Институтът по лозата с нови винени и десертни сортове

10 юли 2019 В лозята и под асмата / Полезни съвети 0     
Няма снимка
Сорт Августин
1 2 3
 

Предложения, които си заслужават

Институтът по лозата и виното е създал винени и десертни сортове, които са хибриди между американски и европейски лози.

И нашата наука е постигнала известна устойчивост при тях срещу икономически най-често срещаните и опасни болести и неприятели. Такива са мана, брашнеста мана, сиво гниене, филоксера и др., както и доста неприятели като гроздовите молци, акарите и др.

От винените сортове такива са:

* Сторгозия - червен винен сорт,

* Плевенски колорит - червен винен сорт,

* Никополски мавруд - червен винен сорт,

* Дунавска гъмза - червен винен сорт,

* Среброструй - бял винен сорт,

* Мискет Кайлъшки - бял винен сорт,

* Дунавски лазур - бял винен сорт,

* Бисер Поморийски - бял винен сорт.

От десертните:

Августин, Наслада, Любимец, Гарант, Дружба, Кондарев, Плевенски фаворит.

От Института по лозата

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
Няма снимка

Мерки срещу черно гниене

Да знаят, че чепките носят заразата Една от мерките срещу болестта черно гниене е превантивна. Трябва да се отстраняват стари гроздове и части към тях - прави се нещо като санитарна резитба

Няма снимка

Важно за черното гниене

Всички новообразувани части на лозата в активен растеж са чувствителни към нападение от черно гниене Научете симптомите по листата Те са кремаво оцветени петна

Няма снимка

В лозето в края на август

За какво да внимават лозарите При високи температури, от порядъка на над 30 градуса, през месец август развитието на маната спира. Но при захлаждания и превалявания, ако такива се случат,

Няма снимка

Една житна ракия

По молба на Петьофи Бъчваров от Габрово Имам жито и ечемик, а не плодове на разположение в момента. Как да направя една ракийка за зимата, пита ни Петьофи Бъчваров от Габрово.

Няма снимка

Имам 100 л първак, да го прибавя ли като варя ракия

Пита Марин Маринов от Стара Загора Отговор: Първакът е първата фракция дестилат, който се получава при производството на ракия. Той съдържа лесно летливи съединеня,

Няма снимка

Италианска селска манджа с грозде

Това е нещо като манджите на нашите баби, само че в случая те са италианки. Взели сме рецептата назаем. Необходими са ви кайма - 400 г, 1 яйце, 1 филия сух хляб, 1 глава лук1 малко черен пипер,

Още от Фермер
Няма снимка

Пасищата - по-ценни от дивата природа

Да не ги разораваме, защото губим ценно биологично разнообразие, твърди доц. Петър Шурулинков от Природонаучния музей на БАН Радина Иванова Доц. Петър Шурулинков работи към Националния природонаучен

Няма снимка

Есента - време за промени в двора

Есента на практика е вторият градинарски сезон, защото има почти толкова работа, колкото и през май. Дейностите не са малко: събиране на реколтата, подхранване с оборски тор

Няма снимка

Прекрасно време до изборите, после със 17 градуса надолу

Метеоролозите съветват да сменим гумите със зимни в края на месеца Времето ще е прекрасно до изборите. Ще е слънчево и топло, максималните температури ще са от 21 до 26 градуса

Няма снимка

В бъдещата пчеларска програма финансирането ще става с фиксирани ставки за разходите

На 15 октомври приключва действието на старата Национална програма по пчеларство, по която фермерите бяха подпомагани в периода от 2017 до 2019 г. За да облекчат кандидатстването за регистрираните

Няма снимка

Отгледайте си дафиново дърво

Може да отгледате дафиново дърво, като за целта засеете семена. Прави се рано напролет (февруари-март) в сандъчета или в по-големи саксии. Разстоянието между тях е поне 5 см,

Няма снимка

Шест причини да си вземете куче

След като се пенсионирате Експерти изброяват поне 6 причини да си вземете за домашен любимец куче, след като се пенсионирате. 1. Забравяте за депресиите По-възрастните често страдат от недостиг на