Леща на фурна с месо

11 юли 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Лещата е прекрасен продукт. За ползите от нея сме говорили много. Днес ще ви предложим рецепта за леща с месо. Ястието се пече във фурната, въпреки че можете да го приготвите и на котлона. В този случай доста се съкращава времето за готвене.

Продукти: 600 г пуешко филе, леща, 4-5 глави лук, 4 скилидки чесън, 1 морков, 1 чушка, 1 суп. лъж. брашно, 2-3 суп. лъж. зехтин, сол и черен пипер, подправка "Провансалски микс".

Приготвяне: Преди да започнете да готвите, включете фурната на 180 градуса. Загрейте отдолу и отгоре. Лещата я залейте с малко количество вода.

Месото се нарязва на кубчета със среден размер. Посолете, поръсете с черен пипер и с брашното. Брашното се използва, за да "запечата" влагата в месото по време на пържене. Прехвърля се в предварително загрят тиган с малко мазнина и се задушава на среден огън, като периодично се разбърква, до образуването на лека коричка. Изважда се в отделен съд.

В тиганът се сипват лукът, нарязан на четвъртинки, и целите скилидки чесън. Задушават се и се прибавят към месото.

За да се премахне излишната мазнина и остатъците от прегорели късчета месо и лук, тиганът се измива и подсушава.

Месото и лукът се връщат в чистия тиган. Добавят се морковите и провансалския микс. Налива се вода или бульон (зеленчуков, пилешки или месен). Загрява се да заври. кипене.

Прехвърляме всичко в стъклена форма или керамичен съд за печене, но с голям обем. Бульонът трябва да е доста. Покрийте с фолио и печете в предварително загрята фурна за около 30-40 минути. Течността в съда трябва да остане много.

След 40 минути съда се изважда формата и се сипва лещата, на която предварително сме излели водата. Добавете нарязаната чушка и върнете във фурната за още 25-30 минути, докато лещата се свари. Готовността се определя според вкусовете - някой обича по-малко сварена леща, други - по-разварена.

Получава се апетитно и засищащо ястие.

Какво съдържа

Провансалският микс

Необходими продукти: 1 ч. лъж. сух розмарин, 1/2 ч. лъж. суха мащерка, 1/2 ч. лъж. майоран, 1/4 ч. лъж. риган.

Всички съставки се смесват и се разбъркват.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Панакота с ягоди

Този превъзходен италиански десерт с пресни ягоди ще е отличен завършек на семейната вечеря на вилата. Продукти: 0,5 кг ягоди, 0,5 ч. чаша прясно мляко, 0,5 ч. чаша захар, 1,5 ч.

Няма снимка

Салата от зелен грах

Опитайте се да направите тази необичайна салата и ще се изненадате колко е вкусно! Продукти: 800 г зелен грах, 100 г твърд кашкавал, 100 г моцарела или бяло сирене, 200 г шунка, 1 глава лук,

Няма снимка

Лесен пай с праскови

Рецептата е на Илиана Атанасова от Пловдив Ако в хладилника ви се намира пакет бутер тесто, а реколтата от праскови вече е узряла, опитайте да направите този лесен и много вкусен пай.

Няма снимка

Пилешка салата с вишнев дресинг

Опитайте интересна комбинация от пилешко месо и сладко-кисел дресинг от сочни вишни. Продукти: 500 г пилешки гърди, 2 суп. лъж. вишни почистени от костилките (10-12 плода), 2 салати, 1 вр.

Няма снимка

Свинско с ябълки и лук

Рецептата изпраща Йорданка Младенова от Благоевград Ябълките придават на месото специален, уникален вкус с леко киселата си жилка. Това ястие може да се приготви дори за празничната трапеза.

Няма снимка

Пълнозърнести палачинки с копър и кашкавал

Продукти: 2 ч. чаши нискомаслено кисело мляко (1%), ако искате можете да използвате и айрян, 6 суп. лъж. пълнозърнесто брашно, 2 яйца, 100 г кашкавал, 1 суп. лъж. зехтин, 1 вр.

Още от Фермер
Няма снимка

Разхлаждащо зоолакомство

Рецепта на Алекс - стопанка на кучето Цезар Алекс - стопанката на кучето Цезар, споделя своя авторска рецепта за вкусен зоодесерт, който може да разхлади и вашите изнурени от жегата любимци.

Няма снимка

Почиствайте ушите на котката веднъж месечно

Профилактично почистване на ушите на котката е достатъчно да правите веднъж месечно, тъй като в ушите на животното не бива да се натрупва нищо излишно.

Няма снимка

Когато медът кристализира

това свързано ли е с качеството му, иска да знае нашата читателка Ваня Тодорова от София. С кристализацията на пчелния мед много често се злоупотребява.

Няма снимка

З важни хранителни елементи

Калий Подобрява здравното състояние на дръвчетата. Предпазва от стресови ситуации, регулира водния им режим. Калият подобрява обагрянето на плодовете,

Няма снимка

И утре ще е топло, температурите до 37 градуса

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Утре ще е слънчево, след обяд ще има временни увеличения на облачността, но ще е почти без валежи. Преди обяд в Източна България ще духа до умерен вятър от

Няма снимка

Дефицит от 500 000 т свинско месо във Виетнам заради АЧС

20% от свинското месо, потребявано на вътрешния пазар във Виетнам, сега трябва да бъде внасяно, за да се покрие дефицитът на доставки, предизвикан от огнищата на АЧС в страната.