Какво планира ЕК за биологичните фермери от 1 януари 2021 г.

10 юли 2019 Агробизнес 0     
Няма снимка
 

Ще има ново законодателство за сектора и групови сертификати

Европейската комисия обяви, че ново законодателство за органичното земеделие се очаква от 1 януари 2021 г.

Тя съобщава на страницата си, че предстои преразглеждане на действащите разпоредби, така че новите правила да отразяват променящия се характер на този бързо развиващ се сектор.

Новият регламент има за цел да осигури лоялна конкуренция за земеделските производители, като същевременно предотврати измамите и запази доверието на потребителите чрез няколко мерки.

Една от тях гласи, че правилата за производство ще бъдат опростени чрез постепенното премахване на редица изключения.

Системата за контрол ще бъде засилена благодарение на по-строги предпазни мерки и стабилни проверки по цялата верига на доставки.

Производителите от трети държави ще трябва да спазват същите правила като тези в ЕС, ако искат да внасят.

Органичните правила ще обхващат по-широк списък от продукти (например сол, пчелен восък, мате, лозови листа, палма).

Ще има допълнителни правила за производство на хранителни стоки от животински произход като дивеч, зайци и домашни птици.

Сертифицирането ще бъде по-лесно за дребните земеделски производители, благодарение на нова система за

групово сертифициране

Ще се въвежда единен подход за намаляване на риска от случайно замърсяване с пестициди.

Това между другото беше проблем, който създаде немалко проблеми на българските биопроизводители чрез наредба 5, която прекали с родните изисквания и санкции спрямо фермерите и отказа мнозина заради необмислени санкции на цели ферми, а не на дадени участъци.

Коментари:

Влезте като регистриран потребител или направете вашата безплатна Регистрация
Още от Агробизнес
Няма снимка

Колебания на зърнения пазар

Събирането на реколтата напредва активно в Европа и Черноморския басейн. Във Франция дъждовете, дошли от Ламанша, подтикнаха фермерите да ускорят работата на терена.

Няма снимка

Шефът на ДФ "Земеделие" Живко Живков подаде оставка

През тази седмица неприятни събития в Държавен фонд "Земеделие" удариха доста силно върху авторитета на оторизираната от ЕС българска разплащателна агенция, през която за 7 години минават 7,5 млрд.

Няма снимка

Еврокомисията отчита ръст при биологичните стопанства в ЕС

Според последни данни биоземеделието напредва Равнището на бедност в селските райони на общността е продължило да спада, а през 2016 г. и 2017 г. ръстът на биоземеделието е напреднал и е достигнал

Няма снимка

Следете през 2-3 г. pH на почвите, хумуса и хранителните елементи

Съветва проф. Венета Кръстева от Институт “Пушкаров” Диана Ванчева Немалка част от българските фермери вече имат пълно доверие на почвените изследвания и се опират на тях,

Няма снимка

Последни пазарни данни на МЗХГ

Според оперативния анализ за основни земеделски култури на аграрното министерство към 11 юли т.г. последните данни за пшеница и ечемик сочат ръст на продукцията от двете култури съответно с 22,

Няма снимка

На производителите на българска роза вече не им е никак розово

 Искат по-скоро отраслов закон и мерки за решаване на проблема с работната ръка МЗХГ обеща да обсъди идеи на експерти как да окаже помощ на розопроизводителите - исканията са за средства за зимни

Още от Фермер
Няма снимка

Разхлаждащо зоолакомство

Рецепта на Алекс - стопанка на кучето Цезар Алекс - стопанката на кучето Цезар, споделя своя авторска рецепта за вкусен зоодесерт, който може да разхлади и вашите изнурени от жегата любимци.

Няма снимка

Почиствайте ушите на котката веднъж месечно

Профилактично почистване на ушите на котката е достатъчно да правите веднъж месечно, тъй като в ушите на животното не бива да се натрупва нищо излишно.

Няма снимка

Когато медът кристализира

това свързано ли е с качеството му, иска да знае нашата читателка Ваня Тодорова от София. С кристализацията на пчелния мед много често се злоупотребява.

Няма снимка

З важни хранителни елементи

Калий Подобрява здравното състояние на дръвчетата. Предпазва от стресови ситуации, регулира водния им режим. Калият подобрява обагрянето на плодовете,

Няма снимка

Панакота с ягоди

Този превъзходен италиански десерт с пресни ягоди ще е отличен завършек на семейната вечеря на вилата. Продукти: 0,5 кг ягоди, 0,5 ч. чаша прясно мляко, 0,5 ч. чаша захар, 1,5 ч.

Няма снимка

Салата от зелен грах

Опитайте се да направите тази необичайна салата и ще се изненадате колко е вкусно! Продукти: 800 г зелен грах, 100 г твърд кашкавал, 100 г моцарела или бяло сирене, 200 г шунка, 1 глава лук,