Бразилски бройлери закопават европейското птицевъдство?

09 юли 2019 Животновъдство 0     
Няма снимка
 

След говедовъдния и европейският птицевъден сектор се изказва против ратифицирането на споразумението с Меркосур, който предвижда увеличен  вноса на птиче месо в ЕС.

От европейската Асоциацията на преработвателите на птиче месо и търговия с домашни птици - AVEC, критикуват Еврокомисията за това, че още 180 000 т птиче месо от Бразилия ще дойдат на европейския пазар.

Според говорителя на AVEC Европейската комисия често квалифицира птицевъдния сектор като "успешен", защото той е независим, не е субсидиран от ЕС, пазарно ориентиран и гъвкав.

Освен това секторът произвежда достъпни продукти с ниски емисии на CO2 по най-високите световни стандарти.

Защо тогава Еврокомисията обезглавява сектора и жертва неговия "успех" при преговорите с Меркосур, питат от AVEC

Огромната квота от 180 000 т допълнително птиче месо, отпусната за страните от Меркосур и основно от Бразилия, е точно два пъти повече от последното предложение, направено в края на 2017 г. и договорено от държавите-членки на ЕС.

Нищо не може да оправдае 100% увеличение на количествата, казват от AVEC.

Това не е просто повече месо. Това са хората и поминъкът им, които ще бъдат засегнати от това споразумение. Още 180 000 т птиче месо, внесени в ЕС, означава значителна загуба на работни места в ЕС в нашия сектор, и то основно разположени в селските райони.

В ЕС вече се внасят почти 900 000 т птиче месо годишно от трети страни. И само за сравнение с други видове месо вносът на говеждо е около 300 000 тона, а за свинското - около 20 000 тона.

С допълнителните количества всъщност ще внасяме еквивалента на немското или френското производство на птиче месо.

През последните 20 г. птицевъдният сектор ЕС положи огромни усилия за прилагане на по-строги политики за хуманното отношение към животните, безопасността на храните и околната среда.

Със споразумението на Меркосур Европейската комисия всъщност обезсмисля усилията ни, след като ще внасяне птиче месо с по-ниски стандарти от трети страни.

Европейският птицевъден сектор се чувства предаден от Еврокомисията. Нашият сектор е пожертван, за да задоволи интересите на по-големите играчи. Нашите думи могат да са силни, но те служат, за да подчертаят равнището на безредие в сектора в момента, заключават от AVEC.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Животновъдство
Няма снимка

Дефицит от 500 000 т свинско месо във Виетнам заради АЧС

20% от свинското месо, потребявано на вътрешния пазар във Виетнам, сега трябва да бъде внасяно, за да се покрие дефицитът на доставки, предизвикан от огнищата на АЧС в страната.

Няма снимка

Еврокомисията активно ще сътрудничи в борбата с АЧС

Еврокомисията отново подчертава важното значение на многосекторното сътрудничество за борбата със смъртоносното заболяване за домашните и дивите свине африканска чума по свинете (АЧС).

Няма снимка

Добри новини за европейските птицевъди: Увеличено търсене и по-добри цени

Последната прогноза на Еврокомисията обещава високи цени и увеличен пазар на птичето месо. Европейският пазар на птиче месо се очаква да нарасне с 2,5% тази година.

Няма снимка

Производството на свинско месо в ЕС остава стабилно, на говеждото - намалява

Европейското производство на свинско месо ще остане стабилно. Очаква се, че през 2020 г. то ще се увеличи с около 1,4%. Търсенето на свинско месо през 2019 г.

Няма снимка

32% намаление на антибиотицитe в испанските животновъдни ферми

В периода 2014-2017 г. общото потребление на антибиотици в испанското животновъдство е намаляло с 32,4%, съобщава Ncbi въз основа на данни на фармацевтични лаборатории.

Няма снимка

Предпазваме промишлените свинеферми от АЧС с депопулация на дивите свине

Стартира депопулация на дивите свине с цел предпазване на промишлените свинеферми от зараза със смъртоносния вирус на африканската чума по свинете (АЧС).

Още от Фермер
Няма снимка

Разхлаждащо зоолакомство

Рецепта на Алекс - стопанка на кучето Цезар Алекс - стопанката на кучето Цезар, споделя своя авторска рецепта за вкусен зоодесерт, който може да разхлади и вашите изнурени от жегата любимци.

Няма снимка

Почиствайте ушите на котката веднъж месечно

Профилактично почистване на ушите на котката е достатъчно да правите веднъж месечно, тъй като в ушите на животното не бива да се натрупва нищо излишно.

Няма снимка

Когато медът кристализира

това свързано ли е с качеството му, иска да знае нашата читателка Ваня Тодорова от София. С кристализацията на пчелния мед много често се злоупотребява.

Няма снимка

З важни хранителни елементи

Калий Подобрява здравното състояние на дръвчетата. Предпазва от стресови ситуации, регулира водния им режим. Калият подобрява обагрянето на плодовете,

Няма снимка

Панакота с ягоди

Този превъзходен италиански десерт с пресни ягоди ще е отличен завършек на семейната вечеря на вилата. Продукти: 0,5 кг ягоди, 0,5 ч. чаша прясно мляко, 0,5 ч. чаша захар, 1,5 ч.

Няма снимка

Салата от зелен грах

Опитайте се да направите тази необичайна салата и ще се изненадате колко е вкусно! Продукти: 800 г зелен грах, 100 г твърд кашкавал, 100 г моцарела или бяло сирене, 200 г шунка, 1 глава лук,