Торта с кисело мляко и ананас

10 юли 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Този студен сладкиш се приготвят върху блат, а основната част от тортата е мляко с желатин. Това може да е сметана, прясно или кисело мляко.

Тортата с кисело мляко може да бъде приготвена с банани, портокали, ананас или киви. Изберете плодове по ваш вкус или с каквито разполагате в момента и бъдете сигурни, че ще получите сочен и красив десерт!

Необходими продукти: 1 кутия ананас на пръстени, 1 кутия ананас на парчета.

за блата: 2 яйца, 2 пълни супени лъжици захар с връх, 2 пълни супени лъжици брашно, 1 пълни с връх лъжици нишесте, 1 ч. лъж. бъкпулвер, ванилия на върха на ножа или 10 г ванилова захар.

за млечния крем: 500 г натурално кисело мляко (не сладко), 400 г сметана, 100 г захар, 10 г ванилова захар, 25 г желатин, 70 мл вода.

за желатиновата заливка: 300 г ананасов сироп (от консервата), 50 мл вода, 10 г желатин.

Приготвяне: Тази торта трябва да се приготви предварително. Ако планирате празник утре, започнете да я приготвяте още днес. Ако все пак нямате възможност да я приготвите от предишната вечер, то поне нека да е рано сутринта, за да я сервирате вечерта.

За млечния крем и за желатиновата заливка поставете предварително желатинът да набъбва, но за двете смеси се използват различни съдове. Накиснете в студена преварена вода.

Приготвяне на блата: Изсипете нишестето и бакпулвера в брашното и разбъркайте. Яйцата, захарта + ванилията (или ванилова захар) се бият в продължение на 3-5 минути до побеляване. Постепенно, на порции, прибавете брашното към яйчната смес.

Дъното на тортена форма с подвижно дъно застелете с хартия за печене. Изсипете тестото във формата и печете около 15 минути на 190 градуса. Готовият блат се оставя да изстине във формата, след което внимателно се изважда и се прехвърля в плоска тортена чиния.

Докато блатът изстива се заемете с приготвянето на млечния крем. Изсипете киселото мляко, захарта и ванилията (или ванилова захар) в купа и разбивайте, докато захарта се разтвори. Ако използвате подсладено кисело мляко, захарта, разбира се, не ви е необходима!

Набъбналият желатин се поставя на котлона и се разтваря до прозрачност (без да завира!). Изсипете го в киселото мляко и интензивно разбъркайте.

Охладената сметана се разбива на твърда пяна и към нея, на порции, се прибавя киселото мляко с желатина.

Започваме да оформяме тортата. Свалете подвижния ринг на тортената форма и го покрийте отвътре с фолио. Върнете обратно около охладения блат.

Пръстените ананас се нарязват на половинки. Вземете 4-5 суп. лъж. от крема и намажете блата отстрани. Наредете половинките от плодовете върху блата, по ръба на ринга. Налейте останалия крем и изравнете. Покрийте с фолио за свежо съхранение и поставете в хладилника за 2-3 часа.

Докато тортата се охлажда, подгответе желатиновата заливка. Разтворете набъбналия желатин в горещ сироп от ананас от консервата. Охладете.

Завършваме сглобяването на тортата. Украсете охладената торта с останалите половинки ананас, а в средата разпределете парченцата анаснас. Залива се с желатина, така че сиропът изцяло да покрие ананасовите плодове.

Отново се покрива с фолио и се оставя на студено за през нощта или в продължение на 5-6 часа, докато желатинът напълно се стегне.

Изваждаме от хладилника и внимателно сваляме подвижния ринг и фолиото. Вкусната торта е готова!

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Ябълкови мини пайове

Невероятно вкусни и ароматни! Продукти за тестото: 1 яйце, 30 г масло + за смазване на формата, 90 мл прясно мляко, 1 суп. лъж. захар, 3-4 г мая, 260-300 г брашно за пълнежа: 400 г ябълки, 1 суп

Няма снимка

Макарони със скариди в сметанов сос

Вкусно и сочно ястие за 10-15 минути Продукти (2 порции): 200 г скариди, 1/2 пак. макарони, 150 мл готварска сметана, 1/2 праз лук, 50 г масло, 0,5 ч. лъж

Няма снимка

Желе от тиква

Желето от тиква ще ви удиви не само с приятния си нежен вкус, но и със "слънчевия" си вид. Приготвя се само от три продукта - здравословен и вкусен десерт и минимум време за приготвяне

Няма снимка

Супа топчета с елда и гъби

Сочните телешки кюфтенца и гъбите правят супата много ароматна. Продукти (5 порции): 300 г мляно телешко месо, 150 г гъби, 40 г елда (гречка), 1 глава лук, 1 морков, 30 г масло

Няма снимка

Корейска салата от зеле и моркови

В сезона на прясното зеле, често на трапезата присъства салата с този вкусен зеленчук. Днес ще ви предложем лесна за изпълнение корейска салата със зеле и моркови

Няма снимка

Лудогорска чесненца

Лесна и вкусна чеснова туршия по рецепта на Недялка Василева от гр. Сеново, обл. Русе В съседство на Божанка Калчева, от която наскоро разбрахме как се прави маджун, живее Недялка Василева

Още от Фермер
Няма снимка

Днес ще е облачно, максимални температури до 20 градуса

Над страната ще преобладава облачно, в равнините и мъгливо време. На места в западните и южните райони ще превали слаб дъжд. Временни разкъсвания на облачността ще има над североизточните

Няма снимка

Очите на котката постоянно сълзят?

Значи, че животното е с конюнктивит "Очите на котката ми постоянно сълзят. Каква е причината?", ни пита Мария Стефанова от Кюстендил. Това е един от симптомите на кюнюнктивит

Няма снимка

Настинка или грип?

Скоро ще настъпи зимата и отново ще сме заобиколени с кихащи, хремави и кашлящи хора. Можем ли да различим грипа от обикновената настинка? Не е лесно да определим дали човека срещу нас

Няма снимка

Жифардова масловка е сред най-предпочитаните круши

Има няколко сорта круши, които носят наименованието масловки. Те са много вкусни и затова се предпочитат за отглеждане от любителите овощари. Сред най-отглежданите от тази група е сортът Жифардова

Няма снимка

Елена отмени постите за празника на еленския бут

20 км тапа на пътя към балканския град заради най-вкусния фестивал Три са компонентите за деликатеса: бут от прасе, натурална сол и еленски въздух Възрожденска Елена отмени Рождественските пости за

Няма снимка

Колко светло да им е на пъдпъдъците?

През целия период на отглеждане на ремонтни млади птици се поддържа осветеност от 30-25 лукса. Прекалено силната осветеност може да доведе до канибализъм