Леща на фурна с месо

11 юли 2019 Кулинария 0     
Няма снимка
 

Лещата е прекрасен продукт. За ползите от нея сме говорили много. Днес ще ви предложим рецепта за леща с месо. Ястието се пече във фурната, въпреки че можете да го приготвите и на котлона. В този случай доста се съкращава времето за готвене.

Продукти: 600 г пуешко филе, леща, 4-5 глави лук, 4 скилидки чесън, 1 морков, 1 чушка, 1 суп. лъж. брашно, 2-3 суп. лъж. зехтин, сол и черен пипер, подправка "Провансалски микс".

Приготвяне: Преди да започнете да готвите, включете фурната на 180 градуса. Загрейте отдолу и отгоре. Лещата я залейте с малко количество вода.

Месото се нарязва на кубчета със среден размер. Посолете, поръсете с черен пипер и с брашното. Брашното се използва, за да "запечата" влагата в месото по време на пържене. Прехвърля се в предварително загрят тиган с малко мазнина и се задушава на среден огън, като периодично се разбърква, до образуването на лека коричка. Изважда се в отделен съд.

В тиганът се сипват лукът, нарязан на четвъртинки, и целите скилидки чесън. Задушават се и се прибавят към месото.

За да се премахне излишната мазнина и остатъците от прегорели късчета месо и лук, тиганът се измива и подсушава.

Месото и лукът се връщат в чистия тиган. Добавят се морковите и провансалския микс. Налива се вода или бульон (зеленчуков, пилешки или месен). Загрява се да заври. кипене.

Прехвърляме всичко в стъклена форма или керамичен съд за печене, но с голям обем. Бульонът трябва да е доста. Покрийте с фолио и печете в предварително загрята фурна за около 30-40 минути. Течността в съда трябва да остане много.

След 40 минути съда се изважда формата и се сипва лещата, на която предварително сме излели водата. Добавете нарязаната чушка и върнете във фурната за още 25-30 минути, докато лещата се свари. Готовността се определя според вкусовете - някой обича по-малко сварена леща, други - по-разварена.

Получава се апетитно и засищащо ястие.

Какво съдържа

Провансалският микс

Необходими продукти: 1 ч. лъж. сух розмарин, 1/2 ч. лъж. суха мащерка, 1/2 ч. лъж. майоран, 1/4 ч. лъж. риган.

Всички съставки се смесват и се разбъркват.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Кулинария
Няма снимка

Ябълкови мини пайове

Невероятно вкусни и ароматни! Продукти за тестото: 1 яйце, 30 г масло + за смазване на формата, 90 мл прясно мляко, 1 суп. лъж. захар, 3-4 г мая, 260-300 г брашно за пълнежа: 400 г ябълки, 1 суп

Няма снимка

Макарони със скариди в сметанов сос

Вкусно и сочно ястие за 10-15 минути Продукти (2 порции): 200 г скариди, 1/2 пак. макарони, 150 мл готварска сметана, 1/2 праз лук, 50 г масло, 0,5 ч. лъж

Няма снимка

Желе от тиква

Желето от тиква ще ви удиви не само с приятния си нежен вкус, но и със "слънчевия" си вид. Приготвя се само от три продукта - здравословен и вкусен десерт и минимум време за приготвяне

Няма снимка

Супа топчета с елда и гъби

Сочните телешки кюфтенца и гъбите правят супата много ароматна. Продукти (5 порции): 300 г мляно телешко месо, 150 г гъби, 40 г елда (гречка), 1 глава лук, 1 морков, 30 г масло

Няма снимка

Корейска салата от зеле и моркови

В сезона на прясното зеле, често на трапезата присъства салата с този вкусен зеленчук. Днес ще ви предложем лесна за изпълнение корейска салата със зеле и моркови

Няма снимка

Лудогорска чесненца

Лесна и вкусна чеснова туршия по рецепта на Недялка Василева от гр. Сеново, обл. Русе В съседство на Божанка Калчева, от която наскоро разбрахме как се прави маджун, живее Недялка Василева

Още от Фермер
Няма снимка

Днес ще е облачно, максимални температури до 20 градуса

Над страната ще преобладава облачно, в равнините и мъгливо време. На места в западните и южните райони ще превали слаб дъжд. Временни разкъсвания на облачността ще има над североизточните

Няма снимка

Очите на котката постоянно сълзят?

Значи, че животното е с конюнктивит "Очите на котката ми постоянно сълзят. Каква е причината?", ни пита Мария Стефанова от Кюстендил. Това е един от симптомите на кюнюнктивит

Няма снимка

Настинка или грип?

Скоро ще настъпи зимата и отново ще сме заобиколени с кихащи, хремави и кашлящи хора. Можем ли да различим грипа от обикновената настинка? Не е лесно да определим дали човека срещу нас

Няма снимка

Жифардова масловка е сред най-предпочитаните круши

Има няколко сорта круши, които носят наименованието масловки. Те са много вкусни и затова се предпочитат за отглеждане от любителите овощари. Сред най-отглежданите от тази група е сортът Жифардова

Няма снимка

Елена отмени постите за празника на еленския бут

20 км тапа на пътя към балканския град заради най-вкусния фестивал Три са компонентите за деликатеса: бут от прасе, натурална сол и еленски въздух Възрожденска Елена отмени Рождественските пости за

Няма снимка

Колко светло да им е на пъдпъдъците?

През целия период на отглеждане на ремонтни млади птици се поддържа осветеност от 30-25 лукса. Прекалено силната осветеност може да доведе до канибализъм