Торта с кисело мляко и ананас

10 юли 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Този студен сладкиш се приготвят върху блат, а основната част от тортата е мляко с желатин. Това може да е сметана, прясно или кисело мляко.

Тортата с кисело мляко може да бъде приготвена с банани, портокали, ананас или киви. Изберете плодове по ваш вкус или с каквито разполагате в момента и бъдете сигурни, че ще получите сочен и красив десерт!

Необходими продукти: 1 кутия ананас на пръстени, 1 кутия ананас на парчета.

за блата: 2 яйца, 2 пълни супени лъжици захар с връх, 2 пълни супени лъжици брашно, 1 пълни с връх лъжици нишесте, 1 ч. лъж. бъкпулвер, ванилия на върха на ножа или 10 г ванилова захар.

за млечния крем: 500 г натурално кисело мляко (не сладко), 400 г сметана, 100 г захар, 10 г ванилова захар, 25 г желатин, 70 мл вода.

за желатиновата заливка: 300 г ананасов сироп (от консервата), 50 мл вода, 10 г желатин.

Приготвяне: Тази торта трябва да се приготви предварително. Ако планирате празник утре, започнете да я приготвяте още днес. Ако все пак нямате възможност да я приготвите от предишната вечер, то поне нека да е рано сутринта, за да я сервирате вечерта.

За млечния крем и за желатиновата заливка поставете предварително желатинът да набъбва, но за двете смеси се използват различни съдове. Накиснете в студена преварена вода.

Приготвяне на блата: Изсипете нишестето и бакпулвера в брашното и разбъркайте. Яйцата, захарта + ванилията (или ванилова захар) се бият в продължение на 3-5 минути до побеляване. Постепенно, на порции, прибавете брашното към яйчната смес.

Дъното на тортена форма с подвижно дъно застелете с хартия за печене. Изсипете тестото във формата и печете около 15 минути на 190 градуса. Готовият блат се оставя да изстине във формата, след което внимателно се изважда и се прехвърля в плоска тортена чиния.

Докато блатът изстива се заемете с приготвянето на млечния крем. Изсипете киселото мляко, захарта и ванилията (или ванилова захар) в купа и разбивайте, докато захарта се разтвори. Ако използвате подсладено кисело мляко, захарта, разбира се, не ви е необходима!

Набъбналият желатин се поставя на котлона и се разтваря до прозрачност (без да завира!). Изсипете го в киселото мляко и интензивно разбъркайте.

Охладената сметана се разбива на твърда пяна и към нея, на порции, се прибавя киселото мляко с желатина.

Започваме да оформяме тортата. Свалете подвижния ринг на тортената форма и го покрийте отвътре с фолио. Върнете обратно около охладения блат.

Пръстените ананас се нарязват на половинки. Вземете 4-5 суп. лъж. от крема и намажете блата отстрани. Наредете половинките от плодовете върху блата, по ръба на ринга. Налейте останалия крем и изравнете. Покрийте с фолио за свежо съхранение и поставете в хладилника за 2-3 часа.

Докато тортата се охлажда, подгответе желатиновата заливка. Разтворете набъбналия желатин в горещ сироп от ананас от консервата. Охладете.

Завършваме сглобяването на тортата. Украсете охладената торта с останалите половинки ананас, а в средата разпределете парченцата анаснас. Залива се с желатина, така че сиропът изцяло да покрие ананасовите плодове.

Отново се покрива с фолио и се оставя на студено за през нощта или в продължение на 5-6 часа, докато желатинът напълно се стегне.

Изваждаме от хладилника и внимателно сваляме подвижния ринг и фолиото. Вкусната торта е готова!

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Панакота с ягоди

Този превъзходен италиански десерт с пресни ягоди ще е отличен завършек на семейната вечеря на вилата. Продукти: 0,5 кг ягоди, 0,5 ч. чаша прясно мляко, 0,5 ч. чаша захар, 1,5 ч.

Няма снимка

Салата от зелен грах

Опитайте се да направите тази необичайна салата и ще се изненадате колко е вкусно! Продукти: 800 г зелен грах, 100 г твърд кашкавал, 100 г моцарела или бяло сирене, 200 г шунка, 1 глава лук,

Няма снимка

Лесен пай с праскови

Рецептата е на Илиана Атанасова от Пловдив Ако в хладилника ви се намира пакет бутер тесто, а реколтата от праскови вече е узряла, опитайте да направите този лесен и много вкусен пай.

Няма снимка

Пилешка салата с вишнев дресинг

Опитайте интересна комбинация от пилешко месо и сладко-кисел дресинг от сочни вишни. Продукти: 500 г пилешки гърди, 2 суп. лъж. вишни почистени от костилките (10-12 плода), 2 салати, 1 вр.

Няма снимка

Свинско с ябълки и лук

Рецептата изпраща Йорданка Младенова от Благоевград Ябълките придават на месото специален, уникален вкус с леко киселата си жилка. Това ястие може да се приготви дори за празничната трапеза.

Няма снимка

Пълнозърнести палачинки с копър и кашкавал

Продукти: 2 ч. чаши нискомаслено кисело мляко (1%), ако искате можете да използвате и айрян, 6 суп. лъж. пълнозърнесто брашно, 2 яйца, 100 г кашкавал, 1 суп. лъж. зехтин, 1 вр.

Още от Фермер
Няма снимка

Разхлаждащо зоолакомство

Рецепта на Алекс - стопанка на кучето Цезар Алекс - стопанката на кучето Цезар, споделя своя авторска рецепта за вкусен зоодесерт, който може да разхлади и вашите изнурени от жегата любимци.

Няма снимка

Почиствайте ушите на котката веднъж месечно

Профилактично почистване на ушите на котката е достатъчно да правите веднъж месечно, тъй като в ушите на животното не бива да се натрупва нищо излишно.

Няма снимка

Когато медът кристализира

това свързано ли е с качеството му, иска да знае нашата читателка Ваня Тодорова от София. С кристализацията на пчелния мед много често се злоупотребява.

Няма снимка

З важни хранителни елементи

Калий Подобрява здравното състояние на дръвчетата. Предпазва от стресови ситуации, регулира водния им режим. Калият подобрява обагрянето на плодовете,

Няма снимка

И утре ще е топло, температурите до 37 градуса

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Утре ще е слънчево, след обяд ще има временни увеличения на облачността, но ще е почти без валежи. Преди обяд в Източна България ще духа до умерен вятър от

Няма снимка

Дефицит от 500 000 т свинско месо във Виетнам заради АЧС

20% от свинското месо, потребявано на вътрешния пазар във Виетнам, сега трябва да бъде внасяно, за да се покрие дефицитът на доставки, предизвикан от огнищата на АЧС в страната.