Институтът по лозата с нови винени и десертни сортове

10 юли 2019 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Предложения, които си заслужават

Институтът по лозата и виното е създал винени и десертни сортове, които са хибриди между американски и европейски лози.

И нашата наука е постигнала известна устойчивост при тях срещу икономически най-често срещаните и опасни болести и неприятели. Такива са мана, брашнеста мана, сиво гниене, филоксера и др., както и доста неприятели като гроздовите молци, акарите и др.

От винените сортове такива са:

* Сторгозия - червен винен сорт,

* Плевенски колорит - червен винен сорт,

* Никополски мавруд - червен винен сорт,

* Дунавска гъмза - червен винен сорт,

* Среброструй - бял винен сорт,

* Мискет Кайлъшки - бял винен сорт,

* Дунавски лазур - бял винен сорт,

* Бисер Поморийски - бял винен сорт.

От десертните:

Августин, Наслада, Любимец, Гарант, Дружба, Кондарев, Плевенски фаворит.

От Института по лозата

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Мерки срещу черно гниене

Да знаят, че чепките носят заразата Една от мерките срещу болестта черно гниене е превантивна. Трябва да се отстраняват стари гроздове и части към тях - прави се нещо като санитарна резитба

Няма снимка

Важно за черното гниене

Всички новообразувани части на лозата в активен растеж са чувствителни към нападение от черно гниене Научете симптомите по листата Те са кремаво оцветени петна

Няма снимка

В лозето в края на август

За какво да внимават лозарите При високи температури, от порядъка на над 30 градуса, през месец август развитието на маната спира. Но при захлаждания и превалявания, ако такива се случат,

Няма снимка

Една житна ракия

По молба на Петьофи Бъчваров от Габрово Имам жито и ечемик, а не плодове на разположение в момента. Как да направя една ракийка за зимата, пита ни Петьофи Бъчваров от Габрово.

Няма снимка

Имам 100 л първак, да го прибавя ли като варя ракия

Пита Марин Маринов от Стара Загора Отговор: Първакът е първата фракция дестилат, който се получава при производството на ракия. Той съдържа лесно летливи съединеня,

Няма снимка

Италианска селска манджа с грозде

Това е нещо като манджите на нашите баби, само че в случая те са италианки. Взели сме рецептата назаем. Необходими са ви кайма - 400 г, 1 яйце, 1 филия сух хляб, 1 глава лук1 малко черен пипер,

Още от Фермер
Няма снимка

Дежурни екипи ще проверяват за неправомерно палене на стърнища

Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) сформира дежурни екипи, които ще извършват проверки при неправомерно палене на стърнища в страната.

Няма снимка

Как да разпознаете манов ли е медът за подхранване?

В никакъв случай не бива да се оставя в гнездото манов или гроздов мед. Защото той съдържа много несмилаеми вещества и голям процент минерални соли, поради което причинява диария и смърт на пчелите

Няма снимка

Орехите трябва да се просушат

За да се запазят плодовете по-продължително време, препоръчително е орехите добре да се просушат. За целта след като се съберат, се разстилат на един пласт на проветриво и сенчесто място за една

Няма снимка

Не е ясно кога ще стартира груповият лов на дива свиня

Все още не е ясно кога ще бъдат открит груповият лов на дива свиня. Това стана ясно от отговор на министерството на земеделието на въпроси на "24 часа".

Няма снимка

Мегапроект за оранжерии в Египит

Египетското правителство пусна мегапроект за отглеждане на 1,5 милиона тона парникови продукти годишно. По проекта ще бъдат изградени 10 хиляди оранжерии в страната, отглеждащи зеленчуци и плодове

Няма снимка

Модернизират 153 предприятия по подмярка 4.2. от селската програма

ДФ „Земеделие“ одобри 153 проекта за преработка по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от Програма за развитие на