Пълни изследвания на почвите прави лабораторията към Институт "Пушкаров"

09 юли 2019 Агробизнес / Полезни съвети 0     
Няма снимка
 

Опасно радиоактивно замърсяване в почвите и водите в България няма. Там, където обществото може би има някои опасения - в околността на ТЕЦ Марица Изток - няма повишение на радиоактивни елементи в почвите. Нито пък при питейните води от района на Бургас и Софийско. Има единични точки, но се основават на сезонен елемент. Това не е нищо опасно за населението.

Това каза доц. Донка Станева от Лабораторията по радиоекология и радиоизотопни изследвания към Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Н. Пушкаров" по време на семинар за състоянието на родните почви и води.

Лабoраторията изследва съдържанието на радиоактивни елементи във води и почви от територии в различни краища на страната като района на АЕЦ Козлодуй, Софийското поле, високопланински почви в района на Родопите и други, особено където в близост има техногенни замърсители, т.е. от човешката дейност.

Последните проучвания за почвите показват, че след драстичното увеличение на техногенните радиоактивни елементи в почвата, повлияни от бедствието в АЕЦ Чернобил, в последните години се наблюдава състояние, близко до момента преди аварията. "Тогава имаше много голямо увеличение на радиоизотопите стронций-90 и цезий-137. А сега вече достигнахме нивата преди аварията и съдържанието им в момента е в нормите за нашите географски ширини.", каза доцентката пред в."Български фермер".

Тя допълни, че научното им звено дава консултации за всякакви частни клиенти, земеделски производители и др.

Фермерите могат да изследват при нас съдържанието на естествените радиоактивни елементи в почвите, както и pH, хумус , хранителни елементи, допълни тя.

Повече за услугите, които лабораторията прави за земеделски производители, четете в следващия брой на вестник "Български фермер".

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес / Полезни съвети
Няма снимка

Земните червеи изчезват от полетата

Броят и разнообразитето им е важен критерий за плодородието на почвата През XIXв. земните червеи са били смятани за почвени вредители и въпреки, че това схващане вече се е променило,

Няма снимка

Едно наум: какво влиза в арсенала на биологичните оръжия

Защо трудно се откриват агротерористични заплахи Диана Ванчева Темата по всяко време е актуална и свързана с готовността на БАБХ за мерки и противодействие.

Няма снимка

Плюсове и минуси при отглеждането на нишови култури

Важно е да се търсят надеждни и постоянни пазари Възможно ли е отглеждането на нишови култури при всички случаи да е печелившо решение. Те, както и всяка друга селскостопанска култура,

Няма снимка

До края на януари фермерите да докажат продадените плодове и зеленчуци

До края на месец януари ще се приемат от администрацията фактурите за количествата реализиран на пазара плодове и зеленчуци за 2017 г. До 31 януари екипите на фонд "Земеделие" ще приемат документите,

Няма снимка

Какво се изисква, за да се получи субсидия за затревена площ

За да получат директна субсидия за площи от новия слой на постоянно затревените, стопаните трябва да спазват вече определени строги изисквания. Въпреки, че те са публикувани в наредбите,

Няма снимка

Какви са екосанкциите на ЕС, ако не се спазват селскостопанските практики

Подробна информация за санкциите от страна на ЕС, ако не се спазват изискванията за селскостопанските практики, благоприятни за климата и околната среда,

Още от Фермер
Няма снимка

Кучетата вече сменят козината

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

Няма снимка

Рапицата на Euronext се търгува на нов максимум

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

Няма снимка

Здравословна салата с домати и маслини

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

Няма снимка

"За" и "против" отводките и майките (особено свищеви), произведени през август и по-късно

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

Няма снимка

Максимално опазване на новородените зайчета

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Няма снимка

Присаждането се прави бързо

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.