Институтът по лозата с нови винени и десертни сортове

10 юли 2019 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0     
Няма снимка
1 2 3
 

Предложения, които си заслужават

Институтът по лозата и виното е създал винени и десертни сортове, които са хибриди между американски и европейски лози.

И нашата наука е постигнала известна устойчивост при тях срещу икономически най-често срещаните и опасни болести и неприятели. Такива са мана, брашнеста мана, сиво гниене, филоксера и др., както и доста неприятели като гроздовите молци, акарите и др.

От винените сортове такива са:

* Сторгозия - червен винен сорт,

* Плевенски колорит - червен винен сорт,

* Никополски мавруд - червен винен сорт,

* Дунавска гъмза - червен винен сорт,

* Среброструй - бял винен сорт,

* Мискет Кайлъшки - бял винен сорт,

* Дунавски лазур - бял винен сорт,

* Бисер Поморийски - бял винен сорт.

От десертните:

Августин, Наслада, Любимец, Гарант, Дружба, Кондарев, Плевенски фаворит.

От Института по лозата

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Ето как да приготвите сероваров разтвор

Този препарат за растителна защита представлява воден разтвор на калциеви полисулфиди. Може да се получи по фабричен начин и в домашни условия. Първите сведения за употребата му са от 40-те години на

Няма снимка

Има сортове грозде, които се пръскат по-малко

Но абсолютно устойчиви няма Много наши читатели непрекъснато се интересуват за това кои сортове са по- или най-устойчиви на дадени патогенни зарази. Ние често публикуваме отговори,

Няма снимка

А кой е този сорт грозде?

Това е Унгарка - директен На това грозде у нас в България му се вика Унгарка, показва ни читател. Това е винен сорт, директен. Може според науката виното от директните сортове да се смята за опасно

Няма снимка

Прецизно торене след листна и почвена проба

Постарайте се да го постигнете поне на няколко години веднъж За оптимизиране на торовите норми в лозарството много помагат почвените агрохимически анализи и методите на листната диагностика Листните

Няма снимка

Зелен гроздобер

Това е начин за управление на добива при грозде за вино Всички смятат, че отглеждането и събирането на повече грозде означава и по-добро вино, но това не е така, противно на общоприетото схващане.

Няма снимка

Не подминавайте юлските резитби

Лозите се развихрят, искат малко помощ Лозите са в период на силен растеж, вече ще започнат да нарастват по-бързо и гроздовете им. Трябва да се прибягва до различни практики,

Още от Фермер
Няма снимка

Разхлаждащо зоолакомство

Рецепта на Алекс - стопанка на кучето Цезар Алекс - стопанката на кучето Цезар, споделя своя авторска рецепта за вкусен зоодесерт, който може да разхлади и вашите изнурени от жегата любимци.

Няма снимка

Почиствайте ушите на котката веднъж месечно

Профилактично почистване на ушите на котката е достатъчно да правите веднъж месечно, тъй като в ушите на животното не бива да се натрупва нищо излишно.

Няма снимка

Когато медът кристализира

това свързано ли е с качеството му, иска да знае нашата читателка Ваня Тодорова от София. С кристализацията на пчелния мед много често се злоупотребява.

Няма снимка

З важни хранителни елементи

Калий Подобрява здравното състояние на дръвчетата. Предпазва от стресови ситуации, регулира водния им режим. Калият подобрява обагрянето на плодовете,

Няма снимка

Панакота с ягоди

Този превъзходен италиански десерт с пресни ягоди ще е отличен завършек на семейната вечеря на вилата. Продукти: 0,5 кг ягоди, 0,5 ч. чаша прясно мляко, 0,5 ч. чаша захар, 1,5 ч.

Няма снимка

Салата от зелен грах

Опитайте се да направите тази необичайна салата и ще се изненадате колко е вкусно! Продукти: 800 г зелен грах, 100 г твърд кашкавал, 100 г моцарела или бяло сирене, 200 г шунка, 1 глава лук,