у нас зарадва бургазлии. Той е разположен в експоцентър „Флора“ в Морската градина. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас за Фокус.

Няма снимка

Младежи купиха цяло село, ще споделят заедно старините си

В иcпaнcкия рeгиoн Гaлиcия групa приятeли влoжили личнитe cи cпecтявaния в пoкупкaтa нa цялo ceлo, кoeтo ce нaмирa в близocт дo eдин oт нaй-извecтнитe мaршрути в Caнтягo дe Кoмпocтeлa, пише Факти.бг.

Няма снимка

ЕК направи пакет от уроци за земеделие, подходящи за ученици

Готови уроци по земеделие и околна среда, насочени към ученици от 11 до 15 годишна възраст, ще могат да се използват в европейските училища. Комплектът от учебни материали за учителите,

Няма снимка

Големината на подхранваните маточници също се отразява на качеството им

Ако маточниците са над 18-20 броя на серия, качеството се намалява. В майкопроизводителните стопанства по толкова ли залагат? При естествените свищеви маточници те не са повече от 12-15.

Няма снимка

Портокалов чийзкейк

Невероятен десерт, който няма да ви отнеме повече от половин час Продукти: За "тестото" (не се страхувайте, няма да се налага да печете!): 250-260 г ронливи бисквити, 80 г разтопено масло, щипка сол.